5 eko saveta za Dan planete

Danas je veoma poseban dan, jedanaesti najbitniji praznik godine – Dan planete. U pitanju je događaj posvećen rođendanu Zemlje, koja danas puni oko četrnaest milijardi godina. I kao svaki tinejdžer, ponaša se kao totalna pičkica. E, mojne mi spaljuješ šume, prestani da bacaš limenke Koka Kole u Topčiderku, smetaju mi izduvni gasovi tvog Tomosa, vaše pleme mora da obustavi žrtvovanje devica, narušiće osetljivi ekosistem vulkana. Ne čuješ Veneru da se žali, ne, ona samo bleji i prži se na Suncu. Al dobro, situacija je takva kad imaš pubertetliju u sistemu, i svi zajednički moramo da stisnemo zube kako bismo pomogli Zemlji da prebrodi ovaj težak period. Suštinski, najbolje je da se ne ponašaš kao govnar, a da prepustiš hipicima, i ostalim ljudima koji nemaju posao, da izvuku veći deo posla. Elem, daćemo vam par saveta kako da se ponašate prema okollini, a da se ona ne razjoguni i pobije par miliona sirotih Indonežana u sledećem cunamiju.

Mada su i Zemljine autoekološke metode veoma efikasne.

PRIDRUŽI SE MLADIM GORANCIMA

Sigurno si čuo za mlade Gorance. Radi se o veoma popularnoj organizaciji sa preko šezdeset hiljada članova, koji svoje akcije sprovode u delo uglavnom po jugu Srbije, i severnim delovima Makedonije i Albanije (ekoloških giganata Evrope). Njihov modus operandi je da banu u osnovnu školu, četrespet minuta pričaju o šumama i onda te cimaju da sa njima zasadiš drvo, sereš u prirodi, ili tako nešto. U svakom slučaju, radi se o elementarnim ekološkim tehnikama koje bi svaki čovek trebao da poznaje. Tipične izviđačke sekte duboko zalaze u paganizam, sa svojim prizivanjima kiše i suicidalnim praksama poput opsesivnog vezivanja omči i rvanjima sa medvedima. Goranci su, sa druge strane, islamske veroispovesti, što je komšijska, nama bliža religija. Nemoj da te to brine, jer jedino što je kod njih ekstremno, jeste ljubav prema prirodi, a jedina vrsta terorizma kojim se bave je ekoterorizam.

Pripadnik švajcerske filijale Mladih Goranaca (Young Boys), nakon naporne radne akcije.

SORTIRAJ ĐUBRE

Ovo će biti veoma lako, ukoliko patiš od opsesivno-kompulisvnog poremećaja. A čak i da nemaš takve boljke, verovatno znaš koliko je OCD danas popularan, pa možeš da spojiš lepo i korisno, tako što ćeš učiniti da planeta zasija koliko i tvoj Instagram nalog. Najpopularniji način sortiranja smeća, već više decenija, je po materijalu (plastika, metal, paladijum), ali zašto bi bio rob trendova? Predlažemo da da uneseš malo inovacije u ovu učmalu aktivnost. Recimo, mogao bi da sortiraš po boji (kore od lubenica idu, recimo, sa ambalažom Guarane). Još bolje, ako želiš da ubaciš i kritiku konzumerizma, sortiraj po brendovima. Iskombinuj Radeon grafičke karte sa AMD-ovim procesorima, kad već ne znaš šta ćeš sa njima. Spaljuj knjige istog autora na zajedničkoj gomili. Nebo je, bukvalno, granica! Uostalom, svi znaju da kada đubre izgori, ono ode na nebo i pretvori se u zvezde, rekli su tako u onom dokumentarcu. Ako nisi siguran kako da pristupiš ovom problemu, sačekaj par minuta pored kontejnera kako bi se upoznao sa lokalnim ekspertom.

“Ne, ne, ne, Marbo ide u Pepsiko gomilu”

ŠTEDI ENERGIJU

Znamo da je teško, ali došao je trenutak kada moramo da se odreknemo bahatog rasipanja energije. Kao što znaš svi vidovi energije na planeti su iscrpni i njihovo preterano konzumiranje bi moglo dovesti do raznoraznih oskudica u budućnosti, što bi se pretvorilo u nuklearni holokaust i tako dalje. Kako da pomogneš? Pa, recimo, kada te mlađi brat zamoli da na livadi puštate zmaja, lupi ćušku malom govnaru, jer puštanje zmajeva krade resurse vetrenjačama koje vetar pretvaraju u internet, toster ili benzin. Voliš da čitaš Koelja na plaži dok se čvariš na suncu? E, pa, puši kurac, ti si deo problema. Sunce je zvezda na samrti, i njeni dragoceni zraci se moraju usmeriti ka kolektorima koji greju bojlere kuća prigradskih naselja. Naravno, nije uvek moguće izbeći korišćenje energije, ali se može minimizovati. Na primer, nemoj koristiti privatni avion, ako možeš da veslaš, ili nemoj da se tuširaš, ako baš ne smrdiš.

Hitler energetskih vampira.

MAKSIMIZUJ KORIŠĆENJE STVARI

Bahatost je vidljiva u svim sferama života modernog čoveka, i vreme je da joj se stane na put. Na sve strane viđamo ljude koji bacaju pikavce u kojima ima sigurno još par dobrih cimova, ne omažu tanjir lebom kada pojedu pasulj ili isprazne šaržer za Novu godinu, kada je par pucnjeva sasvim dovoljno. Ako si heroinski, intravenozni zavisnik, zašto ne bi pronašao osobu od poverenja s kojom možeš da deliš špric? Planeta je bitnija od tvog usranog života, pizdo sebična. Ostalo ti par mrvica spida koje ne možeš da saspeš u sebe? Oliži cigaretu, uvaljaj je u dast i popuši je. Iskoristio si kondom i sada bi da ga baciš? Nove čarape, burazeru, lateks je izuzetno otporan. Sigurno nećeš da ga bacciš u kantu, treba mu sto godina da se razgradi. Ovo su samo primeri maksimizacije koje bi prosečan čovek lagano mogao da sledi, ukoliko želi da ne ubije planetu koja nam je podarila ćivot. Bukvalno najmanje što možeš da uradiš.

Ecofriendly!

PUSTI DREDOVE I DUVAJ CEO DAN

Nije na nama da sudimo, teško je biti dobra osoba u ovom vrtlogu ludila. Međutim, kako odelo čini čoveka, barem nije teško izgledatati kao ekološki svestan čovek koji će drugima davati primer. Izdvoj jedno godinu dana da pustiš kosu, ubaci je u blender da napraviš dredove i već si na pola puta. Predlažemo da batališ materijalna dobra poput cipela, jer su neka odricanja ipak očekivana. Kada završiš sa generalnim imidžom, samo se zavali u lokalni šumarak i duvaj po ceo dan. Boli te kurac, oslobodio si se okova modernih konvencija, na tebi je da ne radiš apsolutno ništa. Ako te neko nešto pita, odgovaraj sa planeta, matori ili moramo da se brinemo o prirodi, ona nas je rodila, harmonizujmo našu kontekstualnost sa Geom ili tako nekom besmislicom. U najgorem slučaj, zatupećeš sebe do te mere da će ti biti svejedno, a u najboljem ćeš biti podsetnik ljudima kako bi izgledali ako se ne brinu o životnoj okolini.

“Matoreeee, znači ono”