Muškarac na porođaju – potreba ili holivudsko sranje?

Bivanje u porođajnoj sali dok žena donosi na svet tvog kurca delo postalo je skoro pa standard. Stereotip prikazuje muškarca pored babice sa krvavim detetom na rukama. Ćale i babica se klibere kao da su iz bekstejdža pratili stotu izvedbu Radovana Trećeg – jedino se dete na toj slici ne smeje nego plače jer je stiglo na svet prepun sranja poput pominjanja Haleda Hoseinija kao kandidata za Nobela. Otac na porođaju nam je, kao i sida ili Dan zaljubljenih, došao iz Amerike. Ne bismo se bunili da je tamo i ostao.

Jer muškarac je na porođaju neophodan i koristan koliko i Džej Ramadanovski na samitu nuklearnih fizičara u Lucernu. I ne, ne mislim da pljujem sa mužjačke pozicije da je čoveku tokom porođaja mesto u kafani gde mu osam znojavih i masnih balkanaca cepa košulju dok sa kumom Zokijem dovršava drugo balonče rakije, a sa tranzistora cepaju želje i čestitke Radio Požarevca – po stoti put za veselo društvo u kafani „Šupa“ – Nino i „Ti si, ćerko, tatin sin!“

Uz zvuke Nina, zapitajmo se sa čisto praktičnih pozicija: Koj će kurac muškarac na porođaju? Evo nekih argumenata:

Muškarac može biti od koristi: Istina je da je njegova uloga u porođajnoj sali ista kao uloga Đenara Brave Hart Gatuza u Milanu – da trčkara svuda, smeta svima, i da mu svi potajno jebu mater. Jedino mu žena psuje mater naglas. Najkorisnije što budući ćale može da uradi je da donese ženi čašu vode i da, na molbu babice, prošeta i prebroji sva vrata u bolnici.

Muškarac pomaže ženi kod bolova: Tako što je drži za ruku i podseća je da diše i izdiše? Da nije njega, garant bi se ugušila. Mada, mužjak može biti antistres pomagalo – tokom porođaja otkriće da ga njegova žena mrzi i da je tajno išla kod Velje Ilića na kurs psovanja.

Muškarac je podrška ženi: Jeste, ako reč podrška shvatimo izuzetno široko. Muškarac je više neki orjentir koji kurcu ne služi – kao Avalski toranj. Kada ga vidiš, znaš da se bližiš Beogradu, a inače te boli kurac i za toranj i za Radu iz Beogradske hronike koja je insistirala da pošalješ SMS kako bi podržao izgradnju. U porođajnoj sali žena u svom mužjaku vidi delić poznatog sveta.

Muškarac je važan kad je teško: Ako negde zapne, ako se sprema carski rez ili detetu, daleko bilo, ne valja puls – jedini muškarac koji tu može da pomogne je doktor. Što se budućeg ćaleta tiče – on se već ohladio i ubledeo. Njegov smisao postojanja je traženje vučje stazice u prostoriji, stazice kojom će uporno i zabrinuto gaziti tako da: a) žena ne vidi da je nervozan; b) medicinsko osoblje ne popizdi i najuri ga da pije kafu sa brkatom čistačicom.

Mogli ste i babu i dedu da pozovete...

Dakle, ne treba da ideš na porođaj. Sad ti je laknulo. Ipak, tu nećemo prekinuti tvoju borbu protiv sebe – iako si već smislio ingeniozna opravdanja da ne odeš na porođaj:

Brate, kako su moja majka i moja baba i moja prababa rađale bez muškaraca? I tvoj pradeda je zapirao dupe na bunaru i vikao komšiju Živorada preko plota, a ti danas imaš mokri čvor i vičeš midžet ribu iz Ho Ši Mina preko Fejsa. Ako se vraćaš tradiciji, idi do kraja – odseli se u Amazoniju, živi u pećini i koristi toljagu.

Žena ne insistira da budem na porođaju. Nema žene kojoj ne bi bilo drago da tada budeš uz nju. Ako ti tvrdi suprotno, ili laže ili dete nije tvoje. Ili oboje. Bez obzira što si na porođaju koristan kao mlitav kurac u porniću – žena jednostavno voli što si tu i što će sutra to diskretno pomenuti kumi jer zna da je kum tokom rađanja njihovog deteta upišan spavao u kućici za kera.

Bolničko osoblje je profesionalno i imam puno poverenje u njih. Ne lezi vraže, u zemlji Srbiji možda nije loše da svojim prisustvom podsetiš to bolničko osoblje da nisu veterinari i da tvoja žena nije krava, te da je tretiraju ljudski. Zato u Srbiji traže kintu da bi muškarac prisustvovao porođaju.

Ne mogu ja to, tamo su znoj, krv i govna. Znači ti si u pitanju? Tebi je neugodno? Normalno, lakše je otvoriti pivo i biti u čekaonici… a onda možeš da daš dete nekoj hraniteljskoj porodici, čisto da se ne bi mučio da ustaješ noću i menjaš pelene.

Pa dobro, da ipak odem na porođaj? 

Ne znam. Vidi sam.

Tagovi:

medicina