Štrajk pečenjem

Neću da kažem – čast izuzecima. Zašto čast? Zato što rade svoj posao? Zar se ne podrazumeva da ga rade valjano? Najtužnije od svega je to, što ako govorimo o kvalitetu, ako govorimo o onima koji rade svoj posao u prosveti valjano, sve se i svodi na neke – izuzetke.

Prosvetiteljstvo se kao intelektualni pokret u Evropi javilo u 17. veku. A u Srbiji, mnogo ranije. Ne, ne ložim se na Deretića, već realno gledam sled stvari. Sveti Sava je recimo bio prosvetitelj, pre svih. Dobrih 400, 500 godina pre nego što se ta ideja uvukla Jevropejcima u dupe. I kako smo onda od nečega toliko naprednog, završili u današnjoj žabokrečini obrazovanja, gde se broj kvalitetnih profesora i nastavnika može nabrojati (po školi) na prste?

Serem? Nije tako.  Tvoja mama je dobra učiteljica? Ko kaže? Ti? Učenici koji su imali sve petice? Šta kažu mali Romi, šta su naučili kod nje? Ma tvoja mama je super, ali sad da se uozbiljmo? Ok?

Sastavi test opšte kulture, srpskog i mate i idi, traži da te puste da se u par odeljenja (kaže se odeljenja, ali pola zaposlenih kaže odelenja) i par razreda odradi taj test. Em će te napušiti, em, iako dobiješ rezultate – biće katastrofalni. Fuck it! Sastavi test opšte kulture, daj ga studentima Učiteljskog ili bilo kog drugog faksa… ništa bolje.

Hej, ništa lično. Hajde da merimo. Hajde da testiramo. Hajde da vidimo! Što je tako? Zna se…

Kapitalizmu treba bezumna, neobrazovana, nezaposlena masa. Da rade prljave poslove i da ih ima previše. Previše – tako da zaposlenu manjinu ucenjuješ time da ako ona neće da radi za male pare – ima ko jebeno hoće. Održavanje niske cene radne snage.

Kako se pravi glupa masa? Kreneš od obrazovnog sistema. Sjebeš prvo obrazovni sistem. Kako? Možeš da staviš idiotske sadržaje, ali ako profesor valja, on će kopati materijal i donositi ga u školu, bez obzira na jadne udžbenike, govnjav plan i program. Zato, treba favorizovati govna od profesora. Oni najbolje sjebavaju školski sistem. Bole ih kurac. Oni najbolje podržavaju sjebavanje generacija.

Nema mesta palamuđenju, ako bi argument protiv ovoga svega, kao što smo rekli, sastavi jebeni test opšte kulture, mate i srpskog i ako te igde puste, nenajavljeno, bani, daj im nešto što bi trebalo da su savladali i što se podrazumeva da znaju. Pogledaj rezultate i ako ne budu katastrofalni – prihvatam da povučem sve rečeno.

Naravno, pod uslovom da i sam imaš išta pojma. Jer ako pajser sastavi test opšte kulture, naravno da je moguće da bude daleko od validno izrađenog testa. A i da nemaš pojma. Nisi ti bre kriv. Najiskrenije, ne mislim da si glup, naprotiv. Mislim da si nažalost samo jedna od žrtava sistema sjeba generacija.

U paralelnom univerzuju zbornice, uz meze i vinjak koji se šteka iza dnevnika:    

– Ni vojni piloti ne lete osam sati dnevno. Ni mesečno! Koliko bi onda trebalo da primaju platu? 120 dinara?

– U pravu ste kolega Petoparac… svi argumenti su na našoj strani… Deca su ionako nepismena. Ne može škola to da promeni, to ide iz kuće!

– Kolege, hoće Žika fizika da kaže nešto. Dajmo mu reč!

– Evo… zar smo kolega Kučina iz OTO-a i ja krivi što ne znaju sprski? Mi bre nemamo ništa s tom elementarnom pismenošću. Nama nek daju naše pare, a ko ne radi dobro svoj poso, njih neka jebu ravno u oko! Je l’ tako Kule?

– Tako je, jebeno je tako! Breee! Ja mogu da garantujem za svoj predmet da su sposobni i da radim svoj poso odgovorno i predano! Eno, stigla drva, 12 metara, nacepali muški, složili, ma nema da išta fali… Samo seru, te kolega Kučina igra pasijans, te kolega Kučina skida filmove, te kolega Kučina drka u fišek kad niko ne gleda, pa baci svrš u dvorište…

– Ne razumeju oni, koliko vremena treba da se pripremi jedan čas. Da se sve to osmisli, vodeći računa o ciljevima i zadacima, o tome da se poveća stvaralačka akitvnost učenika. Učenik više nije pasivni učesnik nastave. Vrste nastave, nastavne metode, sredstva…

– Izvinite što Vas prekidam, na čemu sada radite?

– Ma malo pisano slovo b.

– Ne može to bez 26 sati pripreme…

– Ne može, kažem ja…

Dok prosvetari štrajkuju i šilje kurac, ne jebući realnost ni živu silu, narod skapava svud južno, zapadno, istočno i severno od Dedinja. Da li nastavnici treba da imaju veću platu – treba, naravno, ali ako i svi ostali dobiju veću platu. Da li je moguće da dobiju platu – nije. Svi smo u kurcu. Ako ima i nekakvih para da se prelije, i to iz njihovog ministarstva, kao što tvrdi pokoja sindikalno-kriminalna lobanja, nek se prelije, ali ne u džep, nego na dečje odeljenje onkologije.

U nečemu što nije paralelni univerzum, što nije sasvim izvrnuta realnost, dok prosvetari dižu masna muda na promaju, evo kako neki drugi provode radni vek. Možda čak i sa sasvim istim diplomama, ali bez istih veza za zaposlenje.

Realnost prva:

– Šta mi klanjaš tu ko taliban?

– Iz treće sam direkt u prvu, pa sad u drugu nastavio… Sami mišići kontraktuju…

– Neće se tih 18000 samo zaraditi… Mush! Mush my doggie!

– Gospodine Trsikoza, izvinite, ali ja ne mogu više. Ja sam ipak diplomirani inženjer…

– Zato ti i dajem 18, a ne 16 ‘iljada ko Ušljebrki. On ima tri i po osnovne. Ako ćeš da odustaješ, prvo zovi svoju ženu, svoja dva deteta i onu ćerku i reci im to… Prvo njima pogledaj u oči.

– …

–  Ajde, ajde, tovari te četke za govna, neće to samo stići do Markovca.

DESTE MARKOVČANI, STIGLE ČETKE.

Realnost druga:

– JESAM BRE REKO DA PITAŠ SVAKOGA OĆE LI ŽVAKICE? AAAAAA? AAAAAAAAA?

– Rekli ste.

– Š’A SAM BRE REKO?

– Ako ne prodam 12.000 žvakica, odbićete mi 20% od plate.

– I? Znaš ti kol’ko je 20% od 17000? 5000!

