Idite na Kosovo

Sećam se kad smo bili klinci, ja, Džoni, i klempavi Mita, zakačili smo se sa nekim Šiptarima iz moje zgrade. Oni su živeli dole u suterenu, ja i klempavi Mita na trećem spratu, a Džoni u zgradi pored. Nešto smo se pokačili oko fudbala, nemam pojma ni sam, oni su valjda skrljali Džonija, ovaj pao na beton, ogulio se ko krastavac, i kao hteo da im jebe kevu zbog toga. To je bilo ’99 godine, tik pred bombardovanje, sećam se ko da je juče bilo.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]sve ćemo zaboraviti ali tvoj glas Avrame Izraele nikada  GOTOVO[/typography]

Izbanjava meni Džoni na vrata, sav u flasterima i zavojima. Ja bio sam kući, keva i ćale na poslu. Ja mislio došao Džoni da nabijamo impulse na hotlajnu, da se volimo sa onim automatom i da zajedničkim silama se molimo boginji Onanija da nam kroz telo pusti onu strujicu. Kad ja tamo, ono međutim. Kurca nano. Džonika besan ko ris, stoji i kaže: “Ajde idemo da prebijemo one Šiptare Alema, Amela i Elema.”. Ja ga pitam što, on krene da mi budži neku izmišljotinu, nešto kako su ga napali na fudbalu, iz zasede, kako ga je jedan gađao pikadom sa terase, kako su mu se babi iskenjali u saksiju, sve u svemu, naveo je pregršt razloga da se Alem, Amel i Elem namire jednom zauvek.

Ja mu kažem da nisam baš raspoložen da se sad natežem sa tim šiptarskim trilingom, em zbog toga što su stariji pa će nas pocepati ko promašen tiket, em zbog toga što je on već ranjenik pa mu se može desiti da ga ova trojka olako dokusuri a onda da zajašu mene do iznemoglosti, dok mi ne pukne bruh, slepo crevo ili neki drugi maler dok mi se ne dogodi sa telom i crevima. I krenem ja da vrdam, međutim Džoni rešio da me izvuče iz gajbe u taj obračun pa to ti je. Ja naposletku pristanem. Džoni me ohrabri i kaže mi da će sa nama ići i klempavi Mita, i meni tu malo padne kamen sa srca, pomislih da će Mita da dobar deo stvari u tom sukobu reši. Mita je sav produžen, ruke, noge, vilice, sav je duguljast i ima već brkove nekakve, kao paučinicu, doduše, ali šta ga briga, važno je da je to nešto sa njegovim telom počelo da se događa. Tako smo mislili tada kad smo kao klinci zapažali da je neka sila Mitino telo uzela pod svoje i da želi da ga napravi na muškarca naprečac.

Amel, Alem i Elem su akali neku ponikicu, dušu su joj vadili, kad smo se nas trojica pojavili naoružani idejom da osvetimo Džonijeve rane, Kosovo, babinu saksiju, Šomija Obilića, i još neke istorijske nesuglasice između našeg i njihovog tima. Njih trojica kao da su čekali da se pojavimo mi i da sa ponike pređu na našu kičmu. Elem je uradio salto, Alem je izvadio nunčake a Amel je ispustio zvuk neke ptičurine zbog kojeg je našem Džoniju otkazalo i ono jedno koleno koje mu je bilo na raspolaganju. U našem timu jedino je klempavi Mita bio opremljen nekakvom veštinom na koju je imalo smisla računati u ovom sukobu. Mita je svoje ruke-sajle počeo da razmahuje i svima nam je bilo jasno da ću ja ostati da se bavim Džonijevom nogicom, a da će Mita sam pokušati da reši srpsko-albanski spor. 

