Top 6 srpskih slatkišara

6. Jafa Crvenka

Možda je za neke iznenađenje ovako niska pozicija proizvođača Jafe i Mančmeloa, ali kada pogledate ostatak liste, verujem da ćete se složiti.

Crvenka je firma koja nažalost, svoj fokus više stavlja na marketing i brendiranje nego na sam svoj proizvod. Ne tako davno, iz televizora nam je iskakao Ajs Nigrutin u prilično idiotskoj reklami za Jafolitanke. Sada nas spopada Đura Nadrealista, u marketinški išlifovanijoj i suptilnijoj reklami za Jaficu. Što tu reklamu ne čini glupljom, pogotovu kada je Đura zaključi svojim romantičarsko zvučećim bosanskim setnim naglaskom, Jaf’ca. Ni Jafica ni Jafolitanke nisu loše naravno, ali nisu ni do jaja. I to je druga osnovna odlika Crvenke. Nemaju nijedan do jaja proizvod, oni su mašina solidnosti.

Brend nosilac, Jafa, je samo ok i ništa više. Čak, može vrlo lako da se desi da vam zapadne pakovanje u kojem je proizvod unutra daleko od svežine kao Čedomir Jovanović od halapljivo projektovanog učešća u vlasti pred ove izbore. Za Mančmelou važi isto, sa tim što je kod njega posebno primetan pad kvaliteta tokom godina. Posebno neubedljive su uvek bile varijacije na klasične ukuse, koje u Crvenci očigledno ne znaju da naprave ali su prilično uporni sa njima, u duhu svoje prekorporativnosti i tripovanja da su marketinški geniji jer imaju Jafu, Jaficu, Jafolitanke, Jafa Mini, Jafa 2go bla bla bla….Oladite sa brend marketinškom naukom i počnite ponovo da pravite do jaja proizvode, ko je malo stariji zna da ste umeli to.

Najbolje od Crvenke : O’cake
Najgore od Crvenke : Obične napolitanke 

5. Paraćinka & Čokolend

Ovo su dve odvojene firme ali ćemo ih računati zajedno u duhu paraćinskog jedinstva i sloge.

Paraćinka je bila veliki konditor u doba stare Jugoslavije. Od njenog raspada značajno je opala, ali se i dalje drži sa svojim old skul proizvodnim programom. Oni su pre svega bombondžije i njihove bombone i dalje pružaju užitak, bilo da se radi o punjenim, karamelama ili čuvenom Rokiju. Takođe prave i najbolji žele u Srbiji, a tu su i žvake, ratluk i lizalice.

Čokolend je osnovan u toku raspada stare države, kao ofšot od Paraćinke, koja i dalje drži značajan udeo u njemu. Ostalo drže manji akcionari i ta firma dosta zdravije posluje. Njihov nosilac je čips Famozo, ali imaju i zanimljivu paletu slatkiša, kao što su moćni Big Kuki, koji šije konkurenstku Jaficu za tri koplja iako ga možete naći na tri pumpe u Paraćinu i to je to, Verdi i Minti, varijanta After Ejta za siromašne.

Obe firme su marketinški patuljci, ali posluju ok i imaju prilično dobre proizvode za pliće džepove.

Najbolje od Paraćina : Big Kuki, Pepermint
Najgore od Paraćina :  Lucija

4. Banini

Banini je firma koja pravi čudan miks između proizvoda blago višeg kvaliteta i proizvoda blago nižeg kvaliteta. Uglavnom su poznati upravo po ovim potonjim, poput Domaćice i Njamba.

Domaćica je verovatno najprecenjeniji konditorski proizvod u Srbiji, a Njamb je jednostavno prosečan. Drugo mesto precenjenosti posle Domaćice, zauzima još jedan veliki brend Kikinđana, Noblice. Noblice su prečesto nedovoljno sveže a ni u punom sjaju nisu neki proizvod zbog kojeg se pada na dupe, pogotovu zbog nezgodne forme za jelo. Ali, debeljko i šašava hehetava pesmica su odradile svoj posao pre 10-ak godina. Slično precenjen je i Toto.

Druga grupa proizvoda dovodi Banini na četvrto mesto. To je edicija kolača, Nežne simpatije, Tamni Vragolani i Voćni poljupci i druga edicija, Slatki oblaci i Zlatni cvetovi. Ovo su zaista dobri proizvodi kojima malo ko može da parira u Srbiji. Ipak, Banini potpuno poentira sa starim dobrim Rum Kasatom i sa najboljim čokokeksom sveta, Gustavom.

