Najlepše ljubavne pesme Baje Malog Knindže (deo prvi)

Baja Mali Knindža je ostavio dubok trag kako na krajiškoj tako i na široj sceni u regionu. Njegove pesme su povod za iće, piće, slavlje, tuče, razvode, ubistva i samoubistva kao i masovne destrukcije na mestima na kojima nastupa. Ono što mu se ne može poreći to je da on ima tu energiju, ima TO NEŠTO. Baja Mali Knindža je čovek koji najbrže može da te odvede na sledeća tri mesta: u boj, za šank i pod sto. I to radi godinama bez ikakve greške. Zanimljiva činjenica, za one neupućene, je da je upravo on brat Ksenije Pajčin, najveće pičke koja je hodala ovim prostorima, nažalost pokojne zbog one crnogorske pičke od čoveka.

Najpoznatiji je po svojim pesmama o domovini, Krajini, Srbiji, našim velikim generalima i vojskovođama ali je takođe poznato da je on izradio i neke bravure u „oblasti“ emotivnih pesama. Ovde se nećemo baviti nekim njegovim “emotivnim” pesmama jer to je baš širok dijapazon, već idemo isključivo na muško ženski odnos u tužnom smislu. Kako sad više ne bi smarali sa uvodom jer je manje više svima poznat lik i delo ovog autora, krenućemo redom a tekst će ići u nastavcima jer tako Mirko Pajčin i zaslužuje.

1. NE IDI KAD MI JE NAJTEŽE (2012) – klikni ođe

Krenućemo sa ovom numerom pošto je ona autoru izuzetno draga. Bio sam prisutan na Kočićevom zboru kad je krenuo sa ovom pesmom i bukvalno sam porazbijao sve oko sebe I NIKO SE NIJE LJUTIO jer su se flaše i čaše bukvalno SUDARALE jedna sa drugom u vazduhu koliko je sva masa poludela. Ko Prodigy na EXITU kad odvali bass pa masi krene srce da preskače a tako se osetilo širom šatora u Stričićima dok slika Ratka Mladića 2 sa 2 ide uzduž i popreko kroz masu. Koliko je ova pesma teška govori upravo prvih 20 sekundi kad harmonika izvuče onaj prelaz i zagolica te duž kičme do potiljka. Svaki sledeći stih je tvrđi od prethodnog a prva strofa počinje ovako:

OSTANI LJUBIM TI OKO, UGREJ MI OBRAZE HLADNE,

ONAJ KO LETI VISOKO, NA KRAJU NISKO PADNE!

Pazite kako Mirko uleće na keca sa obe noge u cevanice sa „ljubim ti oko“, nema ko kod Sergeja, Georgijeva i ekipe cuci muci lepa moja već odma LJUBIM TI OKO. Zatim nastavlja poučno, poručuje dragoj da se ne zaleće previše jer će na kraju da je jebe švercer bele tehnike iz Šapca. Znači mala ne leti se tek tako, ima neka procedura, ostani sa mnom jebem li ti plivajući zamajac. Pa kaže sledeća strofa:

OSTANI IMA JOŠ NADE, VERUJ MI NIJE SVE PROPALO,

OSTANI DO KRAJA BALADE, OSTANI LJUBIM TI STOPALO!

Gle sad pomeranje fokus poljupca sa OKA na STOPALO, fenomenalno. Čak možemo zaključiti da je Baja futfetišar, tačnije da njegova mezimica voli da joj neko jezikom prođe kroz nožne prste i evo on na to pristaje ovde, samo da ona ostane sa njim, ljubiće i stopalo, petu, skočni zglob i cevanicu. On njihovu vezu upoređuje sa baladom, jeste tužna, jeste depresivna i sigurno ima oscilacija ali ipak OSTANI dok se ne završi jer znamo da su balade ipak na završetku najjače i da je tad najveća jeza. Znači ostani.

OSTANI VREME ĆE REĆI, KO JE BIO U PRAVU,

POĐI SA MNOM KA SREĆI, NE PLAČI DIGNI GLAVU!

