Deset iskaza kojima nam ispiraju mozgove i ubacuju nas u mašine izrabljivanja i ludila

1.Niko te nije vuk’o za rukav da radiš

Ovaj iskaz poslodavac nam obično izriče kada se žalimo na nepovoljne uslove rada. Poslodavac se na ovaj način distancira od bilo kakve odgovornosti i obaveze prema nama poručujući nam da smo tu „svojevoljno“ i da posao možemo da napustimo kad god; da smo zamenljivi i da će na naše mesto doći neko ko neće imati problem sa uslovima rada. Bolna ironija je u tome što mi tu svakako nismo „svojevoljno“ i što smo na poziciji potčinjenog kome treba posao samo zbog toga što nekako moramo sebi da obezbedimo pare za preživljavanje, a nemamo tate koje će nam namestiti radna mesta na kojima ćemo biti u prilici da kažemo: „Hej, bejbi, niko te nije vuk’o za rukav da radiš, hajde, pomuči se malo, ili paljba“.

2. Ako ti nećeš, ima ko ’oće

Manipulativnost ove opaske je u sledećem. Poslodavac, najčešće gorepomenuti „tatin sin“, pored toga što nas i na ovaj način podseća da smo zamenljivi, podseća nas i na to da je naše radno mesto predmet želje drugih ljudi. Efekat koji se postiže, najčešće, jeste taj da radno mesto s kojim smo imali problem prestaje da bude problematično jer smo se osetili kao njegovi privilegovani vlasnici iako uslovi u kojima radimo ne spadaju u domen bilo kakvih životnih privilegija. Iluzorna satisfkacija saznanja da se iznova „osvojilo“ nešto za čije osvajanje je konkurencija velika – radno mesto koje nam već pripada – odvraća nas od borbe za poboljšanje uslova u kojima radimo i navodi nas da se odgovornošću i disciplinom borimo za očuvanje tog posla kojim smo, pre samo par trenutaka, bili nezadovoljni. Sledeća tampon misao koja nam se spontano javlja nakon pokušaja nekakve misli o nekakvoj pobuni jeste ona stara i dobra osnovnoškolska pouka „Ko oće veće, izgubi iz vreće“, ili ona „Ko više ište, manje mu sa daje“, i mi ostajemo zadovoljni svojim „poslićem“, kažemo sebi: „neka, biće bolje, samo da još utovarim dva kamiona paketića“; a „tatin sin“ ostaje da na miru ladi svoje jaje.

Pogle koliko marve čeka.

3. Nema ’leba bez motike

Ovo je možda najlicemerniji i najodvratniji input koji nam od malih nogu umeću u glave razne učiteljice, profesori istorije i drugi dežurni svirači na falusu moralnosti, poštenja i životne ispravnosti. Izriču ga najčešće oni koji su motiku videli jedino u tuđim rukama i eventualno u bukvarima pod slovom „M“. Kada su učili da čitaju, kod slova „M“, stajale su rečenice tipa: „Mima motikom mindžu mazi“ ili „Mati motikom mlati Mitu“ ili „Miki motikom muti Maju“, ili „Maki motikom muva Miru“ i druge slične. „Tatin sin“ je, međutim, uvek jeo hleb, francuski, pa ražani, pa od heljde, a izvesnu motiku nikada nije uzeo u ruke. Ali zato „tatin sin“ zna da prdi večito kako „Nema leba bez motike“. I taj iskaz je nasledio od tate, zajedno sa gomilom para. Savremena verzija ove rečenice za servisiranje gladnih i večitih „društvenih parazita i neradnika koji oće sve na mufte“ glasi: „Nema besplatne večere.“. Pa u pičku jebenu materinu, „tatin sin“ ide na toliko besplatnih večera, „tatinom sinu“ se utrkuju da ne naplate večeru, „tatinom sinu“ i kad naplate večeru ne naplate njemu nego njegovom tati, ili mu plati neko drugi, jer isplativo je plaćati večeru „tatinom sinu“, ali svi mi drugi, koji nismo „tatini sinovi“, mi smo „najobičniji paraziti koji ’oćemu besplatnu večeru a ne znamo da je nema“. A odakle „tatinom sinu“ „besplatna večera“? Zašto je za tatinog sina koji ima para večera besplatna, a za nas koji para nemamo nema ni besplatnih večera?! Ovo je jedan od jačih paradoksa savremene Srbije koji se može rešiti jednostavnom intervencijom u reč MOT(I)KA. Možda je fraza koju očekuje svetla budućnost – „Nema ’leba bez (usrane) motke“.

