Zašto želimo da budemo švaleri?

– Što se bre ne uozbiljiš? Pogledaj ortake, svi su našli devojke, skrasili se, pokušavaju konkretno nešto. Ti menjaš cupi stalno, tačno, ali čemu to vodi? Ostaćeš bre sam, u nekom sobičku, bez žene.
– Držimo palčeve za takav ishod…Volim bre ja žene, mislim da svako mora da ima barem po 4. I šta ja sad da radim posle ovog tvog predavanja, da slušam ‘Moji drugovi kuće imaju’ i da se prijavim za ‘Domaćine oženi se’?

Realno, svaki muškarac sa Balkana godina 17-60, koji je strejt i ne gleda Šotrine serije, bio u dugoj vezi ili ne, koji sluša ovaj razgovor sa strane, častio bi dotičnog samotnjaka pivom. Ili bi mu stisnuo ruku, pogledavši ga u oči sa divljenjem. Ili bi bio inspirisan da u produžetku tog dana uradi nešto glupo. Recimo, da se, iako je verni dosadni papučar, naprska ženskim parfemom i ode kod svoje domaćice, da se ona lepo izdere na njega, pa da bar u sopstvenim očima izgleda kao razvratnik. Ili, ako je manje veran, da aktivira SMS-om neku romansu sa dočeka nove godine numeracije dva nula nula nešto sitno, ne obazirući se na odgovor “Koji si bre ti?”‘.

Zašto? Zašto je onaj lik sa početka priče tako kul? Dok ovog drugog doživljavamo kao konformističkog vernog psa sistema koji pokušava da nas asimilira, a mi se kao ne damo?

Neki poluhipsterica lik koga polupijanog slušam kako u novootvorenom Ajriš Pabu (niču svuda, keltska invazija, bre) drži slovo, o ovoj temi bi vam rekao nešto tipa: “Gotovo nijedna vrsta na ovoj planeti nema stalnog partnera. Sad će neka darkerka sa biologije da spomene pingvine ahaha, pa tamo ‘ladno, mora da se stisnu. Naime, većina vrsta ne negira stimuluse koji dolaze iz limbičkog sistema. Seks je kao potreba, hrana. Zato ja, masne kose, rošav, sa većim brojem sedih od položenih ispita, čije je jedino dostignuće jedenje govana po ovakvim andergraund mestima, biram da nemam devojku, nego da se jebavam unaokolo sa ribicama kojima nisam ogavan. Henk Mudi (glavni junak serije Californication, po zanimanju jebač)  je legenda, šaman! Puštaj Kings of Leon.”

Sledeće večeri sam izašli sa drugovima iz srednje, tu se našao i lik iz omladine neke desničarske partije. On kaže ovako: “Vidi, Zap, gledao sam tu tvoju seriju, Kakaforni… Kaliforni, jel’te, kacija. Los Anđeles, Sodoma i Gomora modernog doba, de fakto. Izabrali su baju Duhovnog, da se mi popalimo i furamo taj njihov neduhovni – ahah vidiš kakvu sam foricu napravio, moram da je kažem onima iz Glavnog odbora – način života. Hajmo se vratiti na tradicionalne vrednosti, ljudi! Evo, vidi pravu Srpčicu! Jeste da je pijana sad, jeste vide joj se gaće, jeste jebale su je gazde kafane, jeste da sam sad debela svinja i da mi kurva sad ne da, ali posle izbora, eeeej… Ima da mi izrodi buljuk junaka!

Bilo mi je jasno da do odgovora moram da dođem sam. Kao i svako od vas Tarzana. Henk Mudi je nezaustavljiva sila prirode, hiperbola, ma to je uostalom samo lik iz glupe serije, ali dovoljno majndfakerske da nas natera na razmišljanje.
Tera nas da preispitamo svoje izbore, naročito onog koji je posle srednje otiš’o u vojsku, ćale na kući dozidao još jedan sprat gde će junačina živeti sa svojom Karen (u seriji Henkova bivša žena), koju je napumpao sa 19, kad se vrati. Radiće porodični pos’o, ćale će da kupi Korsu, idila. Njegov izbor je bio da postane domaćin sa 20, iako ništa nije prošao u životu. A crv sumnje će doći, u oblaku dima seoske kafane, kad ga pevaljka pogleda.

Henk Mudi? Moja loša kopija.

Sumnje će da muče i nekog lika koji je najbliži Mudiju u našim okvirima. Koji umesto da se skrasi sa buljukom riba koje ga jure, bira da ih menja k’o čarape. Postaće idol svojih mlađih ortaka, ali ponekad će da se strese od ideje da će sa 40 da moli za nešto čorbasto. A za dobro i kvalitetno čorbasto, potrebna je Karen. Koju je ispalio pre dvadeset godina. I sam Henk pokušava da se vrati ženi, ali džaba.

Da, postoje i one paljevine, poput vašeg Zapate i njegovog misaonog toka: “Ej, pa i ja pišem k’o Henk Mudi, i ja nemam curu, i ja ih menjam, ok , znaaaaaaatno ređe. JA SAM ON!” Jesi, kurac.

Ozbiljna veza ili serija beznačajnih kombinacija. Hamburger ili čorbica. Izaberite mudro, Tarzani.