Raskrinkavanje – mit o „anti-fudbalu“

Poslednjih nedelju dana donelo je veliki broj sportskih događaja čije je ispraćanje, po prioritetnosti, negde između ćerkine svadbe i novembarskog svinjokolja, a sve je počelo utakmicom polufinala Lige šampiona Atletiko – Čelzi. Kao i uvek kada Murinjova ekipa odigra 0:0, razni poluljudi, naoružani nickovima poput Barcafan97 ili Vlado_Zvornik  sutradan na internet portalima ostavljaju pisani trag svoje misli kao neizbrisivo svedočanstvo o sopstvenom idiotizmu, a fraze poput “antifudbal”, “fudbal bez duše”  i “majka mi sprema sutlijaš” sporadično i besno izleću iz njihovih tastatura. U raspravi im se zdušno pridružuju CR7rules_Priboj i BokiLampard i na njih bacaju govna jednako neprijatnog smrada, samo drukčijeg sadržaja.

Takve diskusije kod normalnog čoveka mogu izazvati samo gađenje i agresivan proliv. Ipak, te diskusije se vode oko jedne stvari o kojoj je u principu vredno diskutovati. Problem je taj što teško i retko možeš naći tekst ozbiljnog sportskog novinara koji će na samouveren, smislen i argumentovan način zauzeti svoj stav i prikloniti se  bilo kojoj od sučeljenih strana. Naročito kod nas u zemlji novinara bezmudaša, gde je tekst na Mondu “Čelzi “defanzivom” do boda -da li je Murinjo ovaj put “preterao”? – GLASAJTE ANKETA VIDEO FOTO”  vrhunac bilo kakvog zauzimanja stava povodom bilo kakvog kontroverznog pitanja koje se tiče fudbala.

Srećom, imamo dar od boga da razumemo i jezike okolnih naroda, te smo u mogućnosti da čitamo i objave portala Index.hr koji to radi daleko ozbiljnije i koji ima autore koji, zamisli, imaju SVOJ STAV, kako o stvarima koje se tiču sporta tako i o onim važnijim, pljuju po svemu čemu stignu i po čemu treba pljuvati, a takođe i ne cenzurišu takve neoprostivo bogohulne reči poput DUPE. E tu se pojavio jedan tekst sa naslovom “Murinjo je zločinac a ne heroj” koji ima, u osnovi, sličnu argumentaciju onoj koju nudi Barcafan97, ali za razliku od njega autor ovog teksta ume da sastavi pismen, artikulisan i logički dosledan niz rečenica te sa njim vredi i raspravljati. Ipak, to je tekst koji u svojoj srži ima pogrešne premise i u kojem je lepo kompresovano sve ono što je pogrešno u vezi sa samoproklamovanim borcima protiv antifudbala i na kojem se najdelotvornije i najplastičnije može pokazati u čemu se sastoji njihova zabluda. O čemu se radi?

Murinjo uništitelj fudbala

Za početak treba citirati dva odlomka iz navedenog teksta (mada valja pročitati i ceo, ali ovde je nekako suština): “Disciplinirani”, “organizirani”, “profesionalni”… to su pridjevi kojima obožavatelji “Posebnog” veličaju Mourinhovu momčad nakon utakmice kod Atletica, ali koliko god navedene odlike bile poželjne, nekako više pristaju kada opisujemo kvalitetne zaštitare ili građevinske radnike, nego sudionike u Igri. Gdje je tu spektakl, atrakcija, odnosno, gdje su tu golovi?, a zatim se autor nadovezuje sa: Istina, sredstva koja Mourinho koristi dovode do cilja (premda ne baš toliko često kao što njegovi obožavatelji ističu, ne zaboravimo da je prvi put otpušten iz Chelseaja, a isto mu se dogodilo i u Realu), ali nitko nije zavolio nogomet zato što je dosadan, negativan i destruktivan sport u kojem je glavna zvijezda trener, ali ne samo zbog svoje kvalitete, nego i egomanije.  

