Tipovi za opuštanje

Započeću tekst rečenicom koju bi napisao hibrid dopisnog člana Blic-žene, Nade Macure i komšinice Rade sa trećeg sprata, inače srpkinje u penziji: ”Živimo u jako stresnom svetu”. Koliko god se trudim da ovu rečenicu izvrnem, oskrnavim, ismejem je tvrdnjom da stres odlaska u rat , spoznaje da ne možeš da nahraniš decu i slični problemi od pre 50-ak godina ne može da se porede sa stresom koji ti prouzrokuje šef, ispitni rok ili padnuti tiket, činjenice govore drugačije. Najveći ubica čovečanstva (nije kombo lica i glasa Borisa Malagurskog) su kardio-vaskularne bolesti, koje su u porastu. Do početka devedesetih bilo je apsolutno nezamislivo da neko dobije infarkt pre 65-te, povišeni krvni pritisak pre 50-te, a žene su apsolutno bile zaštićene delovanjem estrogena pre menopauze. Danas, japiji padaju kao muve sa 40 godina, studentima na sistematskom merimo 160/100 (što je maltene odmah indikovano za terapiju lekovima, mada s tim ne treba žuriti), a ono blagotvorno dejstvo estrogena koje je uljuljkavalo žene ”Ma neće ništa pre 70-te”, gotovo da je poništeno.

E sad, da se ne lažemo. Mnogo veze ima to što si zadnji put potrčao na fudbalu 2011. pa si pravio leteću izmenu sa Šomijem narkomanom da ispljugaš jednu i iskašlješ parčiće pluća. Mnogo ima veze to što doručak propustiš, za ručak popiješ guaranu i onda pojedeš ceo hleb i 400 gr. šunkarice. To su sve faktori rizika, neki na koji se može uticati, neki na koje ne može, poput genetike. Međutim, najčešći savet lekara, koji pacijenti nemaju pojma kako da sprovedu u delo, ”SMANJI PSIHIČKU TENZIJU I STRES”. Kako?

Naravno, jednog dana ćeš početi da gutaš Bromazepame. Ništa strašno. Ići ćeš na časove joge, vežbe disanja, trčanje, lupaćeš u vreću… Sve to funkcioniše. Mi ćemo se fokusirati samo na stvari, mahom auditivne prirode,u poslednje vreme popularne na netu i Youtube-u. Autor ovog teksta je lično isprobao svaku tehniku i opisao dejstvo na njegov organizam.

1. Lounge muzika

Najmanje nju-ejdž od svega ovoga, najmanje zastupljeno na nauci, možda i sa najmanjim efektom. Međutim, koliko se frapantno mnogo searchuje na Tjubu, možda i ima nešto iza svega toga. ”CHILLOUT
MUSIC WINTER REMIX 2013” ne obećava mi previše. Jel’ ovo pesma, šta? I zašto traje sat vremena? Ok, peti minut, osećam se kao da sam u kafiću u Paraliji, naravno, bez grupice bučnih Leskovčana za stolom pored koji igraju tabliće. Da, znam da je winter remix ali nešto mi govori da se ovde imena daju random. Opuštajući tonovi, neinventivni slajd šou slika zimske idile, ne previše repetitivni da masiraju ganglije, beat ponekad prekinut gitaricom, klavirom, ponekad i ženskim maznim glasom. Paradoksalno, svako ubacivanje vokala kod laundža žesto iritira. Dvadeset i osmi minut, smorio sam se (možda je i to cilj?), listam Livescore i pizdim jer Kari nije ubacio preko 25 poena.

Nivo kulijane 5/10
Za koji nivo stresa je dobar: Upravo za gore navedeno, kad Luiz i Teri puste Pastorea da se prošeta kroz šesnaesterac i padneš tiket.

2. Weightless i slične pesme

Ovo se razlikuje od laundža zato što su autori (Marconi Union) u posebnim uslovima, i u saradnji sa Mindlab institucijom stvorili ovo delo koje posebno utiče na alfa moždanu aktivnost, smanjuje srčanu frekvenciju, broj udisaja, indukujući stanje slično transu, blagoj hipnozi i delovanju benzodiazepina. ‘Ajde da vidimo. Pustam verziju od 10 sati, zatvaram oči i prepuštam se melodiji (čoveče kako ovo gej zvuči). 2. minut, ovo zaista deluje, bez ikakve zajebancije. Nema tog transa, ali zaista osećam neki sklad. Breme svakodnevice je kovitlavi dim koji izlazi kroz prozor zamenjujući se čistim vazduhom već na 15.minutu. Na 28. minutu već sedim na orošenoj travi i daljini gledam krdo konja. 3. sat… Čekaj? Au da, zaspao sam. Moram da ugasim ovo i gledam Grand paradu da bih se dovoljno iznervirao, jer su mi mišići toliko opušteni, da mogu da operem sudove.