– 3400…

– ALO BRE! KO SI TI MENE DA ISPRAVLJAŠ?! TRAFIČKA RADNICA…

– Ja sam završila Rudarsk…

– MUDARSKO-GEOLOŠKI! KURAC, E KURAC MOJ MI PUCA! JASNO! ĆUTI! I ŠTA SAD? ŠTA SAD S OVIM 2000 ŽVAKICA NEPRODATIH MANJKA?

– …

– AKO OĆEŠ PLATU, OTKUPI IH TI.

– 2000?

– VIDI SESTRO, ŠTA TI JE ISPLATIVIJE, DA POKUPUJEŠ ŽVAKE ILI 20% MANJE OD PLATE! ŠTO JE 4500…

– 3400…

Realnost treća:

– Znate… ja sam čekao, kao što ste rekli. Ali gazda mi ser… se buni, treba kirija da se plati. Prošlo je već tri meseca. Bebica mi mala, ima osam meseci, ne mogu sad na zimu da tražim stan. Ja sam pošteno vozio za Vas. Ni ogrebo kamion.

– I?

– Pa mislio, te plate, da mi date.

– Vidi, mogu da ti polomim noge. Toliko mogu da ti učinim.

– Žaliću se onda…

– Žali se kome oćeš, bole me kurac. Jasno? Ajde sad idi smrdi negde drugde. I da te nisam više video, inače će Perica da te siluje. Jasno medeni?

Realnost četvrta:

– O Milice, otkud ti ovde? Nisam znao da čistiš za nas? Trebalo je da mi javiš, možda sam mogao da uradim nešto za tebe. Da te prebacim gore u kujnu. Ipak si vrednica. Imala si prosek 9,80 na Ekonomskom. Ej!

– …

– Si ljuta? Zar me ne prepoznaješ? To sam ja, Blagoje iz Sastavaka. Davala si mi svoje skripte s Ekonomskog, da sastavim doktorat za Megatrend.

– …

– Da se nosiš bre u pičku materinu! Uvek si glumela da si iznad mene. I da pokupiš radnu knjižicu! Ščula?

I sad, nepotizam je uvalio razne bulje u fotelje i na radna mesta, dok sposobniji, kvalitetniji, oni koji nisu imali vezu – ostaju postrojeni u redu za pišanje po sirotinje, od strane kojekakvih mudonja, lopina, smrdljoša i gnjida.

I šta je šlag na tu govnjivu tortu? Bezobrazluk da se traži više. Prvo te neko uvali u školu, dok drugi s boljim prosekom, većim IQ-om i za pola miliona bogatijim fondom reči izvisi ko džigerica i popuši za radno mesto. Onda se pobuniš da ti je loše i to. Ne valja ti ni to. Sve ti loše. Odeš u pola osam, vratiš se u 11. Odeš u jedan, vratiš se u pola četri. Nije samo to? Je l’? Vidi se da ipak jeste.

LOL koliki godišnji!

Pokazalo se tokom poslednjih 20 godina koliko se daleko više radi, sem tog kratkog radnog vremena. Nema potrebe diskutovati, treba pogledati procenat ljudi koji piše odvojeno negaciju glagola. Interesantan je procenat doktora koji ume pravilno da napiše skraćenicu svoje titule. Broj novinara koji akcentuje pravilno reči. Name it… možemo zaređati po zanimanjima. I ne smatram da su oni krivi. Kriv je onaj, koji im nije posadio seme najosnovnijih stvari. A to svakako u školskom sistemu nisu domar i tektica.

Nema se. U kurcu smo. Svi. Nema izuzetaka. Kao što rekoh, ako nešto prelije od keša, neka ide za odeljenje dečje onkologije. Želim još puno neuspešnih pregovora našim prosvetarima.Sve je to možda i dobro, jer ako nema para, možda odbije kojekakvu stoku da bavi prosvetnim poslom.

 • Milan

  ooo jebalate deca iz onkologije, treba da ulazemo u zivu, a ne u decu mrrtvu

 • Severac

  Moram da pohvalim autora teksta. Napokon je naučio kako se piše rečca li.

 • ja sam

  Interesantan pogled na svet. Po tebi, svi profesori i nastavnici uzivaju u medu i mleku dok rade, je li? Verovatno ocekujes od onih nastavnika koji rade u divnim skolama kao sto su masinska, gradjevinska i ostalim divnim indijanskim skolama da sami menjaju nesto? Verovatno mislis da oni mogu nesto da nauce one kaubojce koji se skidaju goli pred njima, lupaju im samare, unistavaju kola i ostalo. Verovatno mislis da je takav posao med i mleko, i da oni zive u raju. Inace, zakon je na strani dece, tako da ne mozes vise ni da izbacis indijanca koji te uznemirava na casu. A sto se govnjivog programa tice, taj program ne sastavljaju sami nastavnici, vec se to radi u ministarstvu (znam sta mozes da udaris kao kontru, ali se zapitaj da li si ti realan ako postavis to isto pitanje, ako uzmemo u obzir gde zivimo). A posto imamo tako divan narod koji uvek kaze “ko zna zasto je to dobro”, ili po ceo dan kuka po internetima kako mu je lose, a nista ne radi po tom pitanju, verovatno ocekujes da i ta, po tebi mala, saka jada dobrih profesora nesto promeni? Po tebi ne postoji ‘realnost’ u kojem profesor koji pokusava nesto da promeni u tom programu koji je dobio, da nesto vise uradi za decu, dobije ‘suptilnu’ poruku da ne treba nista da se menja, i da se ‘manu corava posla’? Ali dobro, ipak si ti najpametniji.

 • Aleksandra

  “Želim još puno neuspešnih pregovora našim prosvetarima.Sve je to možda i dobro, jer ako nema para, možda odbije kojekakvu stoku da bavi prosvetnim poslom.”

  Ne znam da li sam skoro pročitala rečenice do ove mere sebične, uskogrude i tezobrkajuće, a da ih nije napisao Dragan Vučićević.

 • Gost

  Vidi se da nemaš decu.
  E da, jebem ti mater bolesnu.

 • hm…

  Još jedan prilično jadan tekst,al to već postaje trend ovde. Sigurno neko od autora i poznaje nekog prosvetog radnika,pa može da ga priupita koliko se odmara vikendima i raspustima,a koliko se bavi pregledanjem zadataka,konsultacijama,popravnim ispitima…Umesto da ovaj sajt podržava neki revolt, on je u 2/3 slučajeva protiv istog. Ako vam je dobro,onda ništa,nadam se da čekovi od tekstova stižu redovno.

 • Milan

  a koja su bitnija, ziva ili mrtva deca?

 • Ja

  Para nema? Proverio si? Ili čista logika? Pročitaj malo o Islandu, Ekvadoru, Grčkoj, bankarskim prevarama i ispiranju mozgova.

 • Марко Гајић

  Најлакше је скупљати јефтине поене на критичним случајевима, јбг.

