TOP 5 pevača Južnog Vetra

Miodrag Ilić,  Sava Bojić, Perica Zdravković.

Trio kome mnogi ne znaju ime a koji je verovatno i zaslužniji od Sinana ili Dragane što gasite pljugu na sisu tokom posebno teške sekvence neke od njihovih pesama. Oni su Južni Vetar, muzičari koji stoje iza jednog od najprepoznatljivijih zvukova domaće muzike, specifične mešavine folka, orijenta i roka, gde je rok u dubokoj pozadini ali ipak i jasno prisutan, taman pravi prstohvat začina za odličnu čorbu. Svakako prirodniji i prijatniji zvuk od sličnog, usiljenog Bregovićevog pokušaja, pastirskog roka. Kada slušam Južni Vetar osećam se prijatno, kao da sam u paviljonu “Balkan” na svetskoj izložbi, kada slušam Bijelo Dugme osećam se kao da sam mobilisani Šiptar.

Lipe cvatu

Južni Vetar je funkcionisao veoma zanimljivo, kao franšiza može se reći. Miodrag, Sava i Perica peglaju ziku a pevači se menjaju ali ne kao integralni deo benda već kao konfederacija tog pevača i samog tria. Otud naslovi pesama nisu Južni Vetar – Zašto si se napio, nego Južni Vetar i Šemsa Suljaković – Zašto si se napio. Kroz bend je vremenom prošlo tušta i tma pevača ali su se petoro njih izdvojili kao najbitniji, kao srž Južnog Vetra. Njih ćemo sada rangirati, a od ostalih svakako treba spominjanjem počastvovati takve veličine kao što su Kuki, Nehru, Marta Savić ili Acko Nezirović.

5. Kemal Malovčić

Gospodin teškog bošnjačkog lica, lica koje govori da njegovi preci svakako nisu “poturčeni Srbi”  kako idioti po Srbiji koji su od istorije pročitali jučerašnje novine, vole da lupetaju. Kemalovi preci više deluju kao neke bogumilčine koje je papa jurio da spali jer su odbijali da se tale sa Vatikanom, i koji su dolaskom Turaka spremno prešli u islam. I njegovo pevanje je u skladu sa tim, tursko ali ne tursko u smislu Tarkan, nego tursko u smislu stara otomanska aristokratija. Kritičari su za njega govorili da peva kao hodža, što nije daleko od istine a kao hodža svakako izgleda. Njegove pesme su uglavnom nešto sporije, imaju čudan flou, dobre su ali nedovoljno dobre da ga vinu na više mesto od petog. Jedan od albuma sa JV je prodao u tiražu od 600.000 primeraka. Početkom rata napušta bend i pridružuje se grupi bošnjačkih pevača koji drže humanitarne koncerte.

Hitovi koje treba preslušati ako ste nubara : Gde si sada leptirice moja, Ko gubi, Okreće se kolo sreće.

4. Šemsa Suljaković

Od svih članova velike petorke, Šemsa je svakako najnarodnjačkija u pežorativnom smislu. Gorespomenuti rok duboko u pozadini je kod Šemse baš u ozbiljnoj pozadini, otprilike kao što je bila kandidatura Srbije za EU dok nismo rekli dobro ajde nećemo više da budemo samostalna zemlja, a i to je precenjeno realno.

Njene pesme jesu naravno odlične, ali zbog te osobine, mogu da budu malo naporne posle dužeg slušanja. Za razliku od Kemala gde je tursko – otomanska aristokratija, derviši i Meša Selimović kod Šemse je tursko – Antalija i brkati strugač doner kebaba koji doziva švedske turiste na porciju keretine usklicima kao što su ” haladža” i ” bujrum đelezi ala ala”. Za razliku od Dragane, koja je bila zadužena za titulu pičke benda, Šemsa je bila žena iz naroda, čak i pomalo lepa, ali lepota koja očigledno nema nameru da bude primaran kvalitet na uštrb rađanja sedmoro dece i pravljenja najbolje hrane u zeničko – dobojskom kantonu.