Najbolje od Baninija : Gustav čoko keks sa mlečnom čokoladom
Najgore od Baninija : Domaćica 

3. Bambi

Bambi je kompanija koja je, za moj ukus, uvek furala previše zdrav i porodično orijentisan imidž. Njihov marketinški materijal je uvek pun prelepe male dece, nikako crnokose, maksimum smeđe, a iz celokupnog njihovog nastupa izbija utisak da se oni bave proizvodnjom makrobiotske hrane za Mahatmu Gandija a ne pravljenjem jebenih slatkiša.

Međutim, to nikako ne znači da Požarevljani ne zaslužuju visoko treće mesto na listi. Plazmu na stranu, i u departmanu slatkiša u užem smislu Bambi ima šta da ponudi. Tu je pre svega, linija visokokvalitetnih crnih čokolada. One nekome nisu po ukusu, kao recimo meni, više volim mlečne čokolade, ali ne mogu da sporim objektivni kvalitet tih proizvoda. Bambi ima i najlepšu belu čokoladu koju sam jeo u životu. Ispravno je prodaju pod punim nazivom “nežna bela čokolada.” Znate onaj osećaj kada se zajedete Milkine bele čokolade pa usledi Staljingrad po zube. Toga nema sa Bambijevom belom.

Njihov “zdravi keks za žene” nije toliko dobar kao kod konkurencije. Velnes ostavlja malo bezveze utisak a prodaje se pod najmakrobiotičkijim mogućim imenom. Pitam se šta li bi prosečna teretanašica, koja u idiličnom spotu krcka velnes uz neku flaširanu vodicu, gledajući na Savu u smiraj dana, rekla na informaciju da 100 grama tog keksa ima 500 i kusur kalorija. Šineš veliko pakovanje Velnesa i zadovoljio si pola svojih energetskih potreba za dan. Ali tu onda uleće fantastična linija napolitanki, Jo D’Oro. Štarkove bazične napolitanke imaju neku samo sebi svojstvenu čar, ali ipak D’Oro odnosi pobedu u maloj trci najboljih srpskih napolitanki. Novitet na tržištu je i napolitanka čokoladica Čardžer, sve preporuke.

Za kraj bi spomenuo još i Juhu, koji i pored ekstremno dete orijentisano plasmana, prija i ustima konjine od 30 godina, i najbolje praline u državi, Skarlet. Zanimljivo je da kompanija koja se najviše cima ka visokokvalitetnom konditorstvu ovakav trud uloži u klasu proizvoda koja se generalno percipira kao socijalna, ali odličan slatkiš u svakom slučaju.

Najbolje od Bambija : Jo D’Oro Premium, preliv čokolada, posut lešnicima
Najgore od Bambija : Zlatni Pek sa čokoladom 

Ovo je realno, pokazatelj veličine Bambija

2. Soko Štark

Štark je igrač na sigurno. Nemaju preširoku paletu proizvoda. Takođe, nemaju previše proizvoda koji su najbolji u Srbiji. Ali svi njihovi proizvodi su minimalno kul. Pritom, ovo je rangiranje bez Smokija, mada je tu Čoko Smoki koji je ispao začuđujuće kul za takve isforsirane hibridne proizvode.

Prvo što mi pada na pamet od Štarkovih slatkiša jesu napolitanke. Rekao sam već da smatram da su Bambijeve napolitanke najbolje, i jesu, ali postoje ti momenti kada jednostavno pasuju samo old skul Štarkove napolitanke, momenti kada želiš da se bestidno usereš od šećera i vafla. Posle buksnanja se ne jede Jo D’Oro, tada se bije ljubičasto pakovanje. Štark je ranije imao, nisam siguran da li i sada ima, i potcenjene napolitanke Nela.

Najlepše želje su takođe standarno dobre, i nikad ne izdaju. Pogotovu su dobre male, po pet grama. Bananica jeste malo previše ishajpovan brend, ali definitivno je ok mali slatkiš za ubaciti u stomak, i svakako najbolji iz klase. Svi su probali da je kopiraju, niko nije uspeo. Ali za mene dva prvaka Soko Štarka su fantastični Čoko keksići i trijumf jednostavnosti kao genijalnosti, Citro. Gustav je najbolji čokokeks u Srbiji, ali Čoko keksići su jedinstveni, samim tim i najbolji, mali čoko keksi. A Citro? Komad želea presvučen čokoladom? Mnogo boljeg ukusa nego nadrkanosti zvučenja.

