Svako je kovač svoje sreće al zamalo

Živimo u neprestanoj, histeričnoj pomami za srećnim životom. Život je, u načelu, sveden na tu potragu za nekakvim srećnim životnim okolnostima. Dosta nam se toga servira pod tim imperativom da budemo srećni, toliko toga da nam, na kraju, sreća, i ako je postignemo, ne predstavlja ono što smo verovali da jeste dok smo za njom jurili. Da ne bude da otkrivamo toplu vodu, narodna mudrost i kaže – „Sreća je lepa samo dok se čeka“.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Ok, baba Deso, odmori malo.[/typography] 

Ovde smo se već, iz nehata, obreli u jednom ćorsokaku. Ako je sreća lepa samo dok čekamo na sreću, nismo li, onda, svi već srećni, budući da niko od nas i nije srećan kad mu se sreća realizuje, nego samo dok čeka na to da mu se realizuje. Ako smo svi srećni, u tom čekanju na sreću – jer to kaže narodna mudrosta da je sreća, zar ne? – kako da svi ipak još uvek jurcamo za njom?!

Čini se da stvari treba da se postave za nijansu drugačije. Pokušajmo tako, ipak, jer nas ova vrsta logičke ućorsokakisanosti zasigurno ne čini srećnim.

Valjalo bi da vidimo koje su društvene pretpostavke sreće. Da krenemo odalte, za početak. Sreća je, dakle, stvar društva u kojem je srećan pojedinac imao priliku (srećnu okolnost?) da se rodi i živi. Sreća je, dakle, stvar društva a ne stvar pojedinca. Ok, to je dosta elegantna početna pretpostavka, koja nam može poslužiti.

Nisam sigran da bi najsrećnijim tokom krenulo ovo naše obrazlaganje o sreći ukoliko bismo se sada, ni manje ni više, sa svojim iskustvom društvenosti, misaono uputili direktno ka antičkoj Grčkoj i njenom idealu srećnog pojedinca, koji je srećan tek ukoliko je svoje životne prakse saobrazio nekakvoj vrlini. Nisam sigran da bismo krenuli najsrećnije ukoliko bismo se oslonili na antičku Grčku, i za nju tipičnu koncepciju sreće, jer u našem, današnjem, vrlom novom svetu, stvar početi smaranjem sa antičkom Grčkom i nije nasrećnije rešenje za samu stvar. U redu, pored ove kratke napomene, odustajemo od antičke Grčke, iako to i nije baš vrla odluka, i prepostavićete, sam autor ovih redova, zbog tog nedostatka vrline nije najsrećniji. No dobro, šta je tu je.

Dogovorili smo se oko toga da je pitanje sreće pitanje društva u kojem potencijalno srećan čovek, pojedinac živi. Ovde sada bi trebalo da razlikujemo dva pojma sreće. Sreću kao unutrašnje stanje nekakvog blagostanja, nekog pojedinca, i sreću kao srećnu okonost koja nas snađe kada nam se desi nekakva sreća, odnosno neočekvana, iznenadna dobit (ne samo materijalna, ali i materijalna), koju nismo mogli da predvidimo i na nju da utičemo, iako smo je, negde, zazivali ili smo joj se nadali. Igre na sreću su dosta dobar primer ovog drugog poimanja sreće.

U današnjem društvu postoji, dakle, imperativ da budemo srećni, i to u ovom prvom smislu pojma sreće – da svi postignemo nekakvo stanje blaženosti i duševnog blagostanja. Današnja društva nam za taj cilj – srećan život – sugerišu i odredjena vrednosna i idejna rešenja, prema kojima je put do sreće, manje više neminovan, ili, bar, jednostavniji.

