Prepiska sredom: fudbalski izbori

Ox, ponedeljak 13:43

Subverzivni A,

Sa mešavinom meraka i nelagode može se ovih dana pratiti reakcija prosečnog Srbende (onog što nepravedno ima pristup tastaturi i modemu) na hapšenja u vrhu Fife te izbor Blatera na doživotnu funkciju jer, jebiga, valjda neće živeti duže od te četiri godine, bila bi to stravična greška univerzuma. Da budemo načisto – Fifa je jedno korumpirano kapitalističko govno, organizacija koja bi trebalo da svršava administrativne poslove u organizaciji takmičenja, a u stvari je galimatijas koji je usisao ceo fudbal, inokosno upravlja milijardama i širom sveta – poslednji put u Brazilu, zemlji favela i ogromne društvene raslojenosti – stvara ekstra-profit bez plaćanja poreza. Takođe da budemo načisto – nije slučajno da baš FBI baš pred glasanje u Fifi baš tokom ovog geopolitičkog klinča sa Rusijom hapsi najvažnije aparatčike Fife i to zbog nečega što se navodno dešavalo godinama, pa i decenijama, unazad.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Neovlašćene rektoskopije su stvarno prevršile meru[/typography]

Ali da se vratimo tastatura-Srbadiji koja je, naravno, prvo opljunula Blatera, tog globalnog Toleta, da bi onda, kada je Putin stao uz Blatera, promenila ploču pa sada u hapšenjima vidi veliku zaveru standardne ekipe u sastavu Pentagon-Vatikan-ustaška emigracija u Bavarskoj. Sve, naravno, protiv pravoslavne majke Rusije možda upravo zato što podržava malenu, ali pravdoljubivu Srbiju u njenoj viteškoj borbi za nacionalne interese. I nije problem u tome što neko sumnja u zvanične verzije hapšenja u Fifi ili sabira dva i dva pa vidi da se sada odjednom dovodi u pitanje i Svetsko prvenstvo u Rusiji, nego je problem što se to dešava tek kada Putin kaže i što se preuzima njegova retorika da je Blater bezmalo duša od čoveka, a Amerikanci kao i uvek govna. Baš ti šatro oštroumni forumaši što prozrevaju teorije zavere to ne čine svojom glavom nego komesarski – onako je kako negde piše ili neko kaže, u ovom slučaju Putin.

Ako mene pitaš, njima svima – i Blateru i Putinu i Pentagonu – treba Če Gevara, da ih kara, da ih kara…

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Nemoj Če u guzu pls, imo sam već tri prolapsa jbg star čoek, može hendžob?[/typography]

Ariel, utorak 02:38

Okej, O,

Fudbal je već dugo vremena politika, i to uglavnom ekonomska ali neretko i spoljna, al jebiga to je normalno jer sve je politika osim ako živiš na pustom ostrvu bez drugih kompanjona osim papagaja koga si naučio da viče VUČIĆU PEDERU i zoveš ga Jovo Bakić Kapičić. Zato mi idu na kurac oni što sebe zovu apolitičnim i ne glasaju iz fazona “brate oni su svi isti ma nek jedu korpu kuraca odo na roštilj u nedelju”. Pa dobro, brate, ti mojne da glasaš onda, pa će u svakom slučaju doći neki tamo ISTI da ti odlučuju koliki će ti sutra biti minimalac ili s kime će da potpišu sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zbog koga će fabrika držača toalet papira u vlasništvu tvog ćaleta, zamajac privrede Prnjavora, da dobije konkurenciju sa otprilike osamsto puta više keša, subvencijama ozbiljne države i razrađenim sistemom distribucije i da naravno propadne. Ali jebiga, nisi glasao jer su svi ISTI a u stvari zato što si glup ili lenj da malo ispratiš priču i promisliš malo o posledicama toga da se nastavi dominantni narativ, pa da shvatiš da se glasati mora i to isključivo ideološki, iz srca i muda i da samo tako može nešto da ne bude ISTO, samo tako ili Če Gevara stajl, nema treće.

Ne znam da li si video jednu “reportažu”, jebiga ipak je u pitanju bilo neko đubre tipa Blic, ali moram reći da me se dojmilo kao istinito i samim tim indikativno, kao pokazatelj koliko je srpska privreda u kurcu, pošto je poenta teksta bila da nam sektor malih i srednjih preduzeća izgleda otprilike kao loše dizajniran nivo za neku vijetnamsku GTA-ripof igricu. Evo grafikona.

