Sistem vrednosti: čiji je praviji?

Još od predsokratovskog perioda antičke filozofije, mislioci su nastojali da zahvate u suštinu onog što „vredi“. Pokušavali su da pripišu intrističnu vrednost raznoraznim stvarima, od zlatnih kajli, preko pasulja s kobasicom i feferonama pa do delfijskih kurvi obrijanih na nularicu. Širok spektar oštre misli posvetio je pažnju ovom sveprisutnom problemu koji tek danas igra krucijalnu ulogu unutar diskursa stočne pijace u Šapcu.

Možete prihvatiti Platonova stanovišta kao smislena i vrednovati ono istinito, dobro, pravedno te biti pravi idealista. Možete radije odabrati razmišljanja sofista o moranom relativizmu i u trenucima kad napravite sranje kolosalnih razmera upotrebiti manevar opravdanja izbegavanjem.

-Majmune mali, što si mi bacio šešir na krov?! Hoćeš da ti slomim balavi kljun?

-Izvini deda, nisam hteo….

-Kako nisi hteo, pa uzeo si mi šešir sa glave i bacio ga na krov štale. Idi sad da ubereš podebeli prut…

-Ali deda, ISTINA JE RELATIVNA!

-Može biti, al ipak dodaj taj prut da ti pomognem da parmenidovski iznađeš pravi put istine da ne zalutaš ponovo!

 Možete učiniti ekstremne korake i poricati bilo kakvu vrednost, materijalnu ili idealnu. Tada biste prihvatili određena stanovišta etičkog nihilizma kojem su neki pripadnici skeptičke škole bili bliski.

A možete jednostavno da imate celodnevnu dijalektiku tečnog ekskrementa, poput izvesnog Borice Malokurckog. Da uvek i mnogo govorite o „pravim vrednostima“ a da gotovo nikad ne kažete nešto konkretno.

Ovo nije tekst koji će vam preporučiti stanovište ili „pravu“ vrednost. Radije ću demistifikovati neke takve misli o vrednostima i kvazietičke fekalije.

 1.    Tebra

 

Osim ako je bogumil, onda ga sažeži u ognju i nasadi na rapav kolac….Ili musliman….Pa kakvi to ljudi ne vole prasetinu?!

2.    Ruka ruci

Imam jaku želju da ti surduknem jastreba, al slabu volju da ti priđem dok sa drugaricama ispijaš taj šareni koktel od 750 dinara…Zato me i zovu „Desnica“… valjda.

 3.    Nužda zakon menja

Uzevši u obzir datu mudrost, izvinite me dok odem da serem. Znate, juče sam pojeo frtalj kile ljutih papričica, plinara mi emituje zasićeno-toksične gasove u atmosferu. Ljudski zakoni nalažu da se pomolite za moje zdravlje tj. da mi se debelo crevo ne rascepi na petnaest delova usled naprezanja.

 4.    A nije loše ni…

Masturbacija je okej, pušenje je bolje. Rektalna dispozicija bubrega je dobra, instantno joj insertovati u ždrelo posle toga je ODLIČNO!

5.    Pomagajte drugovi

Toliko privatnih časova gramatike sam dao učenicima drugog razreda osnovne škole Vuk Karadžić u Čortanovcima, te subjekat, te predikat, te objekat, kompleksna materija odista. Vreme je da priznam da mi potrebna pomoć da shvatim kako se adekvatno upotrebljavaju padeži. Ipak studiram književnost…dvanaest godina…možda je ključ mog neuspeha u tome što znam samo za nominativ….

6.    Seljaci, to baš FUJ!

A sad mi oprostite na nedostatku osnovnog poznavanja bontona dok se budem davio u ovom golijskom pršutu, dve kile paradajza i sjeničkom krompiru. Posle ću da obučem vunene čarape jer baš zahladnelo a dok budem slušao gudački kvartet u Kolarčevoj zadužbini usputno ću s prijateljima kritikovati novitete poput genetski modifikovane hrane i izneti apologiju organskoj proizvodnji pasulja i ekstenzivnom stočarstvu.

