Prijepiska srijedom: Lepo vreme, kad ono oluja

Ox, nedjelja 13:03, kolovoz 2015.

Visokopoštovani Gručo,

Kako je bilo na crnogorskom priobalju? Jesi li se nalivao vinjakom i tako pijan jebao Švabice da im se svetiš za sve germanske nepravde prema nama? Imamo li još jednu recku protiv Njemaca?

Ove nedelje smo saznali da naše čitalaštvo može da se pokrvi oko Ubera jednako kako može oko Srebrenice. Hajde da vidimo kako stojimo sa Olujom. Dok ovo pišem, u Zagrebu i Kninu se uvežbava strojev korak, moćna hrvatska vojska će izvesti oba ispravna tenka na ulice da pokaže silu o koju će se slomiti svaki agresor, a ti agresori – kurve stare – nikad ne spavaju kao što se zna. I tako će ratnički proslaviti do sada neviđenu efikasnost u etničkom čišćenju. Ima kod Remarka u Iskri života o brigama upravnika nemačkog logora da mu se neće zapušiti dimnjak krematorijuma, ako ga previše podloži Jevrejima, pa je zato Njemac ubijao sistematski. Nema toga kod Hrvata – za 84 sata čista Krajina, malo porušena, ali zato svakom po veš-mašina, a onima što su u klanju staraca pokazali poseban umetnički dojam i po satelitska antena da im dečica gledaju Cartoon Network.

Naravno, ne bi Tarzanija bila najbolje što postoji na srpskom internetu da ne ulazi dublje u problematiku i, što se kaže, nudi višak vrednosti. Zato sam zamolio našeg Dopisnika iz Zagreba da nam pruži koju insajdersku informaciju o proslavi i njenom povodu: „Najprije bok, dragi Srbi, osobno bih vas sve cjelivao, ali nema vas nešto ovdje kod nas hehe. Prema mojim izvorima, Poglavnik će osobno doputovati iz Argentine ne bi li nazočio velelijepnom mimohodu u prijestolnici slobodne nam Domovine. Također, on je već dao natuknice i tražio da pred tenkovima tijekom mimohoda idu srbijanski traktori, čime bi se ovom krasnom događaju pridodala i edukacijska nota te kako bi se mladež mogla uvjeriti u nadmoć Hrvata vođenih katoličkom vjerom. Na traktore bi posjeli Pupovca i još dva Srbina što su nekim čudom pretekli, no to se može pospremiti pod statističku pogriješku hehe. Poglavnik je još zahtijevao da službeni spiker bude Joe Šimunić.“

Hrvati su, moj Gručane, za dom očigledno spremni. Posle mi je naš Dopisnik iz Zagreba ipak javio da od ovih ideja nije bilo ništa jer Hrvatsku izgleda vode „srbočetnici i jugokomunisti“, što mu u neoustaškom narativu dođe na jedno te isto. Kod nas je, opet, dan žalosti. Kako ćeš ti oplakati Krajinu?

Groucho, nedjelja 15:27, kolovoz 2015.

Dražesni Okse,

Crna Gora, majka sviju nas kojima je đed ubio Turčina pa promenio prezime u strahu od krvne osvete i prebegao u Srbiju te samim tim i Srbije, raširila mi je svoje roditeljske ruke već na graničnom prelazu Dračenovac i detaljno me opipala po gepeku, koje pipanje je bilo praćeno roditeljski oštrim pogledom carinika. Nakon brzih par cik-cak urokljivih pogleda (đa gepek, đa mene u oči) momak u zelenom mi se izvinio zbog neugodnosti jer, kako kaže, „čekaju neka bezbjednosno interesantna lica“ te kurtoazno poželeo prijatan boravak u Nezavisnoj. Vidiš, Oksaro,  iako vozim askurđelov Punto i građen sam za poštedu od fizičkog – obrada nastavne jedinice šah, izazivam sumnje da sam „lice“ (što je u prvi mah neprijatno, ali ti posle digne samopouzdanje tako da osetiš potrebu da se kao takav kurčiš pred prvim Berancem™ V=4m³ koji te svojim podrigom na Nikšićko pivo lahorasto oduva direkt u dolinu rijeke Lima Vasojevka svaka fina). Što se smatra vinjaka, ispostavilo se da je, dok pičiš kanjonom Morače u uslovima od 446754 stepeni Celzijusa ka drevnoj Podgorici, vinjače najbolji drug na drumu, Mirko Alvirović kurac da jede. To kako vinjau ispegla krivinu i ubrza vožnju, kako unapredi bezbednost u saobraćaju i prevede staru baku preko puta uz pomoć ulice i blatobrana, to nema nigde: zato i jeste piće bogova, domaćina i Petra Božovića i što se mene tiče, ja bih ga uveo kao obavezan deo opreme ne samo na putu, nego i u vrtićima. Što se pak Švabica tiče, nešto su otanjile ove godine, a na njihovo mesto su došle Ruskinje: to sve glavato, to tetkasto, pa sve njunjori jezikom Tolstoja i onog drugog – hoćeš da radiš radnju, raskopčaš se i isturiš gargiju a široka slovenska duša se razneži pa vikne SNJEGUROOOOOĆKA, sredoje se indisponira jer nije ispunio očekivanja, i šta da radiš u tim uslovima nego da ga vratiš u futrolu i kažeš „doviđenja i izvinte ako je bilo nešto“. Velika je ruska pička, moj Okse, velika i moćna, suzama ne veruje.

