Izašao novi FM – Ode život u PM

Zaraza se vraća i to ne na velika vrata, nego garažna, upada buldožerom u kojem svira Lazo Magistrala odvrnut do panja, odvaljuje štokove i komade fasade, čupa armaturu iz nosećeg zida. Dvadeset godina od kako je sve počelo, dvadeset godina progresa i zato se ovaj događaj mora proslaviti kako dolikuje – spremite vops, pljuge, čiste gaće i džak za đubre stavite pored računara. Nabavite broj za dostavu brze hrane i sredstava za ličnu higijenu. Draftujte poruke za brzo ostavljanje devojke, napuštanje fakulteta i roditelja. Kažite šefu da uzimate bolovanje jer ste dobili šugu, kugu, rak side. Danas je izašao novi Football Menager 2013, a kao pravi domaćin SI Games se potrudio da na trpezi bude svega i da svi budu zadovoljni. Danas je izašao najbolji FM ikad.

Igra je izrezbarena, promenjena drastično, a opet ostala onakva kakva treba da bude. Ako si u prethodna izadanja bio zaljubljen, ovom ćeš staviti burmu na prst, napraviti dete i lakirati nokte i na rukama i na nogama svako veče pred spavanje punih godinu dana. Ovo je tvoja nova ljubav.

Novi modovi

Promene su doživeli i onlajn i oflajn komad igre, ali oflajn je programerskom nožu bio podvrgunt više. Pored starog FM moda sada postoje i dva nova: Football Manager Classic i Challenge. Prvi je pravljen za igrače koji nemaju mnogo vremena za igru jer im obaveze i žena drežde nad glavom sa plafona, bale iz njihovih usta kaplju im po ramenima i temenu, prete da otpadnu i trajno im oštete kost lobanje i vratne pršljenove. Takođe i za one koji nemaju mnogo živaca da se bave najsitnijim detaljima igre, već samo žele sezonu da spiče za dva sata k’o Darko Lazić pijanog soma od 4 kile. Dakle, predviđen i za tip ljudi koji igru usnimava pred svaki meč, pa loaduje ako izgubi i onda se hvali kako je u četvrtoj sezoni sa Hajdukom iz Kule osvojio Ligu Evrope rutinskom pobedom nad londonskom sirotinjom Arsenalom rezultatom tri – nula. Predviđen za hohštaplere, takoreći brabonjke ljudske. Čak ne moraju ni utakmice da se gledaju, već klik i gotovo – eto rezultata. Mi ne vidimo draž u mehaničkom biranju sastava i čepanju najšireg tastera tastature, to bre mora nežno, temeljno, k’o klitoris da je. Ali eto… ko voli sad može i ovako da igra. Ili, ponavljamo, ko zbog obaveza mora, ti je u redu. Druga novina je Challenge Mod koji se zasniva na scenarijima koje je potrebno izvršiti u određenom vremenskom intervalu i verujemo da može biti zanimljiv dodatak. Pravo osveženje tamo sredinom marta kad recimo Hazard bude imao 62 godine i radio kao trener kontrole lopte u Lilu.

Osoblje

Najznačajnija novina u ovom delu igre je Director of Football, odnosno sportski direktor. Ono što je Peđa Mijatović bio u madridskom Realu, samo sa lepšom frizurom i boljim odabirom obuće. Možeš da ga zaposliš, ali i ne moraš i to je veoma važna odluka. Ukoliko izabereš pravog i dobro mu odrediš zaduženja odradiće veliki deo posla, bolje nego što ti to sam možeš i nećeš morati da se jebeš dva prelazna roka kako bi nekom uvalio mrtvog Dauninga za više od dva kubika šljunka i pece za rakiju. On će da ga valja do smrti. Paziće i na razvoj mladih fudbalera, obnavljanje ugovora sa igračima, osobljem i tražiti prave destinacije za slanje talenata na pozajmicu. Naravno, ako zaposliš neku bitangu, pijanca, probisveta i raspikuću dobićeš otkaz zajedno sa njim i biti primoran da se zaposliš kao flafer.

Pa šta što Huntelar nema pravo nastupa? Nek sedi na glupi za ukras. Lep je momak, glavat.

