Tarzanija preporuka: Noćni čuvar (1994.)

Poslednjih godina skandinavska kinematografija uspijeva da pravi neke od najboljih evropskih filmova. Iako je ovaj film snimljen 1994. sa očigledno siromašnim sredstvima, postigao je uspjeh ne samo u Danskoj i pokazao talente glavnog glumca kojem je to ujedno bila prva uloga na filmskom platnu.

Glavni lik u filmu, student prava Martin, kojeg glumi Nikolaj Koster-Valdau (Džejmi Lanister) ne želi da traži od majke da mu više šalje ajvar i pare busom, odlučuje da zaradi pare preko studentske zadruge i tako dobija posao noćnog čuvara u mrtvačnici kopenhagenškog forenzičkog instituta. Iako smo izbacili tekst o tome šta možete da činite ako ste noćni čuvar, Martin nije činio ništa od toga, a nije ni snimao Jaganjca, već je odlučio da pušta album Glamourpuss danskog benda Sort Sol i uči. Kako ima tek 24 godine i još nije postao tarzan kao u Igri prestola da dekapituje sjevernjake, on ovdje ima strah da vrši obilaske mrtvačnice. Tih dana gradom se širi panika od serijskog ubice koji siluje i ubija prostitutke, čija se tijela kasnije dovoze u mrtvačnicu. Nejasno mi je zašto se nije zapitao iz kojeg razloga je prethodni čuvar u kasnim šezdesetim dao otkaz.

Saundtrek: Jašar – Eh što imaM sestricu

Iako je film okarakterisan kao horor-triler,sadrži i komične scene, uglavnom one u kojima se pojavljuje Martinov prijatelj sa fakulteta, Jens, koji inače izgleda kao automehaničar.

Ne bih da spojlujem kao lik koji mi je preporučio film Zgarište a onda u narednih 5 minuta ispričao svaki detalj. Samo bih spomenuo da ima jedna scena pušenja u restoranu i jebanja u mrtvaji. Pogledaj čak i ako ti je Mala noćna muzika genijalan film.

 

Tekst poslao čitalac Gregor Planina. Ako i ti imaš nešto pametno da kažeš o nečemu što si skoro gledao, šibni nam to u inboks, a ako imaš nešto glupo da kažeš, isto šibni u inboks.