Znači Baja ovde neće da prejudicira odma i da krivi bilo koga od njih, već kaže OSTANI da vidimo jebiga, sjebao sam ja pa si sjebala ti, tako to ide to je taj rolerkoster. Još je i teši na kraju da ne plače već da digne glavu, obriše suze i nastavi sa njim putem ljubavi i radosti. Emocija. Ali najtvrđe kod ove pesme je upravo refren, refren je taj koji zakiva, diže pritisak i skvrčava kurac jer u ovom momentu je seks na poslednjem mestu.

REFREN:

NE IDI KAD MI JE NAJTEŽE, NE DAJ DA TUGA ME SRUŠI

SAMO SAM TEBI REKAO, SVE ŠTO SAM KRIO U DUŠI!

Najgore od svega u životu je otići od nekog kad mu je teško. Pa jebote život ludi i goluba invalida na ulici kad vidiš da šepa i ne može da poleti nekako ti bude žao a ne ČOVEKA, muškarca, glavu porodice da ostavljaš dok je u nekim ne daj Bože dugovima ili kad ga jure kakvi zli ljudi. Ono što je takođe ovde zanimljivo je da prvi put čujemo da nekog tuga može da SRUŠI. Tuga bukvalno to i radi i Baja je to fenomalno izneo, tuga ne uništava, ne može bre nikog da uništi, svi prežive na kraju ali tuga jedino što radi dobro to je RUŠI. I zato je taj glagol odlično upotrebljen u pravo vreme na pravom mestu. A ona mu je bila jedino, znači samo je njoj pričao svoje probleme, svoje navike i muke i zato NE IDI KAD MU JE NAJTEŽE KURVO PROKLETA.

2. VOLELA ME KAO DRUGA (2012) – klikni ođe

Ako je išta problem danjašnjice – onda je to frendzon. Viđamo gomilu stvari po netu, 9gagovima i ostalim sranjima gde su one meme slike onih tužnih faca koje su stavljene u frendzon i taj frendzon je postao toliko zajebana stvar da ne bi čudilo da se nisu i neka samoubistva desila upravo zbog frendzona. Nema ništa gore nego kad je ona sve što ti oćeš a nju taslači Vodoinstalater sa ešerihijom i tetovažom navijačkog kluba na podlaktici a ti završio pravni, pripravnik u GSP-u, zadovoljan platom i životom generalno. Ali ne, nema sreće lude što kaže jedna druga pesma, ona hoće baš tog nekog drugog a ne tvoj tučak.

IMALA JE OČI PLAVE, BOJE NEBA MAJSKOG,

OSMEH KOJI RANE LEČI POPUT LEKA RAJSKOG,

IMALA JE SVE ZA MENE, MOJU DUŠU RANJENU,

ZALJUBLJEN SAM U NJU BIO A KRIO SAM ISTINU!

Plave oči su bukvalno svima lepe. Ne postoji čovek koji ima plave oči a da nije ljudima lep, prosto plave oči su od pamtiveka bile afrodizijak za studentkinje dizajna i slično. Opet fantastično poređenje sa majskim nebom jer znamo da je taj mesec maj poguban kako za jetru (prvi maj) tako i za srce (eto, Bajina izabranica npr). Imala je sve za njega i njegovu dušu ranjenu, opet nam Baja priznaje da mu je duša izrovarena i u ožiljcima, toliko je jak da to sme i u strofu da stavi bez blama, znači duša je krš ali je duša duša pička mu materina i od jagnjeta je duša najukusnija a kamoli od prostog čoveka. I priznaje da je zaljubljen ali u isto vreme priznaje da je slab i da to krije od nje.

IMALA JE DUŠU ČISTU KO PLANINSKA REKA,

OSMEH KOJI RANE LEČI POPUT RAJSKOG LEKA,

IMALA JE ZA SVE ZA MENE, MOJU DUŠU RANJENU,

ZALJUBLJEN SAM U NJU BIO A KRIO SAM ISTINU!

Planinska reka je, isto kao i nebo majsko, simbol neke lepote, čistoće i blaženstva. Niko bre ne piša u planinsku reku, nije to Sava u Sremskoj Mitrovici pa da vidiš kako krmača pluta na zarđalom poklopcu šporeta, planinska reka je simbol svega perfektno čistog. A njena duša (ponovo duša) je takva i za njega će uvek ostati takva. Ako su ovi sa stranica tipa „SIMPATIČNE SLIKE VALJEVO“ skapirali i navukli brdo lajkova na sliku gde piše „osmeh – jedina kriva crta koja ispravlja sve stvari“, kako onda naš Baja da prođe pored toga tek tako i da ne uporedi njen osmeh sa lekom koji leči njegovu, kako već kaže, ranjenu dušu. Osmeh i kad ne valja je dobar, setimo se samo onih klipova što smo vukli po kompu kad se oni kolumbijci matori sa dva konjska zuba u ustima smeju, pa to je ludilo koliko je smešno kad se takav čovek nasmeje. Opasna stvar je osmeh ljudi, čuvajte se osmeha ko guje ljute.

REFREN:

VOLELA ME KAO DRUGA ZAŠTO TO DA KRIJEM,

NIJE ZNALA NIJE ZNALA DA JA ZBOG NJE PIJEM!

Mirko gore u strofi kaže da je krio istinu, a u refrenu to priznaje svima i pita zašto to da krijem? Znači da je prezupčio, shvatio da treba javno, jasno i glasno da kaže šta ga tišti i u tome potpuno uspeva, jer koja ne bi digla noge i zavukla ruku u gaće kad čuje ovakve stihove. Konačno, opet priznaje svoje poroke i prihvata činjenicu da je ona uzrok njegovog alkoholisanja i prežderavanja žestinom, jebiga, ne može prost čovek protiv sebe. Drž se Baja, legendo naša!

3. PTICO MOJA BIJELI LABUDE (2011) – klikni ođe

Opet Baja briljira sa poređenjem svoje drage. Opet nema „ljubavi“, „lepotice“ itd nego PTICO MOJA BIJELI LABUDE, jer znamo svi koliko je labud lep i graciozan, pa jebote život po labudu je i balet napravljen, nije to džabe njemac smislio. Jedina životinja koju nikad ne bi mogao da nabodem, iako nemam običaj da nabadam životinje, ali eto čisto da razjasnimo, ne možeš ga udariti, ima te oči koje ti govore NEMOJ BRATE, i sav je tako nežan sa tim dugačkim vratom povijenim u upitnik.

NE SANJAM JA TEBE SLUČAJNO, PTICO MOJA BIJELI LABUDE,

JOŠ TE SRCE BOLI BESKRAJNO, SUZO MOJA, KAD ME PROBUDE!

Krenuli smo i sa snovima. Tu si na javi, tu si u snu a znamo svi kako je sjebano kad ne možeš da se otarasiš bivše ni u snovima kad je po pravoslavlju da se čovek odmara i napuni baterije za sutrašnji dan koji je obično tanjir govana. On je ovde naziva i suzom, što znači da mu je mnogo tuge nanela, što takođe nije pravoslavlju, no to je sad već neka dublja tema.

NE SANJAM JA TEBE SLUČAJNO, DA MI PROĐEŠ KO OBIČAN SAN,

PTICO MOJA BIJELI LABUDE, SKLOPI KRILA DA NE SVANE DAN!

Opet snovi. Tu si iznova i iznova i pička ti materina ne ideš iz glave ko tumor kad se javi. Ali ovde posebnu teskobu izaziva to što on njoj kaže „da mi prođeš ko običan san“ što jasno daje do znanja da kad Baja sanja rodnu grudu, rodno selo i rođenog dedu nije isto ko kad sanja NJU. U nastavku kaže „sklopi krila da ne svane dan“ gde nam je jasno da ga boli kurac za sutrašnjicu već mu je samo stalo do njegovog ptice njegove, bijelog labuda.

NE SANJAM JA TEBE SLUČAJNO, DA MI DUŠOM PROĐEŠ KAO DIM,

PTICO MOJA BIJELI LABUDE, NIKAD NEĆU DA TE PREBOLIM!