Tužni jubilej proslaviću uz setnu melodiju „Kolone“ legendarnog barda Krajine – Save Putnik. Da, dvadeset godina je prošlo od najveće traktorijade u novijoj istoriji na teritoriji Srbije i baš me čudi kako to mili Saša (čija je stranka najagilnije roktala po liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica), koji prezire osrednjost i puca samo na najveće, nije ubacio negde u svoj CV. Pazi, mili Saša i njegovi politički i mentalni roditelji nisu time uradili ništa čime i danas ne bi mogli da se podiče: em skoro svi Srbi u jednoj državi, em su rešili su pitanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj u korist mira i regionalne saradnje, odnosno Hrvatske. Pa se ti posle pitaj što ga tetka iz Nemačke podržava i uvek mu da 50 evra za milku kad dođe: mili Saša – kako god okreneš  i bez obzira da li je to planirao – radi ono što se njoj sviđa. Mili Saša, uvidevši da stvari uvek idu u suprotnom pravcu od onog kojim je planirao da idu te da bi nekad neko možda i mogao da pomisli da je nesposoban, rešio je onomad da postupi kao sposoban političar, da se prepusti struji i da bude poslušan, pa je samim tim otklonio svaku sumnju u to da je nesposoban. I tako se, dragi moj Okse, ispostavilo da mili Saša celog svog političkog života sprovodi jednu istu političku agendu, uvek na vlasti, samo sa drugih pozicija. Mada ja imam i drugu teoriju: mili Saša, koji intimno nikada nije prestao da bude radikal sa dna kace, rešio je da upotrebi svoje šuntavilo i usmeri ga na pravi cilj računajući –  ako je uspeo da usere priliku da pobede radikali i da bude, bude sve u plavom, moći će da usere i svaku pomisao na Evropsku uniju, doduše, on će pasti kao žrtva na tom putu, ali nijedna žrtva nije dovoljno velika ako se obnovi Ideja, a njega, ako se za Tri jerarha sete, sete. Liči li ti to na njega, Okse, je li sposoban on za to? I plašiš li se svog odgovora?

Nego pustimo mi sad milog Sašu kad se ujčevina razobadala i samo gleda kako da naudi Napaćenoj Otadžbini i ništa manje Narodu koji nema leba da jede: Tompson šilji onaj njegov mač i setno ga gleda, Miroslav Škoro komponuje lascivni bećarac a sve ispadne nekako domoljubno, proba da zavije kurac u metaforu kad ono vodotoranj, isklesan mermerni Tuđman u haljini koji s obe ruke pokazuje „EVO VAM GA“ – ovo su u Šokačkoj, dragi moj Okse, dani muškog principa, dani neostvarene penetracije, dani faloidnih simbola. Po ulicama Zagrijeba krenuće Parada hrvatskog ponosa, sve sami mladi školovani časnici, branitelji hrvatske opstojnosti i samobitnosti u Iraku i Avganistanu, a krezubi i mentalno načeti veterani rata će u didinoj uniformi da urlaju protiv „jugokomunista i srbočetnika“ (jebote!) koji vladaju Hrvatskom uz  obavezno JESAM LI SE JA ZA TO BORIO. A niko da mu pošteno kaže: jesi, ujo, ti si govno i topovsko meso i baš si se za to borio, samo ne znaš, onda si valjao a sad idi umri negde i ne smetaj, na ti ordenja malo, a evo ti i antipsihotika, dva dnevno, i uveče sedativ. Ume li neovisna Hrvatska da peva kao što su zenge pevale o njoj, Okse? I liči li ti to na one rezerviste što izgiboše tražeći dnevnice koje su zaradili misleći da znaju za koga ratuju i protiv koga?

Pozdravlja te Gručo

Ox, ponijedijeljak 21:55, kolovoz 2015.

Dragi Groucho,

Nisam ni sumnjao da je vinjak odradio ono za šta je smišljen, naime da čini ljude boljim nego što im realne okolnosti dopuštaju. Da je prošao tajni plan kruševačkog podzemlja i na front 1995. – ma još 1991. – poslato 900 hektolitara čarobnog rubinštajna na smenu bi zagrljene zenge i arkanovci pevali Tompsona i Baju Malog Knindžu, u slovenska usta bi se ljubili i zajedno psovali Amera i Švabu što im je sve ovo zakuvao, zaklinjali bi se kroz suze pokajnice na večni mir i očuvanje zajedničke domovine, jedino bi kurve Slovenci pili klaker i ipak se otcepili, ali realno koga boli kurac, njih bismo posle zajedno pregazili i porobili, dali na upravljanje Socijalističkoj Republici Makedoniji da i Slovenci vide šta je Balkan.