4. Ko ga jebe, što nije učio školu

Iluzija ovog iskaza je u tome što neosnovano pretpostavlja da je učešće u univerzitetskom životu određeno nečijom željom ili voljom a ne viškom novca koji imaju roditelji ili staratelji onoga koji se obrazuje i koji taj višak odlučuju da investiraju u obrazovanje svog naslednika – koji će posle da viče, „vidi ga ovaj, neka kopa, e bajo moj nema leba bez motike haha ko ga jebe, što nije učio školu“. Onaj redak primerak mučenog pregaoca iz Surdulice koji se pojavio na ETF-u i koji je u roku diplomirao sa prosekom od 9,81 dok su mu roditelji okopavali baštu i slali nešto sira, jaja i šargarepe i koji je uredno živeo u Domu na Karaburmi i opijao se apatincem samo za srpsku novu godinu, samo je jedan od faktora koji će da služi kao primer kako bi se iskaravalo hiljade nas drugih koji ne možemo da završimo ni višu blejačku. Uvek će nam reći – „Kako on može?“. Ta surdulička mukica nikad i ne kaže za nekog „ko ga jebe što nije učio školu“, nego kad dobije godišnji odmor, ode da poseti staramajku, da joj pomogne oko bašte, komšiluka i drugih joj životnih nasušnosti, ili se, a ni to nije retkost, navuče na čari velegrada, kojom prilikom mu „tatin sin“ nađe posao. „Tatin sin“ ga lepo namesti kod sebe u firmu, on da radi, a ovaj da kaže: „pogle ovi neradnici, ko ih jebe što nisu učili školu.“. I u jednom i u drugom slučaju, Radoje iz Surdulice, budući uspeo u životu, i budući da je sve stekao „sa svojih deset prstiju“, ostaće, ipak, zauvek žrtva bede iz koje je potekao – i kada bude vraćao staramajci dug za žrtvu koju je podnela za njega, i kada se bude pospešivao kokinom na nekom od velegradskih splavova, Radoje će se iznutra uvek survavati niz uspomene na svoju surduličku oskudicu.

5. Ne filozofiraj, nego radi

U prevodu: Ne dovodi u pitanje puno ono što ti naložim da radiš, nego radi po mom, onako kako ti kažem, jer „posao ne čeka“, „ima ko ’oće“.

I to za džabe.

6. Kako on može?

Radoje iz Surdulice.

7. Ko hoće – nađe način, ko neće – nađe izgovor

Radoje iz Surdulice.

8. Uhvati dan

Uhvatim ga za kurac, u začaranom sam krugu, ne mogu da spavam jer nemam posao i grize me savest zbog toga, moji su me ceo život smarali da nikada ništa neće biti od mene i to se i obistinilo, neka fora samoispunjavajućeg proročanstva; neko vreme sam mislio da zato što sam pametan kao Milanče Mladenović „menjam dan za noć“ i da zato ne mogu da uhvatim dan, jer sam ga promenio za noć, ali đoku moju, ne mogu da uhvatim dan zato što mi izmiče i beži od mene, jer nisam ni „tatin sin“ a nisam ni Radoje iz Surdulice, a ni pomenuti Milanče, koji, istini za volju, nije da ga je baš menjao tol’ko zbog pameti kol’ko zbog pajda.

9. Posao ne čeka

Nikog osim „tatinog sina“.

Ok, ili dedinog.

10. Lenjost je smrtni greh

Lenjost je smrtni greh, blago meni, ako ne budem lenj i zaposlim se kod „tatinog sina“, ići ću u raj, iako mi je na poslu pakao, a „bogatome je teže da uđe u carstvo nebesko, lakše je kamili kroz iglene ušice da prođe“. Hahah, „tatin sin“ neće završiti u raju, ali ni ja večeras neću trpati Maju na Riveru uz Džek i belo, jebiga „nekom je život majka, nekom maćeha“.

 

 • Jovan

  Genijalno jebote, koja istina

 • wlkr

  koja laz zapravo i koje sranje od teksta

 • Mareee

  ajde ne kenjaj objasnili su momci

 • vlada

  Sviranje kurcu od teksta… Priča na sto načina o “tatinim sinovima” i nepresušnim izvorima opravdanja da je sve sjebano zbog “tatinih sinova”.

  “Tatinih sinova” je uvek bilo i uvek će biti , ne samo kod nas več i svuda u svetu..

