Preporuka: FTP! – Ilimunati (2015)

FUCK THE PIGS MAFIJA, RENDŽERSI IZ GLAZGOVA
KOKAJIN I PIŠTOLJI I DOBRA GANDŽA, KO LI MI TE UZE TAMARA?

FTP!, rep duo koji čine Jovan i Bogdan sa Novog Beograda davne 2007me izbacuje na jućub izuzetno zaraznu stvar pod imenom “Blok Brate Bruklin”, time prevazilaze okvire uže publike iz novobeogradskih blokova i stižu do ušiju mlađanih repera sa spuštenim FUBU farmerkama iz Kuzmina odnosno – postaju poznati jebeš im mater ludu. Nemamo pojma koliko oni zapravo godina traju jer verovatno i njih boli kurac za to, s obzirom da je FTP! dijametralno suprotno od svega što ovi naši srpski “reperi” propagiraju. Zato i pišemo ovu preporuku jer nam je donekle pun kurac propalog srpskog repa i midžeta Marčela koji pola dana sastavlja kompleksne multis rime a pola dana piše roman i diriguje svojim malim orkestrom (ajmo reperi zavežite marame naopačke i uvredite se, snimite diss hehe). FTP! je od starta krenuo nogom u glavu prozivajući Struku u skoro svakoj pesmi, što je presmešno, jer jebote, ovi tu sastavljaju albume od 20 pesama, rimuju na zadnjih 14 slogova, hoće da PODUČE MLADE, gaje patriotizam i onda dođu ova dvojica ludaka i završe rimu sa EJ STRUKA STRUKA NAPUŠIŠ SE KITE.

BOLJE IDI GLEDAJ PRSTENOVE DRUŽINE
JER NE MOŽEŠ DA PRIĐEŠ TAMO GDE JA STANUJEM

Stil im je kao što rekosmo unikatan i odudara od svega već viđenog. Bitovi variraju od klasičnih hiphop bitova pa sve do nekih elektro zajebancija u kojima se čuju oni default zvukovi iz fruti lupsa, gde oni opet briljiraju verovatno baš zato što se oseti to neko bolenje kurca u pesmama, ili možda čar svemu daje eho koji se čuje jer se po kvalitetu zvuka može primetiti da ne snimaju u profesionalnom studiju već u kutiji nekoj sa mikrofonom preko kojeg ti pričaš sa tetkom iz Klagenfurta, govoriš joj da si dobar na faksu, zahvaljuješ za čokolade i patike dva broja manje i pozdravljaš svog teču koji sedi iza tetke na kauču u potkošulji, pije pivo, češe pupak i gleda BN.

U svojim pesmama prde o različitim temama ali se to uglavnom na kraju svede na vutru i fudbal. U početku su to bile neke “društvene” i blejačke teme, priče tu iz kvarta i koješta a kasnije su rokali i po politici, busplusu, zatim o Novaku i njegovim uspesima a često provuku neke citate iz domaćih filmova, što znači SAMO SRBSKO SAMO DOMAĆE. Često im se u pesmama nađe i Mateja Kežman kojeg ovog puta srdčano pozdravljamo, a ponekad u rime ubace i neke njihove interne fore iz kvarta za koje 90% drugih ljudi nema pojma o čemu se radi ali opet, ko da je bitno.

ŽIVOT JE BEZVEZE AKO SI MRTAV
CRTAJ, IDI U PIČKU MATERINU, CRTAJ

Što se tiče naziva pesama, i tu im je pristup drugačiji. Naslovi apsolutno nemaju nikakve veze sa mozgom a često ni sa samom pesmom. Tako eto možete čuti pesme sa nazivima tipa: U kom grmu leži cze, Ša raaiš, K je jedanaesto abecedno slovo, Tr tr tr, Pa pa pa pa, Ako je Struka makro mi smo sekta itd… Znači bukvalno snime pesmu i u fazonu kako ćemo hej palo mi na pamet TR TR TR jer se to dernjamo u refrenu i udri. I samo plasiranje pesama na društvene mreže i jućub je jedinstveno. Pesme im se mogu naći na pun kurac tuđih kanala, znači nema partnerskih jućub kanal DJOLOVIDEOS, reperiizkrajaVEVO, ghettobracaTV, ali primećujemo tendenciju da zadnja 2 albuma pesme svoje pesme tovare na kanal mitar bjeloruski, šta koji kurac bre? Kaveri za albume su im takođe jača strana jer za njihovu izradu ne treba poznavanje ni osnovnog kursa Pejnta pa smo tako na albumu “Daleko vam pička materina” imali prelepi pejzaž nekog malog neasfaltiranog puta a na albumu “Gej romi blizanci” imamo sliku Dragutina Gibe i Miroslava Mike iz legendarne emisije Menjam ženu.

IGRAJ FUDBAL NEMOJ DA DUVAŠ
ILI DUVAJ AL IGRAJ I FUDBAL
IMAŠ DVE NOGE ŠTA ĆE TI RUKA
NOGAMA SE IGRA FUDBAL
RODIO SAM SE KO DEBELA BEBA
ČIM SAM PROHODO IGRO SAM FUDBAL
BITNO JE DA NAPRAVIŠ DETE SA NOGAMA
JER SE FUDBAL IGRA NOGAMA

hahaha jebo mamu


Poslušajte sve jebiga ne možemo linkovati svaku stvar, previše ih je. Posle Trebaš bit budala da bi bio mi, Sećaš li se Bebi Dol, Daleko vam pička materina, Zvuci prirode, Gej romi blizanci, evo neki dan su izbacili album pod nazivom ILIMUNATI povodom kojeg i jeste ova preporuka, na kojem ima 10 pesama i gde su potpuno ostali dosledni svom idiockom stilu, samo eto bitovi su sve više neki istripovani elektro bass hard core a manje klasičan 2pac a pogotovo Beogradski sindikat sačuvaj bože. Evo jedna stvar sa albuma koja dobro vozi, pored toga što zbog toga što su rime lude, što zbog toga što na kraju tuče pičovana Luna i pesma Tekilu limun i so. Ceo album je inače prožet limunom što je vrlo interesantno.

Promocija albuma je večeras od 21h u centru urbane kulture u begeu, karta je simboličnih 250 din što je otprilike dve kile limuna pa ko hoće nek ode i uživo posluša i oseti atmosferu, uzdravlje.

 

 • Богдан

  Напред ФТП!! Напред Обилић!!! СИСАЈ ГА ОГЊЕНЕ КОСТИЋУ

 • inspektor trtovic

  kad u ukrstenim recima vidispolje gde pise “oni koji imaju muda”, a ima 3 slova, ti upisi FTP

 • SOVA

  midzet se popeo na vrh kca jos patuljak dosao kod Kesica pa zenka mi slusa tog lika jos moram na tv da ga gledam ae mrs filozofe mali dosadni ko frodo bagins jbt, smarac sve zna. FTP

 • Skywalker

  Od domaceg repa slusam samo BSa BSa !
  Balada disidenata <3 <3 <3

 • BratBuraz

  Treba napomenuti i da Jovan FTP delje Sajsiku vec godinama tako da respect i za to