World of Tanks

Jedna od najpoznatijih MMo igara u protekle dve godine je svakako World of Tanks, a potpisuju je braća Rusi (dobro, Belorusi ali to mu dođe isto) okupljeni u Wargaming.net studio. Najzaslužnij za njen meteroski uspeh , prvo u Rusiji a zatim i u ostatku sveta, je novi model finansiranja takozvani freemium. Nakon meteroskog upeha League of Legends veliki broj kompanija se okrenuo ovom modelu plaćanja koji ne primorava igrače da plaćaju mesečnu pretplatu već se izdržava od mikro-transkacija.

Umetnički prikaz mikro-transakcija.

Freemium se nekako nametnuo sam od sebe jer nijedna igra nije uspela da ponovi uspeh koji je napravio World of Warcraft, iako je više desetina različitih kompanija je u prethodnih deset godina pokušalo da ga skine sa neprikosnovenog trona. Ispostavilo se da ma koliko fiktivni svet (lore) bio zanimljiv, nešto ne bi podbacilo, pa su tako propadali jedni za drugim Age of Conan, Lord of the Rings i na kraju Star Wars: The Old Republic. Brojne teorije o tome zašto je WoW i dalje na prvom mestu ima bar milion, ali činjenično je stanje da je Blizzard razmazio ljude. Takođe i sami izdavački studiji su dizali očekivanja do nebesa obećavajući nikada do sada viđeno igračko iskustvo koje se obično svodilo na neki vrstu grinda. I naravno kada bi igra stigla (po običaju nezavršena) horska kuknjava igrača koji su bili prinuđeni da iskeširaju deset evra plus originalnu cenu bi joj zapečatila sudbinu.

World of Tanks možete igrati besplatno, ali ukoliko želite neke pogodnosti (više kredita za dobijene bitke ili 50% više XP) onda morate kupiti Premium status. Mesec dana te pogodnosti izaći će vas 2500 zlata iliti deset evra. Tokom borbi igra ne favorizuje ni na koji način igrače koji imaju premium u odnosu na one koje nemaju, osim što ovim prvim omogućava brži napredak. Ukoliko želite da na neki način definišete WoT najlakše je reći da je to Kanter u tenkovima i ova definicija, iako nije tačna, možda je najpribližnija.
Postoji nekoliko vrsti bitaka u WoT. Najrasprostranjeniji je random battle koju u sebi ima tri različita moda: Standard, Assault i Encounter. Standard mod je prisutan najduže pa ćemo na njemu i objasniti kao tenkići funkcionišu. Oba tima startuju na suprotinim stranama mape pored svoje zastave. Cilj je ili pobiti sve protivnike ili zauzeti zastavu. Prvi uslov je valjda svakom Srbinu razumljiv, ali sa drugim veliki broj igrača ima problem. Zauzimanje zastave se obavlja kada jedan, dva ili više tenkova stoji u krugu oko nje. Nijedan od tenkove ne sme da bude oštećen od strane protvinika ili prijatelja (da, da i to se dešava) sve dok se skala ne napuni. Logično, što više tenkova u krugu to je brže zauzimanje.

Dobro odigrano kepovanje često je praćeno pohvalama protivničkog tima.

U Assault modu jedan tim brani zastavicu a drugi pokušava da je zauzme. Naravno i eliminacija protivničkog tima se računa kao pobeda. Razlog za (ne)popularnost ovog moda leži u samoj mehanici igre gde tenkovi koji se kreću bivaju otkriveni tj. spotovani mnogo ranije nego oni koji čuče u žbunju. Upravo zato ovaj mod zahteva organizovan napad što je često misaona imenica u većini bitaka. Encounter je treći mod gde oba tima počinju na suprotnim krajevima mape, a samo jedna zastavica se nalazi na sredini.
Pored toga postoji Team Company gde se vaš tim bori protiv drugih timova. TC ima nekoliko različitih kategorija koje su ograničene maksimalnim Tier tenkova i još nekim faktorima pa tako imate Absolute (nema limita tj dozvoljeni su svi tenkovi) zatim slede Champion (dozvoljeni tenkovi do T8 i artljerije do T6) te Medium i Junior.

