Kritika kritike rijaliti emisija

Ono što se kod nas naziva “kulturna zajednica” je bezupitno saglasno po pitanju prezira prema rijalitijima i konzumentima ovih mas-medijskih sadržaja. Argumentacija otprilike ne premašuje naivne pretpostavke da “vrednosni modeli” i “uzori”, koji se promovišu ovim emisijama direktno uzrokuju kulturni debakl – koji onda, sam po sebi, znači i sunovrat famoznog “sistema vrednosti” što je veoma blizu nekakvom sveopštem “društvenom krahu”. Fora je u tome što jadikovanje nad “kulturnom dekadencijom”, “kulturnom kontaminiranošću” jeste jedan od načina na koji “kultura”  jedino može da postoji – kroz neprestano ukazivanje na “opasne” i “pogubne” faktore ne-kulture.

 Niko ni ne pokušava da izvede podrazumevanu argumentaciju – rijalitiji uzrokuju kulturnu debakl – ali su svi saglasni oko toga da je to ključni efekat koji se proizvodi emitovanjem ovakvih emisija. Medjutim, pitanje koje je, pre svega, neophodno postaviti glasi: da li su televizijski sadržaji prisutni u emisijama poput “Farme”, “Parova”, “Velikog Brata” uzrok ili posledica situacije u kojoj se nalazi društvo u kojem živimo? Skloni smo da verujemo da je uvrežena “kritika” rijalitija koja ne može da baci dalje od te forsirane i prazne ideje o “uzroku” sloma “društvenih vrednosti”, i sama zapravo posledica i odraz društveno-kulturnog ćorsokaka u kojem smo se obreli. Drugim rečima, kritika rijalitija i konzumacija rijalitija su providan, lažni antagonizam – svaka konzumacija ovih medijskih sadržaja podrazumeva istovremeno i njihovo kritičko reflektovanje koje predstavlja jedan od glavnih razloga što gledamo. Sadržaj rijalitija se konzumira upravo sa pozicija koje je stvorila uvrežena kritika rijelitija.

To znači da čovek gleda i uživa u rijaliti programu upravo zbog toga što može da oseti osećaj superiornosti nad likovima iz igrokaza. To mu je garantovala dominantna kritika takvog sadržaja, kritika čiji je on subjekt. Ni najposvećeniji konzument ovog sadržaja nije neko ko za sebe misli da je svodiv na tu vrstu “banalnosti” koja je pristuna u emisiji i koju on aktivno konzumira. Pa čak i sami učesnici ovih emisija su mahom skloni kritičkom distanciranju u odnosu na vlastite pozicije u kojima su angažovani.

Tu dolazimo do suštine, što bi se reklo do konstitutivnog momenta – banalnost se konzumira kao banalnost i u njoj se učestvuje upravo jer imamo iluziju da je svojom konzumacijom i refleksijom ukidamo i prevazilazimo, jer imamo iluziju da smo “iznad” sadžaja koji konzumiramo i produkujemo. Prema tome, u trenutnoj raspodeli kulturnih karata, čini se da su najlošije prošli naivni kritičari rijalitija koji nesvesno aktivno doprinose fami oko ovih televizijskih sadržaja. A ta fama je dobrim delom u stvari uzrok tolike gledanosti. Osim toga, dobar deo konzumenata oseća takozvani užitak u krivici zbog toga što krši zabrane koje mu nameće zvanična kulturna savest, oličena u figurama poput Ivana Tasovca, Beogradske filharmonije i drugih kulturnih zvaničnika koji su na prvi pogled nevidljivi, ali konstitutivni činioci čitavog ovog društvenog-političkog spektakla.

