Ti si fašista!

Nekoliko primera iz naše svakodnevice:

– Ja da sam neka vlast, ja bih vratio obaveznu vojsku.

–  FAŠISTO!

– Šta ova deca sede i piju pivo i dernjaju se ispred trafo-stanice u jedan  ujutro, to sve treba rasterati!

– FAŠISTO!

– Sve koji nisu beli treba u koncentracione logore, za robovsku radnu snagu ili sapun.

– FAŠISTO!

Mnogi bi rekli da se reč „fašista“ koristi u domaćem javnom diskursu češće od klješta za uklanjanje čmarnih čepova u San Francisku. 

I kao što je slučaj sa svime što se koristi u preteranoj meri, ova ideološko-politička-psihološka kvalifikacija se često koristi pogrešno, kao naprimer kada kurton napunim vodom da bih gađao decu što sede i piju pivo ispred trafo-stanice u jedan  ujutro. 

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Dok ovo pišem neka deca piju pivo i dernjaju se ispred trafo-stanice u jedan ujutro. Idu mi na kurac.[/typography]

Da bismo stali na kičmu ovog kancerorazgranatog trenda, moramo da obučemo martinku sačinjenu od čvrstih činjenica i uvezanu surovom argumentacijom. Dakle, moramo da znamo šta tačno znači „fašista“ da bismo znali da li je u pravu pirsingovana borkinja za prava (studenata FPN da prođu godinu sa dva položena ispita) kada nas nazove fašistima jer joj kažemo da je parazit. Ili, da li je opravdana naša želja da istetoviramo FAŠISTA na čelo  mutanata iz intervente kad prebiju klince zbog pet mića skanka koji posle uzmu i popuše u lend kruzeru?

Izvorno, kao što se valjda još uvek uči u osnovnoj, pojam “fašizam” potiče iz latinskog fasces što znači svežanj, konkretno svežanj pruća koji su nosili magistrati u Rimskoj republici, kao simbol autoriteta, a liktori i kao oruđe kazne. Sam po sebi, simbol je jasan čak i likovima koji se i dalje lože na to da aplouduju svoje Harlem šejkove na jućub – prut može da se polomi ali svežanj ne, snaga u mnoštvu i taj rad, ima ona narodna mudrolija na tu temu, valjda se i to još uvek uči u osnovnoj, ceo svet zna za tu priču. 

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Primeti Linkolnov naslon za ruke[/typography]

Istorijski, fašizam je pokret nastao u Italiji, gde je piskaralo i agitator po imenu Dobrica Musolini malo pokrao Ničea, malo skinuo fore od Gabrijela Danuncia (autentičnog cara koji je za sebe osvojio Rijeku 1919. i bio prvi Il Duce još pre nego što je to bilo in) i u to ubacio zdravu dozu korporatizma (više o korporatizmu u sledećem pasusu, ne menjajte kanal) da bi stvorio pokret osmišljen tako da zavede običnog čoveka efektnije nego flaša hladnog paulanera među sisama Salme Hajek.

Naravno, niko danas kada kaže „fašista“ ne misli da mu je oponent u polemici zaista verni sledbenik žabarskog Vođe koji je završio obešen naopako na benzinskoj pumpi. S vremenom je pojam dobio širu i negativniju konotaciju, jer je Benitovu ideologiju prihvatio malo čuveniji supervilan koji je na raspolaganju imao mnogo efektniju mašineriju u vidu nemačkog naroda, a i zato što se proširila među kojekakvim drugoligašima kao što su Španija ili Portugal.  Čisto sociološki iliti iz ugla političkih nauka gledano, glavna zajednička odrednica svih ovih režima je bio korporatizam tj. totalizarizam – i tu se krije sličnost sa režimom u Sovjetskom Savezu, zbog koje razni drekavci dreče da je fašizam isto što i komunizam. Ne, drekavci, nije, nego se oba oslanjaju na korporatističko shvatanje nacionalne države koji podrazumeva da je obaveza državnih organa da društvo organizuju po principu udruživanja ljudi u grupe na osnovu nakolonosti i interesa. Dakle, porodica, esnaf, nacija, partija, rasa – ispred pojedinca i njegovih prava.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Npr. kada država odredi da muškarac koji hoće da se ženi mora da izgleda tačno ovako,  to je totalitarizam. Onaj do jaja.[/typography]

