Radio tortura – iritantni letnji hitovi

Ima pesama koje su jednostavno toliko dobre da same po sebi postaju hit, kao na primer „Kad sveća dogori“ ili „Black Winter Day“ finskog Amorphisa. Ima pesama koje moraju da postanu hit, inače će neko biti obavezan da opravda propalu investiciju. Posle novogodišnjih, najlakše je napraviti letnji hit. Vreli dani, šetanje po kraju u papučama, gomila otkrivenog ženskog mesišta, crnogorsko ili neko drugo primorje, doba godine kada donja glava apsolutno dominira gornjom – sve što je potrebno je jednostavna melodija, praćena zatupljujućim tekstom da isprati čitavu stvar, da utoli letnju žeđ. Kako nam je u prirodi da svaku dobru stvar maksimalno eksploatišemo dok od nje ne ostane samo hrpa isušenih govana, ili ništa, tako su ekipama koje treba da vas upoznaju sa nekim drugaricama „Let it be“ ili „Show must go on“ sranje, stare i smor pesme dok je house miks aploudovan na YT pre tri dana, sasvim do jaja. Ipak, pojedine „trake“ kako ih nazivaju samoproklamovani umetnici na maminoj grbači, rađene su namenski za letovanje tvoje ribe sa drugaricama u Antaliji, idu na ruku Turčinu koji će nalivenu vodkom da je prevrne treće večeri, i opstaju u svakoj sezoni „hodanja po kući u gaćama jer nema klime“. Druge nestaju sa ispraćanjem još jedne ture škrbavih klinaca u školske klupe. Koliko god trajale, zajedničko im je da će se uz njih tresti mnogo guza, da će se njihati mnogo ruku, i da će određenom broju ljudi puknuti film, te će iz revolta početi da slušaju švabski krautrock, ili se preseliti na Aljasku da se bave ribolovom, jer majku mu, šta je mnogo mnogo je. Sa top liste letnje radio torture, izdvajamo sledeće.

Sunćan dan – Neno Belan

Nekada muškarac ispadne pička, nije dobro, ali onaj ko treba prašta. Neno Belan je momak koji je od ispadanja pičkom sačinio stratešku igru deset puta složeniju od šaha i postao apsolutni šampion u istoj. Naime, u svom hitu ljeta, pokušao je da pomiri Torcidu i Bed Blu Bojse, održavajući intimnu vezu sa devojkom iz Zagreba. „ Donit ću joj cviće, uzet kufere njene“ posebno alarmantan stih,  još alarmantniji od košulje koju gospodin nosi u spotu, miri nas sa činjenicom da je jedno totalno papučarsko jaje napravilo evergrin pesmu.

Sve bi to bilo lepo i krasno da je istinito. U svakom od nas živi izgubljeni romantik, to jest svako je od nas u umerenim crtama Neno Belan, zar ne? Ne. Istina je zapravo da je Neno jedna pogana, prekaljena prelobanja, koja je na kontu isfoliranog picopaćeništva ispucala više kurtona nego DOS američkog keša za svrgavanje Miloševića. Sram da ga bude, krvnik.

Summer Jam – Neki indijanci

Na, na, na, na SAMR DŽEM, nešto, nešto, singing end densing VUOOO. Trideset puta dnevno u originalu, još dvadeset puta u raznim dubstep sleš psidža varijantama. Iz svakog drugog kafića na Adi, na svakoj drugoj radio stanici. Pesma koja nam sugeriše da batalimo šta god smo počeli, preselimo se na Floridu, postanemo latino cigani, deset sati provodimo u teretani budžeći baticeps i pločice, a šest sati igrajući odbojku na plaži i šmekajući isto tako zategnute bezobraznice. Kako će svet da opstane ako svi ‘ladimo jaja, koga briga, VI GONA PARTI EZ MAČ EZ VI KEN MAĆOURI!

Santana – Smooth (feat. Rob Thomas)

Od razvitka muziciranja kao privredne grane, i to onakve kakva pojedincima donosi ozbiljan profit, upoznati smo sa mlakim, njanjavim pesmama, pesmama bez muda, stava i autentičnosti. Famozni Karlo, u saradnji sa još jednim fegetom koji je u potpunosti nepoznat autoru teksta, a ime mu baš i nije vredno guglanja, uspeo je da širokim narodnim masama servira tekućinu nalik rasolu koji je pet dana stajao na suncu, i to pod etiketom nacionalnog pića, k’o pijanim turistima iz Roterdama. Santana drlja po džitri, više se i ne cima, jer je davno dokazao šta je imao, dok svileni Tomas pevuši o svojoj aferi sa hoćnom latino bicuri u nekom zajebanom sirotinjskom kraju, neuspelo pokušavajući da mu glas zvuči što testosteronskije, i na taj način od sebe pravi Gorana iz OK benda. U nekoj pravoj hispano verziji novosadske Detelinare, Tomasa bi Huan i njegova ekipa iz drugog paviljona izreckala bricama jer im je cimao malu iz kraja, a sinjor Karlos bi se odvezao u svom prenabuženom Ševroletu iz 1974. ka delu grada sa nižim stepenom kriminala.

Tropski bar – Vlado i Nigor

Letnja himna niže srednje klase, čitaj: sirotinje. Niko nema para, svi troše više nego što zarađuju, svima je pun kurac svega i želeli bi da pobegnu makar na bugarsko primorje. Nepoloženi ispiti i prekršajne prijave na stranu, samo se jednog jutra probudimo, a Dovla i Nigor nas čekaju pod prozorom u kabrioletu. Pivo, pičke, plaža, evo nas dolazimo. Sve bi to moglo da se izvede, ali u filmu o kalifornijskim surferima. Ova bezbroj puta emitovana numera, samo dodatno spušta prosečnog mladog čoveka na zemlju, odnosno još dublje u govna. Pomirenje sa sudbinom, i ovog, dvadeset i četvrtog leta, od opcija ostaje poslednjih 450 kinti na žabare iz dvojke, pa ako se smiluju bogovi kladionice, prazne dvolitre iza klupe, nerealni planovi i nebulozni razgovori. Letovanje? Pa, brate, sledećeg leta sigurno, ali stvarno.

Djevojke u ljetnjim haljinama – Haustor

Na kraju liste, šampion u izlizanosti. Koliko god Haustor bio dobar bend, koliko god legendarnih stvari ostavio u amanet generacijama koje dolaze, čika Runda je ovu limunadicu sastavio ne bi li se uvukao u ćega alternativnim cavuljama. Dođe šesti mesec u godini, sa njim i vreme letnjih haljina, domaći erotski forumi se pune linkovima ka rar arhivama pod nazivom „Sisići makiška strana by Jovan Jeremy“ i „GSP bezobraznice linija 37“, a ekipama baštenskog inventara sa Obilićevog, ova pesma dođe kao odličan saundtrak dok kucaju poruke, piju guaranu i šmekaju pičke. Ostaje samo nada da se situacija sa globalnim zagrevanjem neće pogoršati, jer će se u suprotnom ova pecaljka čuti iz svakog automobila 365 dana u godini, sve dok ne postane tema uvodne špice drugog dnevnika, dočeka verziju otpevanu od strane Madam Piano. Ili još bolje, dok Skajnet ne pošalje Švarcija iz Terminator keca u osamdesete, da uleti Rundeku na gajbu dok ovaj guzi mladu zagrebačku slikarku, uhvati ga za one šabanske repove i izrafališe mu plinaru robošmajserom. Onda će se valjda malo osvežiti plejlista.

  • Doloresbg

    svaka vam se dala ..placem .