Danas se srećan život poistovećuje sa životom ostvarenog, uspešnog pojedinca koji je uspeo da postigne nekakav cilj u svom životu i zbog tog uspeha – ostavenog cilja – on je srećan. To što nam se čini da se vrtimo u krug, ne treba da nas zavara – zaista se i vrtimo krug. Taj pretpostavljeni, srećni pojedinac, na kog nas se podseća, malo-malo, sa raznoraznih reklamnih bilborda, implicira se da je neko ko je vredno, marljivo i strpljivo radio na postizanju i ostvarenju svojih davnozacrtanih ciljeva – srećnog života, i koji je postao srećan jer mu je pošlo za rukom da postigne ono što je poželeo. U redu, ovde se približavamo današnjoj koncepciji sreće, koja, očito je, nije baš logički najkonzistentnija stvar na svetu. Sreća je, kako je shvatamo danas, uspeh koji se postiže vrednim, strpljivim i predanim radom na postizanju sreće. Vrtimo se u krug, da, i nismo najsrećniji zbog toga, ali izgleda da nam ništa drugo, kad smo se već odlučili da samu sreću dovedemo u pitanje, i ne preostaje. Neko je srećan, ili nam se čini da je neko srećan, samo ako je taj neko uspeo da se ostvari u životu na način na koji je imao potrebu da se ostvari. U redu. Sugeriše nam se, još, i to da sreća nije nikakva materijalna dobrobit i luksuzan život; život proveden u raskoši. Neretko nam se poručuje – raznim knjigama i filmovima, ili kroz usta nekakvih starijih koji su stekli ulogu mudraca – da sama raskoš ne znači i sreću, iako sreća može da bude i u raskoši.

Medjutim, koliko god da nam se sugerisalo kako je sreća moguća i kad smo lišeni posedovanja i uživanja u luksuznim dobrima ovog sveta, ipak bi se gotovo svaki tragač za srećom opredelio za onu sreću koja bi podrazumevala i uživanje u ovim dobrima. Ili bi bar svaki tragač za srećom, dok sreću sanja i traži, sanjao je u nekakvom carstvu uživanja u luksuznim dobrima ovog sveta. Ruku na srce, postoje i oni, doduše retki pojedinci (pri tom ovom faktičkom retkošću ne impliciramo nikakvo vrednosno odredjenje – jer bi to bilo, pre svega, vulgarno ekonomistička implikacija u idejni svet; implikacija da je raritet vredan jer je reritet) koji su odlučili da svoju sreću potraže izvan ili mimo ovakvih vlasničkih i imovinskih odnosa – u „iskrenoj“ ljubavi sa drugom osobom, u odnosima sa ljudima koji odnosi bi bili lišene interesnih očekivanja, i tako dalje, i tako bliže. Drugim rečima, ovakva koncepcija sreće podrazumeva odnose čoveka prema drugom čoveku, a ne prema stvarima, i to one odnose koji ne bi bili isposredovani ekonomskim činjenicama aktera tih odnosa. Tako, na primer, ne nailazimo retko na poučke tipa da je čovek srećan ukoliko ima „prave“ prijatelje, koji su opet retkost jer su pravi, i jer nisu uz nas iz nekakvog interesa, nego jer su „istinski“ uz nas, dok su svi drugi, tu, uz nas, uglavnom jer imaju nekakav interes da tu budu.

Stvari oko sreće i potrage za srećom, i postajanja srećnim, ispostavljaju se komplikovanije nego što se to na početku očekivalo. Otvorili smo pitanja oko biti srećan, i doživeti srećnu okolnost. Onda smo u pitanju srećnog pojedinca, našli dve varijacije – srećnog pojedinca koji je srećan jer posedije luksuzna dobra u kojima uživa, ili svoju sreću zamišlja u tom posedovanju i to posedvanje, onda, postavlja sebi kao cilj; i onog pojedinca koji je srećan jer ima i želi da ima iskrene prijatelje i odnose sa ljudima, i koji se opredeljuje za ovu vrstu sreće.

