Superliga Vesterosa – I deo

Čak je i dobrom narodu Vesterosa, posle izvesnih kritičnih događaja koje nećemo otkrivati da ne bi spojlovali ljudima koji gledaju seriju (ne, oni nisu ništa manje vredni od vas i nas koji čitamo knjige, odjebite sa govorenjem ljudima šta da rade u ćivotu,  ako te boli kurac da čitaš nego ti je gotivnije da natenane čekaš do jaja HBO obradu ovog, moram ti ipak reći, fascinantnog književnog dela, meni zaista ni iz džepa ni u džep) prekipelo, te je počeo da se buni protiv centralne vlasti Gvozdenog prestola.

Moderni vlastodršci, u realnom svetu, smislili su divan način kako da svu tu stoku drže pod suptilnom kontrolom. Sport. Jedan savremeni srpski mladić, od 25,6 godina, stvarno nema vremena da razmišlja o tome kako on radi za 200 evra u prodavnici kompjuterske opreme, živi sa ćaletom i kevom jer kirija za njegovo potencijalno ljubavno gnezdo sa ribom za 20 posto premašuje iznos njegove plate, bez troškova, a i svakako odakle mu riba. Vidi on ponekad na vestima da su tu neki bageri radili 25 sati dnevno u Kolubari ali kako se fokusirati na te trivijalne teme kada je tu novo četvrtfinale Sinsinatija, deveti od dvanaest mečeva u košarci ove sezone između Partizana i Zvezde ili pak dodela Zlatne lopte. KRISTIJANO JE BRE SEBIČAN I ODVRATAN LIK I GDE JE ON U VELIKIM MEČEVIMA JA VAS DA PITAM HAHAHA LIONEL LEO MESSI MEJOR FUDBOLISTA EN MUNDO.

Baje u Sedam kraljevstava nisu baš prigrlile ovaj koncept. Najveći sportski događaj predstavlja turnir u konjičkoj borbi kopljem, disciplina koja ne nudi bog zna kolko varijacija i evolucije kao sport. Tu je i borba do poslednjeg koja već zvuči dosta zanimljivije ali se očigledno smatra za prilično džiberski događaj u odnosu na jahanje uz ogradu sa prangijom dučakom pet metara kojom pokušavate da drknete protivnika. Tu je još i streličarstvo,  koje se spominje u 10 rečenica, pre svega u kontekstu toga da je pobedio Angi koji je odmah to veče spičkao nagradu na kurve.

Ono što Vesterosu treba je jedno dobro fudbalsko prvenstvo, sastavljeno od 10 timova. Sever, Zapadne zemlje, Hvat, Rečne zemlje, Olujne zemlje, Dorna, Dol, Zemlje Krune, Gvozdena ostrva i Fk Divljani.

FK SEVER

U raznim pričama po internet forumima o Martinovom univerzumu, dosta puta sam naišao na tezu da Sever najviše predstavlja Škotsku. Ali sam onda naišao i na jednu misao, da Sever ne predstavlja Škotsku, već zapravo sever Engleske, Jorkšir, Njukasl, Kumbriju itd.  a da su Divljani više Škotska. To mišljenje mi se više dopada. Sever je nepobitno deo Sedam kraljevstava, i pored svih regionalnih podjebavanja i razlike u religiji i poreklu, narod se oseća kao deo države koju čini i Dorna a ne kao deo ekipe koju čine Divljani. Sever Engleske ima svoje velike specifičnosti u odnosu na ostatak zemlje, mnogo je mračniji, radničkiji, teži za život i narod odatle često sa mržnjom gleda na London ( jebem ti južnjačku pizdu što pije razblaženo pivo, Dve čađave dvocevke, vi severnjački majmuni, takođe Dve čađave dvocevke ) ali na kraju dana, to su svakako Englezi, a ne Škoti.

Zato ne mislim da FK Sever igra neki debilski škotski o ruk fudbal, tipa Rendžers. Igraju naravno, ostrvskim stilom dosta, ali rafinisanim i modernizovanim. Tvrdi su ali ne drvoseče, svi znaju sa loptom mnogo više nego što bi se pomislilo na prvi pogled. Imaju veliki region za selekciju, ali pre svega površinski, nije baš previše naseljen. Takođe, nije baš da plivaju u parama da bi dovodili ljude sa strane. Zato im fali nešto suvih mišića da bi redovnije osvajali prvenstva, mada su uvek kandidat, a u kup takmičenjima su pogotovu opasni, pogotovu kada se igra u vatreno – hladno partizanskoj atmosferi njihovog domaćeg terena gde svi posetioci imaju snažan osećaj kao da tu ne pripadaju i da ih samo mesto ne voli. Imaju i solidan napad i odbranu, nešto jaču odbranu, i teže da ne razbijaju niti da budu razbijani. Bagra širom Vesterosa stavlja kuću i okućnicu na 2-3 kada igra Sever.

