Snuker – mužjačka igra u gej ruhu

Sto ima šest rupa, a ti samo tri, bio je nikad zvanično potvrđen odgovor muža na ženino pitanje zašto ide u lokalni klub da igra bilijar umesto da s njom gleda Sulejmana i melje orahe za slavu.

Tipična bilijar slika na svom platnu sadrži zadimljeni bircus, jeftino točeno pivo, ZZ Top ili Džordža Toroguda koji gruvaju sa Maršal zvučnika, bed bojse sa čačkalicama u ustima i pljugom između prstiju na ruci koja služi kao postolje za štap, dobre ribe u kožnim pantalonama, naelektrisanu atmosferu u kojoj je dovoljno da se kaže „prvo je dodirnula crnu“ i da odmah polete barske stolice kao odgovor za neslaganje sa stavom protivnika. Međutim, iako deluje kao zabava za KV radnike između 2 popravke programatora na veš mašini, bilijar je mnogo više od prostačkog nabijanja kugli u rupe. Uostalom, bilijar je bio omiljena zanimacija jednog od najvećih genija svih vremena, Nikole Tesle.

Istorija

Nek se karambol, „osmica“, „devetka“ i ostale verzije bilijara ne ljute, ali kraljica svih igara sa takom i zelenom čojom je snuker. Igra je nastala 70-ih godina 19. veka u Indiji. Naravno, Kebini preci nemaju nikakve veze sa nastankom ove igre, jer je nastanak samo teritorijalno vezan za to podneblje, dok su igru smislili britanski vojnici u trenucima dokolice i smišljanju načina kako da dezertiraju iz pripizdine u koju su poslati. Naravno, snuker je i dan danas najpopularniji na ostrvu, najviše ga pikaju Englezi, a ništa manje Škoti, Velšani i Irci. Van ostrva, jedino Kina i Australija mogu da se pohvale nekolicinom značajnih igrača i to je otprilike to. Koliko se britanci primaju i poštuju ovu igru, pokazuje činjenica da na ostrvu postoji nekoliko „Akademija za snuker“ a najpoznatija je ona u Šefildu, koja je pandan recimo Kembridžu ili Stenfordu u domenu univerziteta.

Kad su me već poslali u ovu zapizdinu, ima da zabušavam po ceo dan.

Pravila

Na prvi pogled deluju zajebano kao rešavanje sudokua sa po jednim brojem u kvadratu, ali se brzo uđe u štos. 15 crvenih kugli nose po jedan poen i posle svake ubačene se ubacuje jedna drugačije obojena koja nosi od 2 do 7 poena i one se vraćaju na sto sve dok na njemu postoji barem jedna crvena. Kad se sve crvene poubacuju, nastavlja se sa ubacivanjem obojenih, redom od žute koja nosi 2, do crne koja donosi 7 poena. Maksimalan broj poena iznosi 147 i baje kojima se desi u karijeri da ostvare ovaj rezultat imaju pravo da se kurče pred drugarima, a ribe ne smeju da odbiju da im daju pičke. Da se sve ne svede na lagano ubacivanje kugli u rupe, pobrinuo se onaj ko je smislio da dimenzije stola za snuker odgovaraju dimenzijama prosečnog studentskog ćumeza (preko 3,5 metra u dužinu i skoro 2 u širinu). Ako se tome doda da su rupe uske koliko i vulva prosečne četrnaestogodišnjakinje, deluje da je potrebno mnogo umeća i preciznosti pogoditi najizgled i najobičniji potez. Naravno, pored sjajnog izračunavanja upadnih i odbojnih uglova, predviđanja putanje kugle nakon felševa i ostalih mozgalica, taktika predstavlja još jednu značajnu komponentu snukera. Nema mnogo filozofije, sve se svodi na: 1. Ubaci kuglu u rupu. 2. Ostavi belu na odgovarajuće mesto za sledeći potez. U slučaju da je tačka 1 teško izvodljiva, cilj igrača je da natera partnera da popase svoja jaja, tj da mu što više oteža pristup kugli koju napada – da ga snukeruje i time mu eventualno napakuje negativne poene.

