Radovanje Vešovića – dijagnoza nacije

Umirući momenti utakmice na prepunoj Marakani… Šezdeset hiljada duša, ove letnje večeri bez vetra u Beogradu, ima samo jednu misao… Gol. Gol koji će Crvenoj Zvezdi doneti prolaz u nokaut fazu Lige Šampiona. Crveno beli deo Beograda živi san, sene Barija ponovo dobijaju boju i teksturu, Bora Čorba ulazi u predinfarktno stanje što propraćuje setom izjava poput: “Frghekkurac” ili “Ahrkpičkumatr”. Da je dozvoljena muzika na stadionu u toku igre, išao bi “Rekvijem for a drim.” Jasno.

Inače stamena odbrana Zvezde, večeras je poklekla čak tri puta. Doduše, Pari Sen Žermen je dobio dva penala. Sumnja se na veliku finansijsku injekciju kamilara sudiji. Međutim, i Zvezda je dala dva lepa gola i sada je 2-3 i još zaustavno vreme, vreme da se izjednači i prođe kao drugi iz grupe. Neprikosnoveno prvi u grupi je Ludogorec, koji je retroaktivno ubačen u LŠ jer je Isus Hrist, koji nije fiktivna ličnost, pogledao snimak meča Dinamo Mamić – Ludogorec i rekao : “Slušajte gamadi, svašta sam video i tolerisao ali ovi golovi u 98. minutu su mi stvarno najodvratniji zonfa. Koristim moje bogovske moći i retrooblikujem stvarnost. Dinamo aut, Ludogorec in, IT’S MORFIN TAJM! Džzmzzmzmzdžžžzz.”

Ali Isuse, Bugari su pravosl... - Ćuti, Kelava.

U međuvremenu, na Marakani, opsada gola Parižana. Krneta odnosi Ibrahimovića u duelu, daje siguran prvi pas Mikiću koji počinje svoj let orla ribara. Vihorno osvaja teren po boku, ostavivši Pastorea i Mamadu Sakoa u rebusu. Posle duplog pasa sa Čavom Dimitrijevićem, ispada i Maksvel i Mikić juriša ka golu. Tijago Silva u poslednjem času, diskutabilnim startom odnosi i Belog Evru i loptu. Sudija donosi ko zna koju lošu odluku i pokazuje da nema kornera, samo gol aut. Posle masovne psovke i odmaha rukom, publika se smiruje i prihvata neminovno. Nemaju šta da zamere momcima, ali tuga je ipak velika. Gasi se Rekvijem i počinje Vlado Georgiev i “Put do srca tvog.”

Ali, život piše bajke. Nije gotovo dok nije gotovo. To najbolje znaju hrvatski košarkaši različitih provenijencija, Vermaht i Frodo Bagins, pičketina epskih razmera kojoj je Tolkin sredio kartu na brodu koji vozi do Besmrtnih zemalja. Frodo se za to kvalifikovao time što je Gandalfu i ostalim putnicima verovatno prećutao činjenicu da je odbio da baci prsten u lavu, pošto ne verujem da bi ekipica bacača vatri u dugačkim haljama bila prezadovoljna saznanjem da je tršavi hobit zapravo odbio da baci prsten u lavu, uprkos ubeđivanju svog podgojenijeg saputnika i boljeg čoveka, Semvajza Gemdžija. Sem je za svoje učešće u epopeji dobio kurac od ovce, za razliku od Froda koji samo sticajem okolnosti nije bio neposredno odgovoran za propast univerzuma.

Elem, nazad na Marakanu. Tri minuta zaustavnog vremena je prošlo i Maksimović šalje poslednju bunar loptu pred kazneni PSŽ-a. Kasalica i Bodmer skaču, lopta se odbija na stranu do Lazovića. On centrira solidno, lopta preleće na drugu stativu gde je zaboravljen Vešović, ušao pre 10 minuta. Vešović spretno reaguje i šalje loptu ispod golmana. GOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLL!!!

MARAKANA U TRANSU, PROSINEČKI UTRČAVA NA TEREN I KAO PRE 21 GODINE U EKSTAZI NABADA ČLANOVE STRUČNOG ŠTABA. VEŠOVIĆ DOŽIVLJAVA ORGAZAM I KLIZA NA KOLENIMA OČIJU UPRTIH KA SEVERU ODAKLE GA ŠAVIJA MILUJE OČINSKIM POGLEDOM PUNIM PONOSA. ŠEIK PIZDI, LOMI STOLICE U LOŽI, LUKIĆ U DUKSERICI “NAJVEĆI OLOŠ SMO PIJEMO I DUVAMO NA ULICI” METODOM KOLUMBIJSKE KRAVATE REGULIŠE PONAŠANJE VLASNIKA PARI SEN ŽERMENA.