Životni pandan: Dosta pojačani Njukasl, Everton i sl.

FK DORNA

I za Dornu, paradoksalno sam Martin a pogotovu fanovi,  preterano ističu specifičnost u odnosu na glavninu Vesterosa. Tačno, rojnarska migracija je bila snažna i velika, ali i sami Marteli iz Sunčevog koplja su, dakle,  već mešanci Andala i Rojnara, koji ni u čistoj formi nisu nekakvi Kolo Ture likovi već neka arapska kompleksija. Kulturološki uticaj je takođe nesporan, ali je opet i na samom jugu blago dominantna, ipak andalska kultura. Svi su nekakvi vitezovi, heraldika je nadrkana, ceremonijal još i više a Aron Santagar i Leuin Martel su čak bili kastelan Crvene tvrđave odnosno lord zapovednik Kraljeve garde. Takođe, veliki delovi Dorne su ostali čisto andalski, takozvani kameni Dornjani kao što kaže Tirion, pogotovu veoma bitne kuće Ironvuda i Dejna.

Zato, kao što za FK Sever ne mislim da igra kao Rendžers, ni za Dornu ne mislim da igra kao neki Rozario Sentral, iako se na prvi pogled ceo taj neki latino, vatreni trip nameće. Ne, Dorna ima dodir toga, svakako, veoma prisutan ali je i njihov fudbal u temelju evropski, stabilan. Za golmana i odbranu su zaduženi kameni Dornjani, po jedan štoper iz Ironvuda i jedan iz Dejna, sa svojih 192, 193 cm i 90 kila nemaju ništa latino i plesački u sebi, jebu mile majke i pomeraju bubrege pri korner gurkanjima. Još jedan kameni, samo ne baš tako veliki, je sigurno i u sredini a ostatak čini taj neki miks Andala i Rojnara, momci fuzija dve kulture, mogu i da urade biciklicu, mogu i da skrljaju, kontaju i kad treba vatreno krenuti u presing i kad stajati iza lopte. U ekipi je i bar jedan ili dvojica čistih Rojnara. Oni već stvarno plešu, imaju malo frke sa taktikom, hoće da ujedu i da se pobiju, mali su i hitri. Kao tim, veoma su ponosni na svoje ime, svoju istoriju.

Kao i Sever, i Dorna pati od nedostatka dovoljne mere suvog kvaliteta da na duže staze izdržava borbu za titulu. Titula može doći ali nisu prvi favorit. I oni su veoma opasni u kupu, naravno jer su dobri a i jer u grotlu Sunčevog koplja padaju i najsnažniji. Mogu da odigraju svašta, i feštu golova i krompir krompir, i da izgube kad ne misliš ali i da dobiju kad ne misliš. Pametnija bagra po Vesterosu ih se uglavnom kloni na kladži, oni veoma pametni na njih dižu svote a glupi gube i ono malo dostojanstva koje imaš rođenjem kao kmet, u recimo, okolini Ljute ćuprije.

Životni pandan : Rodžersov Liverpul

FK DOL

Dol se u samoj knjizi najmanje obrađuje, što je posledica jezive Lise Tuli i njene, ipak ne toliko jezive politike. Međutim, jasno je da Dol nikako nije za zajebavanje iako njegovi vitezovi nisu izvukli mač iz korica za 10 000 strana osim nesrećnog Vardisa Egena. Ipak, iako nam Martin stavlja do znanja da se sa Dolom nije šaliti, jasno je i da taj region nije u rangu najjačih igrača. Nije veliki, dobar deo pokrivaju Mesečeve gudure nad kojima Gnezdo Sokolovo prilično razočaravajuće i indikativno, drži samo nominalnu kontrolu, a nije ni naročito bogat, osim poljoprivrednim proizvodima.

To se sve oslikava i na njihov FK. Dol je uvek solidan. Imaju dobar rad sa mladima i najviše se oslanjaju na domaće snage. Nemaju neki specifičan stil fudbala, relativno otvoreno igraju, peglaju 4-4-2. Niko ne voli preterano da se suoči sa njima, kući znaju itekako da ti uzmu sva tri boda, a u gostima da izvuku neprijatan iks ili čak i da pobede ponekad. Ipak, u stani pani situacijama za titulu, veliki timovi se izdvajaju po tome što pobede Dol sa tvrdih 0-1 u podnožju Gnezda. Jednom u deceniji ili dve, poklope se kockice i plavo – beli naprave tim koji konkuriše za titulu. Imaju solidnih 6,7 titula u recimo 100 godina lige na svom kontu i par kupova.

