Prepiska sredom: Srpske delfine BOŽJA ruka vodi! (FOTO)

Groucho, ponedeljak 17:30

Dragi moj Oksaro

Čudni su putevi Gospodnji, čudni kao crvenokosa devojka u starkama što studira istoriju umetnosti i pije zaječarsko na platou: na prvi pogled čini ti se tajanstvena i neobična, ima šta da ponudi štošta osim sise koju nema, učiniš napore da je upoznaš i privedeš k poznaniju prava, kad ono – posle prcanja ili dva – vidiš jasno bulju prekrivenu strijama, njenu želju u očima da ti rodi sedamnaestoro dece šest muško dva žensko i da ostavljate kupus do kraja života. Banalno, Oksaro, banalno, kao i sve što nas okružuje: možda zvučim kao mizantropčina ona najgora, ali imam tako malo vere u ono što ljudi vide kao uzvišeno (ili barem takvim žele da ga vide). Sve te naše svečanosti i poleti rezultat su ljudske potrebe za čudom, potrebe tako primarne kao što je potreba za vodom, hranom i pičkom, potrebe uvijene u šljašteći ukrasni papir monumentalnih pojavnosti. Mogućnost čuda je temelj nade. Ovih dana namestilo se tako lepo: oluja je prohujala sa vihorom, a za njom je došlo svijetsko prvijenstvo u vodometu, kojom prigodom su srpski vaterpolisti postali prvaci sveta, a srebrnu medalju ponele su komšije/susjedi. Kako ti se čini ova priča, Oksaro? Apsolutna dominacija u vaterpolu par dana nakon proslave apsolutne dominacije u ratu, je li to adekvatna nadoknada za pad Krajine? Hoće li se opet rasplamsati ognjišta, nejač i čeljad hoće li biti osvećena? Je li sport adekvatna zamena za ratove? I je li sport mirnodopski rat?

Pozdravlja te Gručo

Ox, ponedeljak 18:03

Ne znam, Gručane, koliko je čudno da se u finalu svetskog prvenstva u ubacivanju napuhane sfere kroz oborena vrata što plutaju na vodi sastanu baš dve najbolje ekipe, pogotovo što se tom viteškom veštinom u bazenu predano bave tri, četiri balkanske i još tri zemlje u svetu. Takođe ne znam koliko je čudno da u tom finalu prilično jača ekipa pobedi – istina, 11:4 jeste rezultat zgodan za pošalice, te delfini udavili barakude, te nisu barakude nego girice, te jebemo vas ko da nismo rod, te otkad ste se pokatoličili ne znate ni da plivate xexe. No ispod pomalo infantilnog, ali u suštini bezazlenog radovanja što su naši bolji od njiovih, vidim oči zacakljene od pravedničkih suza koje govore samo jedno: e sad smo vam jebali mater u pičku ustašku, pa slavite sad Oluju. Blesavo je to, dragi Gručane, kako oni koji se pozivaju na Božiju pravdu zamišljaju tog svog čiku Boga kao velikog dokoličara koji prvo – svojim čudnim putevima – dozvoli pokolj i etničko čišćenje Krajine e samo da bi dve decenije kasnije režirao prigodan revanš u kojem će mladići u smešnim kapicama jedne boje razguziti mladiće u smešnim kapicama druge boje. Baš je vrag taj Bog, takoreći šarlatan.

Odgovor na tvoje pitanje je da ako sport baš i nije zamena za rat, a ono makar jeste katalizator sličnih emocija kod većine primeraka ljudske vrste. Kao što u ratu retko kad bude reč o vojnički najefikasnijem putu od tačke A do tačke B, tako je i kod navijanja malo kad samo reč o uživanju u činjenici da tvoja ekipa igra bolje od neke koja nije tvoja. Jebeš ti i rat i sport ako se mi njima nismo temeljno usrali u život, ubili, zaklali, da Hrvat/Šiptar ne postoji, ako nije nož, žica i Srebrenica, ako Srbi nisu na vrbama i tako dalje i tome slično. Najsmešnije je što su oni nabildovani momci – najbolji vaterpolisti sveta – toliko izvan tog sranja da bi takozvanim navijačima moralo da bude malo neprijatno. Ti vaterpolisti po tim sveckim ligama, regionalnim kurcima i prvenstvima sreću hrvatske kolege češće nego rođene majke i nekad pobede, nekad izgube, i šta sad. Za njih nijedna utakmica nije the final countdown, u njihovim ušima ne zvone baje male knindže i tompsoni. Kako bi lekovito bilo da to uvide i ovi što sportsku pobedu slave kao ratnu i time sami rado uskaču u koš pun idiota gdje ih dočekuju susjedi što su pompoznim mimohodom slavili etničko čišćenje kao najsvjetliju ratnu pobjedu.