Ovo su krunski argumenti boraca protiv antifudbala – argumenti “fudbala bez duše” i “odbijanja navijača od fudbala”. Počnimo od prvog argumenta – autor tvrdi da je fudbal koji Murinjove ekipe igraju fudbal bez duše jer njegov fudbal nije na “gol više” (zaista ogavna fraza) i jer njegove ekipe imaju kvalitete “koje imaju građevinski radnici”. S ovim argumentom je nekoliko stvari pogrešno – pre svega, fudbal i nije igra isključivo “na gol više”. To je možda fudbal iza zgrade, ali moderni profesionalni fudbal nije igra na gol više, čak ni igra striktno na pobedu, nego igra da postigneš rezultat koji si zamislio, što se nekad može savršeno dobro i bez da postigneš gol na utakmici, što smo lepo videli u revanšu polufinala 2010. Jebeno shvatite da je to igra u kojoj imaš ODBRANU i imaš NAPAD kao dva ravnopravna faktora koja treba pametno da koristiš kako bi ostvario rezultat. “Gol više” nije SUŠTINA fudbala jer ne postoji tako nešto kao što je suština fudbala, to je kao da pričaš o suštini slanine, dal je bolja mesnata il sapunjara, nema tu bolje ili lošije, nije Bog stvorio jednu dobru slaninu i jedan dobar fudbal, već čovek, sam za sebe, stvara ideju dobre slanine ili dobrog fudbala. I iza toga nema ništa “objektivno”.

“Eno suština fudbala, sedi u sedmom redu.”

I to je najjače uporište svakog Barcafana97, OIJOJ VIDE OVOG MURINJA PA ON SE SAMO ZNA BRANIT TO MOŽE I DIJETE MALO. Ne, ne može. Pa ne dobije Almerija ili Osasuna 8 komada od Barse zato što je dostojanstvena ekipa pa igra otvoreno nego zato što jebote nema kako da se brani jer su joj štoperski par klinac iz Kolumbije sa lažnim papirima i 170 cm visoki argentinski Krneta sa ozbiljnom istorijom mentalnih bolesti u porodici. Drugo, uverenje da Murinjove ekipe ne znaju da napadaju je zabluda – tako je Čelzi 2006. bio najefikasniji tim Engleske, Inter 2009. i 2010. najefikasnija ekipa Kalča, a Real 2012. sa preko 120 golova najefikasnija ekipa Evrope.

Murinjove ekipe znaju da napadaju ali ne žele da napadaju onda kada bi se za napadački pristup odlučio samo Boki, šimpanza pomračenog uma. To se dakle događa onda kada moraš da se braniš jer je to očigledno najpametniji način da napraviš rezultat, što znači protiv jačih, bržih ili spremnijih, a što je u godinama za nama u principu obično značilo protiv Barse. U osnovi, zabluda da Murinjove ekipe ne znaju da napadaju postoji samo zato što je on godinama bio manje-više jedini koji je uspevao išta protiv te Barse, i to primenjujući pomenuti metod, te su brojni Barsini navijači i simpatizeri, izazvani nanesenim bolom u dupetu, prepumpali priču o Murinjovoj bunkerici i proglasili ga ubicom igre samo zato što se nije naguzio najjačoj ekipi na svetu i rekao “jebite nas dok smo vrući”.

Problem je takođe taj što autor i njemu slični od fudbala očekuju, kako on sam kaže, spektakl. Ja mislim da onaj ko gleda fudbal zbog spektakla definitivno gleda pogrešan sport jer je fudbal sve samo ne spektakularan i to mi je kao da slušam klasičan ženski argument protiv fudbala “jao bože kako možeš to da gledaš kad se tu ništa NE DEŠAVA, 90 minuta i NIŠTA, ŠTO NE GLEDAŠ KOŠARKU TU BUDE PUNO KOŠEVA”, što je rezon samo nekoga ko apsolutno nema pojma o igri. Uostalom, ako se fudbal gleda zbog spektakla onda je prva ekipa koju bi trebalo zabraniti posle Čelzija, Seltika i Javora, upravo Barselona, a potom i Bajern, jer je ono što oni igraju sve osim spektakla – nešto najbliže spektaklu imaju da ponude Premijer liga i pojedine nasumične (iako doduše jake) evropske ekipe poput Dortmunda, Atletika ili Benfike ili u prethodnim godinama Napolija ili Porta. Ne, opet ponavljam, fudbal nije spektakl po sebi, on nije ništa po sebi, fudbal je samo igra koja se sastoji od skupa pravila i u kojoj možeš pobediti, izgubiti, ili igrati nerešeno, sve drugo nije fudbal po sebi, baš kao i u slučaju bilo koje druge igre. Imaš pravila, imaš cilj i svi načini pomoću kojih možeš da stigneš do cilja su jednako legitimni. Uostalom, upravo ta sloboda i raznovrsnost je jedna od najlepših stvari u fudbalu.