Kada god upalite igru prvo ćete biti smešteni u garažu gde se nalaze vaši tenkovi. Na početku svaki igrač ima na raspolaganju po jedan Tier I tenk svake nacije. Učestvovanjem u bitkama zarađujete kredite (tzv. silver) i XP. Da bi ste otključali nove delove za vaš tenk, kao što su bolji top, gusenice veće nosivosti, motor ili kupolu mora prvo da ih otvorite za određenu količinu XP a zatim i kupite za kredite. Na kraju ostaje vam da otvorite sledeći tenk u nizu i ponovite celu proceduru. Na nižim nivioma će većinom XP biti problem ali kako budete napredovali tenkovi , municija i popravka će postajti sve skuplji i skuplji. Tu dolazimo do onog premiuma i načina kao su se Rusi obogatili (početkom prošle godine imali su mesečni obrt od najmanje 10 miliona dolara, a to je bilo pre lansiranja igre u Kini). Premium omogućuje da zaradite više XP i kredite po partiji i dramtično olakšva farmovanje. U većini slučajeva XP vam neće biti problem na višim nivoma ali novac za kupovinu novih tenkova će vam se nekada činiti nedostižan. Kao što je već pomenuto, mesec dana premiuma košta 2500 zlata koji koštaju deset evra. Pored premiuma za zlato možete kupiti specijalne tenkove (mnogo više para zaradjuju, a popravka je smešna), mesta u garaži, retrenirati posadu za druge tenkove bez gubitaka u iskustvu i donedavno zlatnu municiju.

Popularna taktika mnogih novih igrača je da odmah iskeširaju 40 evra za Löwea ili T34 i budu potpuno beskorisni u Tier VIII partijama.

Trenutno u igri postoje tenkovi 6 nacija: Nemački, Sovjetski, Američki, Francuski, Britanski i Kineski. Svaka nacija poseduje tenkove, samohodnu artiljeriju i lovce na tenkove (tank destroyer – td skraćeno) Jednostavna matematika govori da treba otključati nekih 300 različitih primeraka vozila iz perioda do Drugog svetskog rata. Nažalost našu, a i vašu, ova rečenica nije tačna. Na samom početku igre dizajenri su se trudili da u igru ubacuju samo tenkove iz te ere. Dobar deo tenkova je bio u upotrebi tokom rata, ali još veći broj njih su bili prototipovi ili samo skice na papiru. Suočeni sa gotovo manijakalnom brzinom grindanja od strane igrača i u želji da im ponude još tenkova programeri su počeli da ubaciji tenkove drugih nacija. Tako sada u igri možete voziti T-62 ili Leopard 1 koji su se pojavili početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Već smo pomenilu da postoji više tipova vozila, a sada je red da kažemo reč dve i o tome. Kako ime sugeriše tenkovi su srž igre ali ne i najjače jedinice nužno. Postoje tri vrste tenkova, laki, srednji i teški. Laki tenkovi su uglavno vrlo slabo oklopljeni, smešteni u niže tier-ove (ovo nije baš čvrsto pravilo) sa topovima koji brzo pucaju ali imaju malu moć penetracije. Posebna podvrsta su scout-i koji su mnogo pokretljiviji ali i dalje slabo oklopljeni. Glavna namena ovih tenkova je otkrivanje protivničkih jedinica za svoj tim.

Ruski T-50-2 je odličan u ovom zadatku, usled urođene sposobnosti letenja.

Medium (srednji) tenkovi mogu i da otkrivaju protivnika ali i da nanesu ozbiljan “damage”. Wolf pack sastavljen od 2 ili 3 “midijuma” mogu da unište i najveći tenk. Odlikuje ih odlična pokretljvost , solidan oklop i dobar top. Teški tenkovi su gazde na bojištu. Spori, odlično oklopljeni i naoružani jakim topovima, najviše utiču na činjenicu hoćete li dobiti ili izgubiti neku bitku. Treba reći da sobzirom na veliki broj različitih tenkova i u ovim kategorijama postoje podvrste koje su bolje za određene zadatake, ali takvo detaljisanje bi produžilo ovaj tekst.

Tank Destroyers su posebna vrsta vozila. Odlikuje ih nepokretna kupola (mada to nije uvek slučaj) i top mnogo veće probojne moći nego što imaju tenkovi istog tier-a. Oni su snajperi i većinom nisu u prvim redovima već čekaju da neki skaut ili midijim otkriju cilj, pa da mu oni zabibere.