Prema neoliberalnom konceptu, privatna svojina je svetinja, a privatnost i intima jesu poslednje uporište odbrane naših individualnih sloboda. Medjutim, budući da je privatnost “na ceni”, i sama je itekako uključena u računicu kapitalističke logike profita. Tajna gledanosti rijalitija jeste u tome što je “običnom čoveku” omogućeno da zaviri u privatnosti poznatih, estradnih zvezda i drugih javnih i kontraverznih likova, kao i u privatnosti drugih, anonimnih subjekata. Ova vrsta udovoljavanja našim voajerskim sklonostima jeste savršeno medijsko rešenje kojim medijski ideološki aparati uspevaju da re-kreiraju iluziju o nedodirljivosti privatnosti i intime.

U kapitalizmu, privatnost i intima su isposredovani do kraja, što znači da su i najintiminiji porodični odnosi zasnovani na svojinskim odnosima – otac je otac jer je vlasnik stana u kom njegova porodica živi i u patrijarhatu je jedino kao takav priznat kao otac-glava porodice . U suprotnom je kastriran, omalovažen i nemoćan subjekt koji je lišen one presudne moći koju mu društvo  nudi da vrši. U takvoj atmosferi, velika je stvar iznova stvoriti iluziju o nedodirljivosti intimnih odnosa koji su, čak i na bračnoj postelji, uvek posredovani vlasničkim odnosom prema krovu ispod kog se nalazi bračni krevet.

Izmešteni iz svoje privatnosti, učesnici rijalitija su stavljeni u novi kontekst takozvane simulirane privatnosti koja se temelji na svesti o tome da su posmatrani (uzgred rečeno, ne postoji intima koja je lišena ove fantazije). Voajerski užitak posmatrača, gledoca je u tome što konzumirajući tudju simuliranu privatnost koja mu je naizvolte, stiče iluzorni osećaj o nedodirljivosti vlastite intime. U tom smislu, glavni efekat koji se produkuje rijaliti emisijama svakako nije nekakva kulturna dekadencija, nego je to re-kreiranje iluzije o intimi koju nam privatna svojina navodno garantuje. Neposrednost medjuljudskih odnosa je nemoguća, ali mit o intimi moramo da negujemo i razvijamo upravo zbog te nemogućnosti.

 

Rijaliti programi cepte od lažne erotske tenzije. Ova “erotizovana” atmosfera je još jedan od razloga rijaliti pomame. I ovde su dežurni moralisti, čuvari devetnaestovekovne “moralnosti” i “tradicije” opet jedva dočekali da vide nekakav moralni sunovrat. Medjutim, tragedija nije u tome što su erotski sadržaji postali sveprisutni i naizvolte, nego upravo u tome što ih nema dovoljno. Tragedija nije u tome što su akteri rijaliti programa spremni da naočigled svih nas učestvuju u seksualnom odnosu, tragedija je u tome što je i njima samima intiman, dakle jedini autentičan seksualni odnos – nemoguć. U toj nemogućnosti se krije još jedna kvaka – naša nada da će se bar njima desiti kopulacija traje zauvek, a samoobmanjujuća “moralnost” učesnika je glavni ulog nepostojeće seksualne tenzije koju voajerišemo.

Prema tome, preterano loženje oko kulturne dekadencije i sunovrata seksualnosti, koje se najbolje očitava u promašenoj kritici rijaliti programa, puki je simptom manjka istinske kulture i seksualnih odnosa, usled kog nedostatka nam jedino ostaje da u prazno morališemo i jadikujemo, investirani svojim libidom u to jadikovanje, očajnički želeći makar negde da vidimo bar jedan istinski snošaj.

U kapitalizmu ne postoji ni seksualni odnos, ni intima, postoji samo nada da posmatrač, kradom, voajerski uzima ono što uistinu svima nedostaje. Čitav društevni poredak koji počiva i konstituisan je na nedostatku – ekonomskom dugu – najočiglednije se manifestuje upravo u fenomenu rijaliti emisija gde se recipijenti, učesnici i kritičari svi konstituišu oko nedostatka (intime, seksa i kulture).

