Kaligula – Seks, opijati, šizofrenija, smeh, krv i suze

PRIČA O ČOVEKU KOJI JE ROĐEN 112 GODINA POSLE VELIKOG  GAJA JULIJA CEZARA, NAJSLAVNIJEG RIMSKOG VOJSKOVOĐE I PRVOG CARA RIMA – PO NJEMU JE SAMO DOBIO IME. 

Ovaj Gaj Julije Cezar je rođen 12. godine nove ere i rođenjem postao komad najmoćnije porodice rimskog carstva. Njegov matori se zvao Germanik, čovek kom su se muškarci divili, a žene zarđalim šilom i mazutom tetovirale poluprofil na sisi. Bio je zadužen za severnu granicu carstva i svog malog sina Gaja neretko je vodio u ratne pohode. Gaj je bio obučen u minijaturnu legionarsku uniformu i nosio je vojniče čizme Calige, po kojima je i zaradio nadimak. Vojnički pohodi su bili veoma uspešni zbog čega je mali Kaligula bio proglašen talijom legije, a Germanik dosegao sam vrhunac svoje slave i moći.

Kako to obično biva, tadašnji šef rimskog carstva Tiberije je procenio da Germanikova savršena reputacija nepovoljno utiče na stabilnost njegove fotelje. Povukao ga je sa fronta uz sve počasti, doček kod skupštine, kurve, kavurmu i vino. Dve godine kasnije mu je podmetnu neku bajatu gudru i otrovao ga. Njegova žena Agrapina, poznata po dobrom dupetu i dugačkoj jezičini, ohrabrena ogromnom tugom naroda, javno se Tiberiju najebala krvave majke i optužila ga da joj je ubio muža.

Poznato je da kad iz ženske glave ispadne jezičina po pravilu udari prvu dominu u nizu čistog zla i problema. Tako je Tiberije nju i njenog srednjeg sina hranio suvim hlebom i paštetom u crevu dok ih nije izgladneo do smrti. Stariji sin je veštom retorikom i kristalnom dikcijom bio nagovoren da sam sebi prereže grlo nožem za puter. Kao najmlađi, Kaligula je bio pošteđen, ali i primoran sve to da gleda. Pošteđene su bile i dve Kaliguline sestre iz nepoznatih razloga.

Sprava za mučenje i danas u upotrebi.

Poslali ga kod babe na selo

Kad ne znaš ćeš sa malim šutni ga kod babe – pravilo koje i danas važi. Mladi Kaligula nije imao šta da radi. Ujutro napoji stoku, pomuze kravu, sakupi jaja i naloži Smederevca. Dosada dosada dosada. Posle ručka započne oralne, analne i vaginalne odnose sa obe rođene sestre. Istovremeno ili naizmenično. Roka negde do posle drugog dnevnika i ode na spavanje. Iako su mu obe bile drage više je voleo mlađu Druzilu i najviše ju je voleo analno.

Tiberije ga pozvao na ostrvo

Carskim dekretom, a to je bila pozivnica koja se jednostavno ne odbija. Tiberije se povukao u dobrovoljno izgnanstvo na ostvo Kapri gde je staračke dane provodio u bludničenju sa mlađim ženama i surdukanju sa litice starijih muškaraca koji se kurče po kafani. Iako Kaliguli nije bilo lako da se druži sa čovekom koji mu je istrebio pola porodice, nije mu teško palo da ima rezervisan separe pun kurvi, kikirikija i vina u koju god birtiju da uđe, pogotovo ako znamo da je tad imao samo 19 godina.

Ipak, nije se samo zajebavao i lupao slot po ceo dan. Stekao je i jake političke veze među kojima najjaču sa Makronom, zapovednikom carske telesne straže. Njih dvojica su imali velike planove koje je Makron odlučio da zacementira tako što je Kaliguli ponudio da mu kreše ženu. Galantno i nesvakidašnje – dogovor pao.

Bilo je pitanje dana kada će Tiberije umreti, a kao Germanikov sin Kaligula je bio strahovito popularan. Sa Makronom uz sebe je imao i podršku carske vojske tako da je morao biti promovisan. Senat mu je u ruke dao do tada nezabeleženu moć. Gaj Julije Cezar je postao car celog rimskog carstva kada je imao nepunih 25 godina.

Žurka je mogla da počne 

U prva tri meseca njegove vladavine 160.000 ljudi je žrtvovano u njegovu čast. Onaj ko bi ga oslovio nadimkom Kaligula bio je ubijen na licu mesta. Pošto mu je volumen kose bio kao kod Igora Duljaja, svakome ko nije imao seboreju i perut bilo je naređeno da obrije glavinu. Bio je i rutav, pa u njegovom prisustvu ni u kakvom kontekstu nije bilo dozvoljeno pominjanje jarčeva. Kom se omakne – smrt.

Šta sam ti ja kriv?

Leba i igara

Ljubav vojnika je zaslužio tako što im je razdelio ogromne količine love i žena – oproban recept, do dan danas neprevaziđen. Ljubav žgadije tako što im je organizovao borbe gladijatora koje su u to vreme bile popularne više nego Kalčo dvehiljadite. Da žgadija ne bi upala u monotoniju u arenu je ubacivao i gladne Lavove, Pantere, Slonove, crnce i Medvede.

Prvi znak da nešto nije u redu zglavom

Naredba da se iskuje novac sa njegovim likom. Taj presedan u svetu bankarstva je trebao biti dovoljan reper za procenu bolesnog ega. Nije bio. Nije bilo dovoljno ni to što je za manje od godinu dana vladavine spičkao dve ipo milijarde sestrecija, više nego što je Tiberije uštekao za deset godina jevrejskog ekonomisanja.