ISU-152 u prirodnom okruženju.

Za kraj ostavljamo artiljeriju. Oni operišu u posebnom modu koji im daje pregled bojšta iz ptičije perspektive. Glavne karkateristike je dugačko vreme punjenja i veliki “dmg” koji nanose protivnicima. Artiljerije najviše zavise od svojih saigrača, jer nemaju mete dok ih neko ne otkrije. Većina artiljerija čuči u pozadini (“žbunić glavu čuva” omiljena izreka moje devojke, inače vrlo posvećenog artiljerca) i lobuje granate po protivniku iz daljine. Vaš zadatak, kao tenkiste, je da nikada, baš baš nikada, ne dozvolite protivničkim scout-ima da vam detektuju artiljeriju jer ste u protivnom najebali.

Tenk ima posadu koja broji od 2 do 6 članova a svako od njih ima specifičnu ulogu. Kada posada dostigne 100 % utreniranosti tada je moguće izabrati posebne osobine koje bitno poboljšavaju određebne osobine tenka. Kako napredujete sa tenkovima, tako je preporučljivo da sa sobom vodite i posadu, jer ne želite da izgubite ove bonuse.

Pogotovo ako je u pitanju Majkl Džordan.

Poslednja stvar su mape kojih u ovom trenutku ima 34. Wargaming se trudi da sa svakim update izbaci neku novu mapu ili dotera neke od postojećih (akcenat na trudi). Upravo dizajn mapa je razlog za sličnosti između WoT-a i CS. Svaka mapa je više ili manje simetrična i balansirana (oko ovoga se mnogi ne bi složili) sa nekoliko kritičnih tačaka koje morate zauzeti. Postoji nekoliko različitih tipova mapa, gradske (gde je artiljerija maltene beskorisna), mešovite i otvorene. Svaka mapa nudi nekoliko različitih pravaca napada i dobar tim će se potrduiti da pokrije svaku od njih. Nažalost, u Random bitkamato često nije slučaj pa se isplati malo švraljti i njuškati jer se veoma lako može desiti da nadjete loše branjen deo.

Kada kliknete na “Battle” igra vas automatski spari sa jos 14 drugih nesretnika i postavi na slučajno odabranu mapu da se borite protiv slične petnaestorke. Na samom početku najviše kukanje se odnosilo na “matchmaking” jer ukoliko imate tenk malog tier-a neke protivnike nemožete čak ni da ogrebete. Sada je sistem mnogo bolji, a razlika u nivoima može biti 2 ili 3 najviše. Inače, matchmaking je stvar oko koje igrači najčešće kukaju. U trenutku kada je igra bila u zatvorenoj beti bilo je stvano nadrelanih momenata kada se recimo oči u oči nadju tier V tenk PzIV i recimo Mouse grdosija od 150 tona, ali sada je to ispravljeno i takvi incidenti se više ne događaju. Najbolji način da preživite u ovoj igri je da budete oprezni. Ne srljajte, ne jurite u čeone okršaje i krijte se iza prirodnih zaklona jer će vas u protivnom artiljerija razmazati.

I pročitajte Battle Mechanics stranicu.

WoTnije popularan samo na Balkanu već i u celoj Evropi. Trenutno postoje 4 odvojena servera i to po jedan za Severnu Ameriku, Evropu, Rusiju i Aziju (Kinu i Koreju). Broj igrača je ogroman pre svega zbog freemium modela. Ukoliko se istaknete u Random battles može se desiti da vas pozove neki klan. Clan War je end-game instanca što bi rekli drugari iz WoW-a. Evropa, deo Afrike i Azije su rasparčani na nekoliko stotina različitih teritorija i svaka od njih donosi odredjenu količinu zlata timu koji je drži.
Još nešto treba posebno istaći. World of Tanks je igra gde skoro nema varanja. Kompletni proračuni se obavljaju na serveru i mogućnosti za varanje su drastično smanjene. Takođe kada god se i pojavi neki cheat Wargaming vrlo brzo reguje i zapuši taj propust.