U tom smislu, naša preporuka je aktivno gledanje rijaliti programa i to ne sa kritičkim odnosom prema tom sadržaju, nego sa samokritičkom refleksijom i nadom da ćemo aktivno interpretirajući takav medijski sadržaj moći da razumemo šta nam u kapitalizmu hronično nedostaje. Onaj “rijaliti” prema kom bi uistinu trebalo da razvijamo kritičku oštricu, jeste “rijaliti” koji se odigrava u političkom parlametnu Srbije, na koji još uvek, nažalost, ne postoji adekvatan političko-ideološki odgovor.

 

 • Zoki

  Pisete gluposti…

 • Dens Zika

  Zasto?

 • Trolle

  Rijaliti i kulturni sunovrat su u pozitivnoj povratnoj sprezi, rast prvog uzrokuje rast drugog što opet uzrokuje rast prvog i.t.d. Jbg, koncept malo težak za shvatanje prosečnom studentu društvenih fakulteta, ali potrudite se :D
  Ostatak teksta kritika liberalnog kapitalizma sa stanovišta ljiberalne levice, nešto što uvek padne na nos i valja se u sopstvenim govnima ;)

 • Dens Zika

  ali tekst upravo pokusava da dokaze da rijalitiji ne uzrokuju kulturni sunovrat, tj da ta povratna sprega ne postoji.

  koliko ja kontam prezupce ovo je kritika ljiberalne levice, tj tasovca i srbljanovicke itd, zapravo sticem utisak da im se oni vise penju na kurac nego sam kapitalizam

 • admirCS1 .

  Formira se nova kultura. Šta? Ne godi?
  Imaš daljinski, 100+ programa, prebaci.
  Nećeš? Šta se žališ onda? Ponudi bolje ili odjebi.

 • Animozni

  Siguran sam da baba Koviljka dok ljušti krompir/pajser-štangla-bokser vatreni obožavalac lika i dela Kristijana Golubovića/itd. gledaju Farmu da bi se kulturno samokritikovali. Sprdnju na stranu, kritika kritike kritike rijaliti emisija – oni svesni fundamentalnog problema prikazivanja ovakvog programa preko masovnih medija gotovo sigurno ne provode vreme gledajući isti, tako da ovaj fini presek intelektualno smislenih argumenata pada u vodu. Filozofija ,,daljinski gasi rijaliti” je sasvim dovoljna za nas… i nastavak podele na 2% svesti i 98% kretenizovane mase. Sve u svemu, stava sam da ili kritikuješ sve, ili ne kritikuješ ništa. Nema kritikujem ,,kapitalizam”, ali ne kritikujem ,,rijaliti”, to je besmisleno.

 • Stojanovic Miljan

  Taj glupi daljinski je precenjen.. Imas glavu – okreni, imas oči – zatvori, imas noge – pobegni.. Kad vidiš problem ti pobegneš.. Kad u školi deca biju tvog klinca zbog nečeg što su deca absorbovala sa tv-a , interneta.. ti lepo okreneš glavu na drugu stranu i zamenisš baterije na daljinskom..

 • Boki

  Ovo je tekst potpuno nesvojstven ovom sajtu, vrijednostima i stilu pisanja koji on propagira.

 • Animozni

  Osim ako, sasvim slučajno, nemaš ‘leba za 100+ programa već 12 programa nacionalne frekvencije od kojih se u datom trenutku na 5 prikazuju predstavnici SNS-a, na 4 rijaliti, na 3 turska/latinoamerička/20godinastaradomaća/indijska serija. Odjebavanjem, kako kažeš, probudićemo se jednom u svetu gde sve što nije u skladu sa ponuđenom ,,kulturom” treba biti uklonjeno, mrzećemo sve što je drugačije, štanglu/utoku u ruke pa na pedere, izbeglice, cigane, Hrvate, muslimane, rivalski fudbalski klub… A, čekaj malo, poznato mi je ovo, hmm…

 • Dens Zika

  Lepo je podeliti svet na 2% svesti i 98% kretenizovane mase i osecati se dobro o sebi.

