Preporuka: serija “Better call Saul“

Breaking bad“ beše serija o tunjavom američkom srednjoškolskom profesoru koji zapati kancer, pa kako nema kintu da plati lečenje, okreće se spravljanju dro… Ma aj da se ne foliramo, i tvoja baba zna o čemu se radi tu, a nimalo nemoguće da je i sama krizirala za novim epizodama pičkarajući Rumune da seed-uju, da bi videla šta radi onaj ludi Volto i mali mu.

Ova vrhčina od serije je protresla planetu ostavljajući je zatečenu, razjapljene vilice, vozila ju je kroz grozničavo drhtanje u tenziji, terala na smeh, nevericu, bacala u post-epizodne depre zbog sudbina dragih junaka… Serija koja je i definitivno uvela televiziju u njeno „novo zlatno doba“.

E sad, u složenoj konstelaciji likova, odnosa i uloga („ulog“ u pokeraško-ćivotnom smislu (čisto da ovaj genitiv ne zbuni (tj. valjda je genitiv, mi u redakciji ne verujemo u lektore, a to ima svoju cenu))) u “Breaking badu”, Sol Gudmen je funkcionisao savršeno. Bio je potrebna kontrateža, u pravoj meri, na pravu stranu.

Realno uvek malo pišneš u gaće kad vidiš da ulazi u kadar i „odigrava“ pandure na svoj proračunati šarm. Ovaj mutni advokat bio je najčešći izvor komičnih momenata, služeći kao ventil da prepumpanu, napetu, zlokobnu i neizvesnu atmosferu malo opusti i taman niveliše na jedno glatko zaokruženo iskustvo gledanja. Pri čemu je, naravno, mag kakav Vins Giligen (kreator serije) jeste, lik Sola pisao na uverljiv i opravdan način, tako da nikad nemaš osećaj da je tu eto čisto da bi bio tu, iz „voli raja šege heh“ momenta.

“Breaking bad” je izrastao u kult… Ali se završio.  Zavladao je masovni skenj, nastavnici hemije širom sveta našli su se zapljusnuti lošim forama đaka, a u realno odvratni Albukerki pristigao je šesti turista u istoriji ikad, pa sedmi, osmi, dvanaesti i na kraju tuce koje su se tiskale da se slikaju pred kućom Vajtovih, u kojoj zapravo u stvarnosti živi par penzosa (za koje verujemo da su zbog stalnog uznemiravanja tokom kućnog reda prodali imanje i našli svoj mir u Leštanima).
Ljudi su dakle činili sve da bar malo uminu bol i nostalgiju.

A onda se pojavila vest da se pravi spin of “Breaking bada”; nova serija u kojoj je centralni junak – Sol Gudmen. BUM. Opšta histerija, raspomama, vrišteće oduševljenje fanova. Počelo je odbrojavanje, do jeseni, kada je trebalo da počne emitovanje. Pa odlaganje, za februar 2015. Al čekaš, šta ćeš. Međutim u tom čekanju, kako te prvi adrenalinski udar popušta, počneš da razmišljaš. Da li je to dobra ideja?

Jer, “Breaking bad” je ipak bila tvorevina za sebe. Iz savršeno usklađene celine svega što ga je činilo, pržila je i varničila divljačka sinergija koja te je i omađijala i držala tako fanatično prikovanim uz ekran, i u kojoj je i bila tajna celog fenomena.
Iščupati parcijalno jedan komadić iz te kompleksne formule i baciti ga samog da se batrga pod reflektorima, nadajući se da će jednako dobro da funkcioniše… nije nikako sigurna opklada. Naprotiv.

Pored toga, očekivanja su bila enormna, a koliki god da si zen budista ne možeš a da ih ne budeš svestan, te neopterećen, dok pišeš tu novu seriju. A u toj želji za dokazivanjem da i dalje itekako možeš, da svima nevernima jebeš mater, najčešće se presisa i podbaci.

Tako da se polako razvio jedan kolektivni skepticizam i rezervisanost u blanko oduševljenju serijom.
Čekali smo da vidimo, da li će ekipa mreže “AMC” – računajući na vernu bazu poklonitelja originalne serije i Solovog lika – da nam poturi tek jedan površni generator pošalica u trajanju od sat vremena po epizodi, pa sa simbolom za dolar umesto zenica čekati objavu rejtinga, ili ćemo dobiti zaista vrednu stvar.

SPOILER ALERT: IMA BOGA. “BETTER CALL SAUL” KIDA

Glavni tok radnje odvija se 2002. godine, odnosno šest godina pre događaja iz originalne serije, mada su autori rekli da će priča šetati kroz vreme, otkrivajući nam fragmente još iz Solove rane mladosti, pa do događaja i nakon “Breaking bada”.