Stvari se ovde dodatno komplikuju. Obično je onaj kome je regulisano svojinskim pravom raspolaganje nekim dobrima  – luksuznim kolima, stanovima, kakvim god drugim oblikom imetka – onaj neko ko preko tog i takvog regulisanog odnosa prema stvarima upravlja i ljudima i njihovim medjuljudskim odnosima (banalan ali ilustrativan primer jeste i taj da dete koje poseduje luksuzne i lepe igračke najčešće diriguje i samom igrom i drugom decom koja te igračke ne poseduju). U tom odnosu prema stvarima sadržan je, dakle, i odnos vlasti – moći – nad ljudima. Onima koji su lišeni ovog vlasničkog odnosa prema materijalnim dobrima, najčešće upravljaju oni koji imaju pravno i „etički“ regulisan odnosa prema materijalnim dobrima, bilo pokretnostima ili nepokretnostima. Ovde, razume se, dolazimo do starog, dobrog pitanja o postojanju društvenih klasa, odnosno o postojanju onih koji su vlasnici nekakvih stvari, i onih koji su lišeni ovog odnosa vlasništva prema nekakvim stvarima.

U redu, od pitanja sreće smo, mic po mic, došli do pitanja imetka i posedovanja luksuznih dobara, jednom rečju, do pitanja količine keša koju neki pojedinac poseduje i koja ga čini ili ne čini srećnim. Drugim rečima, od pitanja lične sreće smo stigli do pitanja ličnih sreća za one koji su imali ili nisu imali srećne okolnosti da se rode kao bogati. Iz ovoga se samo nameće i to da su različitim društvenim klasama svojstvene i različite koncepcije sreće. Oni bogatiji najčešče su vaspitani u sasvim drugačijem idejnom i vrednosnom poretku, koji je takav da se njihovo bogatstvo ipak nikada ne dovede u pitanje, odnosno, koji vrednosni poredak je u svojoj suštini takav da se očuvanje i umnožavanje tog bogatstva stavi kao prioritet. Za njih tipično poimanje sreće je ono koje je do kraja u vezi sa ličnom, pojedinačnom, njihovom srećom. Srećom u vlastitoj ostvarenosti, karijeri, uspehu, imetku, na koncu, u iskustvu percepcije nekakvog visokokodiranog umetničkog dela. Dok je, s druge strane, sreća koja je više svojstvena najnižim klasama, ona koja podrazumeva odnose sa ljudima. Nije retkost da pojedinci iz ove klase o svojoj sreći i govore upravo rečima: „Neko ima pare, neko drugare.“. Imamo, dakle, dve oštro suprotstavljene koncepcije sreće, za koje nalazimo da su obe tipične za odredjene društvene klase. Jedna je lična sreća, koja se postiže istrajnim radom i uspehom u sferi u kojoj smo se opredelili da se ostvarimo, druga je lična sreća u odnosima sa ljudima, koja ne podrazumeva uspeh i ostvarenje nekakvih profesionalnih ambicija, koliko negovanje „neposrednosti“ u tim odnosima. Sreća koju nam današnja društva intenzivno nameću kao jedinu „istinsku“ sreću, jeste ova prva, sreća u ostvarenosti i uspehu, sreća u postizanju nekakvog sebi zadatog cilja. Ova druga vrsta sreće, sreća u „neposrednim“ odnosima sa ljudima, jeste takodje sugerisana organizacijom društva u kom živimo, ali se nekako smatra za naivnu, koju svako ko ima bar „dva grama mozga“ može da prozre kao takvu. Oni koji se još uvek romantično zanose mogućnošću takvih neposrednih odnosa, smatra se da i ne zavredjuju drugo osim te zablude.