 • dojavadnevna

  koji retard salje poruke samo da mi je znati, pa makar saljite poruke za dojave na http://www.dnevni-tipovi.net mozda nesto i zaradite!!!

 • Animozni

  Promeni ,,svet” u ,,naše društvo”. Uzmi u obzir svaku odluku koju smo kao društvo doneli, svaku partiju koju smo doveli na vlast, svaku predrasudu koju smo kao društvo smislili i tako dalje, i tako dalje… i shvatićeš da se ni u jednom slučaju nećeš ,,dobro osećati o sebi”.

 • admirCS1 .

  @animozni:disqus – Dobro, ajd, nemaš više od 10 kanala. Šta onda? Gledaj nešto. Ili ne gledaj. Tvoj izbor.
  A ovo drugo, već si počeo izvrtati poentu.
  Realiti programi su samo izraz nečega novog, kreiranje nove vrijednosti, iako se ona kosi sa trenutnim vrijednostima (ako zapravo takvo šta i postoji). Sad, da li treba biti uklonjeno ono staro pored?
  Ne. Ali takvo “mrzećemo sve što je drugačije” je čisto nadmetanje – da, zvuči poznato. Ako se nadmeće, što neko ne ponudi nešto novo? Ček, jesu. Bogaoca emisija je ukinuto jer je gledanost katastrofalna. Ovo donosi gledanost, donosi prihod. Samo budala želi da njegova TV ne bude najgledanija. Serviraju šta ljudi žele da gledaju i čuju.

  @stojanovicmiljan:disqus – Rekoh, problem. Ponudite rješenje, a ne samo kritiku. Vau, ne valjaju realiti programi. A šta valja?
  Pogledaš lijevo, pogledaš desno – gole sise, dupetad, od Bijonsi do Sandre Afrike, ali jedno valja, drugo ne. Mani me duplih standarda.

  Pravi problem nije realiti, već ono što se dešava iza kulisa. I da nema realitija, zamijenilo bi ih jednako ili veće “zlo”.
  To što ljudi više uživaju da gledaju tuđi život, nego da se brinu o svom… TO JE PROBLEM.
  Da su insani malo o sebi-pri sebi, ne bi realiti tako brzo stekao (i zadržavao) ogromnu popularnost.

  Što se djece tiče, stvarno jako, jako, jako glup argument (imaš i tekst na Tarzaniji o tome, vrlo poučan). Izađi i bori se za to svoje dijete.

  Sve što je na TVu, sve o čem’ se priča, sve što je bitno (prema dnevnicima) ide redom – crna hronika, politika, kultura, sport, vrijeme. Obrati pažnju na prva dva.
  I ne zaboravi o čemu ljudi najviše vole da pričaju. O drugim ljudima. I lošim stvarima. Samo izađi na kafu i slušaj. Sapienti sat.

  Najteže je dati aplauz za dobru stvar.

 • Animozni

  Nacionalsocijalistička radnička partija je u nekom trenutku bila nova. Da li je trebalo boriti se protiv nje? Nuklearna bomba bila je ,,hit” i ,,krik tehnologije” koji je ,,savladao neprijatelja”. Da li je trebalo boriti se protiv nje? Ne mora biti ni, naizgled, velika ili opasna stvar. Duvanski dim su preporučivali doktori kao korisno za zdravlje, moderno je bilo imati roba na svojoj plantaži šećera…
  Nebitno da li je staro ili novo, ako je štetno treba se boriti protiv toga. Nadmetanje, rejtinzi, gledanost… Pomodarstvo. Smisliće i posle toga nešto. Ako se ne boriš za vrednosti koje smatraš za ispravne, neko će se boriti za vrednosti koje možda to nisu.

