Šta znači biti urban?

„Urbano“ je pojam koji je trebalo upokojiti odavno u ovoj našoj Doris Bizetić od države. Naravno, ne mislim na „urbano“ u onom komunalnom smislu, jer valjalo bi da i dalje imamo vodovod i đubretare i gradski prevoz. Nemam problem s tim pojmom ni u socioekonomskom smilu, jer ima nas par miliona koji živimo prilično gusto zbijeni i otklonjeni od poljoprivredne proizvodnje, tj. u urbanim sredinama. Ne, moj problem je u stvari što sam reč „urbano” u divljini imao prilike da sretnem pre svega kao kraću verziju sintagme „urbana kultura”, u prevodu „ne znam šta je al evo ga opet”.

Takvo shvatanje „urbanog” je korišćeno češće od igle pred koncert Šarla Akrobate i sa otprilike jednakim efektom – da onog ko koristi učini da se oseti preljepo, ekstravagantno, level ap. Jer, iako otprilike 98% ljudi koje sam čuo da upotrebe reč „urbano“ nisu znali tačno šta to znači, bilo im je instinktivno jasno da se „urbano” tiče pre svega nekakvog vrednosnog određenja – što bi se reklo, ko je kul, ko je car, ko to poseduje urbanu kulturu, a ko je ljankaster i kome viri sremuš iz anuša. Zato bismo mogli jednom za svagda da objasnimo šta znači biti urban i zašto je to ipak i dalje značajan pojam, koji je u međuvremenu hajdžekovan od strane bolida koji ne znaju ni šta bi radili s njim nego sede oko njega kao čopor bonoboa oko CD-a Zorice Brunclik. 

JBT KAKVO JE TO PREZIME “BRUNCLIK” LOL

Urbano je vezano za gomilu stereotipa i čak je skoro pa postalo sinonimno sa hipsterajem. Iako hipsteraj jeste jedan urban fenomen, on nikako ne može da definiše suštinu urbanog, pošto je u pitanju pre svega poza onih koji su dovoljno imućni da mogu da poziraju (što uopšte ne znači neku preteranu „imućnost”, fazon kelnerska plata s bakšišem u Begeu je dovoljna da omogući hipsterski način života… što je i dalje blago cara Radovana za npr. nekog nesrećnika što valja plantaine u predgrađu Lagosa). Hipsteraj isto zahteva svoju definiciju, ali nas boli kurac za to trenutno. Ovde je važno to da hipsteraj nije presudna iliti determinišuća odlika urbane kulture. Ni približno. I zato je naročito jadno što ga tako kapiraju oni što mrze hipstere, a to što hipsteri sami sebe tako kapiraju je već gadno.

Najbliže objašnjenju toga šta znači biti urban je došao čovek koji možda nije ni pokušao to da definiše, francuski filozof (očekivano) i jezuita (dobro, to je malo neočekivano) Mišel de Serto u knjizi Praksa svakodnevnog života. Pošto je savremeni francuski filozof, trebala mu je cela knjiga nabijena bromazepanima od rečenica i meskalinima od zaključaka da bi rekao neke dosta jednostavne stvari, pa sad, ako se osećaš naročito reprezentativno tipa zgutao si mić medma ili možda bolje aderala, izvoli, ali nemoj da bude posle ARIELE PRSO MI MOZAK. Jebiga, nije baš lako štivo, i ni ja nisam skroz siguran da sam sve dobro skapirao. Ali, za sve koji su zadovoljni jeftinijim tarzanskim ulaznicama, neka suština je to što De Serto priča o taktikama koje običan narod koristi da se izbori sa raznovrsnim silama s kojima se susreće u svom svakodnevnom savremenom ćivotu.