Otud naziv „totalitarizam“, jer u takvom uređenju „država“ sebi daje za pravo da uređuje praktično svaki aspekt društvenog života.  Naravno „država“ je pod navodnicima jer u praksi znači – partija na vlasti. Pa sad fašistička ili komunistička ili nacionalsocijalistička – isto je (što, da ponovim pre nego što krene dreka, ne znači da su ideologije koje su te partije stavile u svoja imena iste,  nego da su režimi koji su se navodno zaklinjali u te različite ideologije u praksi uspeli njihove ideje da ostvare isključivo na nivou korporatizma).

Dobro, u osnovi fašizma su korporatizam i totalitarizam, ali nije to sve, ima tu još neki đavo, razvije se ta priča na još poneki način koji nije baš tako teorijski. Posvedočiće tome onaj tulipan u Jasenovcu ili centar Simon Vizental ili pedantne knjige koje je Treći Rajh vodio, jebiga, nisu mogli protiv svoje robotske germanske prirode čak ni kad su prešli na insane nivo igrice. Jasno je da se baš u toj tendenciji ka level apovanju u holokaust krije razlog zbog kojeg fašizam ima popularnost u ravni s herpesom, i što je danas nazivanje nekoga fašistom u stvari pokazivanje želje da se taj diskvalifikuje iz daljeg takmičenja zvanog razgovor sa tobom.  Mislim, ako to nije jasno i ako treba ovde da se nešto dokazuje o zločinima fašista kroz istoriju onda smo stvarno u kurcu kao narod, i kad se digne kuka i motika, prvo čerečimo muda ministru prosvete.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Mada to planiramo i ovako i onako.[/typography]

Ipak, da bi neko mogao da bude sigurno klasifikovan kao fašista, ne mora da nosi crnu košulju i bejzbolku na kojoj piše “rompa stompa”. I nije dovoljno da se deklariše za korporatizam (jedan od najvećih pobornika korporatizma su hrišćanske crkve) ili totalitarizam (vidi pod komunizam). Da bismo sigurno uboli, bolje  da pozovemo u pomoć neke ljude koji su mnogo više razmišljali o tome, pa su uspeli i da domisle koje su to ključne odrednice fašizma:

“Fašizam se može definisati kao oblik političkog ponašanja opsednut propadanjem zajednice, poniženjem i statusom žrtve, kao i kompenzatornim kultovima jedinstva, energije i čistote, u kojem masovni pokret posvećenih nacionalističkih militanata, radeći u nelagodnoj, ali efektivnoj saradnji sa tradicionalnim elitama, napušta demokratske slobode i posvećuje se ciljevima unutrašnjeg čišćenja i spoljašnje ekspanzije kroz osvetničko nasilje i bez ikakvih etičkih i pravnih ograničenja.” (Robert Pakston)

Pakston nije ovu definiciju izvadio iz bulje, nego je ona sasvim u skladu sa onime što piše u La dottrine del Fascismo i u Mein Kempfu,  kao i sa dokumentovanim delovanjem fašističkih režima u praksi. Fašista će tvrditi i svoju popularnost sticati govoreći da je država u kurcu. Da se ne zna više red. Da je ceo svet protiv nas. Da je demokratija propala. Da je vreme za nacionalni preporod. Da ne smemo više da se delimo. Da smo zajedno jači. Da nije ni za levo ni za desno, nego pravo u meso. Samo što, ako ikad  bude neka vlast, boleće ga baš tuki za sitnice kao što je zakon i pravda, jebiga, ko će se pridržavati zakona kada je sve u kurcu, kada treba jedinstvo i kada mora da se seče pravo u meso?