 • admirCS1 .

  Znao sam da ćeš koristiti te stare događaje (i ja sam želio isto). No ako ih posmatraš sa stanovišta historije i dešavanja koja se dešavaju u tom trenutku, vidiš da su to bile “dobre vrijednosti”. Ekstremizam nacista je pobijedio jer su ljudi željeli da čuju da nisu krivi, da su oni najbolji i najvrijedniji. Moraš se složiti da bi i ti se naložio na isto.Pa i Cipras je složio ljevičarsku priču u Grčkoj skoro jer je ekstremna situacija i odnio pobjedu (ne kažem da nije OK, ali je neizvodljiva trenutno.) Nema se para,pa sve uspjeva.

  A glede toga drugog dijela.
  Bori se. I ja ću se boriti. I svi se trebamo boriti za ono što smatramo da je pravo. Pa neka najbolji pobijedi.

  (Valjda nećemo biti glupi da se opet pojave militanti i nacisti).

 • Luka

  Ja ne mogu da verujem da si ti zapravo uzeo dobre premise i napisao ovakvo sranje… Najgore od svega je kad neko ima ideju, i kapira da je na dobrom putu, ali mu lingvisticka barijera toliko jebe kevu da mu tok misli zapravo lici na kera koji juri sopstveni rep u krug, i ne zna da li pos’o ili dos’o… Ovde nista nije koncizno, posledicu dokazujes uzrokom, a uzrok objanjavas posledicom. Dok sam citao bukvalno me je mozak zaboleo, i to ne zato sto ne razumem sta hoces da kazes, nego sto si se zbunio kao ker u liftu… Ponavljam, sustina upravo i jeste da ovi debili kritikuju rialiti programe na pogresan nacin, ali to bi valjalo podrobnije objasniti od ovoga…

 • Pacov

  Srecom imamo to nesto sto se zove daljinski i ne teraju nas na silu da gledamo Pink ko u paklenoj pomorandzi. Ne znam kad su tacno masovni mediji bili prefinjeni simboli kulture, uvek se gledao uglavnom neki trash. Pa i pre televizora, najcitaniji je bio sund, a ne klasici. Postojanje toga jeste odraz drustva, ali drustvo se ne menja na silu, niti ikad postaje “kulturnije”. Uvek postoji ta neka polu-obrazovana vecina, i to je normalno. U Americi stoka gleda Duck Dynasty, u Francuskoj gledaju neko petnaesto govno, a ovde gledaju Farmu ili sta vec. Meni jeste to glupo, ali jos gluplje je siriti moje preference i terati sve da gledaju sta se meni svidja ili sta ja smatram dobro. Ne budite snobovi i pustite narodu hleba i igara.

 • Dragan

  U suštini ove kritike čovjek je u pravu.Rijalitji su prije svega posljedica a ne uzrok,no oni kao posljedica i dalje djeluju i postaju uzrok,te to što su posljedica ne znači da u daljem kontekstu nisu jedna vrsta uzroka.
  Što se tiče tv programa,uvjek ima određenih kvalitetnih sadržaja (pogtovo ko ima kablovsku) a ako trenutno nmeas sta gledatil,ugasi tv,ne plaćaj preplatu,jer ako bi se rijaliji na tvu zabranili i pored svoje gledanosti i ljudi koji ih gledaju to bi bilo kršenje ove loše previše liberalne demokratije,no to bi nas moglo uvući u još veća govna i vremenom bi nešta drugi postlao nepoželjno ili bi ukinuli rijaliti a na to stavili nešta drugo što bila ista strana medalje.

  Rijalitije i slične progame nećemo riješiti agreisnovšću,nego prije svega ignosrianjem a ako nakon svih kritika tih programa narod to i dalje želi da gleda,bujrum mu,to znači da smo u takvoj situaciji da bi ukidanjem rijalitija samo sebe zavarali da smo riješili problem a on bi ostao i dalje tu.