Transferi

Velika, iritirajuća greška iz prethodnih izdanja je ispravljena pa klubovi više neće tražiti enormne cifre za svoje igrače. Tako da će ti se ređe desiti da ponudiš 20 miliona za perspektivnog klinca rumunskog porekla koji loptu kotrlja u Medhengladbahu i dobiješ povratnu informaciju da tvoja ponuda nije zadovoljavajuća. Da ćeš za  usluge tog vunderkinda morati da izdvojiš 113 miliona i da nateraš zvezdu ekipe da doživi analni stumulans sa njihovom korner zastavicom. Toga će biti u znatno manjoj meri i barataće se znatno manjim ciframa. Odlična novotarija za nas koji paze da klub zbog dve titule i jednog nacionalnog kupa ne zaduže toliko da se po logautu ne može oporaviti do 2060. godine čuči u tome da više ne može ni na rate tek tako. Dakle žemo, al mora jebiga nešto da se da i unapred. Realno, kao cement kad pazariš na veliko. Ovo će mnogima koji igru shvataju kao Grci državu zadati glavobolje, napade besa i panike. I treba, da se uči od vremena kako upravljati tuđom imovinom i onim što nisi na drvetu našao.

Ovakvi se prodaju, idu ko krompir.

Po našem neskromnom mišljenju najbolja novina je “poslednji dan prelaznog roka“. Ovde vreme teče sporije, sat po sat, dešava se veliki broj transfera i klubovi koji su tvrdili pazar oko igrača koje svejedno žele da prodaju sada nemaju gde – to je momenat kad ti nastupaš jer si bio pametan, proračunat, ostavio dobru komadinu budžeta i sad si u mogućnosti da kupuješ po maltene duplo nižoj ceni nego što je bila pre mesec dana. Pogotovo što su ostali već spičkali lovu, i konkurencija je manja. Strpljenje je ključ uspeha.

Finansije

Ovde dolazimo do još jedne realne stavke koja je iz stvarnog sveta preneta u igru – porez. Harač matori. Svaka država ima različite poreze i poreske olakšice, tako ti se može desiti da izgubiš ljutu bitku oko nekog igrača iako si mu ponudio veću platu nego konkurencija. Zbog toga što je u državi kojoj tvoj klub i njegovi zaposleni plaćaju porez on viši, te igraču ostaje manje neto love na kraju nedelje. Stoka kojoj je samo para bitna u tom slučaju neće odabrati tebe iako si im tepao, hvalio ih preko medija mesecima i uvlačio im se u dupe naglavačke – odabraće bogatijeg.

Keš na sunce, nema na rate, nismo ti mi Simpo.

To bi bilo to, ima još interesantnih poboljšanja ali nećemo da spojlerišemo, videćeš sam za koji dan kada se igra pojavi na torentima par klikova udaljenim od tebe ili kad, zamisli, kupiš original igru. Mi i naši prijatelji iz kafane koji se za prava narkomana navučenih na FM bespoštedno bore putem sajta Football Manager Crew smatramo da je ta investicija vredna novca. Time bi umnogome pomogao da naša takmičenja budu urađena kvalitetno i upregao priču ka tome da jednog dana igra bude recimo kompletno prevedena na srpski jezik i da Raći Petroviću ubrzanje napokon pređe magičnu granicu od devet. Ipak, ko smo mi da ti govorimo da daš dinarsku protiv vrednost 4 litre vinjaka za nešto što možeš da dobiješ za džabe. Postupi po savesti, mogućnostima i ponekad, u pauzama igranja, svrati i na naš sajt. Ukoliko ne svratiš – razumećemo. Kad FM izađe, neki ne stignu ni da WC-a da svrate. Otišao sam, počelo je.

 • Bill Shankly

  E, sad znam šta ću za Novu Godinu…

 • Djomla

  Za one koji ne znaju imate fm 13 demo, pa mozete barem da se zagrevate do dolaska crack-a, imate polusezonu, taman da izvrsite scouting, i da vidite ko su novi wunderkindovi…

 • Nebitno

  99/00 i 00/01 ( pu al sam mator ). Ljubo Kovacevic (gk), mark kerr (mc), nikiforenko (amc) tsigalko (fc) montella i batistuta su tu tresli mreze ko bolesni ono je bilo tuzno igrati protiv njih. bilo je jos mnogo nemoze covek da se seti. cm4 sam otkrio tada jos nepoznatog a blagodarnog freddy guarin-a, koji je harao i davao banane ko assunsao (betis), ako ne i bolje. ZIveo manager

 • Nebitno

  Zaboravih coveka bruka i sramota. Chiotis

 • :O

  riba mi je van zemlje, spremljene zalihe pogacica za pecenje, alkohola i zelenog
  i jedno kilo 3 u 1 za negde 5 ujutru, kada popusti koncentracija, a treba se pripazi na transfere
  ostao jos jedan ispit, ali nigde nece pobeci
  polako stize ekipa, za prvih (bar) 15 sati partije
  IDEMO

 • Scholes

  samo da izadje crack brate do tada!