Pet saveta za sreću najglupljeg čoveka na svetu

Već znamo da se sva self-help literatura i slične pizdarije svode na isto: treba da se ubediš da si lep, pametan, da voliš sebe i svoje telo i da veruješ da možeš postati sve što želiš. Iako se možda čini da je krajnje vreme da se stručnjacima ovog tipa i stadima koja okupljaju oko sebe objasni da ovo nije recept da postaneš srećan već da postaneš debil, sasvim sam siguran da većina lajfkoučeva vrlo dobro zna da je to sve jedna prevara enormnih razmera putem koje oni pokušavaju da izmalagurišu sebi nešto novca i medijske pažnje. I to mi nije teško da prihvatim, bude čovek nekad govno pa laže široke mase ljudi kojima treba uteha i pomoć, a nekima možda ova najgluplja terapija na svetu čak i pomogne, što i dalje ne znači da naš stručnjak ovde nije ljudska trulež i moralni pekinezer.

Ali postoji i druga vrsta lajfkoučeva a to su oni koji izgleda VERUJU u verbalnu kanalizaciju čijim putevima svakodnevno sprovode mase bednih i beznadežnih. Jedan od njih je i ovaj debil: http://www.b92.net/zivot/vesti.php…, čovek koji svoj autoritet u pitanjima sreće ne crpi samo iz toga što poslednjih 50 godina na Himalajima bleji i ljuljuška muda već i iz toga što je NAUČNO (?!) dokazano da je on najsrećniji čovek na svetu. Navikli ste da se za tekstove ne spremamo, ljude koje smo odlučili da popišamo ne istražujemo prethodno, a svoje sudove donosimo na osnovu sitnica koje nas razbesne. Tako je i ovaj put, sud o ovom čoveku donosim samo na osnovu teksta koji je ispred tebe a iskreno me i tačno zabole kurac da guglam čoveka koji je sposoban da izgovori ovakvu seriju ispraznosti, koještarija i bezobraznih logičkih finti za sirotinju.

METODOLOGIJA

U tekstu se navodi sledeće: “Čak je i nauka, preciznije istraživanje Univerziteta u Viskonsinu, dokazalo da je Ričard najsrećniji čovek na svetu.”

Dakle sve je jasno sirotinjo, došao neki čovek s mikroskopom i epruvetom, nešto prčkao i zapisivao i doneo odluku da je Metju Ričard najsrećniji čovek na svetu, nema, bukvalno NAUKA DOKAZALO. Čim pročita da je za nekog naučno dokazano da je najsrećniji čovek na svetu, svaki čitalac koji ima tri očuvane zdrave sinapse u mozgu ugasi kompjuter, zaplače i ode da baci bombu na komšijine činčile. Jedino što podseća na objašnjenje naučne metodologije kojom se ovo ustanovljava je jedna divna rečenica: “njegov mozak proizvodi nivo gama zraka (povezanih sa svesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikad ranije nije bila zabeležna u neuronauci”. Drugim rečima, ovaj čovek je izgleda baš srećan jer dobro pamti pošto nikakvo drugo objašnjenje ove pompezne tvrdnje ne dobijamo. Dva i po soma godina koliko se evropska civilizacija (ostale kulture i da ne spominjem) drka oko toga da skonta kako biti srećan, ko je stvarno srećan i šta je uopšte koji kurac sreća, svelo se na to da ovog čoveka neki postdoktorski drkadžija iz Viskonsina željan dvodnevne tabloidne pažnje proglasi najsrećnijim na svetu jer je VEOMA SVESTAN I JAKO DOBRO PAZI. No to nije ni upola divno koliko konkretni saveti koje nam Metju daje da i mi budemo srećni i da dobro pazimo kao on a ne ovako, ništa ne pazimo i ništa tu ne valja, samo izmišljamo s nekim nesrećnim detinjstvima, opštom bedom i trećim smenama u trafici.

1. PAKLENI POČETAK

“Ne brinite se ni oko čega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rešenje, uradite to. Ako ne postoji rešenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put.”

Prvi savet ovog majstora sreće je bukvalno NE BRINITE SE. Jebeno NE BRINITE SE. A sve zasnovano na lažnoj dilemi da postoje stvari na svetu za koje postoji i za koje ne postoji rešenje, bez da je i na trenutak ovaj neopevani idiot razmislio da postoje i stvari koje želimo da rešimo ali NE ZNAMO kako da ih rešimo kao i stvari za koje nismo sigurni da li su vredne rešavanja kao i da je jebeno nemoguće NE BRINUTI SE oko nekih stvari za koje nema rešenja. Imaš rakčinu kojoj ne možeš ništa, umrećeš za tri meseca i raspadaš se od bolova? Samo se nemoj brinuti, a to što od bolova nisi sklopio oka 72 sata neće nimalo uticati na to da ne budeš srećan i pevaš “u svetu postoji jedno carstvo” glasom Mirka Alvirovića. Isto ti se dešava sa članom porodice, gledaš ga kako skapava u agoniji od muke i bolesti, ali je samo ključno da se NE BRINEŠ jer bože moj ne možeš da rešiš problem tako da zapleši Makarenu i pojedi narandžu. Ubio si dete kolima mrtav pijan i kreće da te grize savest u samici? Opušteno, taj problem ne možeš da rešiš tako da je samo bitno da se ne brineš. I DA PAZIŠ.