Nema proizvodnja, samo brza hrana i brza kladža i brzi nokti za splavove. Kako smo brate došli dotle? Rekao bih da nas nije nas sjebala ni kriza, ni makroekonomska situacija, ni bombardovanje ni rat, tj. jesu i oni, ali nisu oni primarni. Postoji ta tendencija u neoliberalnom narativu, koji smo prihvatili manje više kao neku objektivnu realnost, što je jedan od najvećih ideoloških uspeha neoliberalizma, da se ekonomska pitanja posmatraju kao neki nezavisni kurac u odnosu na politiku. Lolčina jebena bi to bila da nije toliko užasavajuće što tamo neki reptil u dobro skrojenom odelu gleda bilans stanja i onda odluči da mora pet hiljada ljudi da ostane bez prihoda za život, jer i to je politika, nema veze da li se reptil kiti titulom CEO-a u Njujorku ili sisa kitu nekom ajatolahu u Teheranu. S tim što je u Srbiji to koliko političari kroje i utiču, tj. kao zmija guše egzistenciju i privređivanje građana, onako baš brutalno ogoljeno. Na primer, kada Vučić smanji penzije il kada Vulin kaže da će za socijalnu pomoć morati da se radi il kad Tadić veselo potpisuje sporazum o stabilizaciji i priduživanju il pre njega Koštunica i Đinđić urade najkriminalniju privatizaciju još od nastanka Burkine Faso. Ili pre toga, Cobe raspiri rat koji razori jednu pristojnu državu al pritom omaši 10 godina sa procenama gde i šta i kako i zameri se tada najjačim igračima pa svi najebemo. A da ne govorim što su sve vreme propisi i porezi takvi da te motivišu da odeš lepo da diluješ gudru kao najmanje stresno malo privređivanje. I onda “SRBI LENJI, TREBA NAM PROTESTANTSKA ETIKA I UZMITE OTPREMNINU I ZAPOČNITE MALI BIZNIS”. Treba vama protestantski kurac u ustima, što vala i dobijate kad god odete u Švabiju ili Ameriku, kao Vučić sada.

Ox, utorak, 16:02

To sa protestantskom etikom nije nimalo naivno. Zajebana psihoza je u pitanju, čitava Srbija veruje da je Švabo to što jeste jer RADI BRE, ni za praznik ni za vikend ne zna, nego u znoju lica svog skuplja paru na paru. Seti se, još je Đinđara kao lažni socijaldemokrata bio u fazonu „nema spavanja, spavaćemo kada budemo u penziji“. Kada Vučić puši nemačku karu, on se obavezno poziva na protestantsku etiku i Vebera. Kako se nikad ne seti da je i Marks bio Nemac? Ono, osam sati rada (na sigurnom radnom mestu), osam sati razonode (za koju treba dimaš para) i osam sati kuntanja (na toploj gajbi koju ti neće zapleniti nijedna banka)? Ili kada već kopira nemački neoliberalni model, kako se ne seti da Nemci na drugom tasu vage imaju i nešto što se zove socijalna država, da su uveli minimalnu satnicu od 8,5 evra dok Srbija ima najnižu satnicu u Evropi, da tamo postoji pristojna socijalna pomoć za koju – verovao Vulin ili ne – ne moraš da radiš nego možeš da piješ jeftino pivo kod hauptbanhofa po vas dan.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Ih bin socijalno von 1993 i bolela me kurac lololo[/typography]

Ono što čini Premijera odlikašem EU (osim činjenice da će priznati Kosovo kad dobije sledeće izbore), jeste upravo to agresivno ulizivanje na kapitalističkoj bazi. Ko ne veruje meni, neka pažljivo pročita reči Gerda Milera (ne fuzbalera, nego nemačkog ministra za razvoj, inače bavarskog konzervativca) koje je izrekao u Beogradu. I unapred da kažem, Miler se nije šalio, ne zna taj za šalu: „Srbija može da se ponosi uspesima koje je postigla u ekonomiji. Deficitom od tri odsto i privrednim rastom kojim bi se ponosile i pojedine članice Evropske unije. Dive vam se i nemački privrednici. To je posledica jedne hrabre politike i koraka od kojih će koristi imati svi građani. To se beleži kod nas. I mi smo uz vas.“ To je boktejebo toliko vređanje inteligencije da mi je došlo da iza svake rečenice u stilu Informera ubacim „!!?!!??“. Šta kažeš na to Ariele, stari čavisto, kad već nisi hteo da debatuješ o Fifi?

Ariel, sreda 3:24

Nije da o fudbalu nisam teo, no sam odlutao, ne zamjeri štogođ, a ovom Mileru jebem mater usta svakako, govedo reptilsko cinično. Ma nije čak ni ciničan, radi čovek svoj poso, dobio direktivu da je priča takva i takva je priča, nema, Njemac je to – a Njemac je, da se ne lažemo, umnogome napravio Sjedinjene Države, samo se o tome  malo duže ćutalo zvanično, posle dva svetska rata (verovatno znaš da je malo falilo da nemački bude zvanični jezik S.A.D).  Što nas vraća elegantno na Ameriku tj. priču o FIFA – u međuvremenu je pao Blater lol tj. dao je ostavku, a kuda će dalje pustolovine da ga vode, videćemo, mada sam siguran da neće na teritoriju zvezdi i pruga, jer čitam da nije kročio u SAD od fazon 2011, od kada je potvrđeno da traje ova istraga. E, al realno Ameri su izveli skroz kul potez, popravili imidž svoga brenda, malo da posle dugog vremena ispadnu dobri momci u očima napaćenog puka širom sveta… Samo što im nije baš pošlo za nalogom za hapšenje, jer i dalje svi misle (pogrešno) da Amere kao naciju boli kurac za fudbal pa tako i dalje imaju auru autsajdera koji se meša u nešto naše, poljara Lijana što nikad neće biti deo eskapada u kojima mi kul deca učestvujemo.