Ono što je, doduše, istina jeste da se igra igra uvek u nekakvom kontekstu. Nije svejedno ni da li igraš domine u finalu prvenstva južnobačkog okruga u Silbašu ili sa dedom sa Alchajmerom. Pa koji je onda kontekst modernog fudbala? Da li je njegov kontekst da se on igra “za navijače”? Ne, on se igra, između ostalog i za navijače, ali se prvenstveno igra za dve stvari: za pare i za rezultat, što su dve stvari koje najčešće direktno uslovljavaju jedna drugu. Naravno da pare, direktno ili indirektno, stižu od navijača, ali onaj ko ozbiljno veruje da će lepa igra da zadovolji više navijača nego pobeda sigurno nije navijač. Siguran sam da će 90 posto navijača Čelzija reći da je zadovoljnije sa ovakvih 0:0 u Madridu nego da su izgubili 2:0 a igrali “za gol više”. Uostalom, i Junajted je na primer postao najpopularniji klub na svetu ne zbog toga što su “igrali lepo” nego zbog kombinacije sjajnih rezultata i pametnog marketinga. I za koje onda navijače ekipa treba da igra lep i suicidalan fudbal? Za tuđe, za neutralce? Za MLADE NARAŠTAJE KOJI TREBA DA SE ZALJUBE U FUDBAL? E pa znate šta, jebe mi se za to dal će mladi naraštaji da se zaljube u fudbal, a i Murinju i Simeoneu i Gvardioli i svima njima, to je argument u rangu “kako deca da se zaljube u PRAVU muziku kad nam samo puštaju Cecu”, jer se tako i ovde veruje u neki ideal PRAVOG fudbala, koji stoji, bože moj, nasuprot anti-fudbalu koji ga uništava.

“Idemo odavde Kaljehone, ovom gospodinu se ne sviđa što imamo samo 30 posto poseda.”

Uostalom, ako se mladi naraštaju zaljube u igru i počnu da je igraju, ono što će da vide na blatnjavim terenima Gospođinaca i Đurđeva je mnogo sličnije “murinjovskoj” ideji čvrstog, prljavog i sirovog fudbala nego vihornim čarolijama inijestanske provenijencije. Jebote ljudi, mi ovde pričamo o polufinalu velikog takmičenja, nema tu spektakla, ako oćeš spektakl gledaj Kvarežmu u Al-Ahliju, kad priča stigne dovde nema tu egzibicija i zajebancije, kidaš, grizeš, krvariš i lomiš kako znaš i umeš samo da prođeš dalje. To je ono što je u ovom momentu najvažnija stvar u modernom fudbalu – fizička sprema, disciplina i mentalna snaga da ne prestaješ da kidaš ni kada imaš 115 minuta utakmice iza sebe i grčeve u svim mišićima na manjoj nadmorskoj visini od dupeta.

I ne razumem šta nije u redu s tim. Zašto tu “nema duše”? Pa jebote, ako je neki tim imao dušu, to je Inter iz 2010, tim koji je murinjovski zamišljena grupa igrača dovedena bukvalno do savršenstva u smislu selekcije, fizičke pripremljenosti, uigranosti i timskog duha. To je tim koji nas je naterao da zavolimo jebenog Materacija ko brata rođenog, a to nije mala stvar. Zašto su kvaliteti Intera bili kvaliteti “građevinskih radnika”? Disciplina, organizacija, lojalnost spojena sa strašću i beskompromisnom željom da se grize i da se pobedi odjednom nije poželjna u fudbalu? Skupina Argentinaca, Holanđana, Italijana, Srba, Kolumbijaca, Brazilaca, Kamerunaca, odraslih u nekim od najzajebanijih četvrti sveta, naučena da pije krv, lomi i gine na terenu za svoj klub i svog trenera nije dovoljno kul za fudbal, sport koji svoje vojnike regrutuje direktno iz radničkih porodica i radničkih kvartova od Liverpula do Johanesburga ? Šta su onda kvaliteti poželjni u fudbalu, da neko dobro dribla i jako šutira? Ne sporim da je to poželjno, ali ako u fudbalu treba da se radi samo o tome, onda ću radije subotom popodne u cirkus da gledam one budale kako bacaju žene sa trapeza i žongliraju fokama, jer bi to za mene bio otprilike taj nivo praznoglave zabave.