Životni pandan : Valensija, Fiorentina, Verder…

FK GVOZDENA OSTRVA

Martin je pisac koji vas tako uvuče u svoje likove, u okruženje koje pravi. Pisac koji uspeva da vas saživi sa Sersej, od čijih opisa hasanja kreće voda na usta, od čijih opisa srednjovekovne bojne opreme poželite da se prijavite u Svibor. Toliki dar za detalj, Martin malo plaća na široj slici. Vesteros je jebeno čudan, za početak. Kakav je ono kontinent jbt. Još računajte zemlju neistražene zime na krajnjem severu koja se uvija po istoj širini u levo. Koji kurac. Zašto neko nije skontao za hiljade godina kako da se ipak nekako skine taj valirijski zmaj. Zašto je Valirija bila stotinama godina na Zmajkamenu, na 2 sata od Vesterosa i kao kul, ništa, ove nećemo ipak a onda je jedna manja kuća stare Valirije, Targarjeni, sama raspičkala ceo kontinent za 3 meseca. To se čak i Tirion zapitao. Zašto Sever nema flotu i da li je taj Vrat baš toliko neprelazan.

Dosta stvari su u Pesmi leda i vatre prilično pitanje, a pogotovu Gvozdena Ostrva. Bazična postavka je ok, nema ih puno, svi su komandosi, najbolji moreplovci ubedljivo, fokusiraju se na brze napade i pljačku. Kao takvi, sigurno predstavljaju određeni faktor u igrarijama moći. Ipak, pogledajte vi šta oni rade. Haren Crni je sagradio Harendvor. On je bio Gvozdenrođeni. Gvozdenrođeni su pred dolazak Egona Osvajača držali Rečne zemlje. Onda su podigli bunu protiv celog ostalog kraljevstva za vreme Roberta, i iako Martin ipak nije toliko nerealan da pokaže da su imali šanse za pobedu, toliko je nerealan da uopšte otvara tu priču, pokazuje da su oni sami imali neke tu, možeš misliti planove i ovo i ono.  Gvozdena flota sama ima 100 velikih brodova punih mornara i opreme a pored svega toga svaka kuća ima svoju flotilu dugačkih, manjih brodova i svoje ljude. Moje prosto pitanje je, odakle brate Martine, odakle? Evo, gledam tvoju mapu, znači ne neko moje shvatanje tvojih reči. Šest, sedam razbacanih hridi, gde su jedino Harlou i Veliki Vik da kažeš prava ostrva, gde možeš da ne obiđeš sve za 5 sati. Pritom, sama knjiga ističe da su uslovi za život, i u celom svetu jezivi, a pogotovu tamo, da je hladno, golo, neplodno i da manje više ništa ne proizvode osim gvožđa, a dani pljačke su zaboravljeni. Po svemu navedenom, na onolikom prostoru, u pojačano lošem srednjovekovnom scenariju, ima ljudi manje nego u Paraćinu bez sela. Odbijte žene, decu, starce, invalide, meštre, debile kojih mora imati i tamo, nisu baš svi komandosi, sluge, uznike itd. I onda, flota od 100 brodova od finog drveta, sa nekih 5 hiljada dobro opremljenih vojnika, tonama hrane, vode i piva, mora nešto i da se jede i pije, kreće na putovanje od 10000 km plus, neću da vam kažem gde. I još imaju i rezervu i drugu vojsku koja radi nešto drugo, isto neću da vam kažem šta.

FK Gvozdena Ostrva nikako nisu toliko nerealna. Meč između njih i Divljana je sladokusni za sve prave igrače tiketa od 50 kinti. Deveti i deseti na tabeli, jedni imaju 4 boda na polusezoni, drugi 3, kvote sve debelo iznad dvojke. Kada borba za pretposlednje mesto pred kraj sezone kulminira, svi pošteni ljudi navijaju za Divljane jer iako ni oni ne znaju, biju po nogama, durišu loptu 30 metara uvis i publici krv uzavre na korner, ubedljivo najbolju gol šansu posle penala, bar nisu toliko odvratni kao gvozdenrođeni, koji sa tribina gađaju protivničke igrače sikiricama i tresu golove. Jednom u 10 godina pobede nekog favorita kući, što proslave opštim regionalnim napijanjem posle kojeg konto mrtvih ide dvocifreno a u gostima gube od tri nula pa naviše.