Pošto plan sa vinjakom nije uspeo, neko je morao da se odveze traktorima, a nekome dopalo po šest šporeta i veš-mašina, evo gde, dok pišem ove retke, huču nauljene gusenice sveže prefarbanih hrvatskih tenkova, a masa će zagrebačka oduševljeno pozdraviti svoje vitezove koji, ako i sa zločinima imaju nešto, onda se omaklo jebiga, a ako se baš i nije omaklo nego je bilo planirano i sistematski, opet nema veze, pa šta, neće se Srbi valjda kao ljudi tretirati. Pljeskaće kad prođe samohodna haubica, kao majmuni će blenuti kad nadleti avion, a posle će otići da gledaju tursku seriju i Velikog brata, pljeskaće kad Hatima poljubi Memeta i kao majmuni blenuti kad jedan selebriti opsuje drugog. Lepo smo videli sve to kad je onomad bio Putin, a mi mu prezentovali vojnu silu koja će, ako treba, braniti Crveni trg od američke čizme.

I vidim nas u ogledalu, istih mentalnih sklopova i kurtonskih moralnih načela, oprosti na generalizaciji i malo biološke teorije, jer ko god je u datom trenutku držao veću toljagu pojurio je da umlati onog drugog, onog sa pogrešnim krvnim zrncima. Dok je Beograd imao veći dildo, sravnjen je Vukovar, a onim nesrećnicima u Krajini objašnjeno da treba da se otcepe, da je to neobično važno za srpsko pitanje. Kada je Tuđman došao u posed veće toljage onda je uradio sve obrnuto majku li mu jebem ustašku. Ali ne znam Gručane, ima onaj fenomen, prirodni rekao bih, da tvoje govno uvek manje smrdi – znaš kad si u WC-u i kenjaš, nekako se srodiš sa sopstvenim miomirisima pa ti lepo, a kad uđeš u WC dok neko drugi obavlja rabotu onda ti gadno i pomisliš kakav je to čovek. To je očigledno primenjivo i na međuetničke odnose, pa nije li tvoj mili Saša, a Premijer nas sviju, upravo izgradio ime tvrdeći da je naš zločin opravdan i štaviše poželjan, a da je njihov zločin jebiga – zločin.

Ima još nešto gde bih voleo da čujem tvoje mišljenje. Koliko god mi bili isti više nego što je nacionalistima drago, postoje i razlike: u Hrvatskoj danas vlada atmosfera kao da se rat juče završio, kampanje se istim žarom vode kao da sledi paljenje visokih peći u Jasenovcu, najozbiljnije se meri ko je koliki Hrvat i ko slučajno ima kap srpske krvi, traže se verolomnici i istražuju posrbice… nije to sa naše strane Dunava baš tako, bič inspiracije ošine doduše katkad D.J. Vučićevića pa se sa naslovne strane svog govnjoida zapita da li je Kolinda ustašica, i da li su blesavi svi oni Srbi koji letuju u Dalmaciji i Istri, ali nije to to, nema onog žara, mi se više bavimo ko je šta ukrao i koja je stranka više kadrova nagurala u javna preduzeća. Na Ravnu goru ne ide više ni Vuk, dok Tompson i dalje okupi ljudi kao da u duetu nastupaju Čola i Ceca i da se besplatno dele akcije Gugla.

Zašto Hrvati, Gručane, i dalje pričaju o Srbočetnicima, a mi mnogo manje od Hrvatoustašama? Jer su oni manji narod pa imaju komplekse? Jer im je pobeda, serem se ja u nju, dala za pravo? Jer im je Đorđević metnuo trojku? Jer smo im usred Zagreba dali dva gola leđima, dok se nemoćni Ladić koprcao kao šaran na suvom? Imaš li odgovore?

Groucho, utorak 10:15, kolovoz 2015.