Niko nije zavoleo fudbal zbog trenera? Naravno da nije, jer fudbal zavoliš sa 7 godina kada ne znaš ni gaće da obučeš na pravu stranu, a ćale mora satima da ti objašnjava koncept spoljnog dela mreže i zašto, jebote, onaj čovek na golu nosi kačket. Ali jebiga, to ne znači da tvoj pogled na igru ne treba da se menja kako u igru zalaziš dublje i kako je više kapiraš. Fudbal je igra koja sadrži puno više od šuteva i driblinga, ona sadrži i elemente kao što su mozak, disciplina i muda, kao i dobru dozu krljačine i grubijanštine – fudbal je sve to, a ne samo jedna od tih stvari koju je neki nasumični lik novinar odlučio da najviše voli. Ja volim Čelzi više od Barse, ali to ne znači da mislim da Barsa igra antifudbal ili tako neki kurac, ne – to je moje viđenje igre i ja kapiram da je moje, a uvek ću baciti rispekt Barsi jer su najdominantniji tim 21. veka i bez obzira što ne volim da ih vidim nikad neću reći A ŠTA VID OVI SE DODAJU 600 PUTA SVE UNAZAD PA TO MOŽE I MOJ KOMŠA LACIKA KAD POPIJE PETNES PIVA I MRKNE IZMRVLJENI EKSER. Svako može da ima stav prema igri kakav želi, ali misliti da je baš TVOJ stav ispravan i da baš onakav fudbal kakav TI voliš jeste suštinski dobar fudbal a sve ostalo “anti-fudbal”, to je već znak prepotencije, nerazumevanja problema, pa čak neretko i gluposti. 

Bonus: Murinjo arogantni kreten sa velikim budžetom

Autor teksta na Indeksu, doduše, ne pominje argument budžeta, ali on je klasičan argument nezaobilazan u ovim raspravama. On se može odbaciti sa dve različite tvrdnje: prvo, klubovi u kojima nije trošio veliki novac, dakle Porto i Inter, pri čemu je u Interu na kraju, ako se dobro sećam, bio i u plusu posle genijalne trampe Ibrahimović-Eto prilikom koje su zaradili 40 miliona. Te pare nisu sve potrošene jer su u klub dovedeni igrači koje u principu ili niko nije hteo jer su u tom momentu svi mislili da su retardirani ili nisu imali cenu na tržištu, tipa Milito, Snajder, Pandev, Lusio ili Tijago Mota. S Čelzijem i Realom je drugačije, jer je na tim mestima Murinjo zaista imao praktično neograničena sredstva. Ali to ne može biti argument za bilo koga ko ima makar gram razuma više nego prosečni pljosnati crv – šta se tačno očekuje od Murinja, da kaže Realu “neka hvala ekipa, ne treba mi vaših 10 miliona godišnje i 150 miliona za transfere koje želite da mi date da bih stvorio najdominantiji tim današnjice, ja bih radije u Norič jer je to PRAVI fudbal, oduvek sam želeo da treniram Roberta Snodgrasa i Vesa Hulahana”? To je kao da za nekog kažeš “e pa lako je njemu da bude dobar plivač kad je rođen u Australiji gde ima bazen na svakih 30 ljudi, nek ide u Mozambik da trenira cele godine plivajući u govnima od nosoroga pa da vidimo dal će biti tako dobar.” To je idiotizam. Takođe, Barselona je klub koji daje više para za plate svojih igrača nego bilo koji klub na svetu, pa to opet nije argument koji imalo obezvređuje njihov kvalitet i dominaciju koju su imali.

Što se tiče arogancije, to je verovatno jedina tačka optužnice po kojoj valjda niko razuman ne može reći da Murinjo nije kriv. Jebiga, arogantan je čovek, napuvan maksimalno, i vrlo vrlo loš gubitnik. Ali, koliko je njegova arogancija deo njegove ličnosti, toliko je i deo igre koju igra sa svima ostalima i provokacija na koju oni najpametniji treneri, novinari i navijači neće nasesti, ali gomila gluperdi hoće. Što i jeste Murinjov cilj, privlačenje pažnje je uvek bilo nešto što je on sjajno radio, a s obzirom na to da je uvek vodio ekipe pune igrača vrlo interesantnih medijima, to je bilo i neophodno, kako bi se što manje pažnje u medijima obraćalo na to što je Teri za vikend karao brata Paola Fereire ili što je Pepe zubima zaklao desno krilo Hetafea u revanšu kupa.