Kupi mi majko top.

Prelomni trenutak

Istoričari tvrde da je doživeo svojevrsan fizički i psihički slom. Ja verujem da se zabo negde u zamku kad je provalio esid i magične čurke pa da ga zato nije bilo u javnosti mesec dana. U tom periodu saobraćaj oko zamka je bio zabranjen, verovatno da se čovek ne bi loše istripovao od lupanja drvenih točkova o kaldrmu. Marva je plakala, kukala i nudila se da svoj život da za njegov. Kada ga je smorilo da bude narivan, vratio se jači i luđi nego ikad. Rekao je da uošte nije bio bolestan, nego da se ponovo rodio, ali ovaj put ne kao car već kao Bog. Onda je obavestio sve one koji su tvrdili da bi dali svoj život za njegov da ti i urade. Ko nije hteo da se samoubije, bio je surduknut sa zidina grada i dobro.

Euforija i paranoja

Proglasio je državni praznik do daljnjeg da proslavi svoje ozdravljenje, a pošto žgadija nije radila ništa nego samo pila po kafanama, jela masno, tukla ženu i derala se na gladijatore – vrednost love je očekivano drastično atrofirala. Kaligula je popizdeo i počeo da ubija redom sve od najbliže rodbine do dresera lavova. Naređivao im je da, dok obeduje, se ubiju sami ili da gleda njihovo bičevanje dok mu se hrana ne smuči od smrada gangrenoznog tkiva pod kandžijom. Zahtevao je od porodica žrtava da posmatraju egzekuciju svojih najbližih. Kada bi neko pokušao da eskivira performans smrti pod opravdanjem bolesti, Kaligula bi po njega poslao bolničare sa nosilima potpuno besplatno. Kasnije bi gost bio primoran da večera sa Kaligulom gde bi se razgovarali o važnim političko-društvenim pitanjima i tantričkom seksu.

Kako do para?

Lako, slično kao Džo Peši u Skorsezeovom Kazinu. Na mišiće. Terao je ljude da mu testamentom prepišu svu svoju imovinu i onda ih je ubijao. Ko nije hteo da u prepiše, on bi ga svejedno ubio, njegov testament proglasio nevažečim i opet dobro. Otvorio je i bordel u palati, a poznatim građanima je bilo naređeno da učestvuju u orgijama. Naravno morali su da plate 1000 zlatnika i dovedu svoje žene i ćerke kako bi klijentela imala šta jebati.

Biće velik pazar.

Kako je našao način za ekstraprofit, rasipanje je opet moglo da počne pa je tako recimo svog konja Incitata darivao titulom konzula, okitio ga ogrlicama od dragog kamenja, izgradio mu mermernu staju sa jaslama od slonovače i načinio ga sveštenikom u sopstvenom hramu.

Umrla mu sestra 

Ona koju je najviše voleo analno. Deficit najrođenijeg rča je bila kap koja je prelila čašu punu izopačenosti, sveopšteg ludila i teških opijata. Proglasio je sestru za boginju, namontirao njen kip od čistog livenog tozla na sred senata i sakupio neke raspuštenice koje će održavati kult njene ličnosti.

Pošto ona više nije mogla da zadovolji njegove seksualne porive koji se ipak nisu protezali baš do incestne nekrofilije, počeo je da jebe senatore. Bukvalno. U dupe. Došlo mu tako, iz nekog razloga su mu stali na žulj. Ni to mu nije bilo dovoljno, nego ih je pozivao na večere u svoj zamak i onda bi oni sedeli i čekali klopu dok on ne isprska njihove žene koje su bili obavezni da dovedu kao pratnju – znali su i gladni ostati.

Njegove žene

Privlačile su ga samo žene koje nije mogao da poseduje – koliko god to glupo zvučalo. Prva mu je umrla na porođaju, drugu je ukrao od mladoženje na samom venčanju, kresnuo je par puta i proglasio tehnološkim viškom. Nije mu čučnula. Treću ženu je oteo nekom tadašnjem tajkunu, ali ni na nju mu se nije dizao duže od par nedelja pa ju je šutnuo. Ipak naredio je da nikad više ne sme da bude sa dugim muškarcem, tačnije – osudio ju je na celibat do smrti. Tek četvrta žena je mogla da ga zadovolji, a bio je toliko fasciniran njom da ju je pred goste uvek izvodio potpuno golu. Ni zokne nije dao da obuje. Ona mu je rodila ćerku koju je nazvao imenom svoje mrtve sestre – Druzila.

Ej bre... daj toj ženi zepe neke, preladiće se bosa.

Definitivno postao Bog 

U javnosti je počeo da se pojavljuje obučen kao, najčešće, Herkul ili Mars, a mogao se videti i sa zlatnom bradom, munjom ili trozupcem u ruci. Kasnije se oblačio i kao boginje, a najčešće je furao Venerin fazon. Podigao je hram samom sebi u sred Rima, naredio je da se glave svih statua bogova odstrane i umesto njih stave replike njegove glave. Sve to nekako, ali kada je tražio da se celo Jerusalimsko svetilište preregistruje u njegovo lično, umočio je prste u pogrešnu teglu Nutele. Nedugo zatim je izboden na smrt kao i njegova tadašnja žena, a njegovu dvogodišnju ćerku su konspiratoti podigli i njome udarali o zid do je celu nisu razmazali po fasadi. Pala je još jedna vlada – u senatu se okretao bik na ražnju i čekali trubači.

Spasi Rim i ubi se Kaligule... Kaligule-e-e!

Kaligula je živeo 29, a vladao 3 godine i 11 meseci. Živeo brzo, umro mlad i bio ružan leš.