 • dzeronimo

  Bravo, napisao/la si sve sto sam i ja hteo da saopstim prepametnom autoru ovog teksta. Ocigledno je da nije upucen u neke stvari, posao je daleko od meda i mleka(pogotovo u osnovnim skolama jer – deca su zasticena maksimaln, a ima ih svakakvih), druga stvar program ne sastavljaju nastavnici nego ministarstvo odredjuje i nastavnici moraju da rade po tom. I trece koje si zaboravio da pomenes, godisnji im ne traje 3 meseca kao sto autor teksta misli jer za vreme raspusta oni moraju da idu na sednice neke, prave planove, sredjuju dnevnike bla bla…. Sve ovo govorim iz iskustva meni jako bliske osobe!

 • Mira

  Kada budeš imao dva dana radnog iskustva u prosveti, imaćeš potpuno pravo da daš svoje mišljenje, odnosno, imaćeš kakvu-takvu argumentaciju za ono što eventualno navodiš. Ovo je previše neozbiljno i površno. Problem u prosveti je mnogo kompleksniji, ali ti nisi “zagrebao” ni 2% istog. Najviše volim one ” najjače argumente” tipa “raspust od tri meseca” i “radi se tri sata dnevno”. Na to ću se samo slatko nasmejati, jer, kao što rekoh – iskusi pa diskutuj ;)

 • wlkr

  Tekst je odlican, istina je da su prosvetari govna i KO IM JEBE MATER.

 • N.

  Nadam se da je i tebe to što nema para odbilo od prosvetnog posla. Sa takvim stavom, očekujem da sačekaš neku profesorku ispred škole da joj slomiš ključnu kost. Sudeći prema tebi, izgleda da je zaslužila, zar ne? Tvoja siledžijska retorika i argumentacija su sasvim na tom nivou.
  I još, da si pročitao ponešto u životu i zamislio se dalje od sopstvene nosine koju guraš u stvari koje ne razumeš, možda bi i znao da sastaviš rečenicu u kojoj nema masne psovke. Možda bi uvideo da postoje ekspresivniji izrazi i reči i da smislena, rečita, a ipak uljudna ironija može više od vilama nabacanih lascivnosti za koje smatraš da gađaju pravo u centar, a zapravo samo vređaju zdravu pamet i ukus.
  Od srca ti želim da prestaneš toliko da se ždereš i da bacaš otrov svuda oko sebe. Od toga čovek može d’umre.

 • Prosvetar

  nije tacno nista od ovoga, ocigledno je da ovaj tekst pise neznalica. Ja posle skole radim jos 2-3 sata pripreme koje suobavezne i koje nikakve veze sa mozgom nemaju, vi pricate nesto? Pricaju neznalice koje nisu videle fakulteta a ja sam se veoma namucila da ga zavrsim! A da ne pricam o deci koja su krajnje bezobrazna nevaspitana i njihovi roditelji!

 • Drill

  mozda bi malo trebalo da se posavetujete sa nekim vojnim licem ili vojnom ustanovom o stvaranju i odrzavanju autoriteta, a ne da citate retardirane psihologije dece pisane od strane idiota pa kad dodjete na cas ne bi se muva cula i ti indijanci po srednjim masinskim tehnickim skolama kako ih nazivate nije njima srednja skola prva prosli su oni i osnovnu pa vi morate da jedete sva govna koje su vam kolege iz osnovne izasrali.

 • 18

  Zanimljivo je tebi u životu sa tolikom količinom svesti za dešavanja u svetu. I inteligencije. Zavidim ti. Ne, ovom tekstu se niko nije nasmejao. I “tužna” istina je da ti, zapravo, i nemaš nikakva prava da govoriš o stvarima o kojima ne znaš ništa. Ali na to se svelo sve danas. Razumem te, ti to ne shvataš. Uživaj u svojoj ograničenosti. Valja se i to.

 • ja sam

  Kao prvo, ja nisam prosvetar (jos). Kao drugo – ZAKON NE DOZVOLJAVA! ZAKON JE NA STRANI RETARDIRANE RAZMAZENE DECE! NE SMES VISE NI DA MU PODVIKNES, A KAMOLI DA GA ISTERAS SA CASA, ili NE DAO BOG, ODBRANIS kad te ono fizicki napadne! takav je ZAKON! I jos nesto: sta cemo sa ‘briznim roditeljima’ koji, ako njihovo jadno i prepametno dete dobije jedinicu, dodju i bune se, kao, kako je to moglo da se desi, pa ono je super, bla bla bla, nemojte vi moje dete da dirate, bla bla bla.

 • Mira

  Pa ako ti se roditelj obrati takvim rečima, ti si onda odlično prošao/la! Razumemo se ;)

 • Uros

  Verbicev dron pise za Tarzaniju? Ili ti stvarno nemas pojma o temi o kojoj pises? Kazes ubacuju se preko veze, partijski? Tacno. I onda poruka onima koji strajkuju: “Dajte otkaz, imamo mi jos takvih koji drugacije ne mogu da nadju posao.” Ti to podrzavas? Profesori su krivi za los obrazovni sistem? Profesori su krivi sto bez obzira na to sto nekom tatinom sinu puca kurac da i dodje u skolu on mora da dobije dvojku, jer ce mu partijski postavljen direktor (svaki je partijski postavljen) omoguciti da polaze razredni ispit pred “neutralnom” komisijom? Uz svo duzno postovanje i bez zelje za nipodastavanjem radnika u trafikama ili na nekim drugim uzasno, sramotno i neljudski jadno placenim radnim mestima, da li je moguce porediti njih i visoko obrazovane ljude koji treba da uce i vaspitavaju decu? I, zamisli, najbolji kadrovi se ne biju za radno mesto profesora, vec mahom beze od istog! Koja jebena zamena teza u ovom tekstu!

 • Mare

  Ovo je stvarno jedan od najodvratnijih i najzlonamernijih tekstova koji sam pročitao na ovom sajtu i na internetu generalno. Autor, koji, očito je svakom ko je iole upućen, nema pojma o stanju i situaciji u prosveti, piše krajnje pamfletski tekst prepun stereotipa i poluistina koje se provlače uvek kada se želi opravdati politika države prema obrazovanju. Ne bi me začudilo i da je ovo jedan od naručenih tekstova, kojima se želi diskreditovati protest zaista obespravljanih prosvetnih radnika i da je njegov autor samo jedan običan boot ove ali i prethodnih i veoma sigurno i budućih vlasti.

 • Dr mr

  Elem, šta fali Megatrendu? Evo ja diplomirah, ćale našao fotelju iz koje radim, kravata, službeni auto sa vozačem. Molim lepo.

 • Oliver

  Prilično neinteligentan tekst, moram reći… Tačnije, autor je verovatno glup ko kurac. Čuj verovatno; sigurno je glup ko kurac jer inače ne bi bio bot ovog govneta od režima i ovih govana od političara. Pritom je još i zluradi hejter…

 • mrki

  “Kazes ubacuju se preko veze, partijski? Tacno.”
  pa onda
  “..jer ce mu partijski postavljen direktor (svaki je partijski postavljen)…”- i za to vas boli. Nikada niste digli glas protiv toga , ali kada se izbije kinta iz dzepa onda se bez problema organizuje strajk.