Za nas je ovde bitno to što De Serto kapira da je naša (urbana) kultura pre svega konzumeristička, što nije ništa revolucionarno, ali takođe jasno primećuje da je konzumiranje proizvoda široke potrošnje, proizvoda gradskog života, pa i „proizvoda“ savremenih medija – nešto više od pukog konzumiranja, tj. da je, dosta pojednostavljeno, u pitanju jedna svojevrsna proizvodnja. U savremenom konzumerističkom informacionom društvu tj. gradu smo stalno izloženi mnogim silama, međusobno sučeljenim, neočekivanim, nekontrolisanim. Od klinaca što se dernjaju ZARILA KANDŽE ANĐELAAA sa kućne žurke, preko cene pakle pljuga (170 dinara za best MAMU VAM JEBEM OPLJAČKAŠE OVAJ NAROD) do interventne koja te prebije zbog grama skanka (da bi mogli da se u pajeru navare tvojim gramom skanka). I to od nas zahteva da se stalno dovijamo, da donosimo odluke, da pravimo taktike. Šta ću da obučem danas jer duva košava a moram uveče da vodim neku pičetinu u Lovac? Šta da pazarim da jedem tako da mi ostane za pljuge? Kako najbolje da zveknem trafiku? Čiji je ovo kurton u mojoj bulji? Itd. Bilo je toga i pre gradova, ali sada je mnogo komplikovanije, jer su sile u gradu i „prirodne“ i „društvene“, u nedostatku boljeg izraza. I način na koji pretvaramo njihovo (sa)dejstvo u prilike za opstanak i samoizražaj su svojevrsna umetnost (urbanog) življenja. Trošenje tako postaje proizvodnja – proizvodnja sadržaja tj. svega onoga što ima u jednom gradu. Taj sadržaj, posmatran kao ishodište svih tih taktika preživljavanja i nametanja sebe u potrazi za identitetom i boljim životom je ono što nazivamo urbanom kulturom.

Kao što je institucija pobeda mesta nad vremenom, tako je urbana kultura pobeda čoveka nad društvom. I to pobeda koja dolazi iz one najosnovnije potrebe, za identitetom. Zato se urbano tako često meša i sa snobizmom kruga dvojke, dorćolpatriotizmom ili ostalim slamnatim idejama i pseudoideologijama. I zato i površni nazovi kritičari ne znaju gde udaraju kada kritikuju taj pojam. Kada ti za identitet treba da mrziš nešto drugo ili da se osećaš bolje samo zato što ti je nebeskim bacanjem kockice zapalo da se svojim roditeljima usereš u život u baš tom gradu ili kraju, normalno da si bolid. Ono što je presudno da bi bio deo „urbane“ kulture je baš da grad za tebe ima simboličku auru i da ga osećaš kao svoj. Svoje lovište. Svoje hranilište. Igralište. Zabavište. Čistilište. Koju muziku slušaš i kako se oblačiš – to nema nikakve veze. Urban postaješ tek ako taj svoj grad zapišaš, tek kada ga zapravo učiniš svojim tako što ćeš proizvoditi njegov sadržaj.

Ima ko kapira priču

Osnovna manjkavost mnogih perjanica urbanog duha Beograda je u njihovoj neosvešćenosti ove proste činjenice. Urbano se u Beogradu, u pravom stilu metastazirane palanke, mahom kapiralo kao kopiranje kulturnih obrazaca sa Zapada, pre svega raznovrsnih mutacija rok i rep subkultura. U tome nema ničeg lošeg po sebi, jer klinci koji naprave bend da zvuči kao Wilco ili se tripuju da su borčanski 50 cent se, pod jedan, izražavaju na legitiman način, i pod dva, verovatno nikada ne bi bili sposobni da naprave ništa originalno, te samo treba čekati da ih prođe hormon rasta pa da se zaposle kao korisni članovi društva u Rajfajzen banci ili Meridijan kladionici. Do tada… Pa i oni vala proizvode neki sadržaj, doduše, sadržaj za koji nikog ne boli kurac. Tako da su i oni neki urbanoidčići – ali su prave urbane glave samo oni koji proizvode sadržaj koji skrene pažnju njihovim sugrađanima i ostavi traga na njihovom gradu.