Najbolje od Štarka : Čoko Keksići, Napolitanke ( i Nela )
Najgore od Štarka : Svit

1. Pionir

I Pionir na prvom mestu može izazvati čuđenje. Živimo u svetu mas medija i lešinarskog marketinga na svakom koraku. Pionir je u odnosu na sve ostale sa liste osim Paraćinaca, relativno tiha i rezervisana firma. Ali sve sumnje u njihovo prvo mesto bivaju razvejane jednostavno, punim podsećanjem na sve proizvode.

Pionir ima dosta širok dijapazon. Oni se jedini pored Paraćinke ozbiljno bave bombonama. I to kako. Negro, Mentol i karamele postavljaju standarde a edicija Luk šarenih bombona, spremna je da se uhvati u koštac sa najboljim bombonama sveta. Pionir odlično pokriva i bitan segment gumenih bombona.

Što se tiče čokoladnih proizvoda, Pionir je jedini koji u apsolutno svakom proizvodu uspeva da dosegne sveti gral konditorstva, odmerenu slatkoću. Nijedan njihov proizvod nije nedovoljno sladak, ili još bitnije, presladak.  U domenu čokoladica raznose konkurenciju starim kukama kao što su Kesten i Kokos ali i sjajnom Vitanovom, učenikom koji je nadmašio Bonžitu. Njihove crne čokolade malo zaostaju za Bambijevim ali su mlečne najbolje, a Dajmond čokolada sa krispijem i medom je u top 10 čokolada planete.

U vaflima i keksima donekle zaostaju za konkurencijom ali tu onda na scenu stupa njihov trejdmark brend, Medena Srca. Uvek taman sveža. Pionir takođe ima i ubedljivo najbolje fine kolače, poput Minjon deserta i O la la tortica. Za kraj treba spomenuti i neke njihove potcenjene proizvode kao što su Čoko perece, O klok i bela medena srca.

Najbolje od Pionira : Dajmond čokolade, gumene mentol bombone, Medena srca

Najgore od Pionira : Sani Mil

 

 • Slatkolizac

  Pionir na prvom mestu ispred Štarka!? Svašta, kakav danak neiskustvu…

 • ciga

  de je ovde swisslion bre? procitao sam negde komentar za eurovafle i potpuno se slazem: “za 80 dindzi bog ti svrsi usta!”

 • zabekornjace

  KAKAV DANAK NEISKUSTVU!!!

 • Ilija

  ali bukvalno sam razbio glavu u tastaturu od smejanja kad sam procitao ovaj komentar. Ja ne veru’em :D

 • borivojevo

  EUROBLOK

 • Maksa

  A euro blok?

 • meco

  Ej ljudi da li iko zna da li jos postoji Stark cokolada zlatno pakovanje ako se dobro secam i crvenim pise stark na njoj?

 • Dejan Hampelic

  Neverovatno kakvi glupi komentari.Swisslion je jedna prosecna konditorska kompanija
  kojme cene prodaju slatkise a ne kvalitet, ne mozes staviti eurokrem i njegovog proizvodjaca na ovu listu zbog jednog dobrog proizvoda kao sto je napomenuti eurokrem, citam da medeno srce ne moze da se poredi sa svit i zazom !!!!!
  notorna glupost, medeno srce je jedno od najkvalitetnijih kolaca koji se pravi u svetu po meni a i po mnogim drugima verujte mi.
  Rangiranje je koliko toliko u redu, po meni pionir zauzima sigurno prvo mesto posto hoda tiho i nosi velike proizvode a jedino po meni licno Bambi bih izbacio iz liste posto izvikuju zdrave i organske proizvode a prodaju GMO i HACCAP STANDARD u svojim pakovanjima.

 • Bata Sale

  GALEB COKOLADA OD PIONIRA! U U.S. Steel-u, dok su bili ovde, svakog cetvrtka bila marenda u vidu “Galeb” cokoladice. Kada je udarila kriza neki “pametan”, ljubi ga majka, da ustedi Amerima pare, uvuce im se u dupe i plus tati, strikanu i ostaloj familiji iz rodnog sela napravi biznis, ukinuo “Galeb” kao marendu i zamenio jabukama. Kao mnogo je ustedeo na cokoladi. Radnici mal’ nisu lincovali celu upravu zbog jebene cokolade. Vratili “Galeb” posle 2 nedelje. To ti govori sve. Nije neki ultra kvalitet, al’ ukus je nezajebiv. Vraca u detinjstvo.

 • Gost

  Eurokrem?

 • Mr. Good

  jebi ga ovo je subjektivno, svako bi sastavio svoju listu na drugaciji nacin…po meni cokoladica Kandic od 20 dindzi..naravno nije srpski proizvod, ali je do jaja

 • tonight show

  Simka cokolade, sto se prave od lesnika i krave, su bile ekstra ali kratko trajale.