  Problem ovog usranog okruženja nisu “tatini sinovi” već usrani narod koji je u proteklih 30 godina sam sebe ujedao za dupe i skakao sebi po lobanji pogrešnim izborima “heroja” i “vodja” a kako stvari stoje, i dalje je tako i ništa se ne menja i neće se promeniti…

  Narod kome je glavni motiv u životu ko će više da mrzi Hrvate, ko će više da se dere i kenja po “srBstvu”, “davanje života” za boje kluba, bleja u kladži i beskonačna ljubav prema gledanju Farmi, Parovima, čitanje svih mogućih tabloida o “životu elite” itd itd..

  Možemo da sedimo i da kenjamo o “tatinim sinovima” i kako je sve sjebano na ovaj ili onaj način, ali prava istina je da ovaj pogani narod ne zaslužuje bolje…ODNOSNO da zaslužuje baš ovo što mu se dešava jer je vredno radio na tome proteklih decenija da mu se ovo sve baš i desi…

 • S pajder

  Sve ovo o cemu vi pricate moze da stane u ovaj legendarni intervju, covek jednostavno objasnio….https://www.youtube.com/watch?v=-148PFH5MT4

 • Cole

  Mnogo jede govna ovaj Prezupc

 • vilijem de paksi

  bravo vlado.Nije frka tatin sin vec je frka sto radoje iz surdulice ide u kurac.naravno metaforicki radoje iz metaforicke surdulice ode u metaforicki kurac

 • Stevan Penčić

  I ti da si “tatin sin” bio bi isto govno kao sto je gore i navedeno… Sta, svi bi vi bili shatro heroji, cale vam ima kintu ali vi ne, sve cete izgraditi iznova… Trpanje Maje, Dzeka i jos belo, ako je to provod ti sine stvarno zasluzujes da budes “tatin sin”…

 • Ime

  pravo u grkljane svih mladih lidera srbije

 • ajde bre vise

  A ova teza o “narodu koji je kriv” dosadila više i bogu i narodu. Da pogađam: rešenje je da se narodu porekne pravo da odlučuje i stvari prepuste u ruke “stručne elite”? Ovih što završavaju FDU na primer? Ili ovih iz filharmonije? Ili nekih harvardovaca? Da oni uzmu u ruke smanjenje plata i penzija i da nas stručno uzjašu, biće narodu lakše. Samo da narod ne odlučuje jer u suprotnom može da saspe nazad u grlo sve gorenavedene frazetine onima koji ih najradije potežu.

  Na primer ovi što se osećaju izuzetnim i prepametnim kada napišu “srBstvo”. Lep komentar, nema šta. Mislim da si zaboravio samo rečenicu i dve o padu sistema vrednosti. Čisto da se zaokruži ova usmrdela mantra…

 • neverovatno

  @ajde bre više
  to sto je tebi “dosadilo”, ne znaci da nije tako.!!! a to sto si posle trabunjao u nastavku, ne vidim da iko pominje osim tebe…. sam dopunjujes tudje recenice i misli! strasno!

  lik (vlada) je lepo rekao sustinu u srz… to sto je raji lakse kriviti “nekog drugog” za sve, osim sebe je posebna prica.. polazim od svojih usranih roditelja kojima su svi krivi osim njih samih (metaforicki, jer svakog matorca njihovog godista vidim kao krivca) kada su voleli milosevica vise nego rodjenu decu ….

 • SSS

  S N S T R O L

 • Ime

  SNS trol

 • neverovatno

  kakav sam bre “sns trol” morončino retardirana glupava??? pa razni sns i sps i srs i slična govna su i napravila sve ovo sto se desava!!!!!!!!!! A kako su dosli tu gde jesu??? pa toko sto ih usrana raja poput tebe birala!! nabijem vas bre sve na kurac, mamu vam jebem “filozofsku” i vama i “tatiinim sinovima” koje kriviš jer “nemas posao”!! izvadi glavu iz dupeta proseka, mozda i progledas malo sta se stvarno desava!!

 • Uuuuuu

  ni ne znas burazeru da si aktivista sns, blago tebi

 • Uuuuuu

  od reci do reci, sve sto pricas poklapa se sa ideoloskim pozicijama srpske napredne stranke. to sto te niko nije kontaktirao i angazovao da ovo radis za pare, ne znaci da nisi sns bot, ti si onaj najgori – botina koja misli da ima svoje misljenje

 • mitarlitar

  dobar je tekst, al ne pije bas vodu ova prica o tatinim i dedinim sinovima….

  pa jel su i tom tati i dedi neki tata i deda dali brdo para ili je neko tu nesto sam postigao?

  nek su u nekoj porodici i 10 generacija unazad svi “tatini sinovi”…. u toj jedanaestoj generaciji je taj tata koji je zasluzan…

  nemojte da pisete kao da je nemoguce da neko od nule napravi uspeh, pa da i on jednog dana ima “tatine sinove”

 • Laki21

  Niko nista ne postite “SAM”, uvek je na pozadini tog postignuca izrabljivanje drugih ljudi..