“Jel ti valja ćale onaj koks još uvek?”

I to je igra koja još uvek uspeva, igra koju igra i sada, neposredno pred utakmicu sa Liverpulom, spemujući medije izjavama kako izvodi rezervni tim. Istina, to nije samo igra, jer daleko od toga da Murinjov ego nije zaista ogroman. Ali zašto je i to tako velik problem? Da li je bolje imati nadrkanog trenera sa stavom “najbolji sam pušite mi kurac” ili trenera u fazonu “utakmica je bila fer i korektna, eto mi smo pobedili, više sreće protivniku drugi put, sportski pozdrav gledaocima kraj malih ekrana”? Šta od ta dva ima više “duše”, ako je to već argument koji se poteže? Prirodna i spontana arogancija je uvek bolja od odglumljene, isprazne i usiljene pristojnosti, naročito kada imaš rezultate kojima možeš da opravdaš tu aroganciju. I uvek sam više voleo iskrene gadove koji iskaču iz šablona nego dosadne sterilne glumce koji ispaljuju prežvakane fraze i tako kupe simpatije uštogljene gospode sa kravatama i njihovih žena sa crvenim loknama.

Fyxo, za tebe sam Ostrog
 • pohana.tikvica

  bravoo!!

 • Bravo, bravo!!!

 • Tresemse

  “e pa lako je njemu da bude dobar plivač kad je rođen u Australiji gde
  ima bazen na svakih 30 ljudi, nek ide u Mozambik da trenira cele godine
  plivajući u govnima od nosoroga pa da vidimo dal će biti tako dobar.”

  Najjača rečenica u istoriji Tarzanije, gotovo nema dalje.

 • Богдан

  Обилић чека Муриња!!!!

 • Zio

  Alal vera, Miki sokole.

 • Kheshig

  Jebote ljudi, mi ovde pričamo o polufinalu velikog takmičenja, nema tu
  spektakla, ako oćeš spektakl gledaj Kvarežmu u Al-Ahliju, kad priča
  stigne dovde nema tu egzibicija i zajebancije, kidaš, grizeš, krvariš i
  lomiš kako znaš i umeš samo da prođeš dalje. To je ono što je u ovom
  momentu najvažnija stvar u modernom fudbalu – fizička sprema, disciplina
  i mentalna snaga da ne prestaješ da kidaš ni kada imaš 115 minuta
  utakmice iza sebe i grčeve u svim mišićima na manjoj nadmorskoj visini
  od dupeta.

  To je to

 • barcafan97

  OIJOJ VIDE OVOG MURINJA PA ON SE SAMO ZNA BRANIT TO MOŽE I DIJETE MALO! TATA MARTINO JE JEDINI PRAVI TRENER NA SVIJETU! OSTALI SU GOVNA!

 • Ratko

  Sve je ovo lepo i tacno, samo jedna stvar nije. . Kako fudbal nije svrha samom sebi, on se ne igra direktno za pare i rezultat, igra se za navijace jbg. . Neces verovati ali nemaju sve drzave ovakav mutantski sistem gde drzava finansira klubove. . Rezultati donose poziciju da tim bude marketinski isplatljiviji, a te pare ne dolaze sa neba, nego od navijaca, bilo da kupuju dres ili placaju ulaznicu, ili gledaju televiziju koja prenosi utakmicu i koja ce da reklamira neki proizvod i na taj nacin zaradi pare, a tako ima interes da prenosi utakmice i eto ti para od tv prava. . Tako da Murinjo svojim pristupom igri upravo steti poslovnom konceptu fudbala, jer smara tu istu masu ZBOG KOJE SE IGRA LIGA SAMPIONA, i tu sad ne pricamo o fudbalskim znalcima i bivsim igracima, jer kad bi samo oni gledali fudbal onda ne bi bilo ni para, a samim tim nikom ne bi pucao tuki za rezutate, prosta dedukcija :). . I ti sad mozes da hejtujes, al to je cinjenica

 • vilijem de paksi

  da bas zato ne treba da glumi budalu kao kad je doveo vilijana bas zato sto zna da odigra pametno veoma pametno muhamed ali fazon gde te izmori i pravo za vrat.Kad si djubre a jeste djubre onda djubre do kraja bez prenemaganja i tih fazona.npr. igra se protiv norica kazes najebali ste kanarinci jebacu vas a ne ono prenemaganje kad je uzo vilijana cemu batice.objasni mi to