U međuvremenu, u mračnom pararelnom univerzumu…

Zvezda igra kvalifikacije za Kup Uefa, protiv Naftana, osmoplasiranog tima beloruske lige koji je u finansijskoj dubiozi goroj od Zvezde i Rendžersa zajedno. Ima 4-3 iz prvog meča i 2-0 sa početka beogradskog meča. Uspeva da primi novi paket od tri uzastopna gola od naftadžija. Pritom treći sa igračem više. Prvi gol primaju posle sledeće akcije. Lucidni Belorus krči put ka špicu kaznenog Zvezde neverovatnom kombinacijom koračanja i pikanja lopte stopalom. Mikić oprezno motri, mudro kalkulišući da ne uđe u duel jer svakog trenutka može biti izbačen nekom od 26 nebranjivih finti po kojoj je beloruska škola fudbala poznata. Ostatak odbrane Zvezde pravi plenum, koji usvaja strategiju kapitena. Belorus prilazi na 15-16 metara od gola i meće loptu u suprotni ugao. Ništa se nije moglo uraditi.

Drugi i treći gol padaju iz polukontri. Drugi je zaista prelep. Ako zanemarimo apsurdno nadskakanje štopera na 15 metara, ne možemo da sporimo da je dati gol glavom sa više od 10 metara u gornji ugao, stvarno lep gol. Treći gol je dosta jednostavniji. Nova polukontra i novo primenjivanje Zvezdine strategije : ” Ako se vrati nas 5 u odbranu, biće nas manje napred u rekontri koja će uslediti. Biće dovoljna dvojica.”

I tako Naftan daje Zvezdi šesti gol u dva meča i sa 10 igrača nastavlja da preti kroz dve –  tri ozbiljne šanse. Duel sa Omonijom visi o koncu. Publika skandira “Uprava napolje” i “Igrate k’o pičke.” U igru ulazi Vešović. Jedan od onih igrača koji na menadžeru ima ubrzanje 15 i ostale ocene prikladno raspoređene u rasponu od 4-9. Igrač čije se fudbalsko znanje može sumiratu u izjavnim rečenicama kao što su ” Zna proć'” ili ” Pa ono.” U zaustavnom vremenu relativno užasno reaguje na jedan centaršut ali i to je dovoljno za pogodak jer je bio jako blizu i sam, a i golman Naftana nije baš novi Anđelo Peruci.

POSTIGAVŠI GOL PADA U EKSTAZU, DOŽIVLJAVA ORGAZAM I KLIZA NA KOLENIMA. DA, TO JE ON, VEŠKE, IZJEDNAČITELJ PROTIV NAFTANA, OSMOPLASIRANOG TIMA BELORUSKOG PRVENSTVA. ONAJ KOJI JE DONEO ZVEZDI MIR U POSLEDNJIH MINUT I PO. ONAJ KOJI JE DONEO VELIČANSTVENI DVOMEČ PROTIV OMONIJE. U NJEGOVOJ GLAVI NEMA MESTA TRIVIJALNOSTIMA KAO ŠTO JE RAZMIŠLJANJE O TOME KOLIKO SU ON, NJEGOVI SAIGRAČI I NJEGOVA UPRAVA SRAMNI I BEDNI. KOLIKO PIŠAJU PO SVIH 25 HILJADA LJUDI KOJI SU ODVOJILI DEO OD SVOJE NE BAŠ POZAMAŠNE KINTE DA IH POGLEDAJU, JER VOLE FUDBAL, VOLE TU ZVEZDU. U NJEGOVOJ GLAVI DOMINIRA MISAO DA MU OVAJ POGODAK DIŽE CENU NA TRANSFERMARKETU ZA 100.000 EVRA I DA JE SELIBDA U KODŽAELI ILI ALEMANIJU AHEN IZVESNIJA NEGO IKAD. STADIONOM SE ORE ZVIŽDUCI POSLE POSTIGNUTOG GOLA I NIKAD JAČE “UPRAVA NAPOLJE.”

VEŠOVIĆU SE JEBE.