World of Tanks je veoma zarazna igra iako ima relativno strmu krvu učenja. Osnovne principe će većina igrača vrlo lako shvatiti a ukoliko vam se svidi na Netu postoji veliki broj tutorila i saveta koji će vam umnogome olakšati savladavanje finesa.

Tekst nam je poslao gospodin Kojot.

 • Miroslav

  Oh noize!

 • Realist

  Mislio sam da je ovo portal za nas šoviniste, krkane, pivopije, pičkoljube, antivegeterijance… kad ono tekst o kompjuterskom hobiju koji ne podrazumijeva drkanje i praćenje rezultata na kladionici. Jebo vas Warcraft da vas jebo!

 • Limun

  Kakvo je ovo smeće pobogu?

 • PaPaja

  oce li neko nalog?
  Premijum tenk T34, 3 desetke IS-7,T110E4,T110E5,gold,srebro..

 • Šuknjavač

  @disqus_yGsCNUtxhK:disqus

  Apiš me za jaja… lol

 • BataSale

  Vaš zadatak, kao tenkiste, je da nikada, baš baš nikada, ne dozvolite
  protivničkim scout-ima da vam detektuju artiljeriju jer ste u protivnom
  najebali.

  E ja sam budzio samo artiljeriju i debilima ovo nikako nisam mogao da objasnim. I zato sam batalio WoT i presao na sah sa penzosima u parku. Barem slusam originalne WW2 price po ceo dan.

 • Nostalgični Nostalgičar

  Je li moguće da nema JugOslavije…eh, kakva je to vojna sila bila. Jedna JNA je bila 4. najjača vojska na svijetu i mogla je pobit sve amerikance, da su smjeli taad napast’. Ehhh, a tek tetovažu što imam, vid’…

 • Aleksandar Askovic

  Prodali su se prijatelju i to surovo.. znam tog kojota, to je teško … od čoveka..

 • disguss

  Niste imali kikiriki za lektora?

 • Sandman89

  Koliko je to para?

 • gamer

  Svaka cast, tekst je odlican. Ima par propusta i onom ko nikada nije upalio WoT, bice dosta tesko da skonta sve, ali sve u svemu 5 za trud :)

 • nn1

  ovo je totalno pozerski. tekst je netarzanski i napisan totalno van pravila tarzanizma. a i ovaj što ga je pisao se nalupetao.

 • PaPaja

  40e

 • SeljakSNjive

  Koje sranje boktenejebo

 • Bolje ovo
 • NajsNizbutin

  Volim i igram WoT ali mislim da ovaj tekst ne zasluzuje mesto na Tarzaniji.

 • Leonidas

  Koliko su vam platili? :D

 • krastavac

  Igrao sam je i ne sviđa mi se u opšte, nerealna je, tier 5 protiv tier 9, ja potrošim sve projektile sa artiljerijom tier 5 na tier 9 i oštetim ga 15% a on mene jednim metkom, ma daj, igrala se deca.

  Što se Wow-a tiče, njega mogu da hvale oni koji nisu igrali Cabal i Aion, tu se priča završava.

 • Lulzwaffe

  oplodi nas presvetli Mile JNA

 • Bosko

  Sumniv si mi ako se uzme u obzir trud koji se ulozi da se dodje do IS7 a jos da dodam da samo T34 kosta i vise od 40e…

 • PaPaja

  Pa jeste,ali smorio sam se, igram vec par godina.

 • Brka

  Nema vise toga… sad samo 3 tira su random borbama. Ali su zato rasturili arty… I zaaboravljas da je to igra ne tekovski simulator.

 • PaPaja

  Apis me za kurrac

 • Carlos

  kojih par godina ti ne igras kada je igra pre mesec dana proslavila drugi rodjendan?!?!? jel ti to na foru oces nekome da maznes 40e? :D

 • PaPaja

  dve godine je par, kapiras?

 • DraganChe

  Narode, jeste li uzeli novi nalog?!

 • crnja

  hahahaha kakav saban oce da marne 40e nekom punisi :D jadan si bre

 • crnja

  “Want realism? Join the amry”
  -SerB

 • PaPaja

  Pa sta?
  Saban ti tata

 • PaPaja

  Pa sta?
  Saban ti tata

 • PaPaja

  Pa sta?
  Saban ti tata