  “Profesori su krivi za los obrazovni sistem” – a ko ce da ti brani profesiju? Ko najbolje zna sta je lose u obrazovnom sistemu i sta je potrebno menjati ? Radnici u Zelezari?

  “…da li je moguce porediti njih i visoko obrazovane ljude koji treba da uce i vaspitavaju decu..” – naravno da nije. Zato se od vas i ocekuje vise nego da brinete samo o fondu casova.

  Da skratim….Tekst oslikava utisak koji ostavljate. Kada ste se poslednji put pobunili protiv debilnog obrazovnog sistema, partijskog zaposljavanja,losih uslova, kupljenih ocena i diploma ….Glas vam se cuje samo kada je kinta u pitanju .Naravno da treba da budete pristojno placeni , ali ostavljate utisak da je to jedino sto vas brine. Onda ne treba da vas ljuti sto vas porede sa radnicama iz trafike.

 • kale

  Veoma loš, površan, neobjektivan tekst, prepun “kafanskih argumenata” (čitaj: znam sve o svakoj temi, iako u praksi primirisao tome nisam, ili se bar malo potrudio da prikupim informacije i pokusam da zadjem dublje u problem, jer iz ovog teksta to je više nego očigledno). “Ima onih kojima je mnogo gore” (ima, i strašno je) kao i “razbacivanje” naokolo decom sa onkologije kad god se priča o lošoj finansijskoj situaciji na nekom drugom polju,predstavljaju zaista previše lošu i otrcanu demagogiju. Budžet za onkologiju mora biti veći (kao uostalom i za sve ostalo u ovoj siromašnoj zemlji), ali svakako se neće i ne može uvećati parama iz prosvete. Te pare, čak i kada bi moglo tako, onkologiji neće ni primirisati, da se razumemo. I da, pisanje negacije glagola, rečce li, kao i pravilnu upotrebu glagola trebati, naučila sam gotovo odmah nakon čitanja i pisanja, upravo u školskoj klupi i upravo od svoje prve učiteljice. To što 90% mog razreda nije naučilo ni mnogo godina posle, svakako ne može biti krivica nastavnika. Znanje se ne može usaditi u glavu silom, ipak mora malo da se hoće da se uči…

 • Luka Dimi

  Problem u prosveti je u ljudima kao sto si ti. Koja je svrha baviti se prosvetom ako generalizacijom kreces od cinjenice da su deca “retardirana i razmazena”…Imam 18 godina i kroz osnovnu i srednju skolu sam se nagledao ucitelja/nastavnika/profesora kao sto si ti, i mogu sa sigurnoscu reci da ste vi najveca govna

 • Luka Dimi

  Istina boli?

 • aleks

  tekst je odvratan i netacan da ga ne vredi ni komentarisati

 • Jelly

  Citat: “Nema se. U kurcu smo. Svi. Nema izuzetaka.” Pa to ne znači da prosvetari treba da ćute i smrde, jer smo u kurcu svi pa i oni, nego da SVI treba da se bune! Ako to nekom nije jasno, ne zaslužuje da mu bude bolje.

 • doktor

  Ovamo drobite tome kako je investiranje u obrazovnje najsigurnija investicija, a sad sami sebe demantujete.

 • gost

  “Uz svo duzno postovanje i bez zelje za nipodastavanjem radnika u trafikama ili na nekim drugim uzasno, sramotno i neljudski jadno placenim radnim mestima, da li je moguce porediti njih i visoko obrazovane ljude koji treba da uce i vaspitavaju decu?”

  Radnici u trafikama koje ja poznajem imaju diplomu svetske knjizevnosti Filoloskog fakluteta sa BU, za razliku od ucitelja sa Uciteljskog fakluteta iz Uzica.

 • cacanin

  i sve ovo ce biti ispravljeno povecanom platom,jel?? kada dobije vecu platu ma odmah ce deca biti deca,a ne kaubojci,program ce biti vrhunski,klupe ce biti nove itd…20 godina vi strajkujete svake godine zbog para,a dajte mi odgovor na pitanje,koliko puta sve strajkovali zbog: loseg nastavnog programa,starih klupa,poljskih klozeta u x skola,premalih ovlascenja vasih i prevelikih za decu,stranackog postavljanja direktora,stranackog i rodbinskog zaposljavanja u skolama,za neko bolesno dete,kolega koji uzimaju pare za ocenu(a takvih u svim skolama ima i naravno svi to znaju)? ja cu vam dati odgovor: NIKADA!! zato cutite i stidite se,ako iole imate obraza! i da vas podsetim:niko vas za skolu nije vezao,malo vam para-odmah dajte otkaz i u privatan posao,pa da vidite koliko vas rad zaista vredi novca mesecno-50000 din,500000 din ili 5 dinara!

 • Marek

  Nemojte ljudi, sad Frusante place negde u polumraku svoje sobe citajuci ove komentare. Covek je dalabu i on svoje frustracije leci serendajuci po svemu i svacemu a time se nesvesno usrao u sebe..

 • Uros

  Nisam prosvetni radnik, ali poznajem ljude koji jesu. Odakle ti informacija da se niko ne buni oko partijskog postavljanja? To nije tacno. Odakle ti informacija da se niko ne trudi da se promeni sistem obrazovanja? Ni to nije tacno. Ali je tacno da su takvi ljudi odavno izgubili nadu da ce se promene u skorijoj buducnosti desiti posto su ih previse puta izdali i prodali oni koji su trebali da se izbore za njih – vodje sindikata. Hm, ovo zvuci veoma poznato. I ne mislim da su prosvetni radnici bolji od radnika u trafici samo zato sto su obrazovaniji (ako jesu), ali ako drzava degradira profesiju kljucnu za njen napredak, da li mislis da ce zastititi od strane privatnika izrabljivana ljude. Jes zabole ih, treba zamajavati ljude da bi se dobili naredni izbori. Pozdrav!

 • Uros

  Verujem, i siguran sam da ima puno takvih slucajeva, a to je strasno. Ne kazem da su svi profesori dobri. Nisu. Ali nisu ni svi losi. Najlakse je generalizovati pa pljuvati.

 • palamuder

  Od Tarzanije sam više očekivao neki tekst koji poziva na solidarnost potlačenih i ugledanje na prosvetare. Ovo je klasična palamuđevina SNS botova i dronova ( karakteristična za naš podanički mentalitet ) koja se svodi na: “ćuti i ne talasaj”, “ako ti se ne sviđa, a ti idi, ili ostavi”, “oni se sad prave pametni pa štrajkuju, a narod nema ‘leba da jede”…

 • Milos

  Pa care, zato sto je tolika plata, neko ko nesto zna izbegava prosvetu, osim ako je ludi optimista. I onda ako si dobar neces ni ici u prosvetu, a ako si los, oces ako imas vezu. To je uglavnom u najvecem broju slucajeva.