 • gorgonzola

  pa sto je to necija zasluga sto ima cukundedu koji je bio bogat cak i da nije to stekao na tudjoj muci? a jeste stekao na muci i kradji. te bajke o imucnim porodicama starog beograda su za debule

 • Bojkovic Maki

  Daj molim te neko obrazlozenje za taj /po meni poguban/ stav dokle ce ovaj primitivni narod koji ne moze da raspozna svoje najosnovnije prioritete da se zali na usrani zivot koji zivi posto ga je sam manje ili vise zasluzio tj. u skladu sa ovim tekstom,koji je na satirican nacin pokusao da bar malo razgoliti sistem koji stoji iza recenica koje nam kroje zivot, objasni mi razlog za takav stav a da nije na nivou krajnjih asocijacija Narod gleda Farmu znaci glupi su ili Narod je izabrao ovog ili onog opet znaci glupi su itd itd

 • Bojkovic Meki

  Volim te Vlado pogotovu kad me dignes sa stolice sa tom gromovitom “Možemo da sedimo i da kenjamo…..” pa pomislim meni se čovek obraća daj da ustanem sa ove stolice i da izadjem napolje da uradim nešto a onda uradiš jedan bekhend “ali prava istina je da ovaj pogani narod” kao da je taj narod neki šesti entitet u kosmosu kojem svi ne pripadamo. Ljubi brat

 • vlada

  Zato što sa stavom “nemam posao jer me maltretira tatin sin”, nećeš da stigneš nigde.

  Čak ni u šali se ne stiže nigde time, jer ovaj tekst je odlično opravdanje nekom ko po ceo dan popunjava tikete da samo potvrdi u sebi: “pa jeste, sve je u kurcu, što bih se ja trudio oko bilo čege kada nemam šanse”. I onda će da se vrati svom popunjavanju tiketa “za sto dindži”.

  Sve je usrano u ovoj zemlji, od krajnje nekulture gradjana do mrtvih političara koji se sprdaju sa našim parama umesto da nešto rade u korist naroda koji ih je i birao koji ih plaća….

  Ali to sve ne znači da trebaš da sediš i da gledaš.. Uvek vreme koje koristiš za “popunjavanje tiketa” (metaforički rečeno) ili za pizdenje na “tatine sinove”, možeš pametnije da iskoristiš, da naučiš nešto novo, napreduješ u nekom segmentu. bezbroj kurseva može čovek da prodje… ako ništa drugo, internet je nepresušan izvor znanja i tutorijala…. možeš da naučiš sve, od da postaneš Photoshop ekspert do da naučiš Kineski.. samo ako čovek želi…

  a nema mnogo izbora, ili sediš i kukaš i čekaš da se nešto desi (a u ovoj “državi” raspaloj, nikad ništa neće da se desi, tako da je to iluzorno…) ili se potrudiš oko sebe (koliko god teško bilo)….

 • mare

  dobro bre autore teksta (iz aviona se vidi),… jel ti to odgovor na sve koji imaju nešto protiv tvoj “epskog” dela?

 • Uuuuu

  sta mare ljubavi?!

 • mix
 • Ime

  vlado RS, stigosmo i do te nekulture gradjana. pao sistem vrednosti!

  i ne foliraj se da te zulja nekakav defetizam, providno je. veci je problem sto znas da ti sto popunjavaju tikete sutra mogu da popune ulice, a ti bi da sednu neki kurs da zavrse, da ne pametuju mnogo po tarzaniji kad nas je djindjic naucio sve sto vec treba da znamo. gutaj zabe i cuti. nema besplatnog hleba. pocisti u svom dvoristu. jedi govna.

  evo tetka moja tehnoloski visak bi taj kineski uzela da radi, nego ne moze da odabere kurs. daj preporuci nesto ako ima da se zavrsi za mesec-dva, stizu joj nekakvi racuni stalno. hitno je!

 • Radoje iz Surdulicu

  Ko te jebe što nisi učio školu pa sad umesto da si na strani koja hrani govnima ili bar ne jede govna, jedes govna pa povratis malo po tarzaniji.

 • ccccc

  jbt citam sve ove prepiske, ali ti si bas ono glup jbt… kad covek sve saberem prosto mi dodje da ti kazem, ma ko te bre jebe, kad na sve imas “izgovor”, onda sedi i “blej” u kraju i ti i tvoja tetka, kukajte ko picke i “cekajte bolje sutra”….