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]da je znao kako će se priča završiti ne bi se cimao[/typography]

Alem, Amel i Elem su se navrzli na Mitu kao da su hteli da ga oglođu, a Mita je kao kontra udar isporučio svoje šiljato kolence Amelu u pleksus da mu istera tu pticu zbog koje smo Džoni i ja bili primorani da lagano iskuliramo štampalicu. Makljali su se oni dovoljno dugo a nas dvojica kao klasični makijavelisti smo uhvatili zapalinskog. Mita je ostao da ili postane junak ili da ode u zaborav, i on i njegovi brci od mahovine, a Džoniki flasteru se koleno naglo vratilo u funkciju a na pamet mu je pala nova konspiracija.

Setio se naš dobri Džoni da će Alemu, Amelu i Elemu doakati drugačije. Ako ih Mita tamo ne reguliše sa onim sajlama od ruku, on će ih onda regulisati politički. Otišao je Džoni po sprej, a mene poslao kući. Osećao sam kao da mene krivi što je Amel imao u grlu onu orlušinu koja nam je obojici sledila krv u žilama. Iskren da budem, laknulo mi je što je Džoni prestao da očekuje od mene nekakvu ispomoć u osveti, i što je rešio solo da odbrani čast babine saksije. Ja sam otišao da se prepustim na milost i nemilost boginje Onanija, Mita se mlatio sa ovom trojicom još neko vreme, a Džoni je već mućkao sprej kojim je hteo da na zidu moje zgrade u kojoj sam živeo sa ovom albanskom trilogijom, napiše nekakvu pogrdu na njihov račun. Budući da mu ni politički njuh nije bio jača strana, Džoni je, misleći da će Alema, Amela i Elema i njihovu porodicu grdno uvrediti, na zidu zgrade napisao: “Kosovo Repubilka.” Niko ne zna zašto, ali Džoni je verovao da je to adekvatna osveta za babinu saksiju i za klizeći koji je fasovao.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]umetnička rekonstrukcija, u originalu je pisalo “repubILka”[/typography]

Međutim, ne lezi vraže, Džonijeva konspiracija je iz nehata urodila plodom. Klepmavog Mitu su ova tri pantera na koncu ipak razvukli, a njegovi produženi ekstremiteti ipak nisu mogli da izađu na kraj sa poletnim Alemom, Amelom i Elemom koji su pojačani supermoćima odneli pobedu nad njim. Ja sam kući ljuštio kobasicu kad sam čuo da se nešto kuva ispred zgrade. Izašao sam na prozor da vidim o čemu je reč, kad tamo čitav komšiluk se navrzo na krasnićijevce. Pomislio sam da su ova trojica usmrtili nesretnog klempavog i da je ona prerana zrelost uzalud na njega navrla, da je otišao na onaj svet, mlad i krakat.

Ova trojica fajtera su se vraćali ponosito kući kad ih je tamo dočekao neočekivan prizor svađe svih protiv svih – komšije, predsednici stanara, Džonijeva baba, svi odreda su se okomili na nesretne krasnićijevce sa pretnjama da im taj kosovski separatizam, ovde, na periferiji Beograda, neće na dobro izaći. Uzalud su krasnićijevci govorili kako nemaju veze sa tim, kako njihovi Alem, Amel i Elem ne pišu te parole po zgradama, kako oni voze samo ponikicu i igraju lopte, ali niko im nije verovao da su u slučaju ove parole nevini. Džoni je i sam ostao zbunjen. Nije mu bilo jasno o čemu je reč, otkud tolika ujdurma oko “Kosovo je Repubilka” grafita. Šta li je uopšte sa tim Kosovom? Zašto uvek kad se pomene ta reč nastane neki pičvajz – sve to je prolazilo kroz glavu Džoniki koji je napravio veće sranje nego što je hteo.