Dragi Okse,

Pitaš zašto se Hrvati lože, zašto se za njih rat nije završio, otkud ti jugokomunisti i srbočetnici? Nema to druže nikakve veze sa narodom, ista smo mi govna, istija nego što bi neki voleli i hteli da priznaju: jezik nas veže, onaj sa pet imena, jedina stvar koja uspostavlja prirodne granice i koja gura ljude u jedinstven kulturni tor. Isti je to sistem, dragi moj Okse, koji funkcioniše tamo i ovde, nije Jugoslavija bila ni najmanje neprirodna od trena kad je nastala jer je sve vodilo ka njoj, nego narodi naviknuti da imaju misiju (osamostaljenja i/ili ujedinjenja) ostvarivši je prosto nisu znali šta dalje sa relativno moćnom zajedničkom državom koja je, ispostavilo se, samosvrhovit cilj posle koga ne ostaje dovoljno ontološkog pokrića za njih same kao zasebne etničke jedinice, prosto, jedan sindrom posthilijastične depresije. U prevodu: ujedinili smo se, al opet ne bismo da budemo Jugosloveni, a i čemu sad brate slatki čovek da se nada i da sanja, šta, kao treba da se razvijamo i ta govna?! DAJ NEŠTO JAČE! I tako su rođene – onako kako su rođene – slabašne državice sa misijama dalekim i neostvarljivim kao što je to vaktile bio komunizam: taman misliš primakao si mu se, a on ustvari tamo negde na horizontu, lebdi u prostoru kao bestelesni entitet, kao Bog nad vodom. Svi ti naši nacionalni snovi i težnje, sve te ideologije, strategije, mitovi, legende, zastave, grbovi i ostale pičke materine su najobičnije šargarepe na štapu, a na taj i ni na kakav drugi pogon radi perpetuum mobile koji etnolozi, istoričari, politikolozi i sociolozi zovu „narod“. Ne treba tom narodu ostvarljivih misija ako želi da ostane u koheziji/nacionalnom jedinstvu, dragi moj Okse, jer njihovo ostvarenje rađa postkoitalno razočaranje i ono obavezno JESAM LI SE JA ZA TO BORIO, a onda se samosvrhovita narodna mašina raspe u milione individua posvećenih egzistencijalnim problemima kao što su leba i s leba.

Mi smo, dragi Okse, paradoksalno, imali prilično mnogo sreće u odnosu na Hrvate, jer kada neko čeka državu hiljadu godina, to ostavi izvesne posledice. Naš moderni državotvorni narativ (pozdrav za Ariela) svoje korenje pustio je u vreme nedosežno pamćenju danas živućeg čoveka, TV-kamere i jućuba, dakle, pre dvesta godina, u doba Prvog ustanka: upravo zato što je tako dalek, zaogrnut je mitom i poezijom, pa se sa te distance komotno može verovati u njega jer baš zbog nje ne obavezuje toliko, pa se može i travestirati, i onda gazda Gruju zajebe gazda Đoka a Boletu smrdi iz usta na dupe i svi se smeju. Što veća vremenska distanca od državotvornog mita, to više slobode: tako stvar stoji sa nama koji upravljamo sobom već dvesta godina. Sa druge strane, moderni državotvorni narativ u Hrvatskoj traje nepunih dvadeset pet godina, država ganc nova, malo prešla, još nerazgažena pa se Hrvati još snalaze u sopstvenoj koži, gradeći državotvorni mit u vreme kamera i videoklipova sa ratnim zločinima, amaterski snimljenim za uspomenu i dugo sećanje u samotnim ličkim noćima u SUR „Dinara“, vlasnik Krešimir Dmitar Zvonimir Broć. Tu je kvrga, dragi moj Okse: državotvorni mit kao ugaoni kamen države MORA PO SVAKU CENU DA OSTANE ČIST. Rat je uvek oslobodilački, pobede su uvek veličanstvene, vojskovođe su uvek genijalne, neprijatelj je po prirodi stvari uvek pokvareno govno, a Otac Nacije, prvi, jedini i najveći je genije izrastao iz naroda kako bi ga oslobodio, ne čovek nego polubog. A sa druge strane, previše je dokaza za previše zločina, sve je to dokumentovano i snimljeno, neprestano se kompromituje mit o nastanku države pa samim tim i država sama. A kada je država ugrožena, ona se bogami i brani, mobiliše se narod koji je čini, mobiliše se sam u strahu od ljage zločina, mobiliše se da bi ostao jedinstven jer ako pretnje nema, misija je ostvarena, a posle ostvarenja dolazi šta? Razočaranje i individualizam, Oksaro, mrski individualizam koji razara mitove i obesmišljava ratove.

Bolje smo prošli, Okse. Lakše je stvoriti legendu od maglovite uspomene na hajdučkog vođu ustanka od pre dvesta godina i lakše ju je prevazići. Mnogo je teže to uraditi kada za predmet imaš krivoustog kvazimaršala u operetskoj uniformi, još živog u sećanju, sa sve krvavim rukama.

Pozdravlja te Gručo

A VOLI VAS FRANJO

 • Joker

  Najbolja prepiska do sada. Svaka čast…

 • nikola tomislavic

  Pa da, u Zagrebu dan danas se pale srpske zastave, danasnji hrvatski premijer je ’95. u Slankamenu u Hrvatskoj Krajini izjavio da cetnicka ruka tu vise nikad da dodje, u Srbiji dan danas mirno zive kandidati na prvim predsjednickim izborima Republike Hrvatske Krajine (google: Rade Leskovac), predsjednik Hrvatske je osvjedoceni ustasa (s lijepim srpskim imenom srpskog kralja iz 10. stoljeca), a i jebiga, Hrvatska ima velebnu povijest (istoriju) drzave iz 2006. godine

 • Milan Stojadinovic

  u razgovoru s jednim “kolegom” sa sajta smo dosli do zakljuchka da broj zrtava (izmedju ostalog) nije bitan da bi neshto bilo genocid. bitno je da postoji Veliki Plan.