Svoj vrhunac doživljava sa albumom “Pristajem na sve” koji je prodat u 850 000 primeraka. Kada je počeo rat, radi isto što i Kemal s tim što je ona upala i u grupu muslimansko hrvatskih debila koji su se kleli da neće pevati u Srbiji, pa to pogazili kada su im zatrebale pare za novu opel insigniju.

Hitovi koje treba poslušati ako ste nubara : Pristajem na sve, Zar za mene nema sreće, Zašto si se napio, Mi se volimo, Svako me proleće na tebe seti.

3. Mile Kitić

U rangiranju Mileta je ključno odrediti koliki uticaj na listu će da ima period proveden van JV. Odlučio sam da budem blag i da to donekle računam, ali da vreme u bendu bude dosta bitnije. Da sam rangirao jednako, Mile ne da ne bi bio treći, nego ne bi bio ni u TOP 20, pravio bi planove kako da na listi pretekne Džeka, Mustafu Šabanovića i Lileta, a veličine kao što je Nehru bi mu se smejale sa pozicije pet mesta ispred.

Mile Kitić je jedini Srbin u sastavu benda, i bio je poznat po najgorem osećaju za stil u veoma oštroj konkurenciji. Međutim iako je na nastupima nosio jebeno žuto odelo, ipak je šurio i savijao. U JV fazi karijere, Mile kao Srbin iz Bosne peva na ijekavici, vidi se da to ide iz duše. Njegove stvari su odmereno čobanica, imaju tešku emociju, jednostavno šure.

Posle razilaženja sa JV, Mile počinje potpuno idiotski da peva na ekavici. Kad prodaš bulju tako fundamentalno, Bog kazni. Niko ko je batalio svoj maternji jezik ili narečje da bi bio marketinški pogodniji nekoj publici nije dobro prošao. Aba se raspala uz hrpu govana, Tošetu je prošao karburator kroz lobanju a Mile je završio kao poslednji bednik, držeći koncerte u čevrt punoj areni, u kožnjaku i naočarima za sunce.

Hitovi koje treba poslušati ako ste nubara : Ja neću ljepšu, Lažu me zelene oči, Kockar, Mogao sam biti car, Kraljica trotoara, Vuk samotnjak.

2. Sinan Sakić

Od Sinana ulazimo u fazu gde izbacujemo ove hitove koje treba poslušati. Jednostavno upali bilo koju pesmu, zato što je apsolutno svaka Sinanova pesma do jaja, samo je neka obično do jaja a neka poj arhanđela na kraju vremena.

Kao Cigan, njegov najveći adut je naravno bolesna sečem se nožom tragična emocija u pesmama. Ali i od svih Cigana, Sinan to radi najbolje. Sinan to radi tako dobro da shvatiš da je biti srećan sranje i prosto želiš da zatekneš ribu sa kojom si 4 godine i koja radi u butiku uz studije političkih nauka, kako puši kurac gazdi, sumnjivom preduzetniku iz Nikšića, kako bi mogao da pola godine slušaš elegije maga iz Loznice.

Sinan je takođe dobar čovek, koji naplaćuje koncerte 300 dinara ( KEVO JEL IMAŠ 5 HILJADA DINARA DA IDEM NA RODŽERA VOTERSA I D VOL ) i koga katkad možete zateći u dorćolskim kafeima kako pušta glas za dž. Jel peva Rodžer Voters pijan u kafanama gde ti sedneš da gledaš Benfika – Metalist, peva kurac.

1. Dragana Mirković

Dragana je najbolja pevačica na svetu.

 • Lo

  Sinan i otac i majka.

 • Britva

  Nehru je pomenut dva puta u tekstu i ja sam zadovoljan.

 • Bata Sale

  A brat Sava je jedan on najprejebenijih gitarista sa ovih prostora ikada. Jebo Tockove, Vlatkove, Vajove i Hendrikse. Ovaj komentar napisan od metalike, pa ti vidi.