Doduše, situacija između Rusije i “Zapada” nikako da malo pusti, evo sada su zabranili ruskim zvaničnicima da prilaze zgradi Evropskog parlamenta, majke mi, ko deca e, samo što imaju opasnije oružje od kamenčića, motki i mačeta koje inače koriste deca u međusobnim obračunima. Gde će to završiti, niko ne zna, a to “niko” uključuje i američku administraciju  i Putina, naravno. I zato su mi naročito slatki svi bistrači geopolitike, od bifea “Bife” u Ugrinovcima, do analitičara Njujork tajmsa, jer svi samo u stvari popunjavaju vreme praveći se pametni pred baridin oko nečega što je još lepo objasnio Nasim Nikolas Taleb – ne moš brate da predvidiš budućnost, možeš samo da probaš da budeš spreman za razne eventualije. Što je otprilike dijametralno suprotno od načina razmišljanja u Srbiji, pa ne treba da se čudite ako i u ovom izvlačenju globalnih karata, kada se paradigme menjaju, države raspadaju, supersile šaltaju, energenti nestaju, a računari postaju sve pametniji, naša vlast opet na neku foru stavi sve pare na konja koji je lipsao pre tri trke.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”] A:\>Format S(erbia):[/typography]

 • Genclerbirligi

  Fan fekt: Njemac može da sebi dopusti socijalnu pomoć, velfer stejt i dobar minimalac upravo zato što svi rade ko crvi, zato što rade pametno i zato što se ne libe da gaze banana republike kao što smo mi. Ono što debilne komunjare poput Ariela zaboravljaju da shvate: ništa, ali apsolutno ništa na celom svetu nije besplatno, tako da taj što je na sozialen helfen von 1993 zapravo dobija to iz džepa cele nacije.
  Ako mi ne veruješ, pogledaj istok Njemačke: isto protestanti, ista etika, pa zašto sad tamo ljudi ne plivaju u medu i mleku, kad je već crvena utopija tako sjajna stvar?
  A za fudbal se slažem da je vrh korumpirana stoka, samo što je to jedno od mnogih geopolitičkih bojnih polja, i to jedno od manjih. Neka su čistku napravili, ako ništa drugo možemo da se nadamo da će doći neko ko nije korumpiran, ili makar ne toliko otvoreno i bahato kao Blater. Mada, na kraju krajeva mene boli kurac, ja ću fudbal i dalje da gledam jer je divna igra, a ovi što od toga mlate trilione i trilijarde bi ionako našli nešto drugo da mlate pare.

  Tarzanijo, dobronamerna kritika od dugogodišnjeg fana: nabijem vas na kurac kada je idiot poput Ariela ovo pretvorio u svoje crvendaćko intelektualno drkalište. poyy

 • Landarina

  Sad sam tek provalila da reklamirate na Tarzaniji Lactacyd šampon za mirisaviju picu. K’o kažete možda neka od onih što su pročitale tekst o smrdljivoj pici pogleda u reklamu i potroši neki dinar mimo notkića :)

 • Luka

  Koliko samo Ariele trabunjas sa ovim komunjarskim ispadima to je strasno. Pekic je u “Kako sam upokojio vampira” napisao genijalnu stvar koja se tice Hitlera i nacizma: da je bilo neophodno da cela nacija prodje ceo put koji ta ideologija nosi, da ode u kurac zajedno sa Firerom i da vidi sta ta bolest donosi. I da ce tako, i samo tako shvatiti koliko je sve to bilo pogresno. E isto tako i sa komunizmom, to je super u teoriji, u praksi je bila tiha jeza. Da ne pricam o tome da samog sebe demantujes, u jednom momentu pricas o tome da se glasati mora jer samo tako pravis razliku, a posle navedes da su svi koji su nas vodili napravili sranja. Pa sto li su napravili sranja, da nije zato sto su su SVI ISTA GOVNA, tj ne govna nego svaka politika sledi neki interes? Ono sto si u pravu, ekonomija diktira politiku i tacka. Nijedna partija ne moze da opstane bes kesa, a kes rodjace moj oni u Armanijevim odelima i cukom od 30 soma evra ne daju jer veruju u demokratiju, nego da bi mogli i svom nasledniku da kupe takav sat kad kerovi urade ono za sta ih hrani. Pa onda kad su takvi kao ti (mladi ideolozi koji veruju u bolje sutra) isli svi ushiceni da ruse Zlobu Nostradamusa, nisu racunali na to da proteste i demonstracije placaju tamo negde iz Nemacke, i sta je bilo? Napravili su tako super promenu da su novi puleni u roku od mesec dana otvorili granice za strane proizvodjace i banke koje su dojebale ionako sjebanu privredu (a svako student prve godine ekonomije ce ti reci koliko je stetno naglo otvoriti granice). Tako da tim ideologijama mozes samo da zamlacujes napaljenje studente filozofije i socilogije, jer gde god ideologija pokuca na vrata, razum puca sebi u vugla. Da ne pricam o tome da je sam Marks ideologiju nazvao “laznom svescu”, tj sredstvom za ispiranje mozgova mase. Ponavljam po milioniti put, covek kao bice jednostavno nije na tom nivou svesti da prihvati komunizam kao drustevenoekonomski sistem, i od toga nema nista. Zasto nema nista? Pa zato sto je Smit bio u pravu kad je postavio primarnu hipotezu kapitalizma – Covek je sebicno govno i uvek neko hoce da bude malo jednakiji od onog drugog.