7.    Crnorečke ispovesti

Jebem ti ovu državu i internet provajdere, ne mogu da daunloudujem ova tri terabajta midžit-incest rumunske pornjave. Daj Bože neke poplave, sve gowna neradnička, goreće u paklu. A i daj neko novo napajanje, ventilator mi se odšrafio pa mi tuče po vascei dan u ovo, eksplodiraće ikonostas ako uskoro ne popravim.

 8.    R. I. P in peace legendo

Pojeo sam pola kile jagnjetine, pola vekne leba, sedam veza mladog luka, tri parčekanje Rabin torte, popio bocu i po vina i povrh svega dve šolje Grand kafe. Počeo mi se stomak nadimati, zviždi iz mene prdež na sve strane, ja padam u trans, vrištim u bolovima. Milena zove Ivančića i sinove da mi daju neki prašak da ušmrčem. Kurir sutra piše „Odapeo Gaga“. Pa majku vam idiotsku. A za ono što ste pisali da sam tražio da gledam Nola pa posle prohodao i progledao, tek ću da vam tarabim mater!

 9.    Multikulturalnost

 

Al samo da znate kakve Moldavke ima na potezu od Kljajićeva do Prigrevice. Prste da poližeš, sve rade, ne smeta im ni gangrena na palčini levog stopala. To ja zovem dobrim genskim bazenom!

 10.  Ljudski je praštati

 

Da bi posle mogao da im obljubiš babu, napraviš klizište pod imanjem, baciš vlašku mađiju na septičku jamu im da se podave u govna. Kupiš dvorište pored njihovog i pustiš tri kera da laju celu noć, sazidaš im svinjac pod prozorom, obereš im sve trešnje dok spavaju, ispustiš svoju septičku u njihovu baštu. Jer ko tebe hlebom, ti njega kamenom!

Ponoviću da suština izložene demistifikacije „pravih“ vrednosti nije u odbacivanju istih. Već u adekvatnoj reakciji na sugestije koje su proliv. Ne dopustite da vam drugi određuju šta je dobro. Svako od nas je dovoljno razuman da odabere ono za njega sakralno i ono što će najviše poštovati, nema potrebe da svoje vrednosti naturate drugima. Što se mene tiče ja biram NIŠTA i ovo:

 • Natalija Sikirić

  Ovaj tekst je takvo govno

 • siroko

  koje sranje, filosofi ne serite vise dete vam jebem neosisano , vi bi malo parica od interneta i sedenja za monitorem e pa ne mere – siroko, kupuje se na http://www.robaizkine.com ???

 • Realno

  Vladan Desnica je bio u pravu, samo tragedija je u tome što biti u pravu ne znači biti jak , i što Desnice ovog sveta ne znaju kako da reše taj problem sopstvene slabosti iako ga pravilno uočavaju .

 • Genclerbirligi

  Mnogo ste bolji kad ne pokušavate da pišete nešto ozbiljno. Ne kažem da ne treba da pišete ozbiljne stvari, samo vam je kvalitet ozbiljne kenjaže mnogo opao, pošto sa Arielom i ostalim idiotima mentalnog sklopa bubuljičavog tinejdžera kome se sviđa da tripuje kako moral i društvene konvencije ne postoje. Bljuc.

 • Mimezis Zoi

  Svaki tekst ovog lika je govno.

 • Sinner

  Ej bre, osnovna škola u Čortanovcima se zove Ruža Đurđević Crna! Da to sranje ispravite! Btw, prodali ste se, nekad ste bili smešni, a sad jok, moralno posrnula nacija, uništen sistem vrednosti, plaća vas Soroš, bla, bla, bla! :D

 • sasha

  kratko i jasno.

 • Читалац

  Ovaj tekst je govno, a ovaj sajt je postao sepicka jama.