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]AJMO RUKE GORE KO VOLI FAŠIRANE ŠNICLE[/typography]

Zvuči poznato? Šta poznato, zvuči brate tačno i do jaja smisleno. Ali jebote, zvuči kao priča koju nam je i Sloba prodavao, koju nam je prodavao i Koštunica, koju nam danas prodaju kojekakve Dveri i Naši i ostali čirovi na glaviću kurca koji je današnja politička scena u Srbiji.  A da, i zvuči kao Musolinijeva Doktrina fašizma.  Jer Umberto Eko je lepo reko da nećeš fašiste da prepoznaš tako što idu i zatvaraju Cigane u šupe, ili već tako nešto. Ne, svaki fašizam počinje sa pričom „u kurcu smo, vreme je za preporod i za zajedništvo svih nas“. Samo, kada se neko seti da postavi pitanje „Čekaj ko smo to tačno „nas““? počinju da se izvlače dugi noževi i pale gasne komore, a Sloveni nekako uvek budu na jebanoj strani. Tim je poraznije za nas što je toliko prikrivenih fašista koji su prodavali priču o preporodu, jedinstvu, nama protiv svih, bilo na vlasti u Srbiji ili pokušava da se nekako umuva u nju i dan-danas, pička im fašistička materina. I još je poraznije to koliko na aktuelnoj sceni ima fašista koji nisu ni svesni da su to, nego kao šatro pričaju neku spiku koja se dopada omladini, ali bi odmah propupeli u diktatore i cenzore, samo da im neko da pet minuta vlasti i svežanj pruća.

Zbog svega toga, zboh svih sranja koja se za nju vezuju, reč „fašista“ je teška, teža od Batistutine suze, i baš zato se ne valja njome frljati kao Tošić pasovima, jer niko ne želi da bude Tošić. Valja masnom karom zapušiti svaka usta iz kojih izlazi olako. Ali ako imaš ambiciju da budeš svojomglavommisleća jedinka, onda još većom, crnjom i zamašćenijom karom valja napušiti svaku kreaturu kod koje detektuješ i najmanji trag fašizma. Jer sloga i jedinstvo zvuče super dok ne razmisliš malo i vidiš da nema razmene mišljenja ako svi misle isto i idu ka istom cilju, nema novih ideja, nema pravog boljitka. Preporod zvuči super dok ne povežeš da svaki “porod” znači da će da boli u pičku materinu ili da će da se seče i da poteče krv. Zato jebo slogu i jebo jedinstvo i na kurac nabijemo celu tu močvarnu balegarsku bagru što nije ni levo ni desno, što kao šatro nema ideologiju a u stvari ima onu najgoru pičinsku srednje-klasno malograđansku “samo da meni bude dobro i da se ne poremeti ovo što imam, a ostale ko jebe”.

A ako ti se i pored svega ovoga na tu faši-priču draška neki deo reptilskog mozga i baš misliš da je do jaja da se spojiš sa svojim sunarodnicima u neki super-organizam koji pogoni duh kolektivnog bića – idi bolje to iživi nekako, jebem li ga, gledaj anime, ima tamo toga kolko oćeš.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Il’ što bi reko Šon Rajder: Put on your reeboks man, and go play fucking tennis.[/typography]

 

 

 • dzontra

  dobar tekst,samo ne mora da ti svaka druga rec bude psovka…
  Nije da sam ja neki kulturan,samo psovanje unizava intelektualni nivo teksta..

 • plajvaz

  brao!! nasmej’o se, naučio, poželeo da nekome nešto istresem u facu, još ću da rešim šta i kome…

 • Smiki

  Ako se izuzmu zlocini Nemacke i Italije za vreme vladavina fasisticke i nacionalsocijalisticke partije videces da su te dve nacije uspele da izadju iz tadasnje ekonomske krize mnogo pre ostalih drzava. I druga stvar je da ne mozes sve da objasnjavas ovako crno belo posto fasizam i komunizam imaju dosta dobrih ideja ali su u manjini onih losih .