Čitav zaplet je, medjutim, u tome što se histerija oko srećnog života nikako ne tematizuje iz perspektive srećnih okolnosti – da se rodimo u bogatom društvu, ili  bar u bogatoj porodici – već se svodi na nekakav lični trud i angažman, na količinu istrajnosti koju smo spremni da uložimo u vlastito samoostvarenje, i zbog odsustva takve tematizacije ona i jeste puko histerično insistiranje na sreći, a ne smislen zahtev za nekakvom srećom, bilo pojedinca, bilo društva. Poenta ovakvog histeričnog insistiranja na sreći je sledeća. S jedne strane, oni iz nižih klasa, koji postaju „svesni društvene realnosti“, i toga da se od „iskrenosti“ u medjuljudskim odnosima ne može živeti, i koji pristaju na ovaj sugerisan model sreće, bivaju upravljeni ka jedinom mogućem pravcu njenog ostvarenja – ka nemilosrdnoj eksploataciji ka putu ostvarenje tog cilja. S druge strane, ukoliko ne pristanu na tu opciju, pa pokušaju za sebe da nadju sreću u odnosima sa ljudima, u odnosima koji su lišeni ove histerične pomame za profesionalnim samoostvarenjem, ispostaviće se da su na istom, budući da su, kako smo gore pomenuli, i ti odnosi medju ljudima, ipak posredovani odnosima koje ti ljudi koji su u odnusu imaju prema stvarima i imovini, i da je i takva koncepcija sreće, još jedna od obmana koja nam se servira, a koja u krajnjem slučaju, takodje služi tome da se svako od nas ponaosob upravi ka odnosima ekspoatacije.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Kuje se gvožđe a ne sreća, oću i ja malo direktor da budem.[/typography] 

Prema tome, svako je kovač svoje sreće jeste još jedan od ideoloških poučaka i inputa savremenih kapitalističkih društava kojim nam se ispiraju mozgovi u svrhu produkovanja dobrovoljnog odlaska u ralje eksploatacije, podstaknuti idejom sreće i ostvarenja nekakvog cilja na koje (cilj i sreću) nas se obavezuje. Čovek je danas pod dvostrukim pritiskom. Prvo je primoran da bude srećan, a zatim je primoran da sam nadje put do svoje sreće, odnosno ostvarenja. Naša skromna sugestija i eventualni predlog jeste, najpre, steći svest o ovoj histeriji oko sreće, tako što ćemo dosvesti u pitanje sugerisane modele, a onda i redefinisati odnose prema drugima, sebi i stvarima, s obzirom na tu novostečenu predstavu o društvenim odnosima. U suprotnom, nek nam je svima sa srećom u potrazi za forsiranom, kapitalističkom koncepcijom sreće.

 • Genclerbirligi

  Lepota kapitalizma je u tome što te niko ne tera da tražiš sreću i niko te ne tera da živiš.

 • Nikola Dzoni Jovanovic

  Odlican tekst konacno

 • šuco

  Didn’t read, lol!

 • Filip

  Dobar teskt, ali majku mu, kad već pišeš latinicom i koristiš č, ć, š, ž, onda i koristi đ, a ne DJ, majku mu hebem. DJ nije slovo već se koristi u nedostatku latinice na tastaturi.

 • Bravo

  Kakva prazna recenica. Floskula na nivou moze za dva, moze za tri, a moze i jako do samog kraja.

 • disqus_yoUQin0Wkp

  Ja bih bio srećan u svetu u kom je obavezna škola u kojoj će se učiti o sreći i bitnom umesto o arkustangensima (matematika spada u korisnije predmete spram ostalih). Koliko je svet haotičan pokazuje da svi jure sreću, a nema čak ni definicije, kamo li nadgradnje. PS: moja definicija sreće je otprilike da je to prijatan osećaj u trenutku promene stanja na bolje. Ali konstatujemo – osećamo – SAMO promenu. Novo stanje postane standard i više nije novo, tako da osećaj nestane. Do sledećeg kvantnog skoka.

 • Bata Sale

  Zakasnio sam! Jeb’ga…

 • nislija

  Razlika izmedju kapitalizma i komunizma je sto u kapitalizmu sanse imaju sposobni, a u komunizmu podobni. A nista ne garantuje ostvarenje tih sansi, nikada nije i nikada nece biti pravde i srece za sve, zivot nije pravedan, zivot je borba. “Idealista je čovek koji zna da ruža lepše miriše od šargarepe, pa po tome zaključuje da će i čorba od ruža biti ukusnija nego od šargarepe.” — Ernest Hemingvej. Po meni najbolji opis komunista i komunizma.