 • Boba

  Swisslion nije srpska firma, sam naziv govori odakle su a pogledajte naslov o cemu se ovde radi. Eurokrem je sad takodje brend Swissliona. Sto se tice Negro bombona, vise ih ne kupujem jer nema one karamele unutra. Neki ljudi kazu da i dalje prave sa karamelom ali ja nikako da naletim na to.

 • Stevan

  Paracin najlepsi grad, idemooo! :D

 • Drakula

  DJE JE SWISSLION DRZAVADURADI NESTO.Previse subjektivan tekst,ali postujem sto si istakao neke underground proizvodjace poput Paracinke.I da,Pionir bio tih,gde tih,smorili su nas sve s onom Pionirskom zakletvom

 • afrički šljivko

  A đe Takovo, Banat?! Ima u slatkoj kući neki keks desert punjen lešnik filom, ide u trbuh ko sa trake, a sića para tipa 50 kinti za 100g. Znam ja šta valja, ali swisslion je daleko najeftiniji a solidnog kvaliteta. Odem u slatku kuću i pogubim se, kad se saberam uzmem pokile svega za 300 kinti i pride supu u kesici, mesni narezak i sok. Jebote ko u drinkstoru, odem po pivo kupim mleko i prašak za veš. B-)

 • swisslion official

  Where tha fuck is Coko Biskvit na ovoj listi?

 • Drakula

  Imas Simku ponovo,eno dele u menzama u Novom Sadu za rucak,i dalje je bogovska cokolada

 • anonimus

  Prvo se raspitaj sta u stvari znaci HCCP standard (tako se inace pise, narod ga je krstio hasap), i sta on predstavlja pre nego sto pocnes da siris GMO paranoju. Usput se takodje i raspitaj sta u stvari predstavlja Organska a sta zdrava hrana posto vidim da ni to ne razlikujes.

 • Ruya

  Lešnik tortica majka napolitanki. I Banatove praline bubrežnjače.

 • Lajavi

  Izostavili ste “Ravanicu” njihov keks “Romansa” i “Božita” su vrhunski. Nedostaje i Swisslion napolitanke po meni najbolje.

 • Lajavi

  Da li se neko seća Štarkove poslastice “Derby”, pojavio se kad Sweet 95 ili 96. Ali se nešto brzo ugasio. To je bio dobar proizvod.

 • Iskra

  I ova diskusija potvrdjuje staru maksimu da o ukusima ne vredi raspravljati. Slazem se sa komentatorima koji su primetili da je Swisslion Takovo nepravedno izostavljen, ali i Ravanica Cuprija- Romansa, Bonzita… U svakom slucaju, super je afirmisati domace slatkise, i pohvalama i kritikama.Dodala bih samo da je Pionir imao ubedljivo najveci marketinski promasaj kad je angazovao Karleusu u reklami za njihove proizvode. Znam dosta ljudi koji su tada bojkotovali slatkise jer ih ona asocira na razne odvratnosti.

 • Bomber

  Jep, secam se ja, al vise po nekoj nagradnoj igri no po ukusu. Mislim da su se skupljali kuponi sa njega, sweeta i rum plocica u razlicitim apoenima, a valjda bese i neki Joker, koji je sluzio kao dzoker, jelte. Tad mi se svideo, al jbg, bilo je dovoljno da je slatko i kvalifikovalo se za ekspresno trpanje u usta.

  Btw, svi, ali bas svi prozivodi u koje se kunemo su najbezobraznije prekopirani od Italijana u SFRJ periodu. Dobro, i pokoji od Britanaca, al sustina ostaje ista. Ima tu svakako dobrih proizvoda, ali su redom mnogo slabijeg kvaliteta od originala. Tako da lakse sa proglasavanjem “najbolje u svijet”, jednostavno nije tako.

 • NČF

  stavio si zarez u rečenicu, sad te ništa neće razumeti, u svađi je sa njim…

 • anonimus

  Nema vecih muka od slozenih recenica, svi ti zarezi, zagrade, razmaci i tacke. A koliko vidim ni sam bas ne razume sta pise, samo prica da mu se usta ne usmrde…

 • djole

  Najgluplji tekst na tarzaniji, vidi se po komentarima ostalih da bi autor trebalo da ozbiljno razmisli od dizanju ruke na sebe

 • Laik

  Dok su proizvodili bela medena srca, jeo sam ih ne do momenta kad sam sit već kad proplačem polisaharide

 • GDE JE JEBENA LINEA?

  Linea napolitanke, plavo izdanje?