U to doba, dakle, Sol još nije promenio ime, te ga zatičemo kao Džejmsa MekGila, i kao drugačiju osobu od one kakvom ga znamo. Bez čuvenog mangupskog samopouzdanja i one non-šalantne drskosti. Zapravo je krajnje nesiguran, radi kao advokat po službenoj dužnosti, uzimajući da brani beznadežne slučajeve koje nijedan drugi advokat neće, kako bi pokupio svakako nedovoljnu siću od države. Zaturenog potencijala, bez prave šanse, njegovi talenti, visprenost i genijalnost ovde tek mestimično sinu. Bez ikakvog ugleda, poštovanja, ali i samopoštovanja, ganja sudije po hodnicima, vreba iza ćoškova i zaskače po pisoarima, ubeđujući (odnosno, moleći) ih da prevagnu na njegovu stranu, histerišući što ostaju hladni na njegove sulude konstrukcije.
Kancelarija mu je raspali ćumez u koji se ulazi kroz salon lepote, a u tim prostorijama i noći.

Sa druge strane, njegov stariji brat Čak, oboleo od nekakve fobije od elektriciteta, bio je cenjen advokat, partner u velikoj i respektabilnoj advokatskoj firmi. Otkad je oboleo nije u stanju da se pojavljuje i obavlja svoju dužnost što njegovi saradnici zdušno iskorišćavaju a da on toga nije ni svestan, jer igraju na kartu njegove naivne dobrote. Džimi (nadimak od Džejms jelte) jeste svestan, ali nemoćan da bratu otvori oči pred tim, što je još jedan izvor frustracija za hronično zlosrećnog junaka serije.

Lik Čaka je važan i jer će, kao nepokolebljivi moralni svetionik, služiti tome da kroz Džimijev kontrast sa njim (a koji će verovatno postajati sve veći) uočljivije pratimo „dokle je stigao“ u raskršćivanju sa dobricom u sebi i prelaskom na beskrupulozni pragmatizam, za koji će shvatiti da je jedini pravi pristup opstanku u igri. Pritom, susreti sa dobrim i toplim Čakom će ga lomiti, i odvraćati od inicijalnih pomisli na kvarne poteze, pa zato svaki put kad konačno prelomi, i pored sveg naknadnog promišljanja ipak uradi tako nešto, biće apsolutno uveren u ispravnost svoje odluke, i to će od tada biti i ostati čvrst, nesalomiv komad stene u temelju njegovog karaktera. Odlamanjem takvih gromada i taloženjem u njemu, gledaćemo kako Džimi sve više postaje Sol kakvog znamo od ranije. A kako mu bude postajao jasniji sopstveni odnos sa (ne)moralnošću, sve će manje imati stega pa će stvarati i prigrabljivati i sve više prilika za uspeh. Mutnih i sumnjivih prilika; onih u kojima je najkomforniji.

BB nostalgičarima (JABLAN NAJJAČI HAHA (JAO I PRCKOVIĆ I PRCKOVIĆ NAJJAČI!!!)) će verovatno biti gotivno pojavljivanje i drugih poznatih likova, poput Majka, i… videćemo koga sve još.

I SAD JOŠ MALO SPOJLERA JER SMO TARZANIJA

Sve u svemu, Giligen batica je uspeo opet da ojebe presnažno, i iz pozicije nekog ko je bio oprezni skeptik pre samog gledanja serije, obećavam da je bezbedno da počnete, ako već niste… i upamtite: „Don’t drink and drive! But if you do… Better call Saul!“

 • Tara

  You don’t need a criminal lawyer, you need a CRIMINAL lawyer!

 • Guest

  preodličan je better call saul, na novou breaking bada, a bio sam žešći skeptik

 • DenimX1

  preodličan je better call saul, na nivou breaking bada, a bio sam žešći skeptik

 • asd

  preodličan je better call saul, na novou breaking bada, a bio sam žešći skeptik

 • Pacov

  Malo je razvuceno, serija je vec stigla do pete epizode, a nema neke naznake bilo kakvog veceg zapleta. Ovih pet su realno mogli kondezovati u tri dobre epizode. Gluma je odlicna, likovi su savrseno napisani. Dobra je fora sto su ubacili onog lika iz Far Cry trojke, pravi dobar kontrast Saulu, steta sto ga zasad ne koriste mnogo. Nekako jos cekam da pocne, a vec je stigla do pola.

 • nčf

  preodličan je žešći skeptik, na novou better call saul, a bio sam breaking bada

 • Chandler

  Bio sam veliki skeptik….drago mi je sto nisam bio u pravu :)

 • Ninca90

  Jebem li ve skeptici, kolko vas ima???

 • ehrmantraut

  preodličan je better call bad, na nivou breaking skeptika, a bio sam žešći saul