 • ma.ja.sam

  A gde je himor? (osim Tosicevog frljanja pasovima)

 • Prolaznik

  Dodao bih da porod znaci da ce neko prvo da te jebe. :)

 • vilijam de paksi

  dobro ne mozes musolinija ozbiljno da shvatis ipak je zabar da sad jave na vestima da nam je italija objavila rat toma i svince bi se pokidali od smejanja ali cinjenica je da masovno nezadovoljstvo vodi ka promeni drzave iz jednog modela u drugi,a sad jasno je da uvek profitiraju oni koji predstavljaju stvarima gorima nego sto jesu igrajuci na uredjenu melanholiju i pesimizam naroda koji je ili izgubio svoje vrednosti ili ih nema i svakih deset godina prolazi kroz tranziciju dakle sve zavisi od toga koji je narod u pitanju.Pogledaj ove budale sto se potukose za besplatna jaja pre neki dan i pogledaj nemacku i japan 46′ i videces zasto mi najebemo.Samo jesi u pravu zakoraci nazad i pogledaj svadju neonaciste i new age duzebriznika i videces dve indoktrinirane budaletine koje ne shvataju koliko toga imaju zajednickog.Sve u svemu dobar tekst malo cu razmislti o bs-ovim pesmama

 • Lulzwaffe

  Текст је изобјашњавао мање више, једва чекам да се јави неки СРБ АКЦИЈА мастурбатор. Не због троловања, него чисто алтруистички да нам изобјашњава какви смо немачи појма и како треба да јуримо цигане по крају и затварамо их у шупе.

 • sifiličar sa Sutjeske

  TAKOE!! SMRD FAŠIZMU!! DRŽAVA DURADI NEŠTO!!

 • I u jedenju govana ima nutrijenata, ali premalo.

 • serator

  Propagiranje da se ne razbacujemo olako tom rečju, i u isto vreme povezivanje Beogradskog sindikata sa fašizmom je neverovatno kontradiktorno.
  Način na koji si povezao poziv na jedinstvo i slogu sa organizovanim ubijanjem onih koji nisu iz tvoje rase je tipično etiketiranje koje se sprovodi putem medija, kojim se nepodobni diskvalifikuju tako što se pojam fašizma toliko proširi da možeš da smestiš svakoga ko ti ne odgovara.
  A inače si baš o tome pisao u tekstu. Dakle logički potpuno neispravno.
  Reko bih da si od onih koji je od tolikoh straha da ga neko ne može etiketirati kao nešto što je loše podlego manipulaciji “modernih shvatanja”. A uporno pokušava da pokaže da je on iznad manipulacija.

 • Arijel je imbecil

  Arijel je i ranijim tekstovima pokazao koliki je slinac. Ispileo se skoro pa pokušava da stvori kakvo mišljenje al ne dipire dalje od usranog liberalizma.

  Jebo ga Čeda u dupe.

 • Arijel je imbecil

  Dečko, nemoj više da se baviš tematikom koja je daleko iznad tvojih intelektualnih sposobnosti. Čašu mleka pa u krevet.
  Opraštam ti samo u slučaju da ti je keva Nataša Kandić.

 • Savo iz Mosharina

  a kamo tvoji liberali? pa zar ti oni ne govore sta smes a sta ne smes da jedes, oblacis, slusas, govoris…? sedi jedan!!!

 • ArielTarzanija

  Nisi pažljivo čitao, pa otud izmišljaš neku kontradiktornost. U tekstu baš kažem da je pozivanje na jedinstvo i slogu prva i vrlo sigurna naznaka da je u taj koji to priča fašista – i da je to apsolutno dovoljno, ne mora uopšte da bude pozivanja na rasizam i slično. Ali, kada dotični dođe na vlast, rasizam, ratovi i sva ta sranja neumitno slede – zato je ključno da prepoznamo fašiste na vreme, dok još pričaju samo o slozi i jedinstvu. Nadam se da je sada jasnije.

  Poenta je da pravi fašisti danas uopšte ne zazivaju organizovano ubijanje drugih rasa i slično – jer nisu debili. Ko bi glasao za nekog ko kao program nudi ubijanje crnaca ili belaca ili bilo koga po nekom rasnom, klasnom ili seksualnom ključu? Zato je itako teško prepoznati ih – evo, i ti pokazuješ koliko je većina klinaca po tom pitanju zapravo neobrazovana i ne ume da promisli stvari, čak i kada su pametni.