 • disqus_6g4C3PsgUz

  Та своја просерава типа: Шваба вредан, ради као црв, понеси на гробове Хитлерових родитеља, и самозапали се, заедно с својим истомишљеницима. Те приче су будалаштине. Та Грци јебено раде више од Немаца. Ми радимо више од Немаца. И од пола Европе. Разлика је што смо ми веома неефикасни, а они веома ефикасни. Тако да њихових јеан сат рада, је драстично више вредно од наших сат, и то не по количини уложеног рада, већ по вредности производа. А ефикасност се постиже бољом организацијом и опремом. А нас боле туки улагати у то.

  Друго, Немачка је јебени Пироћанац Европе, цела Европа и сами Немци се питају кад ће Немачка прекинути с политиком болесне штедње. Чуде се и издркавају на Грке, Шпанце, Италијане, Ирце, Португалце, а заборављају како су преплавили Европу својим производима, јер они сами слабо троше, и управо зависе од тих истих ”нерадника” кои су највећи потрошачи њихових производа, а с друге стране привреда тим ”нерадницима” пропада управо јер је гуши Немачка привреда.

  И треће, која је поента државе ако не омогућава добар живот СВИМ својим грађанима? Јер грађани су ти због коих држава и постоји. То ние јебени супероганизам, чије смо стомачне бактерије и служимо због боље пробаве, већ је држава ту због нас. и не мора је бити ако не обавља добро посао за које смо је ми задужили. И болнас туки за геополитику, светску доминацију, војну силу и слична просеравања, нама треају једнаке шансе и живот достојан човека, а не црва.

 • disqus_6g4C3PsgUz

  Брате, тис се истрабуњао, не он. Толко неповезаних њесра и прича које се врте у круг у једном тексту, неам благе ни штас тачно тео рећи, шта је поента. Ал узећу како је последње.

  Човек ние на том нивоу свести за прихватити нешто боље за њега, зато се треа држати оног лошијег. Човек је ретардиран, шта? Јел би се вратио назад у средњи век, и кмету рекао како човек ние на том нивоу свести за прихватити нешто друго сем феудалног система, зато му је боље наставити бити кмет. Будалаштина. Човеково стање мишљења и схватања, су се мењала на боље и горе у једној деценији само, а о вековима не морам ни говорити. Пре само стотинак година је племенита крв била једини основ за узвишен и богат живот, и држава се доживљавала сервисом њих, данас се већ озбиљно размишља о једнаким шансама за све. Сутра, ко зна.

  Уз то, ни једна од ”комунистичких” држава ние сматрала како је комунистичка, напротив називали су се социјалистичким а иали су идеју како граде комунизам, кои ће једног дана направити. Комунистичким су их звали на западу, првенствено Амери, а Амери ни дан данас не разликују Социјализам, Комунизам, Атеизам итд. јер су им деценијама испирали мозгове говнима и убацили им страх у кости од нечег што нико у Америци реално ние ни знао објаснити шта је тачно и шта оће. Њима је и Обама комуниста.

  Углавном, исрао си мегакурчину друже.

 • Luka

  Rodjo, ja kapiram da socijalizam (komunizam jeste visi stupanj socijalizma, slazem se da sam tu napravio previd, ali teznja svakog socijalistickog drustva je bila da postane komunisticko) fenomenalno zvuci u prici, ali kao sto sam vec rekao u praksi ne pije vodu. Ja i ti se nikad necemo sloziti, ne zato sto ja mislim da si ti glup, nego potpuno drugacije shvatam istoriju od tebe. Za mene drustveni odnosi samo menjaju formu tj pojavni oblik, ali se istorija ciklicno ponavlja, i danasnji covek zeli isto sto je zeleo onaj pre 2 ili 5 hiljada godina. Izvini, ali u cemu se sustinski razlikuje feudalni sistem od ovog danasnjeg? Je l’ kmet radio za deo onoga sto proizvede? Zar taj deo u naturi ne lici na nesto sto se danas zove plata? U cemu je sustinska razlika, tome sto je taj kmet barem znao da ce biti bicevan ili ubijen ako se pobuni, a ovaj dan puzi pred sefom jer se plasi da nece imati da prehrani decu, znaci usput je i dusu izgubio? I da ti odgovorim na pitanje. Da, covek je retardiran, ako tako zelis da predstavis. Samo ja sam rekao da je sebican, sto je daleko pribliznija definicija.