 • Nikola Sužnjević

  U rijalitiju se nazalost ne prikazuje nesto sto vec nije prisutno po ulicama, kaficima. Toga ima i napolju, samo sto ljudi zive u u nekoj kapsuli pa misle da je sve njihovo dobro, a ko zna, mozda kad nekom od vas recimo dete kaze odoh do drugara, grada, mozda radi svasta, ko zna sa kim i gde

 • Genclerbirligi

  Blabla kapitalizam je sranje. Napisao: P.Rezupč. Gle čuda.

  Televizije sve više štancuju rijalitije zato što internet, njegova sve veća dostupnost i svesnost stanovništva o njemu nudi bolji sadržaj koji sam biraš i zato moraju da drže gledanost izbacujući sve šokantnije stvari. A neko koga plaćaju desetine hiljada eura je smislio koga će da tu dovedu i kako da koncipiraju šou.
  Ekonomija deco, a ne neka bulažnjenja o kapitalizmu koji je seks i privatnost stavio na prodaju…

 • Trolle

  Cigani, pederi i jadne izbeglice-džihadisti i jesu mainstream ove vaše usrane rijaliti civilizacije, i zato ne kenjaj mnogo komnunjaro smrdljiva ;) Vaše čivutske gazde ne žele da čovek bude čovek, pa ga u duhu “tolerancije i ljudskih prava” potapaju u sva medijska govna . A neko ko ta govna jede neće postati nacional-socijalista, nego ljigavo-metiljava buljaška kreatura poput tebe .

 • piecede

  Onaj ko je pre citanja ovog teksta bio ubedjen da bi izbacivanjem rijalitija i generalno djubreta sa tva postali naprasno produhovljeni je verovatno u startu previse tup da bi skontao ciklicnu povezanost banalnog “kulturnog” sadrzaja sa procentom naroda koji upravo to i trazi (umesto da mu se namece). Ali cini mi se da i autor ignorise tu uzajamnu vezu, po svoj prilici polazeci od toga da je kulturni nivo naroda to sto je, i da najgledaniji programi ne uticu na formiranje ukusa i svesti kod gradjana o tome sta je ok a sta bljak – sto je naravno pogresno. I sad jos jedno ALI – iako je ocigledan negativni uticaj opsteprisutnog djubreta na tv (a danas je vecina djubreta na nacionalnoj frekvenciji rijaliti, kvantitativno po satu), resenje nije zabrana ovakvih emisija ili lajkovanje pljuvatorskih statusa na fejsu, nego je resenje nudjenje alternative. I na najkomercijanijim kanalima poput b92 koji bi kanda trebali da drze do nekog standarda (citaj Insajder, Utisak, itd – sto sve moze da se finansira delom od prihoda koji dobijas emitujuci djubre), kao i na onima koje iz miloste i dalje zovemo drzavnim poput RTS, koji mogu da priuste da umesto Bajicevog opusa puste neki dokumentarac (kudikamo jeftiniji od igranih filmova za otkupiti), ili umesto teletabis fazon crtaca uglave obrazovni program ili sl. Sto se tice druge poente iz teksta, u vezi (lazirane) privatnosti, to je naravno ok i jasno je da VB i ostali pocivaju na voajerizmu. Jedino nisam siguran da je obavezna veza izmedju laziranih odnosa (npr. seksualnih) i kapitalizma tako iskljuciva kao sto se ovde predstavlja. Mislim u VB hoce posto su tu po definiciji prisutni bolidi zato sto su bolidi, ali generalno kapitalizam samo proizvodi veci broj kamera od socijalizma (figurativno). A pred kamerom su skoro svi drveni, isfolirani i sa skriptovanim ulogama, pa prodavali u pauzi od programa lokalne udarnik carape ili globalni kelvin klajn brend. Samo je izuzetke koji spontanoscu ili talentom prevazilaze medijum teze naci u kapitalizmu sa 100 programa nego u socijalizmu sa 5, jednostavno jer je jedan broj veci od drugog, a dan u oba slucaja ima samo 24 sata.