Svaki segment igre se naziva frejm, a pobednik mora da osvoji od 5 do 18 u zavisnosti od ranga takmičenja. Bodovanje i pravljenje rangliste je slično kao u tenisu, postoje raznorazni turniri koji donose onoliko bodova koliko je jako samo takmičenje a glavni turnir u godini je svetsko prvenstvo koje se svake godine odigrava, naravno, u Šefildu.

Ono što snuker odvaja od svih ostalih verzija bilijara je svakako dres kod igrača i atmosfera u publici. Svi će se složiti da pantalone na ivicu, svileni prsluci i helikopterka oko vrata više odgovaraju banketu kod kraljice Elizabete nego sportskoj opremi. Biti u publici je privilegija ali je zajebano. Dok snukerdžija razmišlja da li da odigra sejfti ili će da napadne kuglu, ne smeš da dišeš, ako pogodi, moš da aplaudiraš, ako promaši, imaš pravo da kažeš „ooooh“ i to je to. Ako ti zazvoni mobilni, iznosi te obezbeđenje i melje te u mašini za meso ispred sale. Ako prdneš, isto. Ako se zakašlješ… shvataš već, opet si glavni sastojak leskovačkih specijaliteta.

Najbolji teren za fudbalicu

Ko su glavni likovi?

Rej Rerdon – gospodario 70-ih godina

Stiv Dejvis – gospodario 80-ih godina. 6 puta svetski šampion, drugi svih vremena po broju titula, zajeban ko nastavnik OTO-a sa testericom u desnoj i šperpločom u levoj ruci.

Stiven Hendri – najtrofejniji svih vremena, 7 puta šampion sveta, najviše svega, rekordi, pičke materine, sve njegovo. Otac napadačkog snukera, pre njega su jeli govna i čekali da crvena dođe na 2 santima od rupe da skupe muda i napadnu. Čovek objasnio neke stvari. Penzionisao se pre neki dan i otišao da čuva ovce u predgrađu Edinburga.

Roni o’ Saliven– Naučnici sa nepostojećeg instituta za trivijalna istraživanja su izračunali da je više ljudi u svetu čulo za Ronija nego za sport kojim se bavi. Bogotac ove igre. Rođen iz krede kojom se mažu štapovi koji su sastavni deo njegovog tela. Prirodni talenat. Da je 10 posto manje luđi nego što jeste, verovatno niko nikad ne bi mogao da osvoji nijedan turnir pored njega.

2 sata da se jebavam sa Ebdonom... ma odo da se napijem.

Šoumen sa kravatom, koji ima nadimak Raketa zbog brzine kojom izvodi udarce. U stanju je da oljušti najtežeg protivnika i sutra padne u depresiju, našljoka se burbona i prsne od nekog prosečnog igrača. Takođe mu se može da odustane od jurnjave za najvećim brejkom na turniru jer mu se ne sviđa visina nagrade. Čudak i genije.

Šta kažeš, Mažić sudi derbi?

Na kraju, snuker je igra u kojoj navijaš za O Salivena, diviš se svakom dobrom potezu Higinsa koji tak kontroliše podvaljkom, Vilijemsa, Robertsona ili nadolazaće zvezde Trampa, besomučno drkaš na sudiju Mikaelu Tab i iz dna duše mrziš jebenog Pitera Ebdona kome treba 7 minuta razmišljanja za početni potez. Finale svetskog prvenstva, na kome je pola nosilaca ispalo već u prvom kolu, na kome je prvi put učestvovalo čak pet Kineza i na kom se prvi nosilac Mark Selbi povredio!!! (hvala DJ Kaciniju na insajderskim informacijama) počinje danas. Pobeda O Salivena nad Karterom je izvesnija od činjenice da Zukorlić neće pobediti u prvom krugu izbora.

 

 

Tagovi:

sport
  • lopticu?

  • svemir

    Vlado, Jimmy White je car. Moj pokojni cale i ja smo cekali 3 ujutro da pocne Jimmy-jev mec i majstor je onda “izlazio na teren” i mrtav pijan im jebao kevu! Jednom prilikom odigran je egzibicioni mec Evropa-Amerika. Rezultat je bio 3-3 kada je Jimmy, naravno tabla, pobedio u sedmom mecu. Zatim je ispustio kristalni pehar koji se razbio u tisucu (to je oko 2534) komada. Sta reci? Genije…iz Kenije!