Euro 2012: Danska

Otišli su na evropsko prvenstvo 1992. godine umesto tadašnje reprezentacije Jugoslavije kojoj je bilo zabranjeno da se lopta iz političkih razloga, i osvojili ga. Nisu oni krivi, ali svejedno im to nikada nećemo zaboraviti. Nećemo jer tad Jugoslavija nije imala reprezentaciju, imala je čudo. Imala je možda i više nego što danas ima Španija. Vremena se menjaju, tako danas Danska ide na evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, kako i dolikuje, a mi protiv Slovenije igramo sa 3 zadnja vezna.

Igraju u grupi B sa Holandijom, Portugalom i Nemačkom.

Glavni čovek: Daniel Ager

Kapiten. Ovaj momak imena feminiziranog pevača pop muzike je najbolje što danska odbrana može da ponudi. Možda će Danci pokušati da igraju ofanzivno, ali kako se u napadu oslanjaju na Niklasa Bentnera jasno je da teško mogu da stvore prilika koliko on može da promaši. Od odbrane će zavisiti mnogo. Ager poseduje i neverovatan udarac levom nogom, kako iz igre tako i iz prekida, pa je moguće da će se njegovo ime ne jednom naći na semaforu.

Frizura Balotelara - i od primarijusa pravi majmuna.

Šansa da bude najefikasniji odbrambeni igrač:


Dečko u usponu: Kristijan Eriksen

Ofanzivni, kreativni veznjak. Aleks Ferguson ga je primetio na školskom dvorištu kada je imao sedam i po godina i derao svoje vršnjake u deset-devet na vise u zuvu. Od tad pokušava da ga dovede. Odlagao je i sad će biti u problemu ako ovaj momak eksplodira, a sve su šanse da hoće. Nakon ovog prvenstva Siti će da mu nabudži cenu, tražiće ga Murinjo i Morati, a Prosinečki će tvrditi kako pokušava da ga dovede na pozajmicu jer mu takav jedan treba da bi mogao da dobije Javor u Ivanjici sa više od gola razlike.

Pao na dupe kad mu je stigla ponuda od Sitija - sto miliona maraka.

Šansa da se obogati sedeći na klupi sledeće sezone:

Tarzan: Niklas Bentner

Iako se slažemo sa većim delom javnosti da je ovo najgori profesionalni fudbaler koji nastupa na velikoj sceni još od vremena Tomasa Gravesena, morali smo da mu dodelimo ovu laskavu titulu. Jednostavno nije normalan. Od 16. godine ga kojekakva ženskadija tereti za silovanja, ali je on kao trudbenik omladinske zadruge Arsenal uspevao da se dogovori za vansudsku nadoknadu. Čovek koji je, kad su ga snimili kako pijan povraća po konobarici jer mu ne da da spava na šanku, mrtav ladan sutra rekao – citiram: “Nisam mnogo pio, sipali su mi drogu u piće”. E moj Nidžo…

Joooj... za malo. Tik pored linije peterca.

Šansa da promaši sve prilike:

Igrač iz senke: Jon Arne Rise

Bukvalno iz senke. Nakon jednog autogola Liverpul ga je u njegovim kasnim dvadesetim poslao na kaljenje u Romu, a oni u premoćni Fulam. Otprilike tad, nakon bezobraznog šutanja njega iz ekipe zbog jedne greške, Liverpul je počeo svoj slalom ka borbi za deveto mesto sa Noričem. Postoje šanse da ni ne zaigra na ovom prvenstvu što bi bila velika greška jer je poznato da kada on namesti loptu na slobodnjak 40 metara od gola iskoso, samo najhrabriji staju u živi zid, a golman se dere: “Nema zuvanja”. Najveći problem sa ovim igračem je što je Norvežanim i samim tim je logično da ne može da igra za Dansku.

A zemlje Beneluksa, sve to isti kurac.

Pravi grač iz senke: Andres Lindegard

Golman koji je došao u Junajted iz neke pripizdine i koga je Ferguson deklarisao kao novog Petera Šmajhela što je izazvalo blažene osmehe na licima onih koji tvrde da je matori napokon puk’o od tuti-fruti žvaka, starog brendija i starosti. Verovatno će dobiti prednost u odnosu na Kaspera Šmajhera koji brani za Lester iako rad na poziciji golmana Lestera iziskuje velike veštine i hiruršku odgovornost. Ipak, Kasper jeste Šmajhel, ali nije Peter, tako da se na golu očekuje Lindegard. Potencijalna senzacija turnira.

Letim po golu da me Ferdinand ne bi viko i šuto u dupe za kaznu.

Šansa da postane novi Šmajhel:

Može da zajebe: Simon Kjer

Zajedno sa Agerom treba da predstavlja štoperski tandem. Kod nas bi poput Stefana Babovića bio veliki potencijal sve do svoje 32. godine kada bi Peđa Strajnić napokon, sa suzom u oku, izgubio veru u njega. Menja klub na svakih godinu ipo dana tako da je već dobijao platu, regres i topli obrok od 4 preduzeća. Ukoliko ovde ne zajebe ima velike šanse da se negde i skrasi. Ukoliko zajebe, pa… uvek može da ode u Anži i zarađuje k’o njujorški metro.

Za koga ono sad igram? A da, za Norvešku.

Moguća greška u odsudnom trenutku: