Filmska preporuka : Svet koji nestaje

Kanim se ovih dana da odem do bioskopa, da pogledam Vuka sa Vol Strita. Ali nešto ne ide. Siguran sam ja da je to dobar film, verovatno i odličan. Nema tu greške, Skorseze, jedan od nekoliko bogova glume, Di Kaprio, svakako dovoljno nadrkan budžet za šta god da ne fali.

Nije to problem. Problem je što mi se trenutno, jednostavno ne gleda takav film. Nemam problem sa 1000 “fuck” u filmu, sa šikanjem koke, sa surovošću korporativnog sveta, sa gledanjem toga kako je neko napravio 500 000 puta više para nego što ću ja ikada videti. Nemam problem, samo je malo počelo da me smara. Nije samo Vuk problem, 90 posto stvari oko mene, na televiziji, internetu, u supermarketu, viče “aaaaa”, nadrkano je, seva, šljašti. Čoveku nekad jednostavno treba doza Memedovića, pecanja po ledenim brzacima u sibirskim tajgama i hasanja konjetine sa lokalnom mongolštinom.

U tom duhu, ja bi vam ovom prilikom preporučio jedan prirodnjački dokumentarni film, ali u formi priče, sa likovima i radnjom, dakle ne baš potpuna nacionalna geografija. Reč je o domaćem filmu iz 1987. Svet koji nestaje.  Film je veoma dostupan, ima ga u delovima na jutjubu. Radnja prati Gileta, mladunče divlje svinje koje ima tu nesreću da se rodi kao trinaesto prase, a svi znamo da majka svinja ima dvanaest sisa.

Gile se dakle, rođenjem, našao u veoma nezgodnoj situaciji. Prosto, ne dobija svoju dnevnu dozu hranljivih materija a majku, braću i sestre to evidentno ne tangira previše. Ne samo što ne dobija hranu, Gile ne dobija nikakvu emocionalnu potporu od svojih bližnjih, te se upućuje ulutanja šumom u potrazi za obe stvari. Kako se Gile snalazi, kome mora da krade hranu, i sa kojim šumskim mladunčetom će uspostaviti drugarstvo, pogledajte sami, da ja ne spojlujem.

Naravno, priča ne prati samo Gileta i kao što sam rekao, ipak je u pitanju dokumentarac. Naučićete puno zanimljivih stvari o raznim životinjama, tu su naravno i sjajni snimci kakve mogu napraviti samo magovi prirodnjačkih dokumentaraca, a sve zaokružuje divna naracija Petra Kralja, koji unosi jednu novu dimenziju u dokumentarac, približavajući vam životinjski svet, sreću, bol, strah, potrebu za ljubavlju, sve dok ne shvatite da ne gledate dokumentarac o životinjama nego da gledate dokumentarac o životu uopšte. I ovom našem, ljudskom.

Film je delo Petra Lalovića, i sniman je na području Baranje.

 • hogar

  ..sta je bre ovo…ozbiljan clanak :D

 • SindžaMrsomud

  Sjajan film.
  Postoji i drugi deo (Svet koji nestaje).
  Gledao sam ih kada su snimljeni… pre… 25 godina.
  U oba dela je narator Petar Kralj koji je to sjajno radio.
  Petar Lalović je naš najbolji režiser i scenarista dokumentarnih filmova za koje je osvajao nagrade širom sveta zbog svog specifičnog pristupa temama.
  A i igrani su dobri… recimo “Ptice koje ne polete”
  A… za promenu… šta fali i jednom ozbiljnom postu?
  Nekada se umorim čitajući postove koji su s naporom i na silu pisani da budu duhovito-otkačeni.

 • hogar

  ..ma nista naravno…pozitivno sam se odusevio..al ono..moras se iznenadis :)

 • mr

  Da se sete ovi nasi seljani sa rts-a da puste nekad ovako nesto a ne prokleta porodicna blaga i bolje zivote vise do iznemoglosti… trebalo bi da mozemo da biramo program nacionalne televizije! duradi drzava nesto!

 • Landarina

  Sad sam ovo trek videla :), sjajno Drle, ja sam to gledala kao klinka, al je lepo da si me podsetio, sad ću moja dva Tarzančeta da zabavim jedan vikend gledanjem ovog filma, da ih malo otkačim od kompa i Minecrafta :D

 • Branko

  Zivi bili, puno mi srce kad vidim glas razuma.. Da nema Tarzanije i Marcela osecao bi se kao da je zombi apokalipsa u procesu i da svako kome se obratim ispostavi se da je zombi..