  “Rešiti, na koji način rešiti? To je tema današnje rasprave. Da nanesemo
  takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah
  zahvatiti, da može da kapitulira u nekoliko dana”, rekao je tada
  predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

  znachi – Oluja je genocid!

  ustvari nije… “sud” je reko da nije i nije… ebem te “svetska pravdo”!

 • DmDm

  Hrvatska je povijesno starija od Srbije, ako nisam krivo upucen, ali trenutno hrvatska nema nesposobnog predsjednika, vec nesposobnu predsjednicu (isti kurac), koja umjesto da radi nešto u državi se slika u brodu kako “peca ribe”, kako kreči stan i organizira ovakva sranja da bi nam još dodatno ojadila državnu blagajnu, tako da smo po tom smislu, mi hrvati i vi srbi skoro u istim govnima, država za kurac, politicari govna, posla nema, ko ima ko da ga nema, samo nam još ovo treba da se još jebemo oko rata koji je završio prije 20 godina. Pitanje za tebe ipak, jel ti draže da ti pare krade sisata predsjednica ili debeli did od 60 godina? To je jedini razlog zašto je Kolinda postala predsjednica, to i činjenica da se pola hrvata loži na Ustašstvo, dio povijesti kojega se Njemačka i Italija srame, a mi iz nekog čudnog razloga ponosimo, iako smo prodali zagorje i jadran.

 • nikola tomislavic

  Stvarno jesmo u kurcu kad Rvata Rvata ne prepozna :) doslovna varijanta mog upisa bi bila:
  u Beogradu dan danas se pale hrvatske zastave, danasnji srbijanski premijer je ’95. u Glini u Srpskoj Krajini izjavio da ustaska ruka tu vise nikad da dodje, u Hrvatskoj dan danas mirno zive kandidati na prvim predsjednickim izborima Republike Srpske Krajine (google: Rade Leskovac), predsjednik Srbije je osvjedoceni cetnik (s lijepim hrvatskim imenom hrvatskog kralja iz 10. stoljeca), a i jebiga, Srbija ima velebnu povijest (istoriju) drzave iz 2006. godine

 • Pacov

  Poenta je bila da Hrvatska gradi svoj nacionalni identitet vecinom na pobedi u ratu 1995. To je prvi put u modernoj istoriji da je Hrvatska bila nezavisna, ako izuzmemo onu fasisticku iz 1941. Srbija je vec odavno izgradila taj identitet, jer je bila (polu)nezavisna jos od pocetka devetnaestog veka. Srednovekovne drzave se ne racunaju tu, zato sto tad nije postojao pojam nacije (tvorevina 19og veka). Naravno, Hrvatski i Srpski narodi su stariji od devetnaestog veka, ali Hrvatska i Srpska nacija nisu. Narod i nacija nisu sinonimi.

 • Milan Stojadinovic

  uvek volim kad procitam razuman komentar B-)

  p.s. jeste istorijski “starija”, samo dzabe to pricas u Srbiji, ni svoju istoriju ne znaju.
  p.p.s. jeste starija, al je srpska drzava malo duze bila nezavisna ;-)

 • Milan Stojadinovic

  dok je ovaj post chisto sviranje kurcu B-)

 • velislav glavaš

  a znaš zašto je sud tako rekao??
  pa zato jer je tuđman to rekao ’95 (3 dana pred Oluju) – ne ’91…
  rekao je to nakon 4 godine okupacije i istjerivanja hrvata sa područja krajine, nakon djelovanja u smjeru odcjepljenja tog dijela hrvatske, nakon hrvatske volje da se konflikt riješi mirnim putem (prvo plan z-4 kojeg ste odbili, pa ženevski sastanak u kojem je hrvatska strana rekla srbima da može položit oružje kako bi krajina MIRNOM reintegracijom bila vraćena u ustavnopravni poredak RH, kao što je između ostalog bilo sa istočnom slavonijom poslije), normalno da je MZ dopustila Oluju jer je vidjela da sa krajišnicima nema apsolutno nikakvog dogovora ni pregovora – jedino što im je bilo prihvatljivo je odcjepljenje krajine od hrvatske – a to neće da može.
  a i generalno manite se ćorava posla, na međunardonim sudovima pravde rade najbolji pravnici na svijetu, ne advokat milić iz grobarskog poduzeća topalović i sinovi, svaka haška presuda ima svoj pravni temelj i opravdana je – isto vrijedi i za osuđene hrvate koji su činili zločine prema muslimanima

 • Milan Stojadinovic

  Pricaj mi malo o tome :D
  mozda me i ubedis…

  da… postojao je srpski plan za istrebljenje musliman a Srebrenica je dokaz, iako su u tom trenutku postojale 2 zaracene strane,
  s jedne Srbi i Muslimani iz Cazinske Krajine
  s druge Hrvati i Muslimani van Cazinske Krajine.

  a Tudjmanove izjave su afekat, Gotovina je Deda mraz, oric je majka Tereza…

  Ziveo “sud”!