 • dzeronimo

  Pricas gluposti, popij Sprite, smiri se…

 • nn

  Deca sa onkologije su živa bedni žderaču govana

 • nn

  Investiranje u obrazovanje, a ne u plate radnika u obrazovanju.

 • Alex

  Prepametni i polupismeni autor ovog jadnog izgovora od teksta verovatno vuce traume iz svojih skolskih dane, ako je iste ikada i zavrsio. Toliko je jeda i jada u ovih nekoliko redova, da se covek zapita od cega doticni “autor” boluje. Ne mislim samo na psihosomatska oboljena, izbor je poprilican. Mislim da su se neki sa tarzanije osilili i misle da je njihovo misljenje identicno misljenju velikog broja citalaca ovog bloga. Samim tim se smatraju nedodirljivim i pozvanim da komentarisu sve i svakoga. I pre nego sto neki jadnici ispisu komentar tipa “u kojoj skoli radis” odgovoricu da radim u skoli, da je posao sam po sebi zaista dobar, ako izuzmemo roditelje, prebrizne zastitnike decice koji se mesaju u sve i poznaju sve, poput autora teksta. Takodje sve “prepametne” pozivam da zavrse neki fakultet, dodju u bilo koju skolu, predaju i izguraju mesec sa 320e platom. Naravno skocice da komentarisu kako raspusti traju 3, 4, 6, 20 meseci. Jadnici. Dodji, radi i vidi, umesto sto mazes fekalije po zidu ovog sve jadnijeg bloga.

 • Stanka

  Realnost peta: bio sam celog života nabeđena seljačina koja je smatrala da je superiornija od svojih drugara, roditelja, i naravno, nastavnika i profesora. Danas sam isti taj nabeđeni debil, tripujem se da radim nešto važno dok kucam hejterske tekstove za elektronske novine. Mrzim sve koji rade u državnim firmama, jer sad tek shvatam da su svi moji drugari koji su učili na vreme ipak prošli bolje nego ja, koji sam se gnušao mastiljara, a sad bih dao dupe da uđem na njihovo mesto. Njih makar neko poštuje, makar im neko kaže “Dobar dan, nastavniče”, a ja samo mogu da im se svetim tako što ih miniram kad dignu glavu tamo gde ja ne smem, jer će me privatnik obesti za jaja. Ipak je Milica iz prve klupe imala pravo što nije pijančila svaki vikend.

 • Mx Hc

  Deca sa onkologije su živa bedni žderaču govana

 • Mx Hc

  Da, izjednačavaju ulaganje u obrazovanje sa povećanjem plata prosvetarima. Da, povećanje plata će da digne nivo obrazovanja. Još danas.

 • mrki

  Pa ja koliko mogu da vidim, a pratim temu i veoma sam zainteresovan za nju , zvanicni zahtevi prosvetara su uvek i samo plate.

  I da se razumemo, to je ok. Naravno da treba da dobiju adekvatnu platu. Suludo je ocekivati da neko obavlja tako bitan posao za mizeriju.

  Ali isto tako od njih ocekujem , kao visko obrazovanih ljudi , intelektualaca, da se bune protiv svega onoga sto nas obrazovni sistem cini tako trulim .

  Na zalost, ja to ne vidim. Zbog toga ni ne mogu da se solidarisem sa njima. Ako se to svodi samo na brigu o sopstvenom dupetu, pa onda neka sami brinu o tome. I briga me da li ce u tome uspeti
  Dao Bog da si u pravu i da ja gresim .

  Opravdanja tipa “izdale su ih sindikalne vodje” su krajnje plitka,jer kao sto rekoh , pricamo o visko obrazovanim ljudima, intelektualcima, ili bi bar trebali to da budu, a ne o nekim polupismenim sljakatorima koje mogu da zavlace “sindikalne lobanje”.

  eto…

 • Svemirski Otpad

  Znaci ownovani ste bagro prosvetarska. Cacanin za ministra prosvete

 • Srki

  Ako ti neces da radis u skoli ja HOCU. Znaci velikim slovima HOCU. Da radis kod privatnika koji je zavrsio 4 razreda osnovne skole za 20 000 pitao bi te da li bi bio toliko pametan. Ima mnogo nas koji smo zavrsili fakultete i koji bi bili presrecni da radimo u skoli za 35 000. Zato pokrij se usima i budi srecan onim sto imas. To vazi i za sve ostale koji pisu gluposti kao ti.

 • Srki

  Ako ti neces da radis u skoli ja HOCU. Znaci velikim slovima HOCU. Da radis kod privatnika koji je zavrsio 4 razreda osnovne skole za 20 000 pitao bi te da li bi bila toliko pametna. Ima mnogo nas koji smo zavrsili fakultete i koji bi bili presrecni da radimo u skoli za 35 000. Zato pokrij se usima i budi srecan onim sto imas. To vazi i za sve ostale koji pisu gluposti kao ti.

 • Srki

  Ako ti neces da radis u skoli ja HOCU. Znaci velikim slovima HOCU. Da radis kod privatnika koji je zavrsio 4 razreda osnovne skole za 20 000 pitao bi te da li bi bio toliko pametan. Ima mnogo nas koji smo zavrsili fakultete i koji bi bili presrecni da radimo u skoli za 35 000. Zato pokrij se usima i budi srecan onim sto imas. To vazi i za sve ostale koji pisu gluposti kao ti.

 • Srki

  Ako ti neces da radis u skoli ja HOCU. Znaci velikim slovima HOCU. Da radis kod privatnika koji je zavrsio 4 razreda osnovne skole za 20 000 pitao bi te da li bi bio toliko pametan. Ima mnogo nas koji smo zavrsili fakultete i koji bi bili presrecni da radimo u skoli za 35 000. Zato pokrij se usima i budi srecan onim sto imas! To vazi i za sve ostale koji pisu gluposti kao ti.

 • Darko

  Škola je od vaspitno obrazovne ustanove postala samo obrazovna ustanova i to sa tendencijom da više ni to ne bude. Nastavnica koja lakira nokte na času, nastavnik informatike koji na času igra Dotu, nastavnik istorije koji uči đake Deretićevim baljezgarijama i nastavnik fizičkog koji kaže da silom možeš da postigneš ama baš sve u životu su samo neki od ogromne galerije debila koji defiluju po nastavničkim kabinetima.
  Kada bih sutra morao da upišem dete u školu, radije bih pustio vukove na njega pa ako preživi super, negoli da mi razni Megatrend profesori naprave od deteta degenerika koga ću morati da trpim celoga života i da plačem i preispitujem sebe gde li sam pogrešio u vaspitanju. Školski sistem je urnisan početkom osamdesetih i od tada pa do dan danas pod okriljem ”slobode za dete” minstri prosvete, izdavači i autori udžbenika vrše mentalni genocid nad decom. Nezainteresovani i nedovoljno učeni nastavnici i profesori aktivno doprinose opštoj debilizaciji pa nije ni čudo što smo od jedne relativno normalne nacije dospeli do toga da se oduševljavamo teorijama zavera, da jedva čekamo neko latinoameričko sranje od serije i da kličemo Stanijama i Sorajama. I ovu platu što primaju je prevelika i nezarađena!