  I baš zato što pozivaju na slogu i jedinstvo Srba, BS su srpski fašisti (ili, da budem precizan, propagiraju fašističke poruke u nekim svojim pesmama), i tužno je što ni sami to ne kapiraju, nego im na ruku idu baš svi oni debili koji se frljaju pojmom “fašizam” i kad treba i kad ne treba, muteći tako vodu i sluđujući narod jednako kao i sami fašisti svojim bajkama o preporodu i “on da brani, ona da rađa” plitkoumnostima. A ubijanje onih koji nisu “mi” dolazi na red kada uzmeš vlast, što BS srećom nikada neće uraditi jer nisu iz te priče, boli ih kurac za sve što nije njihovo zezanje i materijalna sigurnost koja je sveti gral svakog dobrog dečaka iz centra i tipičnog izdanka srednje klase. Koja je, inače, glavno uporište fašizma, pogledaj šta o tome imaju da kažu pametniji od mene.

 • Bakistuta

  Mi smo narod neverovatno sklon ili ultra nazadnoshcu ili ultra pomodarstvu… Te neoliberalne spike se plasiraju upravo iz onih zemalja koje veoma chuvaju nacionalni identitet i zajednishtvo… A ovde oni shto ”vole ceo svet”, najvishe mrze pripadnike svog naroda…. Postoji u ovom svetu neke opshte prihvacene vrednosti, kao shto su porodica, moral, humanost… Za to nisu potrebne ni ideologije ni verska ubedjenja…. A ne iskljuchuju zajednishtvo i nacionalni preporod, niti gushe pojedinca…

 • Hajnrih Prvi p(t)ičar

  Achtung Dihtung Uber Kraftwerk! Zip Fajl Zip Fajl!

 • sifiličar sa Sutjeske

  MARŠ JEBEM TI

 • Strailo

  Osim što ih primećujete samo po pesmama,momci iz Beogradskog Sindikata se bave i nekim mnogo humanijim stvarima. Setite se da su se prvi iscimali za Peti parkić na Zvezdari,nebrojeno puta svojim nastupima prikupljali novac za narodnu kuhinju u Kosovskoj Mitrovici,pa evo i pre 10 dana nastupali na Avali na humanitarnom koncertu za Anđelu Janković… Jel i to spada u propagiranje fašizma ili sam ja pogrešno razumeo ceo tekst?

 • Pedja12

  Ne razumem kako neko moze biti fasista ako poziva na jedinstvo dok mu se zemlja cepa i puca po savovima.Razumeo bih da smo supersila kao usa,nemci u evropi,pa da pozivam na jedinstvo.Onda bih skapirao da se iza toga krije nesto.
  U nasem slucaju ovo je ldp definicija.

 • Bububu

  Prema mom dosadašnjem iskustvu, uvijek dobijem epitet fašiste kada oponent ostane bez argumenata.

 • Ма не, ситуација је супер, не треба нам препород, само да издржимо овако како смо кренули, и сигурно ће да буде боље, печене шеве ће да падају. Само либерално

 • homogej drogeraš

  Bosanac mrš u Bosnu.

 • serator

  Ipak se ne mogu složiti s tobom, izjednačavanje poziva na slogu i jedinstvo sa fašizmom je toliko besmisleno da nema potrebe dalje raspravljati.
  Šta ako neko zove na slogu i jedinstvo svih koje žive u ovoj zemlji bez obzira nacionalnu pripadnost, veru, rasu..?
  To što si ubeđen u to da svako ko poziva na jedinstvo predstavlja prikrivenog fašistu, koji krene tako i da se ponaša kad dođe na vlast, je samo tvoja vrlo čudna predrasuda, i nedokaziva generalizacija.
  Tebi je isto sloga i jednoumlje. Različita mišljenja treba da postoje, treba da se sudaraju i iz plodonosnih polemika treba da izađe neki dogovor, rešenje za neki problem.Ali bez sloge ne može se organizovano i efikasno to sprovoditi.
  Na toliko nivoa je pogrešno to što govoriš da me prosto mrzi da o svemu pišem.
  P.S. Lep potez ovo latentno spuštanje “neobrazovani klina, ali kao bistar”, kad porasteš kazaće ti se samo fora… Daleko sam od klinca, čini mi se da sam izvalio da smo generacija iz nekih tekstova, a pritom sam i visoko obrazovan…