Nego jesi čitao na Blicu, kažu da se priprema, pazi sad, „montažni grad“ za 400.000 potražilaca azila negde na jugu Srbije. Onda su pozvali neke dežurne političare da upozore da to ne može tako, jer bi to bio problem bezbednosni em finansijski. Misliš li da u Blicu rade idioti ili samo govna? I zašto za sagovornike biraju sebi slične?

Groucho, utorak 18:16

Dragi moj Okse,

Sećaš li se kad je vaktile Blic bio ugledna novina? Ni ja, to je bilo ihaha, još u ono vreme, a tad je bilo dovoljno da budeš protiv Slobodana Heroja i odma ti prišiju etiketu da si normalan. Dakako, za to se fasovalo nežno milovanje preko bubrega, i to ne ovim pederskim pendrecima koji se zovu palica za suzbijanje žive sile, nego brate bila slobodanka od metar, pa to kad oplete po grbini, usta sama pevaju Vidovdan i traže carstvo Dušanovo. Danas kada smo odrasli ljudi, fala kurcu, znamo da nije dovoljno biti samo protiv zla, nego i pogurati u smeru dobra, inače dolazi do šizofrenih situacija. Npr: „Govno nije zdravo! Nemojte jesti govno! Jer nije zdravo! Jer je govno! A ono nije zdravo! Jer izlazi iz dupeta!“, „Sve reko čovek tačno, bravo, bravo, istako štetnost govneta!“, „Svi treba da budemo ko jedan protiv jedenja govneta!“, „NIKOLIĆU, DAJ ORDEN PRAVOM ČOVEKU JEDAMA U ŽIVOTIĆU!“ i Toma, kućeštaće, odlikuje, ispravan čovek, treba podržati stav antijedenja govneta. Dakle, u nedostatku moralnog kompasa i jasnih vrednosti, dobro je sve ono što nije zlo, pa makar ne bilo ni jedno ni drugo, nego nešto između, bljutavo i nepotrebno od čega ljudima bude neprijatno, kao recimo „Legende“ (i to konkretno kad onog Ivana pevača pogodi pesma pa krene da se loži). Tako je svaki dan kad Srbin/Hrvat ne prebije Hrvata/Srbina preljep dan, ko ono kad je Lenjin blago prekoreo decu da ne galame pod prozorom. A mogao je sve da ih postrelja.

Blic, koji misli da njegov ugled treba do kraja univerzuma da se drži na lovorikama borbe protiv Cobeta, postao je jedno abnormalno sranje od novine puno poluinformacija, laži i senzacionalizma; čak i kad par posvećenih novinara (kojih ima) donesu priče koje bi javnost trebalo da zna (a što je osnovni zadatak medija), glodar ih uzme pod svoje i prigodno ih debilizuje u cilju pravljenja kratko- i srednjoročnog hajpa eda bi se krezuba masa pujdala na ono što se kaže i što prodaje novine. I sad, čovek da pomisli da je to naš izum i ko poslednji izađe da ugasi svetlo i tako to, a onda se setiš da je vlasnik Blica grupacija Axel Jerry Springer, te da je tako Blicu rođeni brat Bild, najveće govno od novine u univerzumu koje u disciplini pljuvanja po random osobi eventualno mogu da prejebu The Sun i Daily Mail. Hoću da kažem: ovo što je Blic postao nije nikakav endem, nego je deo šireg evropskog trenda tabloidizacije i debilizacije novina. Jbg, repromaterijal je skup, neobrijane i smrdljive spodobe koje za sebe kažu da su vegani ječe za amazonskim prašumama, doba je interneta, novine niko i ne čita, jbg brate, treba na svaki način očuvati mašineriju. Uostalom, Newsweek je elegantno prešao na online izdanje kad je video dokle je došlo, a Huffington Post je prilično respektabilna novina. Nego, krčka se ovih dana da će Švabo da uvodi vize, i to tradicionalno produhovljena bavarska hrišćanska desnica? Hoće li opet – Bože zdravlja – vreme berićeta kada se mesto u redu pred austrijskom ambasadom prodavalo za 20 židova?