 • Ljilja

  Potpisujem sve što si rekao (rekla).

 • Darko

  Izvini što tvojoj cenjenoj profesorskoj glavi moram da kažem KRETENU! jer drugog izbora stvarno nemam. Da li si se ikada zapitao da to što radiš u školi nosi i neku obavezu od pukog deklemovanja napamet naučenog gradiva? Da li si pokušao da utičeš na decu da usvajaju prave vrednosti u životu ili si još jedan u nizu profesora koji oduševljeno tapše emisijama tipa ”Menjam Ženu”?
  Takvi poput tebe su urnisali obrazovni sistem i nije vam mesto u školi nego kod nekog priučenog privrednika sa dobrom vezom u finansijskoj policiji da mu rmbate za 110 evra mesečno. Pravi prosvetni radnik osim što živi od plate, živi i od toga da je danas gomilu dece naučio pravim stvarima i da im je pomogao da se sutra snađu u životu, a ne da budu pohlepni, srebroljubivi pajseri koji bi za svoj nerad da primaju astronomsku platu i da štrajkuju bez ikakvog osnova. Dobar stari nastavnički kadar polako odlazi u penziju, a ovi što ih menjaju su živi užas i podilazi me blaga jeza kada pomislim da bi ti sutra mogao da predaješ mom detetu

 • Peđa

  I ja tebi od srca savetujem da prestaneš da se ždereš oko toga što ne primate platu kakvu bi želeli da imate i da se pomiriš sa činjenicom da 80% Srbadije radi za minimalac. Od neosnovanog štrajka čovek može d’umre!

 • 19

  Ja sam se nasmejao ovom tekstu i to iz jednog prostog razloga. Autor je bez uvijanja opisao realno stanje stvari koje je tragikomično. Imam dete koje ide u osnovnu školu, da ne nabrajam koliko sam samo dao para za razne rekreativne nastave, bistričke, osguranja, ekskurzije, knjige i sveske po izričitom zahtevu nastavnika koje dete kasnije nije ni otvorilo jer nastavnik ni ne traži. Pričam sa nastavnicima zašto se samo bune za platu, a ne i protiv katastrofalnih uslova rada, a oni sležu ramenima. Nešto je trulo u državi Danskoj, a tu trulež podržavaju prosvetari svojim nerealnim zahtevima

 • pobuna

  Šta je ovo? Ua ovi, ua oni. Svima je loše neka se niko ne buni. Šta ne buni? Pobuna! Svi zajedno! I prosvetari i đubretari i 3. stepen i ovi sa faksom i bez faksa za 20000! Gde su pare? Lopovi!

 • просветни радник

  Ниси ни свестан колико грешиш, а то је последица твог незнања реалног стања у просвети. Не знаш какво је право стање, јер не радиш у просвети, за разлику од мене. То што мислиш да просветари штрајкују само због плате која је ИСПОД РЕПУБЛИЧКОГ ПРОСЕКА (према званичним подацима), последица је дезинформација које пласирају медији. Плате јесу један од разлога, али се синдикати боре и за модернизовање школских програма и планова (које не пишу они, већ је то задатак дебело плаћеног Министарства, које то не обавља), побољшања општих услова рада у школи (или обезбеђивање бар једнаких). Списак је подужи, али надам се да си разумео и ово.

 • pobuna

  Ko si ti? Vučić? Šta prosipaš fore “nema para”? Što okrećeš nezadovoljne ljude jedne na druge? Da li si glup ili ti je neko rekao da tako treba. Ako ćeš već da upravljaš nezadovoljstvom okreni ga na stoku koja je ljudima odredila ovakve plate i ovakvu sudbinu i pitaj gde su pokradene pare a ne da nam pričaš da svi ćutimo i da je nepromenljiva kategorija ovakvi odnosi u društvu i ovakav život.

 • просветни радник

  Rekreativna nastava i ekskurzije nisu obavezni, a knjige i sveske jesu. Za to da li su knjige skupe ne mozete da krivite nastavnika, jer ih nije on pisao i odredio im cenu. Mislite o tome pre nego što osudite prosvetne radnike.

 • просветни радник

  Autor teksta svojim stavom pokazuje samo svoju sebičnost i nebrigu za budućnost. Da li to znači da ako wemu nije dobro, nikom ne treba da bude dobro? Ako već ne želi i ne može da pomogne, onda bar neka ne odmaže. Kao da uživa i zabavlja se čitavom ovom situacijom po principu “Da komšiji crkne krava.”

 • N.

  Poštovani gospodine, ja ne radim u prosveti. Puno lepih pozdrava i želim vam mnogo proverenih informacija u budućnosti.

 • N.

  To se zove smislena argumentacija, a ne ovo prostačko razmahivanje doskočicama u pokušaju koje izvodi autor članka. Autor mora da shvati da nije izmislio zamenu teza, a i to da je veoma nevešto izvodi.

 • sekretar – dipl. pravnik

  Radim u Gimnaziji i potpisujem ovaj tekst u celosti.
  Opšte znanje i kultura “profesora” da plačeš.
  Znanje iz predmeta koji predaju svedeno na beležncu iz koje predaju.
  Ali kad je u pitanju plata ili nekakva druga prava onda …
  Ja bih ih platio po učinku.
  Npr. svake godine 2 puta eksterno testiranje učenika kriteriji najmanje 50% rešenih zadataka po učeniku, pa da vidimo.
  Ovako izlaze deca bez znanja o elementarnim stvarima.

 • ja sam

  MA NEMOJ? u nama je problem je li? nikako nije problem u roditeljima koji ne daju njihovoj divnoj decici koja urlaju, skacu, samaraju i jedu govna svojim profesorima! Ponavljam, NISAM JOS PROSVETAR, ali i JA SAM SE NAGLEDAO SVEGA I SVACEGA! govana ima sa obe strane, a prepametni autor teksta je napisao kako su profesori sami krivi za sve, ma kako da ne! generalizacija kazes? upravo VI generalizujete! cuj, gospodin ima 18 godina, i smatra da je sve video u zivotu, jel? i ja sam bio balav kao i ti, a onda napunis jos nekoliko godinica minimum, i vidis da nije sve tako crno-belo kao sto VI upravo ovde prikazujete!

 • Nina

  Misliš: „pitao bih te”? Taman bi se uklapio u ovo što je umišljeni gospodin napisao u tekstu.

 • Nina

  * uklopio, pardon.

 • Dusan

  Zavrsen fakultet, radim za 200 mesecno, 15 dana godisnje odmora, hajde slobodno, kako sam kazes -jadnice prepametni- , da se menjamo, pa da vidim kako bi izgurao mesec. Vi prosvetari ste najobicnija bagra, necete da pustite drzavnu sisu, a svake godine se zalite kako vam je malo. Slobodno napustite svoj posao i trazite drugo radno mesto, ali naravno da to vama ne odgovara, jer ste i na ovo dosli preko veze, naravno.