Ako ti trebaju primeri, ae može. Duško Radović, koliko i stari radio b92 sa sve Flekom i Mikrobom. SKC strip scena koliko i prodavci diskova ispred SKC-a. Džoni Racković koliko i Prti. Crtači grafita, stensileri, isto koliko i ganci koji voze motokultivatore. Ulični muzičari koliko i gradski bendovi. Alkosi novinari u Šumatovcu isto koliko i sponzoruše na Fristajleru. Zeldiji iz Sremčice koliko i metalci kod Konja. I ta jebena Doris Bizetić i njeni koncerti sa sve publikom koja ne zna da li je tu „ironijski” ili ne. Sve su to urbani fenomeni, neki od njih proizvode sadržaj, neki od njih su sadržaj sam, ma koliko bili praznoglavi ili efemerni. Jer i sponzoruša u kojoj je više silikona nego u tuš kabinama na Tašu postaje taj sadržaj kada joj izađe fotka na beogradnoću.kom. 

Kume, da urbanizujemo mi ovo?

Tu je i drugi razlog zbog kojeg često pogrešno kapiramo šta je urbana kultura. Onome ko učestvuje na sceni, onome ko pravi grafit, onome ko đuska na Fristajleru ne treba definicija, on to živi – dok je definicija očajnički potrebna svima koji urbanu kulturu uglavnom samo konzumiraju putem medija, jer nemaju vremena ili volje da žive i da budu deo svog grada. Jebiga, i tih medija i prilika za introvertno gubljenje vremena ima previše, a i lakše je samo gledati, manje cimke i za telo i za mozak. Zato biramo spektakl, što bi rekao de Bor, zato nam je kul Bodrijarov simulakrum, koji nadomešćuje stvarnost i postaje istinitiji od nje. Sve što se pojavljuje u medijima a vezano je za događanja u gradu, po definiciji je deo urbane kulture. I to nema nikakvu vrednosnu odrednicu, nikakav moral ili „prave jebene vrednosti“ tu ne igraju ulogu. Urbane su sve te priče i bez svih tih priča nema prave urbanosti.

Zato je i transverzala dizelaške sorte K und K (Knele i Kristijan) kriminala jedan od etalona urbanosti Beograda. Svojom prisutnošću u medijima, u polju svesti onih koji žive u gradu, oni su postali kulturna tvar: Knele je u afterlajfu postao jebeni mit, dok Kristijan iskače svuda od crne hronike do kulturne rubrike. Zato retardirani trejler za film u kome Zipa Yoma viče kako mrzi Cecu deluje kao neki mokumentarac o onom japoskom vojniku što je bio na nekom ostrvu u bulji Pacifika skoro 30 godina dok mu nekako nisu dojavili da je gotov rat. Iako je Yoma definitivno urban lik, svojim stavom koji negira tu mogućnost određenim supkulturnim obrascima koji takođe potiču iz gradskog miljea, ili iz nekog originalnog mutagena tradicionalnog i modernog – kao što je turbo folk, jedan od najautentičnijih urbanih izraza Beograda – ona samo pokazuje koliko ne kapira pravu priču. Ali, kapiranje toga šta je kul nikada nije bilo preduslov da budeš kul.

 

 

U režiserskoj eksplikaciji tog filma se kaže da je u pitanju „VAPAJ – priča o životu preostalih usamljenih individualaca/ki u zastrašujuće zakržljaloj, nekulturnoj, neobrazovanoj i netolerantnoj sredini“. Jao, jadna, pa ona ne može da se izrazi od seljaka. To je, kratko rečeno, bulšit level Bono. Nije čak ni nekakav govor mržnje ili neki „beofašizam“ nego je samo tipično razmaženo buržujsko traženje opravdanja za neke svoje neuspehe u drugima. I onda je kao neki njen odgovor na to provokacija, tj. traženje neprijatelja prema kome se postavljaš da bi nekako definisao svoj identitet. Mislim, to je ništa, to je tup i prazan hejt, na nivou teksta na Tarzaniji. Neku relativnu jačinu mu daje to što je iskren i što je usmeren protiv mejnstrima, što dokazuju reakcije. Ali je siroma jer je Yoma očigledno emotivno vezana za vreme kada je bila mlada i kul, a sad liči na matorca koji viče „živeo drug Tito! “

Uostalom, celu priču je pre par godina zatvorio djape u komentaru na intervju s Yomom na popboksu, kratko i jebitačno definisavši šta znači kapirati urbano i zašto je Yoma „tugica“. Da citiramo: ako si pravi grad onda konstatuješ razna ludila i daješ rispekt tamo gde mora da ga bude, a to znači i deci i ljudima iz radničke klase koji imaju drastično različite kulturne izbore od tebe.