Životni pandan : FK Priština 

FK ZEMLJE KRUNE

Često zanemareni region. Imati puno velikih kuća za vazale je lepo, ali Gvozdenom prestolu ipak treba i malo teritorije nad kojom drži najneposredniju kontrolu, a to su Zemlje krune. Dakle, u svoje doba, Targarjeni su u ovom regionu, pored naravno vladara celog kraljevstva, bili i neposredni feudalni lord, kao Lanisteri na Zapadu ili Starkovi na Severu. Ovo je najmanji region ne računajući Gvozdena ostrva, ali nije zanemarljive veličine a pogotovu ne populacije i bogatstva. Naravno, tu je pre svega Kraljeva Luka, glavni i najveći grad Sedam kraljevstava ali su tu i Rozbi, Stoukvort i veliki Senodol.

Zemlje krune su tim koji krlja ubedljivo najviše para u svoj sastav. Imaju i najveći stadion, najviše navijača nominalno, furaju se na sjaj, nadrkanost i ponižavanje protivnika. Oni su ti koji Gvozdene i Divljane ubijaju sa 7-0 u Kraljevoj Luci. Ali isto tako, oni gube od Zapada i Severa u većini bitnih direktnih duela, a meru im često uzmu i ostali solidni timovi. Tim uvek nosi neka vesteroska verzija Kristijana Ronalda a ni sa svim parama sveta i bravoske banke ne znaju da sklope krštenu odbranu i uvek odaju utisak opšte nekompletnosti i plitkoće. Naravno, daleko od toga da su slabi, s vremena na vreme povežu neke trofeje ali na duže staze predstavljaju razočaranje. Ne uživaju potpunu podršku ni u svom regionu a ostatak zemlje ih gotovo nepodeljeno mrzi osim pokondirenih sitnih lordovskih sinova.

Životni pandan : Real Madrid

Nastavak uskoro, što bi rekao Dž. R. R. Martin.

 

 • meco

  Genijalno!

 • Е(В)ладан

  Haren Crni nije Gvozdenrođeni. Molim podsećanje odakle je uzet ovaj podatak?

 • Sadhu

  Citajte knjige ljudi… I ne uporedjujte ih sa serijom jer to jednostavno ne moze… kao da imate dve interpretacije iste price… :)

 • skORO

  NE.
  Nikada nece biti isto i svejedno da li citas ili gledas, nije slicno, nije blizu, nije ista kategorija niti ista jebena planeta.
  Prestanite da mi govorite sta da govorim ljudima!

 • главић

  пуши курац

 • Sadhu

  Jedi govna

 • kontra

  Dobar, dobar… mada sam očekivao poređenje samo sa ostrvskim fudbalom, ali može i ovako. Kalisi bi bila Ceca u fudbalskom žargonu, valjda. Divljani=Celtic. Ajmoooo Divljani…

 • Medieval Serbia

  Ко је заинтересован, покреће се турнир средњевековне макљаже у Србији у циљу стварања репрезентације за светско првенство у Битки Нација – лемању у средњевековним оклопима на светском нивоу у циљу промоције средњековног мачевања као борилачке вештине и посебне културе.
  Први турнир је у Лозници 23. фебруара код Сунчане Реке.
  За више информација: https://www.facebook.com/SrpskaBohurtLiga

 • Medieval Serbia

  Е да, СЕВЕР АЛЕ АЛЕ!

 • Vlada

  Harren Hoare, better known as Harren the Black or Black Harren, was last of the Iron Kings to rule over the Iron Islands and the Riverlands, and the last member of House Hoare to rule. He completed the grand castle, Harrenhal, which would serve to be his doom.

 • Vlada
 • Govedo Čoban

  Kakav intelektualni diskurs.

 • Sadhu

  Jesam hteo lepo? Jesam! Ali ne može to…Škot jedan…

 • Sadhu

  Uvek može da se pročita i knjiga… :)

 • Е(В)ладан

  Hvala, očito da me pamćenje, ai strpljenje, ne služi kao nekad :)

 • bole

  gvozdeni = milvoll

 • vilijem de paksi

  sta je sinoc dorna uradila severu sunce ti jebem SAMO NAPRED DORNA

 • Srdjan Bg

  Kumbrija se na srpskom kaze Vels

 • brda

  Atletic club= FK Dol , Baskijci, u zabiti, sve njihovi igraci, uvek su iznad proseka, a nekad znaju i da budu dobri

 • Hello

  Камбрија је традиционална грофовија у северозападном региону Енглеске.

  Велс је једна од четири конститутивне земље Уједињеног Краљевства.