 • Neratko

  Prostom dedukcijom bi onda trebao doci do zakljucka da ako izgubis onda ispadas i nema ni para od ulaznica ni para od sponzora. Kao navijac nekog kluba srecniji cu biti i ako odigraju samo 1:0 ili 0:0 iprodju dalje nego da igraju “lepo” i izgube, a ako treba onda cu platiti ulaznicu da navijam za njih da ne prime gol a na tu utakmicu cu doci u dresu koji sam kupio u prodavnici kluba. Tako da eto ti objasnjenja kako se finansira i kako je taj isti Murinjo doveo vrhunske igrace i jos ostao u plusu posle prelaznog roka i Chelsea obezbedio vise novca od sponzora kada se Murinjo vratio u Chelsea.
  Tako da prostom dedukcijom dolazimo da zakljucka da si ti prosto glup!

 • Ratko

  Hahaha, nema potrebe za teskim recima, nisam uopste hteo da napadam coveka. . . A ovo sto si sad ispricao je cista demagogija, ja sam govorio o modernom fudbalu kao biznisu, a upravo je protivno ekonomskoj logici ovo sto si naveo. . . Kada bi se utakmica igrala samo za navijace ta dva tima, onda bi se broj ljudi koji ce da vide reklamu znacajno smanjio, i to onda istim tim sponzorima ne bi odgovaralo!. . Zbog toga oni na pocetku takmicenja definisu ukupan nagradni fond, koji se tek nakon toga deli po osnovu rezultata, i taj Haineken ili Ford sponzorise LIGU SAMPIONA, a ne POBEDNIKA LIGE SAMPIONA, njih jednostavno boli kurac ko ce da osvoji, njima je samo bitno da to gleda sto vise ljudi. . Kako ce Murinjo da igra mene savrseno boli uvo, i nisam uopste hteo da ga kritikujem, samo sam hteo da kazem da se u poziciju da u fudbalu bude ovoliko para doslo zbog navijaca, i da se zbog njih igra fudbal nista vise. . . a da ne bude da ti na uvredu nisam odgovorio. . .sisaj tuki xD

 • dzontra

  Najezih se kod dela za Inter iz 2010.
  Ko taj tim nije voleo, taj ne voli fudbal.

 • Nemanja Matic :-)

  Nazalost i posle ovog teksta idioti ce iz misijih rupa,iz “strucnog” ugla, davati svoje misljenje i pljuvati ono sto im se ne svidja.Uostalom,misljenje je kao DUPE, svako ga ima. P.S. Svaka cast za tekst

 • ron

  A sto ne pisete o derbiju cigani ?