 • piecede

  Jebiga, malo ste precenili nacitanost svoje publike, bar tako deluje prema bilansu komentara. Moglo je to naravno sve biti receno malo mekse, ili je moglo dodatno da se naglasi da se autor ne protivi slozi i jedinstvu apriori, nego samo kada su glavna (i realno jedina) tema u necijem politickom programu na nacionalnom nivou, umesto necega gde bi i ovi sa kojima se slazemo samo eto ne nacionalno, mogli da ucestvuju…ali eto, “pravo u meso” stil je izlgeda vise nego pozeljan kada se prica o pickama i pivu, dok je na srpstvo iz nekog razloga neprimenljiv za vecinu ovde virtuelno prisutnih. Iako se ja licno sa ovim vidjenjem slazem, ima dosta nacina da se ovakvo vidjenje napadne…samo sto ovde ne videh nijedan, bar ne da ima bilo kakvog smisla.

 • Pastaman

  Nije i jesi.

 • Pastaman

  Mogu da kažem samo OOOPAAA!!!

 • danile

  Materijalna sigurnost je sveti gral svakog čovjeka bilo iz koje klase da dolazi, samo je problem u davanju apsolutne prednosti komforizmu nad angazovanoscu a opet bez materijalne sigurnosti i nema kvalitetne angazovanosti. Da li BS poziva na slogu i jedinstvo povodom nekih njihovih ličnih frustracija ili zbog nerazvijene demokratije i zaostalog sistema za čiji je razvitak preduslov da ipak postoji jedintven stav o nacionalnom interesu a taj nacionalni interes je DA ŽIVIMO NORMALNO, BEZ STRAHA (da podignem kesu sa trotoara, da pozovem muriju kad maltretiraju klinca u ulazu, da prijavim lika koji prima mito da bi zaposlio, da maksi ne diktitira tržište, da Bolonja ne sjebava visoko obrazovanje..itd) uniformisanost i bojazan od imaginarnog neprijatelja jesu preduslovi za razvoj fasizma ja ne vidim da BS propagira strah ili jednoumlje.. propagira licni primjer i udruzivanje na foru: daj 50 evra nekoj organizaciji koja fura pravu pricu(ekolosku, kulturnu svejedno), puno otelotvorenje fasizam dobija ponizavanjem ili cak unistenjem grupe koju je proglasio za neprijatelja a sve zloupotrebom zavedene mase. U Srbiji postoje neki nebitni likovi i organizacije koje imaju i te aspiracije i za to si u pravu. U okruzenju je nazalost mnogo razvijeniji(ovo ispada malo rasisticki jel?)
  Tekst je odlican, jer otvara temu iz tvog ugla i autoriteta, tako da ocekujem da cu vidjeti neke nove i interesantne poglede.

 • Hajrnih Prvi p(t)ičar

  Liken Manje Svanc, Majn Grose Svanc, ‘el znas!

 • mustafa

  Tarzanija se polako pretvara u dupeuvlakiju. Katastrofa…

 • Asdf

  Epic FAIL

 • aj ne seri

  Evo jednog načitanog

 • propade tarzanija

  Dečko slažem se samo sa ovom rečenicom

  “i na kurac nabijemo celu tu močvarnu balegarsku bagru što nije ni levo ni desno” i dodajem Liberalna goveda bez identitena i nacionalne svesti.

  Umesto što čitaš raspale jevrejske knjige opsednute fašizmom, mogao bi malo da pročitaš istoriju svog naroda pa da vidiš ko je uvek bio na pravoj strani, a ko ne. Ko su prijatelji, a ko neprijatelji. Još po koja knjiga o medijskim manipulacija i oblikovanjem javnog mnjenja ne bi ti škodila.

 • piecede

  Drz’ ga!

 • hbhbj

  koji tl;dr

 • Panjcof

  Opet ste poceli da se proseravate

 • DiskoNindza

  ArielTarzanija
  Citiranjem teze Umberta Eka o pozivanju na jedinstvo kao trademark-a fasista, kao neke dogme, samo pokazujes svoju intelektualnu ogranicenost i time nesposobnost da pises o ovako ozbiljnoj temi.Ti si poput religioznih fanatika, sa tom razlikom sto se oni slepo pridrzavaju ucenja Kur`ana,Biblije itd. dok su tvoji sveti spisi naucni i filosofski radovi.Od glupih ljudi jedino su stetniji obrazovani ljudi bez sopstvenog sistema misljenja, jer ce masa lako prihvatiti njihova trabunjanja zbog parafraziranja velikih mislilaca.
  Coveku kao drustvenom bicu, zivot u zajednici je neophodan,samim tim da bi zajednica opstala i napredovala, neophodno je i jedinstvo.Jedinstvo ljudi je proizvelo civilizacije,zahvaljujuci jedinstvu je sprovedena burzoaska revolucija u Francuskoj i zapoceto ukidanje feudalnog sistema, zahvaljujuci jedinstvu radnika i organizovanju u sindikate, danas oni vise nisu u skoro ropskom polozaju u kom su bili, da ne nabrajam dalje, pametnom coveku je dosta.

 • Natashenjka

  Tekst jebe kevu!!

 • NN

  Evo, ja “volim ceo svet”, kako ti kazes, ali volim i Srbiju i Srbe. Ako kritikujes nesto sto ne valja, ne znaci da mrzis svoj narod. Upravo suprotno, to i jeste put ka poboljsanju i prosperitetu. To sto je neko Srbin, ne znaci po inerciji da je dobar, ispravan i posten, i da je sve sto je uradio dobro. Takvo razmisljanje nas je u proslosti skupo kostalo.

 • brnn brnn

  Mozda da promjenite naziv sajta u prodane duse?

 • Bakistuta

  Govorio sam uopshteno… Nigde nisam ni rekao da smo najbolji… Govorim o ljudima Koji predstavljaju taj agresivni levicharski stav… Mozda je loshe shto cu se sada fokusirati na ovu dvojicu, ali oni su javne lichnosti i nose teret toga da su pod lupom. Govorim o Chedi i Chanku… To su ljudi koji otvoreno govore da svako ne razmishlja kao oni je direktni potomak Adolfa i Pavelica…. Prvi snifa pajdo u Shilerovoj i parkira svog dzipa na mestu za invalide (pishaj po sitotinji) dok drugi mlati shtakom lika jer je Beogradjanin… Eto ti klasichnog primera onog shto sam gore naveo…

 • Frankoist

  Autor se razlupetao za medalju i tekst je prepun kontradiktornosti… ,,Samo da mi bude udobno i prijatno” je upravo parola levo-liberalnih snaga koji priželjkuju sreću i blagostanje za što veći broj ljudi… Fašizam se gnuša sreće, blagostanja, mira, udobnog života i sličnih buržoasko-liberalnih ,,ideala”. Ja kao autoritativni konzervativac frankoističke provinencije cenim fašizam upravo zbog tog veličanja žrtvovanja, patnje, borbe, heroizma i pesimizma. Iako priznajem da je fašizam imao greške kao što je sekularizacija, fašizam je ipak duboko hrišćanski i evropski pokret koji čoveka želi da usmeri ka višim, herojskim vrednostima. Inače, B. sindikata se gnušam.

 • Frankoist

  A kao autoritet autor navodi Umberta Eka, pisca popularnih romana o zlim monasima. Daleko je to od stvarnog umetničkog umeća, umetnost fašizma je za to nedostižni ideal.

 • Mekbejn

  Znači pozivaš na jedinstvo nacije, ove naše koja je uvek bila na pravoj strani, a na suprot Jevreja?