Nivo kulijane 10/10
Za šta je dobar: Padanje ispita za uslov, neplaćeni računi, nesanica.

3. ASMR klipovi za belom bukom

Prvo i osnovno, šta je ASMR (Autonomous sensory meridian response)? Naučnici ga definišu kao perceptualni fenomen koji se manifestuje kao prijatno trnjenje i osećaj žmaraca u predelu leđa, glave ili ekstremiteta. Druga grupa naučnika, pak, poriče da uopšte postoji. Dok nisam malo istraživao, meni je skraćenica ASMR delovalo kao neka puška koju proizvode Izraelci. Međutim, ako ukucate to na Jutjubu, videćete masu i masu klipova sa milionima pregleda i ništa vam neće biti jasno. Najlakše bi ih podelio na one sa ženama (o tome ćemo kasnije) i sa kućnim aparatima. Ovi drugi se, osim opuštanja koriste i u terapiji zujanja u ušima, odnosno tinitusa. 10 SATI ZVUKA USISIVAČA? Zezate me? 7 sati zvuka motora Boinga 747? Čemu bre to? Zvuk kiše i voza, zvuk mećave, zvuk sušilice. Jako bio skeptičan povodom ovoga dok nisam pustio. Inače, ceo ovaj tekst je pisan dok se čuje zvuk sušilice za veš. I da vam kažem nešto. Do jaja je. Breme svakodnevice je kovitlavi dim koji izlazi kroz prozor zamenjujući se čistim vazduhom. Šta, to isto sam napisao i u prethodnoj stavci? Boli me tuki.

Nivo kulijane: 9/10
Za šta je dobar: Za sve, braćoreuuuuuu.

4. ASMR- klipovi sa tetama

Kontroverza, kontroverza. Navodno, ovi klipovi imaju isti efekat kao prethodni, međutim prosto se nameće neka seksualna nota, nota role-playa, što i sam uviđam, jer klip sa veš mašinom nema 4 miliona klika kao klip sa simpatičnom Ruskinjom koja šapuće. Da, samo to radi. I duva u mikrofon. Šišanje kose, pregled kod očnog lekara, pregled zubara, kojeg glumi slatka Azijatkinja. GentleWispering je svakako najviše posećen kanal od svih ostalih. Ovo pustam da utvrdim nivo opuštanja, unapred uveren da od nekog seksualnog sladostrašća neće biti ništa. I u pravu sam posle 10-ak minuta. Ovo jednostavno nije za mene, bar što se erot’ke tiče. Ništa ne može da zameni gledanje gangbanga London Keyes. Sa relaxing aspekta, meni je mnjah, žmarce nisam osetio, svakako jesam smiren, mada 4 000 000 pregleda, sigurno grešim, nisu svi manijaci. Ostavljam na vama da procenite.

Nivo kulijane 4/10: Samo iz cimanja šta će biti ako me neko uhvati da ovo slušam, KAKO DA SE OBJASNIM ŠČOVEKOM!?
Za šta je dobar: Dubiozno.

Svoja iskustva pišite u komentarima.

 • Mladen

  muzika iz filmova Darrena Aronofskog (Fontana, Rekvijem za snove, Crni labud)

 • Kokoska

  Ja jesam zensko,ali sam se cela najezila na zadnnji klip.Ova prva tri su mi i dosadna malo :D

 • NS

  Znarci su me prosli gledajuci ovaj poslednji klip, relax na kvadrat…

 • Nikola

  Mrtva si kokosko….

 • Deki123

  Jel ok drkati na ovaj zadnji klip?

 • jbg

  A kod mene izazvao baš suprotan efekat, poželeo sam da zadavim Nebojšu Čovića crevima Dula Vujoševića…

 • Nikola
 • jasamtaj

  https://www.youtube.com/watch?v=I-6q8_nrTUA ko nadje bolje nek jede govna

 • Darko

  Ne znam jel ok ili nije, majmun je već išamaran.

 • It works
 • babin

  jeste, sad sam pitao babu. kaze, nemoj samo na kutiju od ratluka, ne valja se

 • Asdf

  Nataknem vas na opusten kurac! Ha ha!

 • Kokoska

  Sad ide AAAAAAAAAAAAAAAAi hahahahaha smesno. deo?

 • Nikola

  Ne, sada ide sekira.

 • Rambro

  Iskreno, mene santana vise opusti