Poozdravlja te Gručo

Ox, utorak 22:20

Ne znam ti ja ništa o slavnim godinama Blica, kacmo ono rušili Slobu svršavao sam osnovnu, sećam se jedino da su moji kupovali Našu krmaču i Bre, a meni bilo smešno to. Ali nije poenta u Blicu, nego u vesti. Matrica je nenadjebiva: izmisliš opasnost (pretnja regionalnoj stabilnosti/neposredni bankrot/napad IS) kako bi političari mogli da je junački demantuju i stanu na branik svoje prćije. Ovo sa MONTAŽNIM gradom lep te jebo je najveća izmišljotina u istoriji novinarstva, zamisli ti samo montažni grad za 400.000 ljudi, to je veće od Niša i Novog Sada, pa još zamisli da je zla EU smislila da to bude baš u Srbiji, pa ako si uspeo u to da poveruješ onda ti nije teško ni da poveruješ u spasioca Vulina koji revolucionarno levičarski stupa pred briselske tehnokrate i kaže: Srbija nije konc. logor, no pasaran, bratijo! Tako lobotomiran lažnim vestima i lažnim moralistima sigurno si onda već zaboravio da je taj isti antifašista Vulin uveo prinudni rad socijalnim slučajevima i oće dukine dečiji dodatak za švrćane koja beže sa OTO i muzičkog.

Što se tvog pitanja tiče, ma jok, kakve vize. Od toga nema ama baš ništa osim praznih pretnji, koje se za Rome ovdašnje možda baš i ne ispostave kao prazne, eno gde tastatura mudroseri već optužuju prljave cigane što nas ovako divne brukaju po svetu, idu tamo i traže neke kurčeve azile, a vidi kako im je dobro kod nas! Mada, ako Vulin nastavi da smatra i „levičari“, možda uskoro budu vadili građane tamnije kože iz autobusa da nas ne blamiraju tamo. Doduše, ne bi bilo zgodno ni za tu EU da uzme balkanskim gologuzanima bezvizna putovanja – jedino što im je konkretno dala (dala je ona i milijarde neke, nije da nije, ali ništa od toga ja nisam video), posebno u vremena rastuće rusofilije koja nema baš nijedno racionalno obrazloženje, samo ono: Putin reko njet, evo ti kurac Merkelova. Tako da ne brini, u dogledno vreme ćeš moći i na Crveni trg i na Aleksanderplac bez vize i čekanja pred ambasadom, mada, realno, koj ćeš kurac tamo, a i odakle ti pare.

Zdravo mi ostaj do sledeće prepiske.

 • Animozni

  Ma ova nacionalna netrpeljivost je još jedan isprdak propagande ispiranja mozga, mislim ono, kad god zafali stvari koje maskiraju realne probleme op op hajde da odemo do Srebrenice/organiziramo svječani mimohod/unesi random event a la devedesete, a kako možeš biti protiv Vučića sad izdajo roda svoga pa bacio je venac sa mosta i rekao im u lice da slave šest dana i noći, da ne kažem kako samo možeš da braniš ove ustaše šta nisu genocidan narod, jesu bre, mi nismo, ali oni jesu i onda pod licem pravde moraš biti za svoj narod jbg… Zamisli najjače ironije pogineš u ratu sa celom porodicom i tvoje ime iskoriste za povod za novi rat pa hahaha koji carevi pa ponos naroda svoijeh! Zajebi tridesetogodišnji konstantni pad države, brate, vadi pušku i dogodine u Kninu aj zdrao

 • ironstar

  Newsweek se opet stampa, ima skoro godinu i po dana.

 • Zlatko Vukic

  Malo ste se zajebali. Nije desnica pravila holokauste i pogrome, vec levica. Uvek svi zaborave da je nacional-socijalizam ipak socijalizam. A i fasizam je grana sa istog drveta.