„Da mi dušom prođeš kao dim“. Mirko Pajčin je strastveni pušač i svoje poroke ne krije ni u svojim najlepšim baladama. Jer šta je boks cigara mesečno da prođe kroz krvne sudove, pluća i dušu naspram nje koja se uvukla u pretkomoru i čuči kao dete u ćošku pored kante za smeće pune otpadaka od zarezanih olovaka. U sledećem stihu ponovo decidno govori „nikad neću da te prebolim“ otklanjajući i mrvicu šanse da ga ipak popusti želja za njom, znači kratko i jasno NEĆU NIKAD, a znamo da nikad ne reci nikad, ali Baja ipak kaže nikad i mi mu verujemo jer je ipak veliki gospodin.

REFREN:

DAJ MI JAVU JA ĆU TEBI SAN, PTICO MOJA BIJELI LABUDE,

PA NEK TRAJE SAMO JEDAN DAN, PA NEKA ME SUTRA NE BUDE!

Apsolutno ne znam o kojoj emociji ovde pričamo, ovo je esencija tuge i žalosti. Kako je isprepletao javu i san tako što će on njoj dati ovo a ona njemu ono, znači ti budi moja zapravo u živom životu a ja ti pružim sve što ne možeš ni da zamisliš – jednom rečju SAN, a san je, kao što smo gore videli, Baji Malom Knindži dosta bitan, kako u životu tako i u muzici. I to sve može da traje samo jedan dan, ne mora duže i više. Nije jasno samo da li se misli na dan od 24h kao takav ili samo na dan dok je budan pošto mu je već u snovima ali nije ni bitno – poenta je jasna. Za sve labudove!

Nastaviće se…

 • ceca

  najjacaaaaaa samo je moj stari znaooooo

 • LJ

  Inače čuvena Bajina tužna ljubavna pesma o muško-ženskim odnosima.

 • asd

  mlad si još moj ćićko..moraš uvrstiti tu svakako potonulu lađu rok verziju, zvali smo je natali, plaču nekad i bogati

  inače bravo i svaka čast za otvorenu diskusiju o krajiškom virtuozu s obe strane drine, raznovrsnom kantautoru koji obuhvata sve teme odrastanja i života seks, ljubav, kocka, droga, alkohol i borbu za srpske zemlje. svaka čast

 • 45

  Cico nisam te gotivio kao autora do sad, mogu slobodno reci da sam neke tekstove i preleteo kad sam video da si ti autor al svaka ti cast za ovo u picku materinu

 • Kadu
 • David Maric

  NEMOJ BRATE

 • Rodrik Harlaw

  Bravo Ćićo odličan tekst, samo moraće jo makar tri nastavka.

 • Ejup Nurić

  Ma jebo vam on mater posred guzice ucrvljale svima, pogotovo vama što sse kobajagi ironično oduševljavate ovim šovinističkim gmazom. Uzmite lijepo vremeplov i vratite se u pećinsko doba pa tamo svršavajte na ovu mješavinu kiča, nacionalističkog otrova i seljaštva najgore sorte.

 • RSrpska
 • RSrpska
 • RSrpska
 • Velidžon Amber

  OJ EJUPE OĆEŠ LI SLANINE DA TI ĐEDO SA TAVANA SKINE POYYYYYYYY

 • RSrpska
 • Stojko

  Pocetak sunovrata je krenuo sa forsiranjem Dnevnjaka ali posle ovog teksta treba ukinuti Tarzaniju.

 • Nemanja

  Postojanje Baje Malog Kninže je super, jer će te zbog bilo kojeg drugog kriterijuma za genocid debila barem malo gristi savest i tripovaćeš da si rokno i nekog nedužnog. Ko sluša ovo, tu nema greške, bacaj u kreč mirne duše.

 • azanjac

  Pao sam od smeha.

 • hrgovi gornji

  Jebiga ovo je visoka poezija za mene a i supak mi se ojo.

 • Hazim Huskic

  mrs stoko