Pesma sperme i krvi – fantastika za mužjake

Mi ovde u Tarzaniji, u pauzama između defloracija devica i konzumiranja stakla, volimo katkad da pročitamo pokoju knjigu, vešto razbijajući predrasudu da je čitanje samo za pičke i narkomane sa Filozofskog fakulteta. Serijal Džordža R. R. Martina „Pesma leda i vatre“ odavno je u nama probudio pritajene gikove, te smo teretanu zamenili forumima, rasplamsavajući nagađanja u vezi budućih knjiga i komentarišući sise glumica u ekranizaciji prve knjige. U duhu završetka serije „Igra prestola“ i iščekivanja pete knjige, odlučili smo da napravimo mini-recenziju serijala. I pored neizmernog zadovoljstva koje iznošenje spojlera donosi, odlučili smo da ne podlegnemo iskušenju i držimo se sigurne staze, pa tekst možete čitati bez straha da ćete saznati određene detalje, poput Robove smrti u trećoj knjizi.

Saga „A Song of Ice and Fire“ započeta je 1996. kada je Dž. R. R. Martin napisao prvu knjigu, „Game of Thrones“. Potom su usledila još četiri naslova, a planira se ukupno sedam. Osim ako Debeli ne odapne, kao što to ume da se dogodi ljudima poput njega, koji se guše masnim pečenjem i nalivaju špricerom.

Šta masna fantastika uradi od čoveka.

Naizgled tipičan fantazijski svet (za standarde žanra, čak i nemaštovit), Vesteros, podloga je za galone krvi i sperme, uzrokovane političkim mahinacijama i sveopštim izdrkavanjem likova. Umesto uobičajne borbe između rasno šarenolike skupine levičarskih govnara i gomile zelenih spodoba, PLIV nudi moralno sivilo prožeto kroz detaljnu karakterizaciju likova. Naravno, određene klišee epske fantastike bilo je nemoguće izbeći, ali su krajnje podnošljivi, pogotovo kada je tu buljuk materijala za razbijanje monotonije.

Jebiga, knjiga u kojoj su jedni od glavnih junaka incestoidni blizanci i razvratni kepec nikako ne može biti dosadna. Druga stvar koja upada u oko jeste veoma širok spektar likova, koji uspešno pokrivaju svaku mentalnu i fizičku izopačenost, pa poistovećivanje čitaoca sa svojim favoritima nikako ne manjka, pogotovo ako vam stereotipni herojčići idu na kurac još od ranog detinjstva. Najbitnija stvar je, možda, debela zavisnost koju knjiga izaziva već nakon nekoliko poglavlja. Martin ima običaj vam se usere u život silnim cliff-hangerima, pa jednostavno morate da saznate šta će se dogoditi na kraju, čak i ako mislite da je ono što ste pročitali teško sranje. Većina sličnih fantazijskih knjiga deluju tek poput metadonske terapije, pogotovo u periodima između naslova u PLIV serijalu.

Ako vas brine nestanak mužjačkog kredibiliteta koje čitanje epske fantastike može izazvati, bez brige. Nedavno je izašla serija, i to u produkciji HBO-a. Veliki budžet, nema zajebancije, sve sa Boromirom u glavnoj ulozi. Ne, ne preporučujemo da zamenite knjigu televizorom (već čisto da je začinite). Nego, znate li šta mlađane hipsterke vole da čuju? Da ste pročitali knjigu pre nego što ste gledali seriju.

Tagovi:

knjige