 • Danko

  Srdacan pozdrav redakciji.
  Jebao vas lose ovaj prozor sto iskace sa leve strane za tviter, Fb like i google+. Zaklanja prvih 7 redova teksta, ne mogu da sklonim, ne vide se prve reci u redu.
  Posto minimum 18 sati dnevno radim refresh i klikcem na arhivu da vam povecam broj pregleda molim vas da me, znaci, ispostujete i pomerite ovo sranje vise levo.
  Ili cu prestati da klikcem pa cete morati da volite Natasu Kandic i Vulin ce voleti vas za pare

 • Animozni

  A Demokratska Republika Kongo je ipak demokratija. Jer se tako zove. A i kapitalizam je sa istog drveta…

 • Zlatko Vukic

  Ne kazem ja da demokratija i kapitalizam nemaju mane, samo da su mnogo bolji izbor od totalitarizma i socijalizma u bilo kom obliku.

 • Animozni

  Suditi o socijalizmu po propalim primerima koji su postojali u 20. veku je isto kao da sudiš o demokratiji po npr. Spartancima… Banalizujem, ali demokratija postoji dva i po milenijuma, socijalizam manje od sto godina.

 • BlackHoleTarzanija

  Bio neki bag, popravljeno je.

 • Zlatko Vukic

  Ako je za toliko kratko vreme uspeo da napravi toliku stetu sta bi tek bilo ako se ponovi?
  Uostalom, sam je Marks rekao:”Istoria se uvek ponavlja, prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.
  Mada ce ovaj put verovatno da bude mnogo vise zrtava.

 • Animozni

  Ako si čuo za Aleksandra Velikog, Cezara, Napoleona onda si svestan da si upravo nazvao demokratiju farsom… Više puta. A i taj kapitalizam ima nezgodan običaj da dođe u vidu tepih-bombe. Eventualno njemačke/anglističke ekonomske zavisnosti. Eventualno građanskog rata. Ali hej, nisu to žrtve demokratije, fino je ona oprala ruke od toga…

 • Zlatko Vukic

  Demokratija ima jednu poprilicno ociglednu manu: dve budale imaju vise glasova od jednog pametnog.
  Medjutim kapitalizam ima jednu dobru meru protiv toga: iako si u vecini, nemas pravo nad tudjim vlasnistvom.
  Sto je u potpunoj suprotosti sa socijalizmom: socijalizam so odrzava tudjim parama. Na kraju ostane ili bez ti h tudjih para ili bez drugih ljudi.
  A sto se tice oblika “kapitalizma” koji se kod nas sada uvozi, to je sve zasluga socijalizma i naplate nase neutralnosti.
  Niko ne voli da ga reketiraju.

 • Animozni

  Ta dobra mera se lako preformuliše u: ako imaš dovoljno veliko vlasništvo većina ti ne treba da bi odlučivao. Ako je ovo kod nas sve zasluga socijalizma, zašto Njemačka nije trpela reketiranje posle svog ,,socijalizma”, kako si ga nazvao? Novac radi novca u kapitalizmu sve okreće novcu. Umetnost, zdravstvo, nauku, sudstvo (pravdu), sve ih pokreće novac. Tako dobijaš smeće od kulture gde se okreće novac, sudski sistem koji štiti korporacije, zdravstvo gde te leče dok imaš novca, zagađenje okoline koje je jeftinije od čuvanja iste, tehnologija se razvija u svrhu povećanja produkcije i konzumne politike itd. itd. primera ima bezbroj. Prednost socijalizma jeste da novac nije u prvom planu, već ljudi. Uzima se novac od ljudi koji se potom ulaže u ljude. Šta znači ,,tuđe pare”? Ako misliš na korupciju, to nije greška ideologije i sistema, već određenih ljudi. Demokratija nije ništa otpornija na korupciju (u tome je razlika između našeg kapitalizma i tog ,,funkcionalnog” na koji misliš).

 • Zlatko Vukic

  Kapitalizam je funkcionalan kada nema socijalistickih programa i politika da bi ga ometali. To je ono sto izgleda ne mozes da shvatis.
  Socijalisticki sistemi nikad ne uspevaju da alociraju resurse kao sto to moze slobodno trziste.

 • Animozni

  Gde je taj kapitalizam bez socijalističkih programa? :/
  Kapitalizmu trebaju radnici i konzumeri proizvoda/usluga, naravno da će imati određene mere i ,,povlastice” koje bi omogućavale još efikasnije iskorišćavanje istih.