 • ..-,–.–

  nema smisla čitati neki kompleksi udaraju…. a pomislih biće dobar tekst…

 • Cruela_De_Vill

  Šta je hejtera, pronašli se u tekstu, izgleda. Bravo, Ariele, pucanj ipak nije bio naslepo.

 • Burek Sa Sirom

  ‘Mislim, to je ništa, to je tup i prazan hejt, na nivou teksta na Tarzaniji’

  RAZOCARASTE ARMIJU FANOVA!!!11

 • SSS

  Treba njoj treći stepen stručne spreme

 • Srdjan Lalic

  dodao bih samo, amin… apsolutno najjaci teks na tarzaniji ikad..

 • Ajrinac

  Kakva polemika sa tekstom ovde može da postoji? Nema polemike, loše je napisan, vrlo nejasan za čitanje i razmišljanje. Ako i postoji poenta očigledno nije preneta i gubi se svaka zanimljivost teme zbog jadnog odabira reči. Verujem da je autor skupljao hejt u glavi duže vreme, pa mu je bilo potrebno negde da se istrese… idi čoveče na skvoš, istresi lopticu o zid, pisanje ti je jako loša strana. Unapred se izvinjavam na iskrenosti.

 • šofer

  Pa nekom ko ne ume da čita i razmišlja su i Orlovi rano lete nejasni za čitanje i razmišljanje.

 • SSS

  A i delu komentarluka treba neko sa trećim stepenom stručne spreme

 • dent

  kompleksi pice samo tako…

 • JebemArielaSamoZvoni

  I naravno ultra mala sirena ne prestaje da odusevljava svojim govnima… Sam sebe. Mnogo cesto pises tekstove decko, oladi malo. Aj sledeci za par godina. Moze? Moze! Paljba

 • JbgViše!

  Brate, shvatili smo, pre spavanja ga šiljiš na odabrano filozofsko delo. Jedan tekst tvoj ne postoji a da se ne tripuješ kako si mnogo pametan zato što čitaš ta sranja.

 • ArielTarzanija

  Najzad ponovo neko dovoljno prilježan u hejtu da ostavlja komentare sa šatro različitih naloga i da sam sebi plusira! SAMO NAPRED SAMO PTICE SAMO PTICE SAMO PTICE <3 <3 <3

 • ArielTarzanija

  SAMO PTICE SAMO PTICEEE

 • Danilo

  Ariel jbg ovo ti najbolji tekst burazeru.. Direktno, jasno, odlicni primeri!
  Ima širinu koja ti nedostaje kad se postaviš kao isključivi levičar…

 • JboTeNiče

  Pa šta ću kad sam sebi super?

 • И

  Текст одличан и озбиљан и заправо не приличи Тарзанији. Овако нешто не констатује Тарзан већ интелектуалац! Браво.

 • Ptolomej

  Tekst ima nekih manjih mana, ali je gađao pravo u centar. Kao što si i napisao nema ništa od borbe urbano vs. neurbano (da ne kažem ruralno), već samo hir pojedinaca koji se mogu svrstati u klasu razmažene (kvazi) buržoazije.

 • Bata Sale

  Jao brate Ariele, ne znam za tebe, ali koliko bih ja streljao te Darkwood Dubove, Jarbole, Kande, Kodze, LSD Psihoze i Venske Nekroze i ostale “visokointelektualnourbane” bendove koji ni 2 akorda ne znaju da odsviraju kako treba, suplji su k’o crkveno zvono, a svima seru i misle da su mnogo kul. Ma ne, ne bih streljao, vec bih ispred Skupstine metnuo jedan veliki tron, pa bih njih u kompletu sa Srpskom Majkom i ostalim Karleusama stavio na lomacu, seo na tron, stavio one 3D djozluke, prigrlio lavor kokica, gledao kako gore i smejao se. Ne zato sto nisam tolerantan prema drugacijem misljenju (mis’im jbt), vec zato sto takve kreature drze monopol u medijima, pri tome nemaju nikakvu vrednost i seru po svima ostalima. Prema takvima nisam tolerantan. Da se odmah razumemo, isto bih uradio i sa politicarima, LGBT udruzenjima (sad ce Cedini neoliberali da me pljuju da mrzim pedere jer ne kapiraju sta pricam), Kandickama, Biserkoim..ma…va…kakoseveckaze i svima ostalim koji seru po drugima i ne dozvoljavaju im da se i njihov glas cuje.