 • abelxavier

  Cijela opsjednutos trazenjem srece i ljubavi je kompletno sranje ko se uporno plasira kroz sitkome, filmove isl. Tekst je jako dobar, i dobro razradjen, nisi otisao previse u sirinu i ideja je dobro razradjena. Moje licno misljenje je da je raditi na sebi ekstra ali da nekakve apstraktne srece kao pojma nema i da se prodaje siromasnima nesto slicno kao uspjeh i ljubav. Tipa ako nisi uspio u zivotu to je tvoja krivica. Otidji i reci to liku u Indoneziji (njih cirka 200 miliona) koji su se rodili na camcu i najveca sreca im je da uhvate skoljku ili naberu alge.

 • Landarina

  Baš sam dugo kontala da li da uopšte komentarišem jer koja vajda, ali prosto bih da ti rado kažem, dragi Prezupče, da mi je neverovatna naivnost s kojom si ovaj tekst napisao. Sreća se, dakle, ipak svodi samo na to koliko para imaš u džepu? Tako nekako kod tebe to ispada. Kako su oda oni jadni krezubi Indijci i Crnci onako veseli i nasmejani, a leba nemaju da jedu? :)
  Jedan čika kog više nema je lepo rekao:
  – Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide. Duško Radović

  Zašto mislim da si naivan? Zato jer ti ni jednog trenutka nije palo na pamet da analiziraš mogućnost da se sreća za svakog od nas krije u svakom od nas, i da je to ustvari jedina prava sreća.

 • Animozni

  Lepota kapitalizma je u tome što možeš da imaš afričko pleme malih crnaca koji kopaju za tebe za <1% profita. Potpuno legalno.

 • Animozni

  Nisam čuo za Ernesta Hemingveja jer imam 13 godina, živim u Ruandi i kopam u rudniku. Jesam li ja sposoban, podoban ili idealista?

 • Animozni

  Drug Prezupč analizira koncept iza poslovice: „Svako je kovač svoje sreće” koja se koristi u svrhe propagiranja teškog rada (uglavnom za drugog) za „tešku” nagradu – sreću. Tako sam barem ja shvatio.

 • Genclerbirligi

  Da si ti mali crnac, šta bi više voleo? Da radiš za pola dolara dnevno, ili da nemaš ni tih pola dolara? Kapitalizam je jedini svetski sistem koji decenijama briše siromaštvo i podiže standard života širom planete. Zapravo se smatra da će potpuno siromaštvo biti iskorenjeno za maksimum pedeset godina.

 • Zlatko Vukic

  A sta bi ti hteo? Da radis najlaksi moguci posao za koji nije potrebna mi trunka znanja, iskustva ili bilo kakve vestine i jos nema nikakve opasnosti i budes placen isto kao neko ko je skolovan, ima iskustvo, vestine i uz to redovno rizikuje povrede ili smrt?

 • Animozni

  Upravo si naveo razliku između šefa multinacionalne korporacije i ostalog random plebsa tipa naših ljudi sa biroa koji imaju diplome državnih fakulteta. Živ bio.

 • Animozni

  Bambi za tebe.

 • Zlatko Vukic

  Nisam siguran dali smatras da pozicija sefa multinacionalne korporacije ne zahteva znanje, iskustvo i odgovornost da bi neko do nje dosao i na njoj se odrzao ili da je samo diploma priznatog fakulteta dovoljna za dobijanje iste te pozicije?