  :D
  :D
  :D

 • Slavyan

  Lupas covek. Naravno da je potrebno jedinstvo u kriznim vremenima. Nego sta cemo, da svako vuce na svoju stranu pa da nam bude jos gore? Znas kako se to zove? Sebicnost i egoisticnost. E takvi se pojedinci i odstranjuju u revolucijama, posto su najobicniji paraziti drustva. E, i prihvatio bih radije da u drzavi vlada religijski totalitarizam nego ova usrana demonkratija, ako to znaci da ce mi drzava biti ekonomski i vojno jaka, da ce se zakoni postovati i da cu od plate imati za normalni zivot plus zimovanje-letovanje svake godine negde. A ako se jos lozis na ova liberalna sranja, to znaci za si klinac (i ja sam bio u toj fazi, cak sam bio i clan LDP-a jedno kratko vreme kad se pojavio), i da ces odrasti. A ako ne, ako si vec zasao u dvadesete, onda znaci da si moron kome je ispran mozak nekim glupim parolama i slikom nekakve utopije gde svako svakoga voli. I za kraj, najveci fasisti ste upravo vi, svi koji se zalazete za LDP, E-novine, LGBT, NVO-e itd. Puni ste mrznje prema svemu sto je drugacije od vas, svako ko ne deli vase misljenje mora biti unisten, svako je fasista ko nije sa vama. A ako nije fasista, onda je nacista. Pogledajte prvo sebe pre nego sto krenete da kritikujete druge, licimeri odvratni.

 • DDt

  A ti mrs u supak

 • homogej drogeraš

  Da se družim sa govnima kao što si ti?

 • homogej drogeraš

  Možda da se vratiš u Bosnu?

 • Eruanntiell

  Lepo je sto je neko objasnio rec “fasizam” konacno, premda se zaista zloupotrebljava nemilice, posto je svako ko malo drugacije razmislja od stada fasista.
  Ne slazem se da su momci iz BS takvi kakvim ih ovaj tekst predstavlja, socijalrealizam uvek poziva na zajednistvo, tako to ide kad obitavas u drzavi u kojoj je jos uvek najveci problem socijalan. Ne mozes ni da pozivas na nesto drugo kad nemas ‘leba da jedes. Super je to sto si ti nacitan decko, ali kao i svi i sam potpadas pod taj “fasizam” prosipas svoje misljenje kao “ono ispravno” osudjujes ostala. Ali dobro to i jeste tekovina liberalizma, sloboda govora je dostupna samo politicki korektinima, ostali govori se osudjuju ;)
  Slazem se sa seratorom. Etiketiras sine, a nisi toga ni svestan.
  BS poziva na jedinstvo. Tacka. Skabo se druzi sa Romima i? Znaci da u njegovo jedinstvo spadaju i oni. Logicno je da nece da poziva siptare na jedinstvo kad nas kolju. Ne znam sto si gadljiv na jedinstvo Srba. Moramo da krenemo od sebe da bismo uopste mogli da se ujedinjujemo sa bilo kim drugim.

 • kiko

  Ne razumijem gomilu negativnih komentara. Posebno osuđujem sve ove debile koji napadaju lično autora. Ni ja se ne slažem sa većim dijelom toga što je izloženo, ali mislim da je tekst odličan. Bravo Ariel! Imam 36 godina, oženjen, dvoje djece, visoko obrazovanje i ozbiljan posao. Mislim da nisam jedini koji bi volio da ovaj sajt ima što više ovakvih tekstova, koji obrađuju neke malo ozbiljnije teme od pubertetskih problema sa nejebicom. Nalazim da je sajt kul upravo zbog toga što autori kroz zajebanciju i bez suvoparnog smaranja mogu da upere reflektor na neke aktuelne pojave u društvu. Pa ako se i ne slažemo!
  Jedan sam od mnoštva pasivnih čitalaca. Ne znam jesam li ikad u životu ostavljao komentare po sajtovima, ali bi mi bilo žao da Tarzanija ne podrži autore u pisanju “ozbiljnijih” tekstova, pa evo dajem svoj glas za nastavak u tom pravcu.
  Živjeli!

 • Anđela Damjanović

  bas si pametan buraz, i jos sona RAJDERA citiras ^^

 • bilokoji

  Matori, sidji do trafoa na pivo!