 • rimtutituki

  Bravurozno ! Hvala !

 • rimtutituki

  I izbacite crnu rupu :)

 • NČF

  još onomad napisah par komentara ispod peđinog, a sad ću da udarim bold… ta ista maja je s kraja devedesetih vukla nadimak maja pink…
  i samourbani i novopridošli-po-difoltu-seljaci su dva kraja istog govneta.
  a kad smo kod govana (u govnima?), i jedni i drugi ne čiste govna za svojim kerovima, već ih ponosno preskaču…

 • samuilo

  A ja mislim da je to suva istina. Pa kako , ako ne kao prazan hejt, da shvatimo onaj tekst o silovanju – “čupaj je i udaraj tokom seksa, ona to voli” :-D

 • samuilo

  Burazeru moram ovo da ti kažem jednostavno (i u all capsu):
  NIJE SVAKO ČITANJE FILOZOFIJE “PAMETOVANJE”
  A RAZLIKA SE OGLEDA U TOME KAKO ČOVEK KORISTI FILOZOFIJU!!!1

  AKO SI PROČITAO TEKST I ULOŽIO AMA MINIMUM TRUDA
  BILO BI TI JASNO DA NIJE REČ O IZDRKAVANJU “AHAHA JAS AM PAMTAN, CRKNITE GLUPACI!!” Nego o kritici izgradnje identiteta kroz mržnju drugog koji je jednako deo grada kao i ti!!!

 • samuilo

  samo pice samo pice samo piceeee
  samo pice iznad tebe

 • samuilo

  Ariele možeš li mi reći gdje si pokupio ovu tezu:
  “institucija je pobeda mesta nad vremenom”

  da li imaš neku referencu ili je tvojih ruku djelo?

 • ArielTarzanija

  De Serto

 • samuilo

  Znači opet ta jezuitčina :-D
  Pretpostavljam isto ova knjiga “The Practice of Everyday life” (jbg neznam francuski)?

  Hvala ti buraz.

 • De znam

  Ariel je sto posto sociolog.

 • Dzoni Bravo

  Tema teksta je tupava koliko i sama rec.A sam tekst ne mogu nazvati dobrim jer se bavi tupavom temom.Jedini gluplji naziv teme bi bio: sta znaci biti cool?

 • R.Žiskar

  Свака част на тексту. Некима не може никако да уђе ( у главу, перверзњаци) да је град стање духа а не место рођења.

 • TekSadaRazumem

  Odličan tekst, jaka poenta… probudih se :)

 • Strahinja

  eto nisam ni znao, oduvek sam mislio da su urbani oni pickasti momci sa onim jaser arafat jebenim salovima sto dzihadisti nose i onim klark kent naocarima sto nose kaput uske farke starke i sto hiljada narukvica i citiraju sa fejsa neke pisce za koje nisu ni culi.

 • miks

  Na pocetak uz naslov negde staviti upozorenje/ spoiler alert; ozbiljan tekst!! u caps sve, da se fanovi ne zbunjuju mnogo i preskoce ako ih mrzi da citaju.

 • Simeon Drugi

  podrska za razmisljanje u dobrom pravcu :)

 • schwabba

  čini mi se da neumereno kenjate. Preporučujem vam naučni rad na ovu temu mrkogorskog nadri-sociologa Ramba Amadeusa. Uzdravlje vam čitanje ;-)

 • Kolando

  Urban je onaj ko zuri ponedeljkom u spicu kroz veci grad, ne saplete se, ne skrece nikad pogresno, hvata bus na zadnja vrata u sekund pre nego krene, brzo prica preko fona kakav rege je negde cuo, slusalice su mu u 4 boje i nema posao.