Mitu su ispresavijali i ostavili da se suši na livadi. Krasnićijevce su svi živi sad kao familiju krenuli da pritiskaju. Znao je da je to u nekakvoj vezi sa njegovim grafitom, ali to da je on napisao nešto za šta će svi da pomisle da su krasnićijevci napisali i da ih optuže i napadnu, on nije imao pojma da će do tog promašivanja doći. U njegovoj glavi je bilo samo to da svoju fizičku inferiornost spram ove trojice nadomesti nakakvom invektivom ali se ispostavilo da ga sve to sa rečju Kosovo nadilazi i nadređuje toliko da kad god se pomene ta reč on uvek postane mačiji kašalj a stvari se oko njega uskomešaju do sveopšteg haosa. I dan danas, više od dekadu i po nakon, iako je razumeo naknadno šta se onda u sukobu sa krasnićijevcima izdešavalo sve, ni njemu ni nesretnim krasnićijevcima još uvek nije jasno šta ta reč zapravo znači, i ko tu koga, u stvari, sa tom rečju jebe. Kosovo je neka reč koja kad god se izgovori aktivira nečije simptome.

U stvari, bolje rečeno, samo Kosovo je simptom Srbije.

 • cOa

  srbijanske picke fizicki inferiorniji od 3 albanca.. a-l-b-a-n-c-a??!

 • Bezbol

  Ти смраду један над смрадовима, како вас није срамота да се одрекнете Косова?
  То није само део територије, знаш колико доле манастира и цркава има које никада нећеш посетити, колико прелепих планинских врхова има, 2.500 српских хришћанских светиња које чине нашу прошлост, нешто за шта се неко борио, дао своју главу без размишљања да би ти изроду један тако лако не волео своју земљу. Није то део територије, то нам је већина историје, то нам је обавеза да бранимо, не само због кнеза Лазара, мени је то обавеза јер је мој ћале био, и у Ђаковици и на караули у Кошарама и на то сам поносан. Сваки пут кад могу ја поменем како ми је ћале био на свим ратовима могућим на Косову, да је био у Хрватској, Босни, да је бранио Београд 1999. Јер ја се поносим тиме што је тај човек ( мој отац ) отишао да своје дупе стави на решето, због мене, због Београда, због Србије. И зато ја не кидишем јер ви не волите Србију, боли ме бре курац ако хоћете да се ” европишете ” идите јебите се у дупе на Калимегдану негде у мраку и пуцајте си ”себиће” јебе ми се. Кидишем јер пљујете по сваком мртвом човеку који је био иоле храбар да се бори у ратовима. И на то мислим од постојања српске историје до дана данашњег, само што уместо да се боримо са непријатељима ми морамо да се бијемо са Наташом Кандић, 7.000 и њима сличним. Толико од мене

 • aloo

  napusti objekat..

 • Pacov

  Moj je cale isto to branio. Otisao je sav ponosan da brani svetinje, vratio se ko pola coveka. Kaze jebes Kosovo i sve te price, nije vredno prolivati krvi i nagledati se sranja zbog zemlje koja nas nece i politicara koji drkaju na dedinju dok obicna stoka kisne po rovovima. Sve te nacionaliste i ratnohuskace treba poslati dole da vide malo rata, da shvate koliko je sve to besmisleno.

 • Bezbol

  Ја сам националиста, и нема ту ничега ружног, и опет ви о политичарима. Није битан Вучић и њему слични он нас сигурно неће гурнути у рат, кад дође доћи ће. Поента је да вратимо нашу историју, то је поента, пре неки дан Албанци су тражили да им се Високи Дечани уступе јер је трон цара Душана уствари њихово историјско наслеђе?!?! И ти ћеш у име свих нас због политичара, да повијеш реп и да се нагузиш тим смрадовима мајмунским јер побогу нећемо више крвопролиће само EXIT гуча, рејв, фокс, треп.
  Ја разумем да хоћеш да сачуваш своје дупе, али не можемо тако да мислимо више, дошло доба да све вратимо у мушкарце мало. Очеви су нам људине за пример, а ми смо љага најгора која ће само да потура дупе. Слажем се да је народ уморан од ратова, али кад дође време надам се да ће имати ко да стане поред мене и мени сличним.

 • Baki Sirtaki

  Vidi jos jedan kosovar sto je uzeo dukate velike od siptara i kupio 10 stanova u Beogradu pise nesto,ahahah…salim se,samo patriotski! Lol :-D

 • LordArioch

  Lako ti je da pričaš o povratku Kosova u komforu svoje sobe. Što ti lično ne odeš dole kad si tako ponesen?

