5 hladnih oružja koje svako treba da ima

Sai

Osim što nas je televizija naučila da je odličan za obračun sa kaprićozom, ovaj omaž nadaleko čuvenom azijatskom po’metarskom falusu našao je upotrebnu vrednost i u dohvatanju hleba na daljim policama, umakanju istog u fondue, ali i penetraciji solarnog pleksusa neprijatelja Japana. Ponekad i prijatelja. Kao ono kad su upali u prijateljsku Kinu i prijateljski kolonizovanu Koreju i porobili 400.000 žena da se nađu „za utehu“ vojnicima japanskog carstva daleko od kuće, ELEM; pre nego što je upotrebljen u rekreativno smrtonosnom okinavskom kobudō-u, sai je nalažen na ostrvu Java, kao i u indijskim budističkim hramovima, u kojima je trišula (trostruki žezal) uopšte igrala važnu ulogu. Jasno, do penisolike perfekcije ga dovode tek Japanci, izumitelji bukake-a i njušenja stopala. Tehnike korištenja sai-a rangiraju od odbrambenih do smrtnosnih, ali za isukati u kafani na Balkanu dovoljna je i nijedna.

Mlat

"ne gaz'te, orci, oranja"

Kako to obično biva, naše interesovanje za razarajuće dejstvo poljoprivrednih alata daleko je izraženije nego ono srednjevekovnog kmeta (siroti kombajn je posekao više glava po horor filmovima nego ku’ruza u 20. veku). Oziris ga je koristio iz fazona, Srbi i Švabe za mlaćenje ‘šenice, a narod jugoistočne Azije ga je iz aparata za tresenje pirinča apdejtovao u nunčake. Crnac iz američkog zatvora modernog doba je ubacio sapun u čarapu te zavodio teror, pošto izostajanje povratne vibracije u drški oružja omogućava maksimizaciju upotrebnog zamaha. Nema ekranizovane srednjevekovne bitke u kojoj neki čam veličine viljuškara nije vijorio mlat, ali istina je da je, osim u proleterskim ustancima protiv pogane aristokratije, ovaj instrument ređe sretan u rukama vojnih formacija, osim u mobilizovane pešadije husitskih sila početkom XV veka. Naime, protiv neoklopljenog seljačkog tkiva bio je dobar i mač, ali kada taj isti seljak posrne na ruku koja ga hrani (ili je tiranin taj koji je bivao hranjen?), prednost mlata nalazi se u bacačkoj tehnici pogađanja neprijateljskog štita drškom, kada našiljena kugla taj isti štit zaobilazi i tiraninu nešto došaptava. Trk u podrum, kugla, lanac, šiljak-dva, i da vidiš mira u kući.

 

Kilibarda

I gospođo sudija, da mi se obezbedi ko-voditeljka moje visine

Oružje slabih, srednjevekovna zamisao snajpera. Patentirali je Švajcarci; u službenom jeziku poznata i kao helebarda, verovatno od nemačkih reči Halm i Barte (sikira na štapu). Ipak, zbog svoje bliskosti ideji daljinskog upravljača i neprljanja ruku, časno je uvrstavamo na listu: odbijanje konja, rušenje konjanika kukom na zadnjoj strani, slanje merdevina odakle su došle i probadanje seljačkih lobanja sa bezbedne distance zidina utvrđenja. Pored impresivne raznovrsnosti ukrašavanja ove kukomotike, nakon posete muzeju srednjevekovnog oružja u San Marinu potvrđujemo: da, mnogo je zajeban osećaj kada nosiš oružje veće od sebe.

 

Macola

Ako je dobra Toru Gromovniku, kupila je i naše simpatije! Čak i u vanratnoj upotrebi, znalo se od veka: da čerupaju kokoš mogu i žene, da kolje vepra može svaki, al’ da vitla macolom sme samo jedan u selu. Ovo hladno oružje dospeva na drugo mesto naše liste jer pri pravilnoj upotrebi zaista ostavlja MUP sa DNK analizom kao jedinim preostalim sredstvom identifikacije leša, a svi znamo da to u Srbiji ne postoji. Objedinjena ispitivanja baze u donjoj Jagoštici beleže kod muškaraca koji u svom selu macolom zavode red pri upotrebi takav nalet androgena, da se veruje da bi laborantkinje, tokom ogleda udaljene 20m, zatrudnele da nije bilo zaštitnih odela od azbesta.

 

WC šolja

ne bije boj ljuto oružje, no srce u junaka

Koristeći prirodni tok reke, stanovnici Skara Brae-a u današnjoj Britaniji su u XXXI veku p.n.e. iznedrili prvu neolitsku kenjaru u kojoj se izmet ne zadržava. 1206. naše ere, arapski izumitelj Al-Jazari sačinio je uređaj za pranje ruku koji je radio po principu po kom danas rade vodokotlići širom sveta. 1738. došao je i vodokotlić sa poklopcem, a 2008. ubijena je njime Christina Eubanks. Tužilaštvo je tvrdilo da je Marvin Hill provalio u kuću svoje ljubavnice, silovao je, davio povocem za psa, odalamio poklopcem od vodokotlića po glavi, i mrtvu je bacio u obližnju močvaru. Marvin, ipak, optužuje poklopac jer, kako tvrdi, svađa je počela zbog potrebe za popravkom vodokotlića, njegovo izjašnjavanje o želji za prekidom afere, kao i njeno negodovanje, odigrali su se za vreme popravke, te je red bio da poklopac na svađu stavi i tačku. Iako bez šijatih krajeva, i možda ne najreprezantivnije oružje za zid sa trofejima, ako ne uspeš da prošveraš kilibardu iz San Marina, znaš na koji šalter da ideš kad ti žena opet presoli supu.

Tagovi:

istorijaoružje