 • Milan Stojadinovic

  a ,da… ocepljenje od RH i BIH “nece da moze” al zato ocepljenje od SFRJ i RS uvek B-)

  pravedno samo tako…

 • nikola tomislavić

  jbg druže, ja isto tako mogu reć da države u punom smislu riječi nastaju tek nastankom republičkih država i krajem monarhističkih uređenja, tj svođenjem bilo kakve krune na tek simboličnu, tradicionalnu razinu (što je nastupilo tek završetkom ww2), po čemu bi se kraljevina srbija iz 19. i početka 20. stoljeća razlikovala od tomislavove kraljevine hrvatske iz vremena 10. do 12. stoljeća?? pa najlakše je na vremenskoj lenti povlačit crte kako kome paše i povijesni (istorijski) kontekst prilagođavati sebi. uostalom, ako me pamćenje služi, europa je ratificirala srpsku kraljevinu 1878. na berlinskom kongresu, na kojem je također rečeno da se klonite bosne i da u bosni nemate što tražiti… na taj dio ste se laganini oglušili i kad je nastupila povoljnija klima, udarili na bosnu… također selektivno tumačenje.

 • nikola tomislavic

  onog trenutka kad se slovenija odvaja od SFRJ (a to je bilo prije hrvatske) SFRJ prestaje da postoji… ne miješaj babe i žabe… granice današnje hrvatske su povučene ’45. i postojala je kao republika unutar SFRJ s tim granicama… od nikog priznate granice krajine su napravljene ’91… hrvatska je od 15.1.1992. međunarodno priznata država…
  nadalje, ne znam tko se otcjepljivao od republike srpske… ako misliš na srbiju – osobno mislim da je političko povijesna nepravda da se polako ali sigurno oduzima kosovo od srbije, i ako se mene kao hrvata išta pita – kosovo jest srbija. samo po uzoru na onu “to je vama vaša borba dala”… što se hrvatske tiče i zašto je priznala kosovo, mislim da je to iz dva razloga – radi šlihtanja zapadu, a drugi razlog je iz čiste obijesti, osvetoljubivosti… s tom odlukom hrvatskog vrha se osobno ne slažem, vjerojatno svak od njih u svojoj suštini zna da je kosovo sličan slučaj krajini… međutim ako je čak i jedna crna gora priznala kosovo, hrvatska je ipak malo iza za upiranje prstom u nju…

 • b.

  Kad bi danas ustali iz groba Sloba i Franjo i rekli, idemo sve iz pocetka, opet bi marva krenula za njima.

 • Limanac

  Ali zapravo nije. Osnivač dinastije Vlastimirovića i prvi hrvatski knez Porga su vladali u otprilike isto vreme, koje se ne može precizno utvrditi. I u odgovor Tomislaviću, nastanak modernih država vezuje se za buržoaske revolucije u 18. i početkom 19. veka, kada od naroda postaju nacije (mada se na brdovitom Balkanu taj proces još nije okončao). Za ostatak se uglavnom slažem.

 • Pacov

  19 vek je vek nastanka nacija i nacionalizma. Tada je ujedinjena Nemacka, Italija, tada pocinju nacionalisticki ustanci Grcke, Srbije, Bugarske, Madjarske,itd… Tada se prvi put govori o nacionalnim drzavama kao pojmu, bez obzira da li su one monarhije ili republike. Srbija je bila vazalna Osmanskom carstvu do 1878 godine, ali od 1830 ona dobija sve vecu autonomiju, da bi pre 1878 ona de facto bila samo formalno deo Turske.
  Razlika izmedju Kraljevine Srbije 19og veka i Srpskih i Hrvatskih srednjovekovnih kraljevina je bila cinjenica da su u 19om i 20om veku stanovnici Srbije bili svesni svoje nacionalne pripadnosti, za razliku od srednjovekovnih kmetova, koje je bolio tuki kom narodu pripadaju. Srbija svoj nacionalni identitet gradi na ideji srednovekovne Srbije i Kosovskog boja, na zajednickoj pravoslavnoj veri, na jeziku koji je manje vise slican i na teritorijalnim pretenzijama na pola Balkana. Hrvatska gradi svoj identitet takodje na veri, jeziku i srednjovekovnom jezgru, ali nazalost i na ovim ratovima. Nekako je cudno gledati odavde kako se od Oluje pravi “Independence day”, ekvivalent toga bi bilo kada bi mi napravili festu za “oslobodjenje” Srebrenice ili Vukovara. Jasno je da istoriju pisu pobednici, ali nekako je bolesno kako se zrtve guraju pod tepih da bi se slavila nacija.

