Bir fest – veni,vidi,vici

“Braćo i sestre dobrodošli na ovogodišnji urin fest“. Ovako je legenda beogradskog garažnog roka, Cane Partibrejkers opisao ovu tradicionalnu manifestaciju, koja se već par godina održava u čuvenoj prestoničkoj pustinji – Ušću.
Kao i prošle, i ove godine, zasedao je upravni odbor Tarzanije u jednoj od najzabitijih ćevabdžinica u gradu, gde je posle višesatnog većanja i nalivanja kombinacijom pivo-rakija-vinjak-pivo, par najhrabrijih i najpijanijih istupilo sa rečenicom „IDEM JA!“. Uz duboko strahopoštovanje ostalih kolega, sa rancem koji je sadržao prvu tarzansku pomoć, ovi heroji su se otisnuli u toplu, prašnjavu noć, ne sluteći šta ih čeka.

MUZIKA

Što se ovog dela programa tiče, pre festa smo imali mini intervju sa lokalnim uživaocem opojnih droga i devojaka sumnjivog morala. Na naše pitanje šta očekuje od bir festa, trenutak pre nego što je ušao u krcatu trolu, kratko je odgovorio:

– Ako opet bude muzike, najebali smo.

Šalu na stranu, ono što nas je najviše iznenadilo je uspeh organizatora da u vreme svetske recesije dovedu, do sada nikada viđene na ovim prostorima, Ortodoks Keltse i Đuleta Van Goga. Ovom prilikom ih pozdravljamo i veliko Vam hvala.

Ako pričamo o dobroj muzici , gorepomenuti Partibrejkersi su napravili finu predstavu, zatim sarajevsko Zabranjeno Pušenje, koje je maksimalno ispoštovalo sa pesmama, kao i Psihomodo Pop, Pekinška Patka, Ritam Nereda i Hladno Pivo. Za naše roditelje, a bogami i njihove, Crvena jabuka je odradila kul posao. Uverili smo se u istinitost činjenice da je Neša Galija sve lepši što je stariji, i da ide uprkos metabolizmu. Sa druge strane, svojim očima smo se uverili da je nauka pobedila prirodu. Valentino je i dalje živ! Doduše nije se tako ponašao na sceni, ali bože moj.

 

E sad nadjite sliku iz mladosti i uporedite.

 

PIVO

Jelen, Lav, Zaječarsko, Bip. Da se ne zajebavamo jedino si ova piva mogao da kupiš za stopedeset dinara, a ako si hteo da blejiš na štandu hajnekena, i da u onolikoj prljavštini tripuješ urbano, onda si trebao sa Sašom Ilićem na fristajler. Videli smo i da su Rusi doneli neko njihovo pivo od litar, al baš taj dan nam agrobanka nije odobrila gotovinski kredit, koji nam je potreban za kupovinu istog. Mislim, braća smo, sve to kul, al četristo dinara…Probali smo kamenicama da rasteramo ljude koji piju kvas, ali je obezbeđenje munjevito reagovalo. Nećemo kvas na bir festu shvatite! Šta treba loše da ti pođe u detinjstvu pa da sebi u jednom trenutku kažeš “ej, mogao bih sada da popijem jedan Kvas“?

Što se sredstava za trežnjenje tiče, štandova sa pljeskavicama nije manjkalo. Odšetali smo se do tamo, videli cene i automatski se otreznili.
Druga opcija je bila da odete u luna park, odvozate par vožnji na kamikazama, povratite sve iz sebe i nastavite sa cirkanjem.

 

Deluje kao da ovaj čovek želi nešto da prezalogaji, ali ustvari se samo iščudjava.

 

RIBE

Prvi šok koji smo doživeli dogodio se na samom ulazu, večeri prve. Devojka u dugoj plavoj toaleti(verujte, haljina je preslaba reč), našminkana kao za maturski bal i u štiklama koje su dužine penisa ovih što piju kvas, krenula je put oblaka prašine dobacujući drugarici da joj stavi manje luka u pljeskavicu. U ostalim večerima, saplitali smo se o devojke koje spavaju, padale su nam na glavu sa štanda Staropramena, tri puta nas je neka debela lezbejka, koja liči na čuvarku zatvora iz Šefilda polila pivom za vreme koncerta grupe „Ritam Nereda“ uz obrazloženje da tako nepoliveni delujemo debilno i pitala jel smemo sa njom šutku. „Teraj se debela, u tri pičke materine“, reče kolega i obezbeđenje je opet moralo da reaguje. Imala je neke drugare tu pored. Skinse. Ma pičke, iznabadali smo ih glavama u pesnice.

 

Deluje kao da je ova devojka pijana, al ustvari samo vezuje pertlu. Šalim se, ne zna gde se nalazi.

 

OSTALA PIĆA

Rakija je jedino na šta smo naišli u mini potrazi za ostalim alkoholom. Ali, ne bilo koja rakija, nego MEDOVAČA. Sramotno, znam, to smo i mi pomislili. Ali, ako si voljan, za samo sto dinara po epruveti dobiješ i trominutnu pažnju poluzanosnih maloletnih promoterki. Odbili smo da kupimo još jednu, pogledala nas je kao ružne fleke na tepihu, rekla nešto na bugarskom i nastavila dalje.

LOŠA STVAR

Možda ste zaboravili, ali ako vam već nije počeo, rok počinje za par dana. Beogradski univerzitet još jednom nije imao sluha za odlaganje ispitnih obaveza, radi opleminjivanja duha svojih studenata pred novom školskom godinom.

 

I ja sam bio! Sledeće godine vam sređujem Seku!

 

Epilog je da ćemo se vratiti i sledeće godine. Ne jer nam je bilo predobro, jer smo uživali u vrhunskoj muzici, prelepom pivu, laki ženama i teškim drogama, nego jer je besplatno. Muzike bude za svakoga, piva pogotovu, tako da nema razloga za zaobilaženje ovog festa. Nadamo se samo da sledeća godine nije prestupna u kineskom kalendaru, i da to znači da Bajaga otvara, a Kiki Lesendrić zatvara fest.