 • Mirko

  Wow, zavrsila si fakultet!? Niko osim tebe ovde nije, pa mozes to naglasiti kao vanserijski uspeh! Oh, wait…

 • 19

  Moje dete trpi kritike i podsmehe ako ne ide na rekreativnu nastavu i ekskurziju. Nastavnik tupi o tome kako detetu ne bih trebao da uskraćujem druženje sa vršnjacima van škole i kako deca uživaju kada su zajedno negde van svog kraja, a sve u cilju izbijanja što veće svote novca iz mog džepa, još kada se utale sa turističkim organizacijama to je bogu plakati.
  Nastavnika krivim što nameće deci da kupe određenu knjigu ili svesku da bi ta ”neophodna” knjiga posle hvatala prašinu u kući jer se, gle čuda, nastavnik kasno setio da mu ona trenutno nije potrebna u nastavi.
  Zamislite se vi prosvetni radniče da li vam je škola mesto za biznis ili prosvetna ustanova, da li u školi prosvećujete i obogaćujete jednu mladu dušu ili raznim ucenama i pritiscima pokušavate da prigrabite što više novca.

 • N.

  Da li vi svodite isključivu odgovornost za uspeh i znanje deteta na rad nastavnika? Gde je tu porodica, rad kod kuće, gde lična motivacija deteta da se obrazuje u skladu sa primerima iz društva (hajde da napravimo anketu da pitamo decu žele li da završe fakultet i rade u školi, hajde da pitamo roditrlje žele li da im de deca obrazuju i budu prosvetari!!!), gde škola i ministarstvo da stanu iza svog radnika a ne protiv njega? Zanima me kada ćemo shvatiti da je pitanje prosvete pitanje svih nas, čak i ako nemamo decu i unuke? Ta deca će, dok dlanom o dlan, biti naši lekari, sudije, ministri… Apsolutno je bespredmetno dokazivati da ima loših prosvetnih radnika, ali zaboga…

 • vvv

  Za skole ne znam, ali znam kakva je situacija na fakultetima. Najveci broj studenata ne gleda mogucnost zaposlenja pri izboru studija. U toku studiranja trud ulazu da poloze ispite (na ovaj ili onaj nacin, zavisno od afiniteta), a ne da nauce nesto sto ce ih uciniti konkurentnim na trzistu rada. I onda ostanu sokirani sto nema posla i sto ne mogu da rade u struci. Pa, izvol’te, ko nece da gilja kod privatnika, nakon kojih fakulteta se nalazi dobro dobro placen posao. Ali jbg, za to se treba debelo pomuciti, pa bolje da se studira larpurlartisticki i da se posle pljuje po Srbiji.

 • mrki

  A gde bi mogli da nadjemo taj poduzi spisak?

 • Nepismeni

  Na neki nacin je uvredljivo sto prosvetari traze da budu “izuzeti” od smanjenja plata, sto prejudicira da su oni nesto “posebno” u drustvu, tj. bolji od ostalih. Nisu poveli zajednicki protest, ako se vec smatraju “kremom” drustva, pa ne mogu niti da ocekuju neku solidarnost od ostalih koji su u istom problemu. Dalje ta prica “o nama zavisi buducnost vase dece” pomalo lici na ucenu, jer sta bi bilo da se tako postave skolski policajci, pedijatri, vozaci djackih autobusa, kuvarice u skolama i obdanistima…? Pa i oni nasu decu cuvaju, lece, prevoze, kuvaju im… I za razliku od prosvetara njihovi propusti se vide i kaznjavaju. Za trovanje hranom, ili saobracajnu nesrecu sa skolskim busom – zna se ko odgovara! A ko odgovara za polu pismenu decu? Gospodo, vi ste bili krem drustva u vreme kada su “soferi” nosili odela i bele rukavice, i nazivali ih “majstorima” – shvatite to! Danas gro ljudi ima visoko obrazovanje, a vi ste se odlucili za prosvetu (u kojoj btw. plate nikad nisu bile sjajne, ni za vreme Bravara), da biste imali lagan posao. Da se ne lazemo, da podelite vasa godisnja primanja sa brojem vasih godisnjih radnih sati – imate najjacu satnicu u drzavnom sektoru. Da ne pominjem koliko neradnih dana imate… Da ne pominjem da vase izostanke (bolest,Slava,strajk i sl.) u vecini slucajeva deca odradjuju…subotom ili dopunskim casovima (7,8,9…) Da ne pricam da casove uklapate kako vama odgovara- a ne deci, pa jedan dan imaju 8, a drugi 4 casa (toliko o vasoj brizi i dobroj nameri)…Uostalom ako smatrate da ste vi odgovorni za obrazovanje dece i omladine – pogledajte oko sebe!
  I kazite da li radite dobro svoj posao?
  Umesto da stanete na celo opste pobune protiv ovakvog sistema, zajedno sa drugim visoko obrazovanim ljudima ove zemlje, vi ste spremni (ponovo) da se (nas) prodate! Za 10 posto?
  Svaka vam cast!

 • Vlada

  A zavrsio si koji fax? Menadzment? Izvoli slobodno

 • Кавурма & чварци

  – Мене занима, да ми ви мене кажете где има јефтина кавурма, чварци. Мене то брине јутрос…

  https://www.youtube.com/watch?v=3A6A4JSTtfM

 • просветни радник

  Isto tako možete reći i da dete trpi podsmehe i kritike od druge dece, npr. ako nema neki dobar telefon ili markirane patike. To što Vi kažete da “nastavnik tupi” da ne treba da mu uskraćujete druženje sa vršnjacima van škole dovoljno govori o tome kakav odnos imate prema prosvetnim radnicima. Šta je nastavnik loše ili pogrešno rekao? Vi svoje dete ne morate poslati. Ljudi će uvek naći način da Vam se podsmehnu zbog nečega ako to žele. Škola je vaspitno-obrazovna ustanova koja ima izuzetno plemenite ciljeve i svrhu postojanja. Ja svoj posao obavljam s ljubavlju. Žao mi je ako ste Vi naišli na neki loš primer u praksi – takvih ima u svim društvenim sferama. Ne generalzujte.

 • Cox

  Jadan si kada upoređuješ profesiju školskog policajca i sa profesijom vaspitanja i obrazovanja.Dalja diskusija je nepotrebna. A da, zaboravih da napišem nešto o ovom tekstu. Pisao ga je neko, ko je u školi, dok je nastavnik objašnjavao, čačkao nos u zadnjoj klupi i pljuvao po podu. Takvom u glavu ništa ne možeš ugurati pa da si Svemogući.

 • Defke

  Da, kenjaj po profesorima i spusti im plate jos malo pa ce to totalno privuci ljude sa znanjem i idejama da se bave tim poslom.

  Ima dobrih i ima losih profesora, kao i svakog zanimanja. I ovde na tarzaniji na svaki dobar tekst imate jedno ovakvo govno, pa opet niko ne govori da su vam svi autori retardi kao ti.

