Manja kinta, a bulja više bridi

Neodoljiva je potreba srpskih političara da nas upoređuju sa zemljama regiona, kada treba da pokažu kako je Srbija ekonomski zmaj Balkana. Odvratna reč region smišljena je da sebi dokažemo da ima i jadnijih, i to tu u regionu. Tako deo regiona nikad nisu Slovenija i Mađarska, ali obavezno jesu Bosna, Albanija i Moldavija.

Onda uvek nekako ispadne da Srbi imaju najveće plate, najniže cene, najveće kite i najbolje političare, naravno u regionu. Pušimo šljakerski Bond i pijemo Frutelu, ne šaljemo decu na ekskurziju i švercujemo se u javnom prevozu – ali nas do jaja teši to što mali Moldavaci ne znaju šta je čokolada.

O zapadu se misli kao o mestu gde novčanici jesu deblji, ali se brzo i prazne jer su cene više, a zapadnjaci su robovi potrošačkog društva, pizda im materina ona natovska. Istina je drugačija. Luksemburžanin, čija je prosečna plata 14 puta veća od srpske, plaća jogurt i salamu jeftinije nego Srbin. Ajde, ne moramo baš da se merimo sa Luksom, za njih su i Nemci sirotinja. Ali uzmimo baš Nemačku sa prosečnim platama oko dva soma evra.

Ulazili smo u obične prodavnice – dakle ni one meganadrkane što su kao jeftinije i nalaze se 20 kilometara od centra, ali ni u male bakalnice koju drži gazda Momo iz ulice. Odabrali smo nešto kao lokalni Maksi, gde ideš po pivo pred tekmu. Računali smo kurs od 101,4506 dinara za evro, a i nemačke cene date su u dinarima.

Mleko i to…

U Srbiji krave hrane šampitama

Pretpostavimo da nećeš da se smaraš sa mlekom u kesi koje mora se skuva i popije istog dana. U tom slučaju, litar dugotrajnog mleka u Srbiji plaćaš 87 kinti – u Dojčlandu samo 55 dinara. Kad reče mleko, daj da vidimo i sir. Gauda, standardni kačkavalj, u Srbiji košta 871 dinar za kilo, a u Nemačkoj 466! Mlečna čokolada Milka je u Srbiji 89, a u Nemačkoj 80 kinti.

Ok, nemačke krave su očigledno produktivnije, ili ih bikovi bolje plode pa su srećne u životu ili su na spidu. Ili nas neko zajebava.

Idemo dalje sa tim, da se izrazimo RTS-ovski, osnovnim životnim namirnicama: Brašno tipa 500 (ono belo, obično, kojim se razblažuje koks) u Srbiji košta od 37 do 49 kinti, zavisi da li kupuješ u Kovinu ili na Banovom Brdu, ali je u Nemačkoj 25 dinara. Šećer: i do 114 dinara naspram 66 – skoro dvostruko jeftinije u Nemačkoj.

Za nas osnovnijeg od piva nema. Uzeli smo po jedno socijalnije, domaće pivo, i po jedno uvozno, vrhunsko. Zidarski Jelen je oko 43 dinara, a nemački Falkenfelzer što piju klošari (kvalitet otprilike kao Jelen) košta 40 kinti. U Srbiji limenka Karlsberga košta 126 dinara; u Nemačkoj Plzensko (institucija) dođe oko 110.

Meso i nekakvo voće

Van Bujten piletinu jebe, a svinju jede

Uz pivo valja i meso, tu se Srbi i Nemci slažu. Sa ovog mesta moramo da izrazimo čuđenje što je pileći file skuplji od svinjskog buta, a svi znaju da je svinja roditelj. Uglavnom, u Srbiji svinjski but dođe 460 dinara, u Nemačkoj smo našli krmenadle za 433 dinara. Pileći file je u Srbiji 552, a u Nemačkoj ima za 544 – dakle to je to. E june je jeftinije u Srbiji – 600 dinara naspram 658 u Nemačkoj, ali to su Germani verovatno poskupeli da uteraju kurac Turcima i Arapima. Mleveno meso je slične cene.

Ovo je pasus za one koji bi da se upuste u avanturu da jedu voće i povrće (neki kažu da je kul, nismo probali). Čudaci među Srbima i Nemcima koji jedu ove neobične plodove koji nisu od mesa plaćaju slične cene. Recimo pomorandže 130 u Srbiji i 134 u Nemačkoj, banane oko 85 u obe zemlje, krompir jeftiniji u Srbiji 34 kinti naspram 53 u Nemačkoj. Jaja slično – oko 140 dinara deset komada.

Dolazimo do ključa istraživanja…

…papira za dupe! Nismo hteli da upoređujemo fensi sorte, Perfeks, Ceva i to, nego recimo ona Paloma što pravi i maramice. Kada se sračuna, rolna dođe 28 dinara, a gotovo ista cena je i u Nemačkoj. Ali! Ovo u Nemačkoj je četvoroslojni papir – bogotac. A u Srbiji samo troslojni. Dakle Švaba za iste pare može konfornije da briše govno sa čmara, vala je i zaslužio, zaradio je i nije dao da ga pljačkaju.

Pouke izvuci sam, samo nemoj da bude ono ali Nemac mora jede prskano voće i svinje na steroidu ili srpske krave daju mleko sa ljubavlju ili džabe im kad su nemuzikalne skinjare koje nose čarape i sandale; to je prevaziđeno. Ja bih rekao da nas neko zajebava.

Tagovi:

cene