2. HILJADE I HILJADE SKLEKOVA

“Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti izuzetno bitni za srećan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašjneg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a vežbanje zahteva vreme. ”

Ovaj imbecil nam savetuje da vežbamo brižnost, ljubav, dobrotu, unutrašnju slobodu i unutrašnji mir. Brižnost, ljubav i dobrota zvuče zaista jednostavno: kad vidiš da je dete palo s ljuljaške ti ga podigni, zagrli ga i podaj mu čoko plazmu, kad komšinica vuče pune kese iz radnje ti joj šapni da je voliš, a kad vidiš da čovek krade babi tašnu ti ga pojuri i poljubi ga u čelo. S druge strane, reći nekom ko je nesrećan da “vežba unutrašnji mir” je jednako kao da nekom ko ne zna fudbala savetuješ da “vežba šutanje lopte”, bravo glupane to je baš pomoglo. Da bi se uopšte shvatilo koliko je ovaj čovek nesvestan stvarnog života i ljudskog sveta i koliko piša po stanovnicima planete, treba samo podsetiti da je rođen u Francuskoj kao sin oca akademika i majke za koju na vikipediji piše da je bila “lyrical abstractionist painter and Tibetan Buddhist” (pri čemu zaista ne znam kako bih preveo ovo prvo), a zatim proveo pola veka sedeći, mazeći divokoze, jedući kašu i zureći u jednu tačku. Probaj da vežbaš brižnost i unutrašnju slobodu u podrumu u Pojasu Gaze dok ti izraelski tenk u komade mrvi majku koja je izašla po pljuge. Ništa lakše.

E a neka, ja bih ipak ovde da blejim na poljani.

3. SAMO TREBA NEŠTO JAKO DA VOLIŠ

“Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih se mogao baviti i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati ‘šta je to što je zaista, zaista važno. Postoji neko područje, veština koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.”

Naš guru srećnog života i mag pažnje zapravo kaže ovo: “kada sam imao 20 godina bio sam malo bogato govno iz porodice intelektualaca i najvećim problemom u životu sam smatrao ispit iz Hemije 2. Pošto sam bio finansijski apsolutno bezbrižan i mogao sam da radim šta god hoću na jebenom svetu, odlučio sam da je svakodnevna bleja u laboratoriji do 4 ujutru i svakodnevno analiziranje krvne plazme rakuna zarad traženja leka za hepatitis B za mene ipak malo previše, jebeš to, odo na Tibet. Tako bi i ti trebalo da radiš, maloletni delikventniče iz El Salvadora, spusti taj automat, ostavi te 2 kile kokaina na šteku koji čuvaš, prođi do aerodroma kroz teritoriju 12 različitih rivalskih bandi i sedi na prvi avion za San Francisko kako bi ispunio svoj san da sviraš klavir pred predsednikom Amerike. Samo je bitno da želiš. Nema veze što si na poternici.”

4. SVE NAJLJEPŠE

“Budite altruista i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Želeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira jer to nikome ne donosi sreću. Altruizam znači želeti samo dobro ljudima.

Ok, ovo je jednim delom istina. Nemaš razloga da želiš loše nasumičnim ljudima iz svog okruženja – nemoj se radovati kad komšinica padne niz stepenice samo jer je debela govnara pa ti smješno, nemoj se moliti Bogu da Bokiju 13 padne Saborna crkva na glavu samo jer je užasno biće bez trunke samopoštovanja, i nemoj nekom želeti nasilnu smrt samo jer nosi majicu metal benda, ma koliko to primamljivo delovalo kao koncept. Nemaš razloga. Ali ako svima uvek želiš dobro, ti si ne samo debil već i opasan čovek. Ti si onda čovek kome kad pandur prebije ćerku jer joj ne radi desni žmigavac, reaguje sa “samo nek si ti meni živ i zdrav”. Da si 31. avgusta 1939. ostao sam u šumi sa Hitlerom, naoružan kalašnjikovim, ručnim topom kalibra 20mm i komando nožem, dok Hitler ima kod sebe samo grickalicu za nokte i novi broj Hupera, ti bi mu prišao, poljubio ga u obraz i poželeo sve najbolje u budućim poslovnim poduhvatima. Pravi recept za sreću debilu.

Da ti zapakujem malo sreće za poneti a?

5. SAVRŠENO MI JE DOBRO U MONTE KARLU

“Gde god odem, idem s ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače išao bilo gde i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim nekome da pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.”
Mrtav ladan, ovaj docent pažnje i lord srećnog života izgovara rečenicu koja savršeno sažima sve užasno pogrešno što je prethodno izgovorio.

SAVRŠENO MI JE DOBRO TAMO GDE ŽIVIM

NA HIMALAJIMA

Dođi onda u Trgovište, pičko. Ili živi malo u Liberiji pa meditiraj nasred plaže po kojoj se istog dana posralo stotine eboličnih pajdomana beskućnika. Sigurno ćeš odlaziti odande samo da pomogneš.

 • Samo Pozitiva brate

  Sto si tako negativan

 • Pacov

  Kakvi su to negativni talasi? Stetis svojoj unutrasnjoj auri.

 • Mare

  Srecan zivot kakav on opisuje je potpuno odsustvo stresa. Sto je moguce mozda za 0,000001% svetske populacije.

 • asdf

  Tekst je napisan u afektu i bez jedne sekunde promisljanja. Miki, zelim ti vise zabave u zivotu.

 • Rajko

  Pretpostavljam da je vodio vrlo uzbudljiv zivot. Biljka.

 • Bata Sale

  Mozak mu pravi gama zrake? Sta je radio taj, gurao glavu u Cernobiljski reaktor? Pa je srecan jer mu je slonovo stopalo odradilo neinvanzivnu lobotomiju?

 • rimtutituki

  Bravo, bravo, bravo

 • dojajno

  Ja mislim da je Vucic srecniji…