  Obrazovanje je u krizi u celom svetu, cak i zemlje ciji prosvetni budzeti prevazilaze citav BDP Srbije muku muce sa prilagodjavanjem programa novom vremenu i sve manjoj sposobnosti ucenika da drze paznju na tradicionalnim predavanjima. U svetu stalno dostupnog interneta, smartfonova, tvitera, najngegova i ostalih sranja, gde covek krene da cita o Ivi Andricu a zavrsi na slikama krompira koji lice na Cejniga Tatuma za deset minuta, standardne prosvetne metode su sve neuspesnije.

  Plus, obrazovni sistem je po svojoj prirodi jako inertan. Ne mozes ti u sred godine da menjas stvari, svaka izmena programa mora da prodje komisije, pripreme, i da se spremi tek za sledecu godinu (ili onu posle nje, ili one posle).

  Sve u svemu, potpuno promasen tekst.

 • Nepismeni

  Nacin na koji ste odgovorili govori o tome sta ste Vi radili u skoli. A ono sto ste odgovorili kazuje da ste pripadnik “krema drustva”. Eto ko nam uci decu…i vaspitava. Fuj.

 • MUKAMIJEODGLUPOSTI

  “Radimo za sto evra i necemo da se bunimo, jer moze da bude gore. Ali ‘ajmo da pljujemo ove koji se bune, sto njima da uspe? Bolje je valjda svi da se valjamo u blatu pomremo od gladi? E, pa ne mozeeeee! Neko mora da dugne glavu i glas iz mocvare i kaze DOSTA BRE VISE! Ako neko od vas prosvecenih zna da mi objasni zasto spremacica u EPS-u, obezbedjenje u Srbijagasu itd. imaju vece plate od profesora, onda cu priznati da sam na pogresnoj strani.

 • Paraskeva

  Evo, ja radim u skoli i svidja mi se recenica: “Sve je to možda i dobro, jer ako nema para, možda odbije kojekakvu stoku da se bavi prosvetnim poslom”
  Vec neko vreme razmisljam o tome i ima istine…

 • plazma

  završio fakultet, postdiplomske u EU, radio u prosveti i sada imam svoju firmu u kojoj radnici imaju platu veću nego profesori… kome ne odgovara da radi za platu od 320€ neka promeni posao, to barem nije problem. ovako, ošljariš par časova dnevno i ladovina… većina radnika u prosveti je sam zabušant i propalica, jedina zabava su sitne spletke i švaleracija. deca, obrazovanje i vaspitanje su samo pro forme, deklarativni razlog da se dođe na posao.uzgred, alex, kada bi neko od zaposlenih u mojoj firmi počeo da se ponaša kao većina profesora koje poznajem, dobio bi radnu knjižicu za 5 minuta. moram da primetim da vi, sa takvim stavom i rečnikom, ne bi daleko dogurali ni u jednoj firmi koja ozbiljno posluje, bio, radio i video. tarzanija je dobar, slobodan i duhovit blog, gde svako ima prava na svoje mišljenje. kome se ne sviđa, izvolite informer, kurir, svet. vi ste jadni.

 • N.

  Ama, poštovani Nepismeni, da ste se potrudili da pročitate moje postove, shvatili biste DA JA NE RADIM U PROSVETI. Tako da nema potrebe da penite i urličete na mene da se smatram kremom društva, jer niti potcenjujem druge, niti precenjujem sebe, niti pripadam prosvetarima. Pišem ono što mi zdrav razum nalaže da mislim!!!

 • Mike

  Ljudi, vi opet samo o parama. Neka objasni neko od prosvetara zasto su nam deca nepismena. Zato sto su vam plate jadne?! Ne razumem…

 • Nepismeni

  Da posedujete zdrav razum ne biste nazivali nekoga “jadnikom” zato sto mu se misljenje ne slaze sa Vasim. A da ne radite u prosveti ne verujem…Odaje Vas nacin razmisljanja.

 • Milica

  ma do jaja bi bilo bre da se zatvore sve škole nema nikakve koristi osim da se partiski zaposle oni koji posle leče svoje komplexe i samo se nešto žale i štrajkuju a imaju 4 meseca odmora i šta kurac pripreme samo kenjaju podelite svima otkaze i onda neće biti nikoga da smara decu i da kenja i klinci će moći po ceo dan da budu ispred kompa i da nauče i više nego tamo i test opšte kulture može da se nađe na netu i odgovori isto pa da vidimo da li će biti dovoljno trafika da primi sve njih

  I još nešto, prepametnice, mišić se kontraHuje.

 • N.

  Nemam nameru da vas razuveravam, niti ikakvu potrebu da anonimno lažem čime se bavim (a posebno ne smatram da je prosvetni poziv nešto čega se treba stideti, pa da me “odaje” način razmišljanja). Jadnikom ne nazivam nikoga, nešto ste pobrkali, već drugi put u komunikaciji sa mnom prišivate mi neistine i pucate naslepo. Lep pozdrav.

 • Bagra

  Da li bi mozda neki od prosvetnih radnika ili od ovih sto ih brane (a podvlacim ne rade u prosveti) mogao da mi kaze nesto o privatnim casovima koje profesori drze zbog prijemnih ispita? Koliko tu zaradite dragi prosvetari? Hocemo da racunamo prosek zarade zajedno? I jos me zanima jedna stvar, ako se borite za bolje obrazovanje i bolji program i ako kazete da necemu stvarno naucite decu, zasto onda drzite privatne casove? Zar ne bi deca trebala dovoljno da nauce u skoli ili skola sluzi za nesto drugo?

 • Budući prosvetni radnik

  Zašto bi profesor književnosti u srednjoj školi učio decu “pravim vrednostima u životu”? Nije on vaspitač, nego profesor književnosti, i cilj njegovog rada je da svoje učenike uputi u svoje znanje o svojoj struci, a ne ih uči o životu. Valjda ti učenici imaju roditelje, babe, dede, tetke, stričeve, ujake itd. da im “pomognu da se snađu u životu”, kao što zboriš. Zašto očekuješ neke mađioničare od ljudi koji drže časove matematike, geografije, biologije itd. da uče nekoga pravim vrednostima osim svoju rođenu decu? Da li ti kao, recimo, metalostrugar ili mašinovođa imaš tako nešto kao obavezu? Naravno da nemaš. Sećam se mojih razreda iz osnovne i srednje škole i kako je u osmom razredu jedna nevaspitana seljačina iz razreda rasplakala mladu nastavnicu koja je tek izašla s fakulteta i došla među rulju od 30 dece. On je maksimalno nepismen tražio 4 iz srpskog, ona nije imala osnove da mu da, on je izvređao, zvao roditelje koji su ga tako vaspitali. Zaključila mu je 4 i rasplakala se pred razredom kojem je menjala razrednog starešinu. Deca su đubre.

 • krasota

  autor teksta je (nazalost) uspeo da se opismeni u tim neljudskim uslovima koje je opisao dovoljno da moze da jede govna na tarzaniji. ej, ali i to je uspeh, mogao je da serenda samo u statusu na fejsu gde bi mu publika bila daleko manja…