Saveti za bezbednost kuhinje i onih koji u njoj prebivaju

Jasno je da su ringišpil, bauštela ili šuma smeđedima mnogo lakša mesta da se pogine, ali ne treba zanemariti ni kujnu: samo u SAD rikne 450 ljudi godišnje od slobodnog pada iz kreveta; pa ‘de neće onda kuhinja, onako puna noževa i pločica, bit’ opasno mesto? Razlog prvi da se makar informišeš o vrebajućim opasnostima je: eventualno povređeni kujnj’ski žitelji umeju da budu teški za zameniti, odnosno izborni proces ume da potraje. Drugi razlog je, jasno, kuhinja sama, kao i skupoća menjanja iste. Šporet se menja na tries’ godina MOŽDA, a zidne pločice nikad. Osim ako ih ne sjebeš u eksploziji.

Posekotine, opekotine

Namerne, slučajne, kao i povrede drugih: događaće se. Kako podneti sliku liptanja sopstvene krvi, kako ublažiti fantomski bol nedostajućeg prsta? Pa za početak, bolje sprečiti nego lečiti, pa tako – biraj manje agresivnu ženu. Ne zavaravaj se idejom da je slabija samo ako je manja, neka ti kriterijum ne bude je li joj butina k’o tvoja i je li joj glava manja od teleće, traži neku koja je trenirala ne-borilački sport. Neće znati da se bije, a umeće da kanališe emocije i višak energije na zdrav način. Ta ti treba! A kad do “nesreće” već dođe, ništa: metoda zašij se pa je prebij. I kada se posečeš i kada se opečeš, prvi način da pomogneš sebi je hladna voda. Nači pusti i sipaj, sipaj, sipaj… Kad ti ranjeni deo tela utrne, na dobrom si putu da izbegneš plik odnosno dalje nekontrolisano krvarenje. Kad zavrneš vodu dobar je led, a u slučaju posekotine najbolje je ranu snažno previti (kad nema ništa drugo radiće i papirna maramica) tako da zapečatiš otvor i pritiskom zaustaviš krvarenje. A u slučaju neželjene amputacije važno je nekoliko stvari. Ako je samo koža (meso), zarašće, ali trč’ kod lekara, jasno. Ako pak otfikariš i deo kosti pa vidiš vrh svog prsta fizički odvojen od sebe, pre nego što otrčiš kod lekara uradi sledeće:

- U, sise na teveu, ovo se ne viđa svaki dan...e jebiga.

– Pritisni vrh prsta gazom najjače što možeš, i ne podiži ni na sekund da vidiš jel’ stalo. Neće stati još neko vreme
– Vrh prsta uzmi i položi na gazu, umotaj i ubaci u plastičnu kesu, pa to sve zajedno ubaci u plastičnu kesu sa ledom. Ni slučajno ne izlaži amputirani deo tela neposrednom kontaktu sa vodom.
– Nosi paketić sa sobom u hitnu, jel.

Požar

Pogotovo ako imate posla sa plinom, svako malo će goreti neka krpa. Brakovi su umeli da se strmoglave k’o prodaja kaseta Dr. Igija sa dolaskom novog milenijuma zbog 20 godina paljenja jevtinih tkanina i odbijanja kuhinjske namesnice da jednom najzad nauči da rukuje otvorenim plamenom. Dakle, prvi način da se preventuje požar je: kupovina šporeta sa četiri ringle, a ne plinskim ventilima. Ipak, i na ringli na struju, bila ona klasična ili fensi ispod staklene površine, upaliće se ulje. Ako vam se još nije dogodilo, budite na oprezu – ulju ne treba naročito visoka temperatura da se zapali kada nema drugih sastojaka u šerpi ili tiganju. Ulje suncokreta recimo počinje da se dimi na 246°C, a tačka zapaljenja tada više nije daleko. Ako u panici pokušate da ugasite zapaljeno ulje vodom…pa, hajd’ sad, izvan panične situacije, zamislite posledice toga… Najefikasniji način da ugasite ovakav požar je da bez mnogo frke natopite krpu (nezapaljenu) vodom (ali ne tako da iz nje kaplje) i prekrijete plamteći lonac/tiganj. Sklanjanje posude sa šporeta opcionalno, ali najbolje ipak resetovati sve i zameniti ulje novim. Slično važi i kada ti bukne rerna, samo krpe i ništa voda, a vađenje aparata iz struje i zavrtanje gasa svakako u oba slučaja.

- Zolja? - Jok, Zepter.

Ekspres lonac

Alfa muškarac među posuđem: žene ga obožavaju i plaše ga se u isto vreme. I ne plaše ga se bez razloga. Kao i monstruozna alfa kurčina, ako ne ume da se rukuje njime, uzima živote. Pod pritiskom od tipa 105 kilopaskala pri standardnom kuvanju mož’ svašta da se desi. Pošto ja naravno, kao i o monstruoznim kurcima, o ekspres loncima malo znam, mogu vam samo reći gde sve mogu da izbiju problemi pri upotrebi navedene posude: pri zagrevanju, pri hlađenju, pri neadekvatnom zatvaranju, pri pogrešno odmerenoj količini vode u loncu, pri prenatrpavanju, pri nenatrpavanju, pri kuvanju na različitim nadmorskim visinama, pri ispuštanju na nožni palac, i pri gađanju u glavu. Sumarum: mani ga u kurac, nek’ ti kuva kako ti je i majka kuvala, a ako ti je majka kuvala ekspres loncem, ili nju nek pita kako, il’ ga odi jebi.

Bilo kako bilo, drž’ se naših tekstova o tehnikama mećanja, a najuspešnije studente očekuje nemoranje prilaženja kuhinji, ikad. Proceni sam.