 • Prosečni posmatrač utakmice

  Pazi ovako: sve si ti to lepo napisao i lepo obrazložio, ali – pomenuo si par puta reč Igra. Ako pričamo o današnjoj mašineriji fudbala koja zavisi od rezultat i ima basnoslovne finansijske injekcije od strane raznih Amera, Rusa i Arapa, onda tvoji argumenti piju vodu. Donekle. Druga stvar je to što je, kako sam priznaješ Barsa najdominantniji klub u 21. veku, i to nije postao tako što je postavljao autobus ispred gola i govnarski čekao da neka lopta stigne nekim čudom do Drogbe(koji je jedan od najdominantnijih i najkvalitetnijih centarfora 21 veka, nesumnjivo) i onda se opet povlači. Murinjo ima rezultate, svakako, ali način na koji je došao do njih nikako nije za pohvalu niti odbranu. Verovatno se sećaš baš tog polufinala 2012. proleća gospodnjeg gde je dotični postavio igru tako da mu centarfor igra na šesnaestercu(svoje ekipe). E, ako je to lepota fudbala, ako se na to svodi današnje takmičenje i ako je to nešto što treba da zadovolji prosečnog posmatrača utakmice(da, to je ciljna grupa, fanatični ultras će svakako tražiti lobanju protivničkog navijača na trinibama da je pomilje par puta bejzbolkom, eventualno mu zagolica krajnike bakljom i kupovaće dresove, šalove i karte za utakmice, eventualno koks od vodje navijača), onda jebeš ga. Da, disciplina mora da postoji, fizička spremnost, takodje, taktika, sve je to super, ali opet, Igra je sve sem jedanaest životinja koje bezglavo i bandoglavo čuvaju svoj gol. Pritom im je trener glavna senzacija i, da, bilo je zanimljivo par puta slušati njegove provokacije, odličan je hejter i ide mu od ruke skretanje pažnje sa krivičnih prijava igrača. S druge strane, prisetimo se poslednjeg samuraja koji je održavao pravu lepotu fudbala, čoveka koji je Barsu i digao do visina s kojih polako klizi. Ako je neko više uživao da gleda Drogbu kako igra centarhalfa nego Zubu kako svojom slobodom, trenutnim, spontanim rešenjima za situacije u kojima bi se našao i dovoljnom količinom fudbalske inteligencije da ume malo više od trčanja i pamćenja taktike “ko predje pola – nek mu umre majka”, ima pravo na to, ali, većina ljudi se neće složiti sa time(i, ne ovo nije priča gde masa glupih demokratski nadjačava par desetina magova fudbalske igre, to je moje mišljenje, i smatram ga ispravnim i nemam nameru da ga menjam). Uzgred budi rečeno, ima trenera koji imaju mnogo bolje rezultate, a manje su zastupljeni u medijima od njega(ima ih dosta i Murinjo je daleko od najveće fudbalske glave ikad, kako ga njegovi fanovi proklamuju). I, Murinjo je popularan i super je to što niko nije ravnodušan prema njemu, zaista, ali, ako do toga dodje čistim senzacionalizmom na foru “duvajte mi ga, najbolji sam”, a drugu Ligu šampiona osvoji za desetogodišnjicu rada u velikim klubovima gurajući gorepomenutu taktiku, onda je to stvar pogrešne percepcije njegovog lika i dela, zamene teza(njegove izjave vs. realno ostvarenje). Ako se današnji fudbal polako svodi na Murinja i njegov kalup, sa fudbalerima kojima je glavn zadatak u meču da samo graju flastera i da ni po koju cenu ne opuste igru i napadački se nadigravaju sa protivnikom onda bolje da počnem skvoš da gledam, jebeš mi mater.

 • Rasoman

  Ovim tekstom ste izasli iz dosadasnjeg sablona! Bravo :D
  Izanalizirao situaciju autor odlicno, vidi se da poznaje fudbal, jos jednom bravo! :D

 • footballfreak

  Autor bi trebao raditi u mesari i dodatno proucavati vrstu slanina, o fudbalu nema pojma.
  Po njemu bi u ovoj fazi takmicenja, s obzirom da je ulog prevelik da se napada, trebalo ukloniti golove, jer preopasno je pokusati postici pogodak.

  Give me a break, ne kazem da se moras otvarati ako si slabiji, ali da trebas krenuti naprijed to da.

 • Marko

  Bravo, tekst je objasnio! Nažalost, uvek će biti ovih ljudi tipa Barcafan97 ili Vlado_Zvornik kojima ne možeš objasniti neke stvari, oni su zacrtali nešto i to je to.

 • B-W-A

  Nisi ti batice ništa raskrinkao, ljubavni tekst posvećen svom omiljenom treneru i ništa više.

 • Prosecni ljubitelj fudbala

  Prolece 2012, Chelsea je vodio Di Matteo, a ne Mourinho. Ne branim Josea niti sam njegov ljubitelj, ali pola teksta ti pada u vodu na osnovu pogresne premise. Stoji da je na Camp Nou Mourinho izveo bunker, ali dve godine ranije, u prolece 2010. kada je Inter branio 3-1 iz prve utakmice u polufinalu.

 • zdravkelja

  Odlican tekst

 • m

  Pročitao sam do pola, i to je to… Svaki tim mora s vremena na vreme da odigra defanzivno protiv ekipe koja ima superioran napad, ali Murinjo je tako počeo da igra protiv svih.

  Takođe, ma koliko kreativnog ofanzivnog igrača imao, ma koliko golova i asistencija taj bio u stanju da postigne, kod Murinja će igrati samo ako može da stigne i da igra odbranu ispred bekova i (dvojice?) defanzivnih veznih. U suprotnom, propada na klupi, i da, to je čisto ubijanje fudbala kao sporta.