 • Milan Stojadinovic

  da sumiramo – kad si ti i tvoji u pitanju -> onda ce da se postuje pravo na samoopredeljenje. kad su drugi u pitanju, onda ce da se postuje princip suvereniteta B-)

  genijalno!

  win-win situacija

 • nikola tomislavic

  Prijatelju, nije isto kao Srebrenica ili Vukovar jer su zločini u Srebrenici činjeni inicijativom iz najvišeg operativnog vrha. Konkretno Mladić stoji iza srebreničkog masakra, dok Gotovina NE STOJI iza ubojstava manjeg broja srpskih civila u Oluji, koje su nečasni pripadnici, najviše MUP-a RH, na svoju ruku činili ulazivši u srpske kuće i tamo zatekli pravoslavne žitelje uglavnom treće životne dobi. To je dokazano na svim mogućim sudovima… Uostalom, evo ti njegova reakcija kad je saznao za neka od tih djelovanja, izdvoji 30 sekundi vremena (ima na YT i dulja snimka)
  https://www.youtube.com/watch?v=pLmysRYb0hA

 • nikola tomislavic

  nije nikakva win-win situacija, evo imao si prošle godine referendum škotske o izlasku iz velike britanije… oni su glasali protiv, ali da su glasali za (kao hrvati u SFRJ) vjerojatno misliš da bi englezi neki dio škotske s većinskim engleskim stanovništvom htjeli odcjepiti i izolirati vojnom silom… malo sutra… ako ne umiješ na apstraktnoj razini zaključivati, imaš takve primjere… krajina unutar hrvatske nije bila baš nikakva teritorijalna cjelina dok je oni sami nisu proglasili i nacrtali joj granice (sa također dosta, do tog trenutka većinskih hrvatskih općina)… pa šta misliš dokle to ide? mogu li se onda kinezi na zagrebačkoj kajzerici otcjepiti i proglasiti nekakvu kinesku državu u zagrebu…
  nadalje, zgražate se nad time kako hrvati mogu slaviti oluju… a kako svi slave oslobođenja od agresora, i kako su vaši rusi prošle godine slavili veličanstvenu pobjedu u ww2, kako?? budući da su rusi, pošto su prvi ušli u berlin, činili STRAHOVITE zločine i iživljavanja, mučenja, paljenja, silovanja, prema kojima su ovi neki manji zločini u oluji doslovce ubod komarca…
  da li se njemačka država zadnjih 70 godina sa gnušanjem oglašavala nad tim ruskim paradama?? normalno da ne, idu dalje… u tome je razlika između njemačke i srbije…
  državice bez budućnosti traže slamku spasa u samoproklamiranoj ulozi žrtve i tobožnjeg terora drugih… i da na kraju malo začinim – šta da radimo sa 180 000 hrvata protjeranih iz bosanske posavine od strane bosanskih srba? hrvata također nema više u derventi, doboju, modriči, bosanskom brodu, šamcu, brčkom, kao što srba nema u kninu, obrovcu, glini, itd…

 • Milan Stojadinovic

  ni hrvatska nije postojala dok nisu u Jajcu nacrtali granice.
  a sto su one relevantne, a one crtane u Kninu nisu?

  a, da, prve idu tebi u korist, druge ne.

  kolko se secam, skotska se nije odvojila od britanije. takodje, ne postoje delovi skotske sa vecinskim engleskim stanovnistvom. a shta bi bilo kad bi bilo, nisam poneo bob da bacam i tumacim.

  manji zlochini – 2000 ubistva i 250 000 proteranih? zaebane komarce uzgajate tamo.

  dal je nemackoj bilo pravo da gleda paradu u Moskvi? hmmm … mora cesce da nosim bob sa sobom, nista bez gatanja…

  prica o bosni je prosla pre 2 nedelje… i cisto je skretanje sa teme. to ces s nekim drugim da pricash B-)

  problem s vama “kulturnima” je shto vi verujete u to shto serete. a to ce pre ili kasnije da vam se obije o glavu.
  da kazemo da su srbi i boshnjaci izjednachili ww2 i rat u bosni.
  vecina to zna (osim kolege Adnana), kapira i moze da ide dalje.

  a vi i srbi (ja nisam srbin) imate mnogo losu situaciju koja ceka da dodje na naplatu.
  u genocidima je 2:0…

 • Milan Stojadinovic

  Nije isto. U pravu si.
  Srebrenicu je izvrsio ludak kao odmazdu, Oluja je plansko ubijanje i proterivanje Srba iz Hrvatske.