 • Zlatko Vukic

  Socijalisticki programi sluze samo za to da levica dobije glasove.
  A to “efikasnije” iskoriscavanje istih kroz socijalisticke programe jedva da daje tek neku kratkorocnu korist, ali pravi veliku stetu na dugi rok.

 • Animozni

  Ah, dakle služe za glasove samo… Pretpostavljam onda da si vratio socijalizmu sve što je on uložio u tebe? Jer, zamisli, besplatnog zdravstva, obrazovanja, sudstva i mnogih drugih tako mlitavih, neisplativih i bezveznih stvari nema u kapitalizmu u koji veruješ.
  Sere mi se od neoliberalista i kapitalista koji žive na socijalističkoj sisi, demantuju sami sebe svojim postojanjem…

 • Zlatko Vukic

  Prvo, nema nista besplatno.
  Naucite vise, “besplatno” kosta mnogo, mnogo vise nego stvari placene po trzisnim cenama, pogotovo kad ih daje drzava.
  Nema besplatnog rucka, narodski receno.

 • Animozni

  Da, nije besplatno, plaćaju ga ljudi koji su živote dali za izgradnju jedne ideje, jedne države, koliki god ona promašaj bila ili ne bila. Plaćaju ga oni koji su mislili da će to što oni ulažu biti investicija za jednu naciju i njene buduće naraštaje.
  Budući naraštaji su na njihovom znoju ladili jaja i grejali barut. So na ranu su ove ,,mere kapitalizacije” i ,,otklanjanje greški socijalizma” tim ljudima koji su svojim rukama gradili trotoare kojima šetaš, zgradu u kojoj živiš… So na ranu im je što ih kapitalizam nagradi penzijom od 16.758,44 dinara za to što su nam podarili ,,glasove za levicu” i ,,lađenje jaja bez posla”. Ne plaćaju kapitalisti koji su dobili nacionalna dobra od popaljenih, mladih nacionalista željnih parčeta Zapada, o ne, a kada ponestane zemalja koje tek treba da prime kapitalizam, a samim tim i da kapitalizam primi njihove resurse, sve će se to raspuknuti kao balon od sapunice. Ne veruj meni, veruj istoriji

 • Zlatko Vukic

  Moj deda je u ime te borbe preziveo koncetracioni logor i medicinske ekperimente.
  Posle je zivot morao da rizikuje dok je cuvao granicu i jurio ljude koji se nisu svidjali rezimu.
  I sata je dobio za uzvrat?
  Porez koji je bio toliki da je skoro svu zemlju morao da rasproda da isplati socijalisticke krvopije.
  Ti isti paraziti su takodje unapred podelili drzavu tako da njegov narod izgubi najvise.
  Doziveo je i da vidi kako autonomna pokrajina postaje siptarska nezavisna drzava. Mozda je i srecan sto je umro pa nece da dozivi da se i Vojvodina odvoji jer je Austrougarski kaplar jos za zivota odredio gde su joj buduce drzavne granice.

 • Animozni

  Tvoj deda je sigurno, u toj svojoj borbi, želeo da mu državu vodi
  kancelar, sve u službi berićetnog anglosaksonskog
  kapitalizma? Ma unapred sve podelio Austrougarin, planski doveo Srbe u Vojvodinu da bi ih kasnije oterao… A Arsenije Čarnojević isto njemački plaćenik, i on odvodio Srbe sa Kosova, i po njemu se treba malo ispišati. E, znam! Tito i svemirski gušteri su zauzeli sve važne funkcije na svetu i unapred sve predodredili da se desetkuje srpski narod… Smanji sa Trećim okom malo i zreo si za novu generaciju botova prozapadnih politika, prijatan dan ti želim!

 • Zlatko Vukic

  Znaci sveo si se na najnizi stepen.
  http://i657.photobucket.com/albums/uu295/DanfromtheHills/argument-pyramid.jpg

  I da, kazi da sam Iluminati, Mason ili predstavnik malih zelenih, ali cinjenica ostaje da je Srbija izgubila mnogo teritorije po granicama koje je kreirao AVNOJ i 1974. kada je jedina od republika dobila dve autonomne pokrajine.
  Ti si zreo samo za ludnicu, Srecno lecenje!