 • Lena

  Odličan tekst, samo šteta izgleda da uprkos tome što znaju slova, neki ne umeju da čitaju, već u odlično napisan tekst učitavaju svoje tupoumne primisli, očito ne shvatajući ovu sjajno, literarno, sa hiljadu rukavaca ispričanu priču. Ništa novo.

 • Gagah

  Bravo decko. Bas bih voleo da i kod vas dodju ti Albanci, da se i vi malo obogatite.

 • danguba

  Sine, promasio si sajt. Treba da ti je jasno, da ovdje nista nije sveto (osim Majinog dupeta), a ponajmanje Kosovo, preko kojeg su oprane milijarde i zbog kojeg 20 god. tapkamo u mjestu. Odi na Kosovo ili na Kurir pa srbuj…

 • Bezbol

  Не треба са вама расправљати ни о чему, нисте ви српске крви, пљујете по очевима, поента је у томе да је Косово наша историја и баштина, и док све друге нације своју чувају из прашине дижу ми нашу намерно заборављамо везујемо са трговином кокаина, и учимо децу да је заборављају и да је се гаде и стиде. Јебите се либералистички смрадови, Косово и Метохија су Србија!
  А ти са тим ” иди на Косово ако баш хоћеш ” аргументом, то је најглупљи аргумент који је ико могао да смисли од рођења Исуса Христа па на овамо, смисли нешто боље.

 • zio

  Tekst ubada u metu, pogotovo kada se vidi kako su stvari evoluirale u poslednjih dvadesetak godina na bednom parčetu kontinenta. I scenario je uvek isti: nahuškaj tupave pse jedne na druge, neka se oni pokolju i ubrzaju prirodni proces eliminacije slabijih, a ti ugradi baze, koncerne, kredite i tako dalje. Ako je moguće (nažalost, u Srbiji je moguće), huškaj i dalje “tastatura patriote”, čisto da kada porastu jednog dana mogu okrenuti još jedan krug rata, uništenja i osiromašenja ovog, inače siromašnog naroda.
  KiM je nezavisno. Oni koji su vodili ovu zemlju poslednjih sto godina sve su činili da u Prištini sedi neki krasnićijevski padavan, a ne neko srpski.
  Srpski narod umire u svom fizičkom, demografskom obliku, ali o tome niko ne želi da priča. U centralnoj Srbiji i Vojvodini, srpski narod umire svake godine. Ali i dalje neko, tamo daleko, nalazi za shodno da Kosovo pomene i pokrene magičnu, nelogičnu igru u mozgu mnogih Srba. Farsističku igru bez kraja. U tom previranju niko neće naglasiti da od Kosova više ništa nemamo i nećemo dobiti. Ali se tradicija mora održati i neprosvetljen narod držati u stanju stalne tenzije. Dok taj isti narod umire.

 • zio

  Ko će stati pored tebe? 40 hiljada ljudi manje je imala Srbija 2014. godine u odnosu na 2013. Privreda je u rasulu, ništa se ne PROIZVODI (namerno velikim slovima). Jedina i prava bitka Srbije u bližoj i daljoj budućnosti jeste borba za njeno stanovništvo. Kosovo je ad acta, do daleke budućnosti.

 • Ajde, ajde, ne brini se, uskoro ćeš napuniti 15 godina pa će te tvoji pustiti na Kosovo.

 • cOa

  kako si se pronasao u mom komentaru picko neizdefinisana zakrzljala .. ej.. fizicki inferiorniji od albanaca??!!

 • Bezbol

  19 година имам био сам у обиласку енклава српских, посетио Грачаницу, чак био и у цркви Светог Николе. А ти либералистички смраде можеш да набијеш бргр кинг и мекдоналц помфрите у дупе и да сисаш западњачки курац као што ћеш радити цео живот

 • Rasa Kisprdilo

  Isus nije postojao,prema tome nije se nikada ni rodio…

 • Brate ja sam obišao od Hilandara do Gračanice još u osnovnoj školi, pa ne smatram da sam postigao nešto u životu sa tim.

  Evo me sada u Amsterdamu (najliberalističnijem gradu u Europi, siguran sam da ćeš se složiti), pušim zapadnjački kurac kako ti kažeš i ponosim se tim.

  Imam McDonalds, Starbucks, KFC i Subway na 2 minute hoda. Jebiga, do Burger Kinga mi treba 10 minuta. :)

 • mekas

  Napeto ko Fajrunt u Saraj’vu…

 • Bezbol

  Докле год си далеко и докле год је ЕУРОПА онда је океј

 • vzd

  Prelepo, sasvim u stilu Gebelsove propagande, daj svom akteru ljudski lik I insistiraj na njegovoj nezasluzenoj patnji. Jedina greska je u tome sto je koncept vaseg duhovnog mentora bio nastelovan na pridobijanje nepismenih Nemaca sa pocetka 20 veka , danas vam se na tu anahronu mentolsku pricu niko nece nalepiti . Ali to vama nije ni bitno, vi ste vase parice vec dobili od Helsinskog odbora ili neke slicne organizacije.
  Nadam se da su vam platili dovoljno da se ovako ispisate na grob svog dede.
  Autoru predvidjam uspesnu politicku karijeru u SNS (I mastan konopac I onu foru sa silom gravitacije u obnovljenoj Srbiji).
  Sve najbolje vam zelim
  PS. JEBO VAM PAS MATER SELJACKU DO KRAJA SVETA

 • furkan

  Decko svaka cast.Mislio sam da je porod junaka sa Kosova,Cera,Neretve,Soluna izumrli. Decko skidam kapu.

 • nčf

  i šta kažeš, ima vrhova, a?

 • Марко Видаковић – Дарвин

  Ne mili mi se da bacam bisere pred svinje, ali moram: Kosovo je vecinski Albansko samo zbog kontinuiranog, visevekovnog, aktivnog genocida nad srpskim stanovnistvom. Nigde na planeti zemlji, sem u ovoj ludoj zemlji, ne bi imali ljude koji zatvaraju oci pred genocidom svojih sunarodnika, i odricali se njihove krvi i zrtava. Jermenija nema nikakve odnose sa Turskom, Grci bi im rado naplatili Smirnu i Carigrad, samo Srbi, i samo Srbima niko ne moze da objasni(a poturice nas nas na to stalno podsecaju) – Zlocin genocida ne zastareva. I Hrvatima ce racun kad tad doci na naplatu, a kamoli prljavim siptarima.

 • Марко Видаковић – Дарвин
 • Марко Видаковић – Дарвин

  “У том контексту и новоформирана Лига систематски је радила на уништавању српских села са циљем да после рата, „када међународне комисије буду испитивале етнички карактер појединих спорних области у циљу повлачења државних граница, у овим крајевима више не буде никаквих материјалних доказа да је ту живело српско становништво”. Коначан биланс албанског терора на Косову и Метохији преставља око 70.000 исељених и око 10.000 убијених Срба. ” – Izvinjavam se ako vam cirilica bode oci.

 • Markoni

  Bezbol je u pravu, a i ostali po malo. Trenutno nas najveci problem je pad nataliteta ispod svakog minimuma. Kosovo i Metohija, bar neki njegov deo, ce uvek biti srpski, sve dok su u srcima i mislima vecine Srba. Zatim, na KiM-u i dalje zivi nas narod, tacno, u manjini, ali zivi. KiM je nasa proslost ,nasa istorija, nas poceetak i nasa buducnost, ALI SAMO ako se osvestimo i u narednih 100 godina povecamo natalitet, pa ga u nekoj buducnosti i ponovo naselimo. Da li to neminovno znaci i novi rat, ne znam….,nadam se da ne, ali ako ga bude, za njega treba da budemo spremni.