  “Rešiti, na koji način rešiti? To je tema današnje rasprave. Da nanesemo
  takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah
  zahvatiti, da može da kapitulira u nekoliko dana”, rekao je tada
  predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

 • nikola tomislavic

  eo možemo redom crnogorski prijatelju koji pišeš ekavicom :)
  zato što su u jajcu nacrtane u miru, nakon rata, gdje ih je pobjednički vođa tito definirao… te granice su postojale 46 godina prije rata… možeš ih usporediti sa RS u bih (iako i republika unutar federacije ima puno veću autonomiju i identitet nego entitet, al neka sad), RS je danas legitiman entitet u bosni i hercegovini, što krajina nikad nije bila…

  granice krajine (od nikog priznate) su nacrtali samo krajiški srbi, nakon što su počeli rušiti balvane i hrvatima priječiti ulaze u gradovie poput knina…

  da, u odnosu na sovjetske zločine u njemačkoj su zaista manji zločini (tih 667 ubijenih i ostatak do 1900 koji se vode nestali…)

  što se tiče njemačkog gledanja na moskovske parade, gatati ne moraš, dovoljno je da pogledaš njihove portale…

  na bosansku posavinu se nisi osvrnuo…
  i nadalje, koliko ima engleza u škotskoj – ima – i to interesantno, vrlo blizak broj predratnim srbima u hrvatskoj…

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2753400/Revealed-How-half-million-English-voters-living-Scotland-set-block-independence.html

 • Milan Stojadinovic

  jes val bilo mirno 1943… poprilicno spokojno.
  kakve veze ja s Crnu Goru imam?

  kao sto rekoh – Bosna se apsolvirala pre 2 nedelje, za to si trazi drugog sagovornika, ja sam tu reko sta sam imao.

  jel? ima engleza u skotskoj. waaaaaaaaaaauuuuuuu… a sto je to bitno?
  ono – dal bi se otcepili od skotske da se ona ocepila? otkud ja to znam? :D
  mislim, bob mi ostao kuci… mozda bi i znao.

  sve u svemu, svetsko “pravo” postuje 2 principa: na samoopredeljenje i suverenitet zemlje i oba su podjednako jaka. a u kom sluchaju koj ce da se primenjuje – zavisi od pobednika i jaceg.

  vi ste lepo pevali Danke dojcland i isplativo se krstite s leva na desno i imali ste pravo na samoopredeljenje.

  srbi se pogresno krstili i kleli u pijanu majcicu rusiju i ispusili ga redom 90tih.

  i to je sustina.

  sve ostalo su baljezgarije.

 • nikola tomislavic

  normalno da je bio plan, plan koji je nastao nakon što su svi drugi planovi, o mirnom rješavanju sukoba, propali, i to na isključivu odgovornost srpske strane… drugim riječima, to je također bio i plan srba – ne nedužnog naroda, već srpskog vodstva, i njima ima da se zahvalite…
  i zato je martić tranu, zato je mrkšić tranu, zato se babić objesio isto tranu, itd itd… dok niti jedan, znači brojkom 0… hrvata IZ HRVATSKE nije osuđen u haagu (jesu hrvati iz bosne zbog zločina nad muslimanima) a vi i dalje krojite neku svoju istinu oprečnu ostatku civiliziranog svijeta…

 • Milan Stojadinovic

  oce to u politickim “sudovima”.

 • nikola tomislavic

  nema ih, jasno… samo 200 000 po zadnjem popisu, ali u golemoj hrvatskoj od 80 milijuna ljudi se to niti ne primjeti :)

 • Ana Grecnik

  I sto je najgore, ovo sranje nikada nece biti gotovo. Ako se odnos snaga u svetu promeni, evo nama opet da se prisetimo pitanja ko je koga vise ubijao, ko je kome sta oteo, ko je koga zajebao za drzavnost 1918

 • beronimo

  Krajni shock izaziva gruchova opaska o osnivanju jugoslavije kao neceg viseg…radi se o cistoj zamjeni teza.
  Jugoslavija (ona prva) bila je cista nuzda za srbe i hrvate. Sve sa figom u dzepu i jednih i drugih…gledajuci tadasnju situaciju, one (ili bolje: it) postavlja pitanje kako su srbi presli preko cinjenice da su im hrvati u kuk vojsci radili takve zlocine u 1. Svr??? Ili zasto su hrvati usli u to znajuci da im bez zajednice nema opstanka i korpusu nacionalne teritorije? A druga jugoslavija je totalniji paradoks….
  Hrvati ulaze jer nemaju deugu varijantu (hvala ti druze tito) , a srbi kao narod koji se, objektivno najvise napatio u 2. Svr….

  I onda groucho postavlja tezu da je to ujedinjenje (nikad sjedinjenje!) neka visa varijanta…

  Cista zamjena teza.

 • Mistrinho

  Milane, ti si mnogo glup covjek. Covjek ti ponudio cinjenice, ti smijes se i sprdas se, samo to i znate, ne znate biti realni. Po cemu mi ne bi slavili Oluju, nasu pobjedu nad agresorima? Pa eno neki dan su Kinezi proslavili pobjedu nad Japanom, i nitko im nije prigovorio na tome. A vi ovdje serete zbog necega sHta ste vi poceli. I kakve su to uopce fore sa stavljanjem slova H? Smijesan ste narod, bili i ostali. Poturice. Cast izuzetcima :)

 • Milan Stojadinovic

  Majmunchino ustaska, agresiju ne moze da izvrshi lokalno stanovnishtvo. Kolka god govna bili chetnici, u odnosu na vas ustashe mirisu ko parfem. vecih govna u istoriji nije bilo. niti ce.