 • Vuk

  Autore ne seri ;)

 • cvarkovdjordje

  Čelzi je ove sezone treći u PL po broju postignutih pogodaka.Argumente o napadačkoj igri koju ima kad poželi bi bilo glupo da pišem jer je sve rečeno u tekstu,samo trebaš pročitati,ali ti si verovatno jedan od onih koji smatraju da je Murinjo ubio fudbal zato što je ove sezone tri utakmice(Siti,Liverpul i Atletiko) igrao anti-fudbal.I da,Čelzi igra za navijače,navijači su oni koji idu na utakmice,ne slepci koji se po našim portalima potpisuju YNWA i govore o Liverpulovoj transfer politici “Trebali smo dovesti…”.Kad idem da bodrim tim za koji navijam,a koji je autsajder u meču i mogu da biram između lepog fudbala sa porazom i pobede sa 20% poseda lopte biram ovo drugo.

 • cvarkovdjordje

  I da,za vas koji želite da vidite gol,paradu,lep potez,prečku u svakom napadu nisu utakmice već SOS kanal i Jutub.

 • chelsea

  svaka cast

 • chelsea

  haha kid

 • bobm

  sve zavisi s koje strane gledas fudbal. da li si navijac kluba, trener ili gledas utakmicu jer volis fudbal kao sport. ako si navijac kluba (sto pisac teksta deluje da jeste, ili je navijac murinja) onda te zabole kako osvajas, dokle god osvajas. (da li bi svakog vikenda jedva cekao da gledas utakmice koje je grcka igrala (valjda bese) u portugalu. al da sam grk zabole me sto gol mogu da dam samo iz slucajno dobijenog prekida. ako si neka vrsta trenera ili nadprosecnog poznavaoca fudbala, moze da ti bude zanimljivo postavljanje igraca na drugom kraju terena, pomeranje linija pri prebacivanju lopte, zatvaranje prostora gde bi lopta mozda mogla da ode… A ako volis da gledas fudbal sledeci put kad upalis tv i vidis celzi u formaciji 2 centralna na penalu, 2 beka unutar 16, krila van 16 na bekovskim pozicijama, 3 zadnja vezna na liniji sesnajsterca i spic na 40 metara od svog gola prebacices kanal na sanderlend protiv kardifa. a sto se tice samog murinja, bio bi zanimljiv lik da nije licimur tezak. kad se neko protiv njega brani bunkerom onda je to fudbal 19tog veka a kad ga on igra onda je to savrsenstvo defanzivnog fudbala. sam murinjo je izjavio da takav fudbal nije ono sto cini premijer ligu najboljom, najzanimljivijom i najatraktivnijom na svetu i da je to tezak smor od fudbala, samo sto tad nije pricao o svojoj ekipi.

 • konjomir

  Sjajan tekts Ivana Ergica! http://www.sportelja.com/blog/51/Dribleri/

  Tekst je malo stariji, ali nema veze, vredi procitati.

 • m

  Ne druže, nemam ništa protiv što je igrao defanzivno protiv tih 3 ekipe, već što igra bunker/autobus i protiv timova kao što su C. Palace, i što od krila pravi bekove. Ti treba da shvatiš da ovo više nije 2009. 2010 ili 2011. godina, kada je carski defanzivno igrao samo kad mora, i svi ga gotivili. Sad je bunker/autobus usvojio kao osnovu svoje igre, a to nije dobro, preteraće u tome, tj već preteruje, otprilike koliko je i Barselona počela da preteruje sa svojim posedom, i već se smučila većini ljudi, tako će i on… Mnogima od nas, koji smo ga pre gotivli, se već smučio…

 • gosca

  objasnio o licemjerstvu. ;)

 • banos

  Gde je bio Murinjo kad je trebao da pobedi Sanderlend i Kristal Palas?

 • Prosečni posmatrač utakmice

  Skontao sam da sam sam sebi skočio u usta ovim, ali, svejedno, i Di Matteo je uradio sve što je napisano u komentaru, tako da je to svakako murinjovština od fudbala bila, može se nekako, na staklenim nogama povezati sa Murinjom, tj. njegovom filozofijom fudbala. :)

 • zini da ti recem

  Tekst u sustini nije los ali je predugacak i na momente zamara citaoca,ja sam od tih tipicnih mrzitelja Murinjove filozofije,ali sam posle ovoga malo smeksao… I Kvarezma ne igra u Al ahliju vec u Portu i nemaju Barselonini igraci najvece plate vec igraci Mancester Sitija :)

 • Pozz

  Pozdravio vas sve Čolo Simeone.