 • Animozni

  Budi siguran da mislim da razlika u stručnosti ne prati linearno razliku u ličnom dohotku, a ta razlika brojčano iznosi i do petocifreno puta više. Mimo toga, nasleđene korporacije, nasledstva uopšte, kapitalne investicije sprovedene od strane stručnih savetnika svakako ne odražavaju vrline radnika najtežeg posla i najvećeg znanja… Svedeno na prost jezik – 3 jahte, 4 automobila i helikopter naspram, recimo, našeg prosečnog profesora na prosečnom državnom fakultetu koji, složićeš se, ne poseduje ni bednu jahticu (banalizujem).

 • Genclerbirligi

  Bambi za mene, de Berove, Goldman-Saksa i Rokfelera, a ti možeš sa svojim proletarijatom da mi duvaš jaja pa da ih nosiš kući, pošto je i to vaše ako ste učestvovali u procesu duvanja

 • Animozni

  Pa ti si taj proletarijat, burazeru, a ove tvoje kolege su zgrnule bogatstvo na željama takvih kao što si ti koji bi da budu nešto više od običnih, smrdljivih radnika. Tako da duvaš sa mnom, druže.

 • Zlatko Vukic

  Ako neko nasledi korporaciju, ti uopste ne mora da bude neki veliki problem, strucnjaci iz svih relevantnih oblasti i dalje imaju priliku da u toj korporaciji rade i svoju strucnost unovce.
  A sto se tih nasih prosecnih profesora tice, njihom najveci problem je mozda bas to-oni su prosecni.
  Neka idu u Dansku, tamo bas vole proseke(sad ja malo banalizujem).
  Salu na stranu, za vecinu njih to je najvisa pozicija do koje mogu da dodju samo svojom kompetentnoscu.
  Ima i onih koji su do te pozicije dosli kroz nepotizam ili preko nekih drugih veza, ali verovatno i onih koji bi i mogli, ali im je to mesto sigurno i i z raznih razloga ne mogu da prihvate rizik.

 • Neko

  Ono što ljudi nazivaju srećom danas, ja nazivam “blaženstvo” neznanja.

 • Genclerbirligi

  Duvam, tačno, ali znam zašto i kako, i znam da jednog dana mogu da postanem kao oni ako nadmašim želju za njihovim proizvodom na tržištu. Zapravo, živim za dan gde će De Berovi da drhte za svoj opstanak, samo što neću da se to desi neprirodnim sredstvima.

 • Animozni

  Kad već prepoznajemo ud u našim ustima što ga ne bismo izvadili? Neprirodnim sredstvima? Ako smatraš da biti levičar podrazumeva crvenu petokraku i pušku u rukama uperenu u političke marionete postavljene iz korporacijskih magnata, varaš se. Biti levičar ne znači automatski i biti idiot. Skandinavske zemlje su lepo ispustile da se nazovu socijalističkim, iako imaju sve elemente, od socijalno orjentisanog programa zdravstva/obrazovanja do izrazito progresivnog načina oporezivanja prihoda. Sve je u propagandi i boji ukrasnog papira u koji će zapakovati priču za ,,široke mase”. Kapitalizam bez socijalizma je čisto robovlasništvo. Socijalizam bez ekonomske potpore je bomba koja samo čeka da nestane sredstava. Nije sve crno-belo.

 • Robin Sharma

  Niste se pozabavili raznim 30-40 godina aktuelnim popularnim psihologijama, teorijama samopomoci i pozitivnog misljenja u kojima je sreca isto bitan pojam. Jedan od najznacajnijih principa tih teorija “Kakve su ti misli takav ti je zivot” je nesto sto bi trebalo materijalisticki interpretirati i kritikovati. Ideja da se sreca privlaci time sto zivis kao da si srecan, glumis srecu, jeste protiv zdravog razuma. Mada, sto kaze moj ortak – jel mislis da je ne samo u poslu nego generalno u zivotu bolje kurvi koja ga pljuga sa osmehom i zadovoljstvom ili nekoj smorenoj?

  Stari kapitalista Bob Marli bi rekao – voli zivot koji zivis da bi ziveo zivot koji volis

 • gandisa

  pa svako moze da se smeje cak i blagi oblici depresije,a depresija nije state of love and joy :)