Velika šestorka – Mančester Junajted

Polako se bliži trenutak kada će Ser Aleks Ferguson usled zdravstvenih problema ili jednostavno starosti biti prinuđen da napusti kormilo preduzeća koje mu je preokupiralo život i posvetiti se pecanju, unucima i posećivanju epohalnih manifestacija poput temerinske pasuljijade. Dovoljno je sujetan i ponosan da ne dozvoli da se to desi u sezoni u kojoj nije osvojio ništa veliko, dovoljno je pametan da zna da će klub biti u problemu par godina po njegovom odlasku i zato želi da sastavi timčinu koju ni Vladimir Petrović Pižon ne bi mogao upropastiti ako nekim terorističkim činom dođe na njegovo mesto.

Prošla sezona

Silan početak, a posle osam komada kao vilama utrpanih Arsenalu se činilo da mogu da osvoje sve iako bugarska kobra Dimitar Berbatov nije prodata Lovćenu i još uvek širi negativnu energiju  i nezainteresovanost sa klupe u radijusu od 500 metara. Ipak, odlasci omladinaca Van der Sara i Skolsa nisu mogli da ne ostave posledice na ekipu. Siti ih je razorio na njihovom terenu i negde od tog trenutka sve je počelo polako da se raspada. Povređivali su se kao da se bave švercom narkotika iz Kolumbije, a ne sportom i na konačkom bolničkom spisku se našlo verovatno i najbitnije ime, Nemanja Vidić, pored kog je pisalo da neće igrati do kraja sezone i da njegovu ulogu mora preuzeti stameni i spartanski pouzdani irski Nemanja Rnić – Džoni Evans. Darenu Flečeru su se u međuvremenu razbolela creva od suve hrane iz menze, u međuvremenu je Junajted ispao iz svih takmičenja sa tim da u Ligi šampiona nije ni grupu prošao i nije bilo jasno kako ovaj nikad slabiji tim može da ostane konkurent za titulu.

Onda je gospodin Ferguson izvukao keca iz rukava, vratio Pola Skolsa iz penzije u ekipu, a ovaj je u 38. godini života pokazao zašto ga smatraju jednim od najboljih igrača na toj poziciji ikad. Na kraju ipak nisu uspeli, malo je falilo, pobedili su sami sebe ali sa tim igračima i sa toliko povreda osvojiti 89 bodova u engleskoj je neverovatno. Kun Aguero je skratio život proslavljenom škotskom stručnjaku bar koliko i dupli viski za doručak i užinu.

Transferi

Kao što je u uvodu rečeno, škotski majstor finansijski isplativog transfera i sumnjive pobede u sumnjivo dugoj sudijskoj nadoknadi je odlučio da sklopi ekipu koja će do rezultata moći sada i odmah. Zbog toga je Vengeru oteto poslednje veliko ime i nanet novi duševni bol, zbog toga je u 29. godini života toliko plaćen, zbog toga se razikije i zanemaruje njegova sklonost ka povredama i šansa da mu na devetom treningu za klub otpande koleno prilikom šuta, trapavog Kerika pogodi u glavu i izbije mu dva prednja zuba. SAF nema još mnogo vremena na klupi Junajteda, zato je došao baš Van Persi. Drugo pojačanje u liku sitnog i mršavog Šinđija Kagave, najboljeg igrača Bundes lige predstavlja najisplativiju kupovinu ovog prelaznog roka kada se računaju svi klubovi. I to čak i da ne igra dobro. Nakon Parka, nova marketinška bomba iz Azije, samo što ovog puta ta bomba zaista jako dobro zna da igra fudbal. Ne toliko mnogo plaćen, do polusezone otplatiće i sebe i Persija samo na dresovima, gaćama i kurtonima sa njegovim likom koje će Japanci, ali i ostali Azijati, besomučno da kupuju.

Nemanja, šta mislite, ko je najveće pojačanje ove sezone?

Otišao je samo spomenuti Park za kog ni prošle sezone nije bilo mesta u timu jer je zaprdio 30 godina i više ne može kao muva bez glave da pretrči 20 kilometara po utakmici već samo 16 što je u njegovomm sličaju nedovoljno. Otišao je i Fabio na pozajmicu u QPR, a uz malo sreće i Fergusonove trgovačke sposobnosti i Bugarin će u crnom džaku za đubre biti nekome mučki uvaljen u narednih 10 dana.

Pljun to! Zna se ko ovde žvaće!

Ova sezona

Od ove sezone svi očekuju mnogo, a razlozi za to nisu samo velika pojačanja već i činjenica da su mladi igrači godinu dana stariji. Tako će Davidu de Hei muda da se rašire iznad gabarita zaleđenog graška kakva su bila na početku prošle sezone, Velbek možda napokon podigne procenat iskorišćenih šansi sa 15 na 20 posto, a Čičarito nauči da vodi loptu duže od 4 metra i prestane da je prima cevanicom kako su ga izgleda učili u Meksiku. Samo zbog snage Sitija ne verujem u ligašku titulu, ali sam u jedan trofej siguran, pa možda čak, uz punu cegerčinu sreće kakvu je Čelzi imao prošle sezone, i novo finale Lige šampiona u kom će tradicionalno lako da izgube od Barselone.

Kad napunite 20 dođte opet, mošte doći...

Tarzanijina prognoza: Drugo mesto.