 • Kokolinski

  Klasična Prezupčeva kakofonija. Niste mu valjda dali 100 evra za ovo?

 • Miki

  Fali mi intime, seksa i kulture (a i para, zdravlja…), a ne mogu da gledam rialitije. Šta nije u redu sa mnom? :-)

 • emf

  Postoji i nesto sto se zove lecenje frustracija.Pljujemo po rijalitima,pricamo o sunovratu vrednosti,govorimo kako se ucesnici istih javno blamiraju i ponizavaju,i onda se vratimo u surovu realnost gde se za mnogo manje pare ponizavamo i drhtimo pred sefom i poslodavcem,radeci ko magarci za razliku od ovih koji se izlezavaju i tracare.U tkzv.srecnim drustvima odakle i poticu ovakvi programi,sadrzaj istih je daleko eksplicitniji ali to nikome ne predstavlja problem jer Rijaliti je za njih ono sto u biti i jeste,zabavni program pomalo ekstremne sadrzine koji imaju svoju publiku,dakle samo jedan od ponudjenih vidova televizijske zabave.I kod nas ko zeli moze naci sebi alternativu,3 kanala sa rijaliti sadrzinom su samo 3 od stotinu kanala koje imamo u ponudi razlicitih kablovskih operatera,tu je i internet,tako da ko zeli kulturu,nikad nije bilo dostupnije doci do nje,problem je sto se kod nas konzumiranje kulture svodi na pljuvanje nekulture,kao sto svi kukamo na drzavu i politicare a sami nemamo snage da nesto pojedinacno uradimo kako bi nama kao pojedincima bilo bolje

 • majmun glipi

  Grešite mladiću,grešite…. Prvo, kapitalizam o kojem govorite nije zasnovan na dugu, već na potrošnji. Potrošnja se povećava, tako što se pojavljuju proizvodi čija je vrednost, u svakom smislu vrednosti, diskutabilna, ali se marketingom običnom čoveku nameće kao neophodna. Dakle, ako nemate touchscreen, facebook nalog, najnovije patike, ne slušate najpopularnijeg izvođača muzike, Vi se nalazite na marginama društva. U rijaliti programima se pojavljuju osobe koje je marketing proglasio za važne, dakle tražena su roba. Rijaliti je samo izlog te robe gde je kupcu-gledaocu dozvoljeno da testira I posmatra robu u raznim situacijama, što se naravno svakom kupcu dopada. I eto zato gledamo rijaliti.

 • Dragomir Rajkovic

  Djecice draga, za pocčetak da vam kažem da vas solidno dugo pratim i fino ste mi uljepšali dosta trenutaka. To bi bila početna formalnost, mada iskrena, a sada da malo komentarišemo.
  Elem, super su slobode no mi recite zašto dop nije legalan? Pa zato što pravi društvenu štetu. Rijaliti je za ljudsku svijest ono što je heroin, znači droga koja žešće istu uništava poput heroina koji sjebava čovjeka. Zamislite dilera droge koji kaže u odbrani “nisam prisiljavao da kupi”. Nije morao…. itd. No, herion je nelegalan, jer ljudi uništeni od njega ne mogu biti produktivni niti rmbati u raznim vrstama izrabljivačnica i time podizati kako proizbodnju, tako, kada prime pare i potrošnju, na radost vlasnika kapitala bio to privatnik u kapitalizmu ili država (a najviše njeni činovnici) u socijalizmu. A trošiti se i proizboditi mora.
  Zbog toga je rijaliti bolje porediti sa duvanom, jer na ljudsku svijest,pamet, inteligenciju, dušu i sl. utiče ko tri kutije cigareta dnevno na pluća. Neće biti nelegalan, jer ne uništava potrošače / prozivođače, ali ajde da uvedemo ozbiljne akcize na isti, pa je proizbodna cijena otprilike 20% maloprodajne, a ostalo mahom ide državi. Učiniš ga finansijski nedostupnim.
  Tako bi za rijalitije bilo “marš da državnih frekvenci, to je državno dobro i ne možeš tuda da se emituješ”. Kao što ne može profesor u državnoj školi da predaje šta mu padne na pamet, država kao vlasnik frekvenci ima pravo da filtrira ono što će da se preko njih emituje.
  Da ne bi bili nedemokrate, rijaliti može da kablovske kanale, ali samo on demand. A na tu pretplatu on demand zacijepiš brutalnu akcizu, pa ako većneko želi da se zaglupljuje neka masno plati. Imajući u vidu da su publike maho neobrazovani i slabo plaćeni, ostasmo bez rijalitija. A sve fino, demokratski, ništa nisi ukinuo (kao ni Utisak nedelje…)