 • borjan

  a reci mi samo jednu stvar, je l misliš da kad bi svi postali eksperti u kineskom ili fotošopu, da bi bilo posla za sve (ne mislim na srbiju samo, nego uopšte)? i da nas na tom poslu ne bi potkradao neki tatin sin ili koji već kapitalista

 • Joe

  Ma dajte ljudi. Najveca je glupost padati u bedake. Pripadam generaciji koja nije odrasla uz tabove, mobilne, fb i sl. Bio sam svaki dan sa drustvom napolju. Igrali fudbal, vozili bajs, igrali basket, sedeli na klupici i druzili se. Niko dinara u dzepu nije imao a bili srecni i presrecni ko malo koji klinac danas. Sada ce neko reci nisu ista vremena. Tacno novac je potreban ali covek ne zivi da bi radio nego radi da bi ziveo. E o tome se radi. Stalno nametanje poredjenja, ko ima bolja kola, mobilni, cuku i sl. vodi u stalno nezadovljstvo i covek nikad zadovoljan. Sto je moj deda govorio nek da Bog da svi imaju vise od mene a da meni ne fali ili sta ce meni biti bolje ako je komsiji gore. Neko ce sve ovo odmah razumeti a neko ko zna kad.

 • alex

  Htedoh da pustim komentar, ali sam onda skontao da si ti Vlado rekao sve sto sam ja hteo da kazem..ali u rec..Pozdrav

 • alex

  Bravo kralju…Znas kako kaze moj cale..neka svi imaju po dva ferarija, ti ako budes imao jednog, osecaces se siromasno zbog toga..

 • govedarica

  To sto si ti nabacao je gomila frazetina bez ikakvog zajednickog smisla… Kakva poredjenja za cuku, mobilni, ferarije? Jeste vi normalni? Pa ljudi nemaju pastetu da kupe, a i kad imaju za carnex ostanu bez para vec sredinom meseca. Sta da jedu? Tvoju nostalgiju za srecnim vremenima telegrafa i siromastva? Idi lupaj neke pluseve na b92

 • Poky

  Stvarno si govedarca

 • Fica

  Ti si se brate istripovao da si nesrecan. Moj ortak je imao trip da ce se udavi od hrane i smrsao trideset kila. Jedva se iskulirao. Treba biti srecan.

 • jusuf

  mima motikom mindzu mazi

 • Amelie Ellena

  da ti objasni ciko Pero ti si jos mlad i ne razumes da nie sreca para puna vreca i ko rano rani dve srece grabi, vidis kako sam ja sa svojih deset prstiusve stekao kod Tita dok nisam otisao u pemziu sa 36 godina, nego vi mladi bi leba bez motike. Vidis kako sam ja pametan pa sam sve reko sta mislim bez da je to neko drugi pre mene reko.

 • Amelie Ellena

  svi samo kukaju, a ko nece nadje razlog ko hoce nadje nacin, evo uvek mozes na kurs za copywritera od tri dana da ga platis 100 hiljadda, to ti je samo 15 plata u trafici sa skinutim manjkovima, a steci ces novu vestinu eeej, kad budes iso na sajam zaposljavanja sa njih jos 523 066 021 nezaposlenih, ti ces jedini imati kopivrajting skils manekenka da budes. SVE SE moze kad se HOCE.
  a mozes i fakultet da zavrsis, da imas prednost pri volontiranju u magacinu, IMA POSLA SAMO MLADI NECE DA RADUU

 • Hoose Ya Deddy

  Uvazeni prdezvari i prdezvarke,

  Hajmo molem vas da se organizujemo, da im razbucamo pickice inace ce nas tucati snazno , izistinski. Da li je moguce da smo takvi degenerici , otopice nas depresija.
  Daj da im odradimo rush kao zerglinzi u starcraft-u.
  I dalje ne shvatam da li je problem sto sam sebe okruzio sa nekim polu-debilima ( znas ono Zakinstos- Faks- Poslich – Pickica ) , koji non-stop kenjaju kako od toga nema nista , ili sam ja i dalje glupavo naivan?

  Neam pojma eeee

 • Hoose Ya Deddy

  Aj da im odradimo rush kao zerglinzi u starcraft-u.

 • Lela

  Pa kada smo kao narod mazohisti,takvi nam i sleduju, tako je lakse ,glumis zrtvu,pa mi mucenicki narod vazda ,pa svi nam krivi od Boga do sejtana.Stvar je u pojedinacnoj svesti,a mi cekamo Mojsija da na prevede preko mora:)cvrc