  Dalje, vidim da dole pominjes da mi vise radimo od Nemaca, ali su oni efikasniji, pa njihov sat vredi vise od naseg sata. Pa bravo rodjace, zasluzio si bananu ali pitanje za tebe, sto je to tako? Je l’ ti mislis da su dosli vanzemaljci i poklonili im tehnologiju i znanje da bi bili efikasniji. Ne druze, nego je za to zasluzan kapitalisticki nacin razmisljanja. Svabo seo i razmislio “Da li je konj neophodan, ili mogu da ustedim vreme tako sto cu smisliti nesto sto ce se zvati motor sa unutrasnjim sagorevanjem” i onda Svabo seo i to napravio, mamu mu jebem zlu kapitalisticku. I taj kompjuter ili telefon sa kojeg si ostavio komentar takodje nije izmislio Kinez, Rus ili Indijac, nego, pazi sad, Amer odvratni. I to zasto? Pa upravo da bi njegov sat rada vredeo vise od naseg. I ja samo isticem ono sto je najjasnija moguca cinjenica, kapitalizam ja neuoporedivo efinasniji od socijalizma. Zato sto je okrenut ka rastu i razvoju, dok je socijalizam okrenut ka odrzavanju statusa kvo. Jer jebo ti cimanje i nespavanje nocima da bi smislio nesto sto ce te uciniti efikasnijim, drzavni posao je keva, ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da radim, aj zatvaraj u tri salter, nema veze sto radi do 4, ajmo na pivu. Znas zasto? Zato sto kad je imovina svacija, nije nicija, jer sve boli kurac da se trude (ne dotice njihovo dupe)
  E sad, da li je kapitalizam kao takav dobar? Naravno da nije, covecanstvo ce unistiti samo sebe jednog dana u trci ko ce bolje da ekspolatise resurse koji su ograniceni. Ali pitanje socijalizam vs kapitalizam je razreseno davno, ako nisi pratio Svabo i Amer su pobedili.

  Znaci da sumiram, sve je borba za interes, i za deo kolaca, da li se onaj koji vlada zove kralj, premijer ili marsal i da li se oni koji svojim parama finansiraju tog vladara da ostane na poziciji zovu vlastelini, clanovi partije ili biznismeni stvarno je isti kurac, i apsolutno svejedno. Vremena se menjaju, pa se tako plebs mora kontrolisati na drugaciji nacin, pa im bacis koju ideologiju, das im da glasaju, da citaju, da se obrazuju, pa neki na kraju shvate da se svodi svodi na, ili karas ili te karaju. Oni koji ne ukapiraju idu po forumima i hrane druge megakurcina, sve je ok dok uredno placaju porez, slusaju sta im se kaze i samo fantaziraju o tome koliko je danas bolje. Ako odluce da nesto promene, brzo ukapiraju koliko se mocnici nisu promenili od onog trenutka kada je Kromanjonac shvatio da moze da odvoji vise picetine ako bolje razbija toljagom od stalih kurcica u plemenu.

 • disqus_6g4C3PsgUz

  Оке тбра, иако сам ја по убеђењу комуниста(у ствари социјалиста, ал ето нешто ми је романтично у комунизму јбг а то нису гулази, аутократија и стаљинизам кои већини одма падну на памет) ја веома добро схватам како комунизам не мош постојати у великим развијеним системима. Јер што је већи систем, то диференцијација послова постаје неопходнија (што је једна од идеја комунизма, свако се мош бавити чим год жели кад год жели), а давно смо превазишли систем комуна. Друго, свако мош бити шта год пожели у комунистичкој утопији, у реалности то ние тако. Ја рецимо не могу постати сликар, да ме јебеш, и ко зна шта још никако не би могао. Неко је паметнији, неко је глупљи, неко је хендикепиран, неком једноставно не лежи нешто. Људи једноставно не могу бити једнаки. Тако да је оно чем се треа тежити једнакост шанси, а то се постиже уз свим људима доступно и бесплатно школство и здравство. То је основа социјализма.

  Е сад, шта год ти мислио, свестан си генералне економске уједначености док смо живели у Југи, и садашњих огромних разлика. И то не уједначености у беди, већ у релативном богатству. Ми и дан данас живимо на конто остатака остатака тог времена, размисли какав би нам живот био да нам нису остали друштвени станови кои су нам прешли у руке за смешне новце(наравно нека стока их је узела и више комада док су неки несрећници остали и без једног), да неа бесплатног и још релативно свим доступног школства, због ког још мош запалити у било коју страну земљу и кренути не као беда, већ као лепо ситуиран грађанин, и још евентуално пар минорних ствари.

  Немци нису постали овакви због капитализма, већ напротив, због остатака феудализма и аутократије. Наиме, Немци су били познати по лењости, лошим и јефтиним производима, фактички Кинези Европе. То је променио Бизмарк аутократским методама. Увео је правила и норме, и без пардона их спроводио. Капитализам ние ту играо никакву улогу. А, с друге стране, Кинези су још познати по лењости, лошој опреми, производима и неефикасности, ал капитализам то не занима јер је радна снага огромна и јефтина. Исто као и Немачка у доба Бизмарка.

  И на крају, друштевни односи су се итекако мењали, некад на боље, некад на горе. Рецимо у доба Рима је постојала нека мешавина капиталистичког и социјалистичког односа, у фазону што је свако добијао леба и игара, макар у градовима. После тог је уследио средњевековни феудални систем, што је дефинитвно лошији и друкчији однос од претходног Римског, јер је ограничавао домет сваког човека веома ригидно, према породици у којој је рођен. У Риму је постојао много лакши прелаз међу класама, и сами патрицији нису иали исти статус као племство у средњем веку кад су били неприкосновени, док у Риму јеан Красус, неплемићког порекла, је био веома утицајнији и богатији од Цезара, кои је био из веома старе племићке породице. Тако да је дефинитивно разлика кад те неко дојми фактички својом имовином, стоком која хода на две ноге и прича и мора радити све што господар оће, и данас кад си радник ког најгоре што мош казнити је отказом у својој фирми.

 • Pastaman

  Alal patka, kao i obično. Samo batali jbg mitove o nemačkom jeziku kao zvaničnom u SAD. U pitanju je legenda o Mulenbergu, kao da je njegov glas odlučivao o zvaničnom jeziku. SAD nemaju zvaničan jezik (napismeno), a to glasanje je bilo o tome da li će se zvanična dokumenta pisati i na nemačkom. Detaljnije na http://en.wikipedia.org/wiki/Muhlenberg_legend

 • faust91

  “Е сад, шта год ти мислио, свестан си генералне економске уједначености док смо живели у Југи, и садашњих огромних разлика. И то не уједначености у беди, већ у релативном богатству. Ми и дан данас живимо на конто остатака остатака тог времена” – najopasnija zabluda danasnje levice..

  Titove privredne reforme i iseljavanje stanonistva u zapadne zemlje, Trumanova jaja itd, zaduzenje..
  Prvo, komunizam je majstore klasičan sistem preraspodjele, pogledaj samo sistematizaciju klasicnog drustvenog preduzeca (u samoupravnom socijalizmu).Problem je sto ljudima ne mozes dati diskreciono pravo da odlucuju o akumulaciji privredjenog (jer nestaje kapital) i potrosnji jer nestaje obrtni momenat neophodan za ekonomiju, onda ide stecaj- cisto ekonomska prica.
  Drugo, CK je pomocu najproduktivnijeg preduzeca u socijalizmu ,UDBE, kontrolisao to grubo..
  Tito je slavljen jer je zahvatio dosta (promjenom svojinskih odnosa 50-tih) a to Vucic i kompanija i danas trose..
  Najbolja stvar koja se njemu desila je to sto je umro na vrijeme..
  Sistem ekonomske preraspodejele, ovaplocen u samoupravnom socijalizmu, u realnom svijetu je ekonomski neodrziv.

 • Genclerbirligi

  Cela prva dva pasusa su potpuno ispravna, i potpuno nebitna za celu priču. Naravno da će da rajhuju do mile volje, pa može im se jebeno.
  Zašto? Zato što nismo svi jednako korisni članovi društva. I mi smo čopor, a u čoporu imaš alfe, imaš bete i imaš stare i bolesne. Ja ne želim da bilo kakav šljam uzima iz mog džepa, molim lepo. Znam, znam, nije cela sirotinja šljam, ali on je čovek koji je tu mahom zbog svojih izbora, loših odluka, ili jebiga sticaja okolnosti. Jesmo svi građani, ali je milijarder jednako građanin kao i sirotinja, kao i srednja klasa. On je došao tu jer ima i zna nešto što niko drugi nema ili ne zna. To je tako oduvek išlo, i oduvek će ići.
  A taj tvoj eksperiment sa svim građanima koji lepo žive je isprobavan u prošlom veku na celom kontinentu. Idi pitaj Rumune kako im je bilo, ili možda Kambodžance, oni bi mogli da ti kažu reč ili dve za to. Ili da te pljunu u facu.

 • disqus_6g4C3PsgUz

  Наслушао сам се чувених Титових задуживања, и само ћу ти предочити како је укупан дуг СФРЈ био око 20 милијарди долара на почетку 90тих, од чег је тек 5 милијарди направљено пре 80тих. И целокупан дуг СФРЈ је вратио Анте Марковић. Данас, само дуг Србије је 25 милијарди, и то је једна од најмање задужених земаља бивше Југе, Хрватски је неких три пута већи, док је Словеначки већи и од Хрватског. Теза о животу од задуживања у Југи је веома лоша и пресмешна.

  Такође, веома је интересантно за приметити како је задуживање Југе пре осамдесетих дало евиденте резултате кои се и дан данас вие око нас. Саграђене су неборојене фабрике, зграде, инфраструктура, све и свашта. Ди иду десетине милијарди које задужујемо данас? Ја не виим како се нешто на овим просторима гради и прави.

 • disqus_6g4C3PsgUz

  Зато је систем и пропао, јерс ти мислио какос препаметан и бољи од осталих, и како те остали коче и узимају ти из џепа. Фактички, зинуло ти је дупе. Завршио си још горе но што ти је било у старом систему, јер систем коис ти дозивао је базиран на потпуно другим људским особинама и вредностима које ти неаш, а они кои су се најмање противили тадашњим систему су данас испливали далеко пред тобом. Таквим је добар сваки систем, а тис срушио систем кои те је штитио.

  Систем, инфрастуктуру, државу, градимо и финансирамо сви ми, само што неки, социјала као ти, далеко мање користе тај систем и инфраструктуру но милијадер индустријалац. Најбаналнији пример: драстично мање хабаш асфалт на путу своим бициклом, но милијардер шпедитор својом флотом камиона. Самим тим, потпуно је логично и праведно да онај ко иа више и користи систем више, бу и опорезован више, тј. уложи у систем више.

  Не морам питати Камбоџанце и Румуне, јер знам како је било у Југи, а и у Румунији, ДДРу, Совјетском Савезу, Чехословачкој, Албанији, Мађарској, Пољској, Бугарској. Негди је било боље, као у Југи, негди лошије као у Чехословачкој, негди очајно као у Румунији.

  Много је смешно што социјализаму судиш према његовим најгорим имплементацијама, док с друге стране капитализму само према његовим најбољим. Што не испиташ Србијанце, Албанце, Македонце, Хрвате, Босанце, Црногорце, Словенце, Шкоте, Грке, Русе, Румуне, Бугаре… колко је то капитализам дојаа? Не знам далс информисан, ал рецимо Шкоти су се тели одцепити јер оће Републику и бесплатно и свим грађанима доступно школство и здравсто итд. штавише називају то што желе социјализмом, кажу како им је то у традицији.

 • Genclerbirligi

  Koji je najbolji primer socijalizma? SSSR, toliko divna zemlja da su morali da stave zabranu na emigraciju i gde su nestašice bile redovne, upakovane sa Crvenim terorom, Holodomorom i gulazima? Ili Kuba, takođe klasična trećesvetska sirotinja (doduše, skidam kapu za zdravstvo). DDR, koja je izgradila zid kako bi zadržali sve koji su tu hteli da žive? Juga, sa Golim Otocima, stranim kreditima i neisplativim fabrikama? Ili Kina, sa pobijenih 50 miliona ljudi? Severnu Koreju neću ni da spominjem.
  Coup de grace: http://i.imgur.com/1xaxd.jpg

  Dalje, sve te države koje si nabrojao su slobodne i najopuštenije mogu da vrate komuniste na vlast putem izbora. Škoti su takođe rekli NE, a imali su priliku da se o’cepe.
  Ljudi su vas prevazišli davno, batali to

 • Luka

  Da se i ja vratim u pricu, posto sam i sam ekonomski obrazovan, a mi po prirodi stvari imamo najvise zamerki na racun socijalizma.

  “Problem je sto ljudima ne mozes dati diskreciono pravo da odlucuju o akumulaciji privredjenog (jer nestaje kapital) i potrosnji jer nestaje obrtni momenat neophodan za ekonomiju, onda ide stecaj- cisto ekonomska prica.” Decko je hteo da ti kaze da kada se vecina pita o potrosnji zaradjenog, zbog nemogucnosti nalazenja zajednickog interesa (a jedini ekonomsko opravdani postupak bi bio ponovo ulaganje zaradjenog) ide se na raspodelu i tako se ispumpava novac iz preduzeca, ono nema dovoljno za nova ulaganja i razvoj pa se tako samo vrsi prosta reprodukcija. U dugom roku takav sistem je neodrziv, sto je praksa i pokazala. I nemojte one price da je zapadni blok radio danonocno na unistavanju istocnog, pa normalno da jeste, poenta rata i jeste pobediti, da je socijalizam bio efikasniji ja bih danas imao petokraku u licnoj.
  Opet, da ja tebi ukazem na zablude koje su medju narodom rasprostranjenje masovno, iako su te stvari postale deo opsteg znanja i ne moras biti student ekonomije da bi ih razumeo. Ta prica o apsolutnim ciframa pije vodu samo u kafanskim pricama, u ekonomiji su bitne samo relativne velicine. To znaci da je dolar u vreme kada se Tito zaduzivao vredeo mnogo vise nego danas. Mi u relativnom smislu danas jesmo dosta zaduzeniji, ali ne toliko kao sto ti pokusavas da prikazes.

  Dalje, nasa ekonomija je funkcionisala dok je postojalo socijalistickih zemalja, znaci dok je bilo trzista na koje bi mogli da izvozimo nase proizvode koji su po pravilu bili inferiorni. Cim su zemlje istocnog bloka pocele da propadaju niko vise nije hteo da kupuje Slobodin usisivac, kad je mogao da kupi Filipsov za duplo manje pare, koji je usput i duplo bolji. Jos neke zablude koje postoje medju jugo radnicima je da velika fabrika i postrojenja znace istovremeno i jaku fabriku. U oblasti organizacije postoje citave naucne discipline koje se bave ekonomijama obima, i ekonomijama velicine, a koje govore o tome kako je i kada potrebno siriti proizvodnu i koliki su kapaciteti potrebni za odredjeni nivo proizvodnje. Napraviti firmu koja se prostire na dva hetara, sa 5000 zaposlenih koja obavlja isti posao kao i ona sa 500 zaposlenih nije uspeh nego glupost. Platu onih 4500 preostalih ce neko morati da nadoknadi, nema besplatnog rucka!