  Ovakvim predlogom pozabavila se vlast koja društvo želi da ostavi boljim nego što ga je zatekla. Međutim, pošto na ovim prostorim jedini cilj vlasti jeste da što duže jaše, rijaliti joj ide u prilog. Zamisli da sve te zombije odjednom ostaviš bez njihove gudre. Počeli bi da razmišljaju, a možda i o tome zbog čega su u šipkovima u kojima se nalaze. I pa pa vlast…

 • Dosadno, breeee

  Sve je to okej, ja sam uvek za dobru argumentovanu raspravu na bilo koju temu, al’ brate, ovaj Prezupč, ili kako mu je već kršteno ime, mogo smara. Aj što su mu početne teze (koje sam iščitao sa priličnom količinom siucidalnih pomisli) pogrešne, nego što je dosadan. Nije problem da greši, omaši temu, dešava se, šta sad. Sad, recite da sam glup, neobrazovan i/ili ne mogu da komprehendujem njegovu intelektualnu vertikalu, al’ ja pakao zamišljam kao mesto gde si vezan (Paklena pomorandža stajl) i teraju te da čitaš ovako nešto.

 • Leila

  Tekst je odličan za nekog ko razume, samo je pitanje da li želiš da se sprdaš ili da razumeš neku pojavu .
  Kad neko izađe na livadu može da vidi samo zeleno … samo travu ili mogućnost da uzeleni patike ili ugazi u pseće govance… a neko ume da prepozna vrste trava , insekte koji tamo žive , mehanizam biodiverziteta, gde rastu pečurke i koje može da nađe u vilinim krugovima , kako neke trave utiču na mleko krave koja pase tamo itd…
  Tako i ovo … mora dimaš neko predznanje da bi razumeo ovo o čemu je napisan text. Na koncertu uživaš jer – na ono što dolazi sa bine – projektuješ ono dobro u sebi što se ne usuđuješ da ispoljiš iz različitih razloga.(identifikuješ se ) Na demonstracijama se ispoljava u grupi ono što je besmisleno ispoljavati solo ispred zgrade vlade jer ne možeš da dođeš do glave i lica onog za koga misliš da ti je nešto kriv , pa se tešiš da demonstriraš protiv sistema koji nema glavu, nego ti se suprotstavlja svojim pipcima ..tj organima, a se tako i zovu.
  Tarzani vrlo dobro razumeju sve o čemu su pisali , samo se prave blesavi i teraju šegu jer je to mnogo lakše konzumirati nego da se udubiš u temu. Da nije tako ne bi imali onoliko obožavatelja… A Srbi valjda zato i vole da se zajebavaju sa svim i svačim najviše zbog nemoći da nešto promene i to nas sve drži na površini da se ne podavimo od gliba….Ovim tekstom su malko iskočili iz šina pa ti se zato čini da pišu gluposti . hahhaha
  poyy