 • Esak Saila

  Iz dana u dan postajete sve jadniji.Lerdi,besmislene pričice koje pokušavaju da nam privuku pažnju sa par pokušaja duhovitosti,sada Južni vetar…Šta je sledeće?Recenzije latino-američkih,indijsko-turskih serija?Iz navike se obradujem kada na Fejsu vidim da ste izbacili novi tekst,zaletim se,i ostatak dana mi nešto gorači u ustima…Možete vi mnogo bolje.

 • VW

  Tuareg nema karburator.

 • Глобални Чобан

  Ау, јбт… Сад кад видим да је неко у стању ту музику и те певаче овако да опише (изрази као што је “пој арханђела на крају времена”), сад ми је посебно драго што то никада нисам слушао, нити имам намеру.

  Ипак су ми бољи Тарја Турунен, Тимо Котипелто, Михаел Киске, Фабио Лионе, и Бен Сото… Ем су стварно врхунски вокални солисти, ем се не баве пољопривредом. А и продали су “само” мало више албума од ових…

 • Lepi Ćomica

  Ali brkati strugač doner kebaba koji zazivlje Šveđane na keretinu… tu sam pao sa stolice. LOL!

  Pravda za Nehrua! On je valjda na 6. mestu!

 • Umrite metalike

  Konačno dobar tekst na Tarzaniji! Svaka čast. JV rulez.

 • Umrite mentalike

  Operi kosu.

 • Глобални Чобан

  Јадниче заостали, не носим дугу косу већ 13 година. А ти би могао да пробаш схватиш да постоји и свет ван кафана и сплавова. Ако имаш чиме.

 • Homo-erektus

  Živeo Južni Vepar i Sinan sa njima! ;)

 • giallorossi

  kako to mislis van kafana? kako to mislis ne slusas sinana?
  NE TRAZI JE SINEEEEEEEEEEEEEE

 • Yao Ming

  WTF? I ova tarzanija je otišla u 3pm. Mislim da za retardirani dio publike ima dosta drugih sajtova pogodnijih za afirmiranje glazbenog i društvenog taloga, od Kurira i sl. nadalje. Ovo društvo generalno je otišlo kvragu kad se ovaj otpad počeo masovno slušati i promovisati pod izgovorom “ma ja to ne slušam, nego to je ono zajebancija kuiš ono”. Jest da moraš imati IQ oko sobne temperature da bi ti takav tip zajebancije bio smešan, ali nema veze

  Par dobrih provala u txtu (“sumnjivom preduzetniku iz Nikšića”) nisu dovoljno da se ova debilana opravda.
  Da sumiram, nabijem na kurčinu ovo retardirano seljačko zavijanje i autora teksta koji ga ishvali, skupa s njegovom sestrom, strinom, tetkom, ujkom gastarbajterom i ostatkom rodbine i komšiluka. Bljuv.

 • Yao Ming

  zašto takav kalibar onda prati narodnjačko zavijanje umesto da svira nešto uhu ugodnije?

 • tribiani

  Mogao je ovo biti dobar tekst da nisi mešao politiku i (lažnu) istoriju sa ovom predivnom muzikom, da nisi iznosio neke neistine kao to da je Mile Kitić jedini Srbin u bendu…
  …i kakve veze imaju pesme “Gde si sada leptirice moja” i “Kraljica trotoara” sa Južnim vetrom?
  … i da, mnogo veći trag su ostavili u Južnom vetru Louis, Jašar, Šerif, Hanka, Duško Kostić…nego Marta i Acko koje pominješ…

 • Djurdjanovic Vlada

  pre-vrh

 • petar pan

  I ne samo to, nego je u listi zaboravio da napomene najpoznatijeg “preskakaca” Zeljka “Osmi mart” Samardzica. Sigurno je sa djevojkom bio na koncertu.