  Znaci, da li je socijalizam human? Svakako da jeste, neuporedivo humaniji od kapitalizma. Da li moze da izdrazava samog sebe? Nikako. Vecina bi se mozda i slozila da zivi u ujednacenom drustvu. Ali se niko ne bi odrekao mobilnih telefona, medicine koja danas leci gotovo sve osim raka itd. A to je sve razvijeno u kapitalistickom sistemu upravo zbog same prirode tog sistema koji je uvek ukrenut ka razvoju i akumuliranju umesto ka raspodeli kao socijalizam.

  Nemoj pogresno da me razumes, ja mislim da ce naredni supanj razvoja sadrzati mnoge elemente socijalizma i komunizma, ali ce ipak ostati blizu danasnjem kapitalizmu jer je on najpriblizniji ljudskoj prirodi. Ja cak i zalim sto socijalizam nikad nece moci da prevlada…

 • faust 91

  Prvo Markovic je smanjio dug, nije ga vratio..
  Drugo on je prvi 89` poceo sa privatizacijom (sa povlastenjem sa menadzment i radnike) i najbolja preduzeca socijalizma su preuzeli radnici(koja su naravno prodali), gubitase je preuzela drzava.
  Prvi koji je ukapirao da interno vlasnistvo (samouprava) ne moze popraviti upumpavanjem novca, nego je OBAVEZAO losa preduzeca da rasprodaju vlastiti kapital.
  Treće to tvoje zaduzivanje 80-tih je dovelo do godisnje inflacije od 2500%, pucanja sistema i neophodne reforme predvodjene liberalnom strujom koja je zbacena od strane Cobeta i drugih glava.
  Ja ne branim tajkunsku privatizaciju i grabez 2000-tih..
  Social welfeir sa zdravim kapitalom kao gorivom, da.
  Socialism just doesn`t work my friend.

 • faust91

  e da, hvala

 • disqus_6g4C3PsgUz

  Ал ти не узимаш у обзир како се ради о борби два система на терену и по правилима једног од њих. Та наравно како је социјализам изгубио борбу с капитализмом за генерисањем профита. Генерисање што већег профита ние ни поента социјализма, већ капитализма. Такође, ние ми јасно што изједначаваш социјализам искључиво с Кардељевим самоуправљањем а не с рецимо совјетским моделом државног власништва ил Лењиновим моделом нове економске политике ил модерним кинеским моделом?

 • Luka

  Pazi ja govorim striktno o ekonomskoj efikasnosti, a tu su pravila prilicno jasna, sve se svodi na postizanje ekonomije obima koja ce smanjiti troskove kostanja, a ekonomija obima se moze postici samo akumulacijom profita i daljim ulaganjem. Radi se o ulicnoj borbi, po ulicnim pravilima, to ti je isto kao da se na ulici potuku bokser i kik-bokser, i sta sad? Ovaj drugi ne sme da udara nogama jer bokser to nije trenirao?

  Zato sto je sovjetski model jos katastrofalniji sa stanovista efikasnosti (nas model je zapravo bio i najbolji od svih soc. zemalja, a sam si video kako je prosao) Centralno-planska privreda je jos gora zbog toga sto odvaja kapital od njegove primarne karakteristike, a to je da se obrce (ili oplodjuje), onda se proizvodnja stavlja u sluzbu dnevnih potreba, tj neko tamo iz Kremlja kaze koliko je dovoljno proizvesti Lada i svi moraju da voze te Lade, a licni ukus nije bitan. Pa kakva je to onda sloboda ako ce meni neko da naredi sta cu da jedem, gde cu da zivim, koje stvari da nosim i koja kola da vozim?

  E, vec kod modernog kineskog modela dolazimo do necega sto vrlo lako moze da bude naredni stupanj u evoluciji drusteveno-ekonomskih odnosa, ali moram te razocarati to mnogo vise lici na kapitalizam nego na socijalizam. zapravo jedino sto je zadrzano od nekadasnjeg sistema jeste vlast partije, koja vise vlada kao jedan ogromni menadzment u nekom konglomeratu nego kao birokrate. Oni se danas trude samo da obezbede uslove za trzisno efikasno privredjivanje i da uklone potencijalne smetnje u slobodi trzista. Ono sto je ironicno je to da oni zapravo rade ono sto je Fridman (najcitiraniji ekonomista 20. veka i pravi pobornik kapitalizma i lese fer ekonomije) isticao da drzava treba da radi.

 • fallout

  SSSR je rigidni državni kapitalizam, nije socijalizam, a još više nije najbolji primer istog. Postojanje kapitalizma ne definiše samo postojanje individualnih kapitalista, već postojanje specifičnih kapitalističkih oblika proizvodnje, što znači da višak vrednosti može da akumulira i državna birokratija. Ide mi na ganglije nerazumevanje fundametalnih koncepata i vulgarni ekonomizam/redukcinizam i krivljenje Marksovih ideja, koji je sam rekao da nije Marksista.

  Fascinantno je kako kod zagovornika oba sistema vlada produkcionistička ideologija, fetišizam proizvodnih snaga i proizvodnje koja je sama sebi cilj. Uzdižu u najvišu vrednost glavno znamenje svog ropstva. Zabole ih racq za bilo šta na ovoj planeti osim proizvodnje i profita.