 • ЏериВајс

  Ако ми се нешто гади,гаде ми се ови такозвани “Рокери” и “Металци” који су до јуче слушали народну музику,и одједном,преко ноћи постали дотични,да би опичили неку сисату рокерку.
  Ја се бавим музиком од 7 године,свирам све и свашта,дотично и слушам приватно,понајмање народно.Али ја не бежим од истине,да сам одрастао на Јужном ветру и никада нисам пљувао ни један стил музике,а о укусима се не расправља.Као музичар и слухиста,никад нисам обраћао пажњу на певаче Јужног ветра,већ на сам аранжман,музику.Треба се подсетити да је Перица Здравковић први у Југославију донео Синтисајзере,Ритам машине,електронске бубњеве,семплере и остало.Јужни Ветар се не препознаје по певачима,већ по музици.За разлику од класичних народњака,музика се није заснивала на истој шеми,већ је свака следећа песма имала различиту хармонију,и психоделичне форшпиле,уклопљено са рок позадином,и ритам лудачки вози.Али искрено да кажем,ЈВ је ваљао до почетка деведесетих,док у састав нису дошли такозвани Нишки и Шабачки чергари Бане Васић,Сејко Пасовски и остали,који су донели урбани шиптаризам, завијање и најгори турцизам који је дотични стил музике уништио,па стога није ни чудо што је горе поменута петорка напустила Јужни.И музичари по кафанама и клубовима ретко свирају ЈВ,само пар ствари од Драгане,Мила и Синана.Када затражиш остало,или те игноришу или колутају очима.Као музичар,тврдим да је Јуве НАЈТЕЖА народна музика за свирање и потребно је много слуха и знања.да се скину неке ствари.

 • Vojislav

  Juzni Vetar – ciganstura i turanstvo, od Srba ovo slusaju samo oni po krstenju. Djubre koje je isplivalo nece vise da potone, jedino preostaje da se izbaci.

 • Stojko

  Veliki pozz za VII-2!

 • John

  Lol ala udara autizam ovde. Ispala ti fedora brate

 • pustim zorku uhvatim motorku

  cuvaj se onih “po krstenju|”.

 • gavran

  Savrseno!

 • johnny

  Mozda je imao u gepeku, vozio na remont, otkud znas…

 • Nate Robinson

  Marš u pičku materinu

 • Стефан Вечерина

  Ua Kuzni Vetar! Ziveo Rambo Amadeus!

 • rip_rodja

  Zaboravili ste kod mileta kitica,hej zivote hej sudbino.Postovanje za tekst.DUNI VJETRE MALO PREKO JETREE

 • Ivan

  Imam tri dupla CD-a, original, kupio na benzinskoj – Shemsa, Dragana i Sinan.
  Dragana je najbolja pevacica na svetu !!! Njen album ‘Simaptija’ je najbolji od juznog vetra a i sire.
  Znaci jos da kupim Kemala i Mileta, i kolekcija je potpuna.
  Za sve ljubitelje juznog vetra, napravio sam obradu Sinanove pesme “Zaljubljen u tebe”. Uzivajte.
  https://soundcloud.com/deejaydixon/sinan-zaljubljen-u-tebe-nirvan-bass-drum-edit

 • Борко Стевановић

  Петоро величанствених!

 • Srdj (Sarge)

  svaka cast na:

  Kad prodaš bulju tako fundamentalno, Bog kazni. Niko ko je batalio svoj maternji jezik ili narečje da bi bio marketinški pogodniji nekoj publici nije dobro prošao. Aba se raspala uz hrpu govana, Tošetu je prošao karburator kroz lobanju a Mile je završio kao poslednji bednik, držeći koncerte u čevrt punoj areni, u kožnjaku i naočarima za sunce.

  Pročitaj još na http://www.tarzanija.com/top-5-pevaca-juznog-vetra/

 • muzički saradnik – teoretičar

  Dobar je tekst, s tim što DM nikako nije bolja od Šemse ni kao pevačica, a sama muzika koja prati Šemsine pesme je za klasu ili dve bolja od muzike koja prati Draganine. ”Pristajem na sve” je sigurno jedan od najboljih ex-yu albuma, po meni odmah iza debi albuma Time-a i Josipe Lisac.
  Sinan i Šemsa prva dva mesta, ostalo po ukusu