Andergraund metropole Sjedinjenih Američkih Država

Već smo putovali po Sibiru, i mestima udaljenim od Moskve, posećujući manje poznate metropole Ruske Federacije. Od objavljivanja tog članka do danas, došlo je do manjih promena, te se u prethodnu listu može uključiti i Sevastopolj. Kako smo već počeli da se ulizujemo velikim silama kako bi izbegli pritisak njihovih obaveštajnih službi, red je da ispoštujemo Zapad, odnosno Amere. Klinci koji se ne sećaju naše velike istorijske pobede u bici za Indijanopolis će nažalost nabrojati više američkih gradova, nego što znaju nabrojati srpskih, ali za to su krivi Holivud, NBA, Natanijel Rotšild, Milo Đukanović, obrazovni sistem naše zemlje, Labus, Zoki, Ćoki i njihovi nezainteresovani roditelji. U zemlji koja broji preko 260 miliona stanovnika bez crnaca, postoje gradovi čije ekipe nisu preterano istaknute u NBA ligi, i u kojima nam ne živi tetka. Tetke su dobre jer nas se na dve godine sete, i pošalju turu ružičasto plavkastih Najk majica koje ni Amerikanac ne bi nosio, istih majica koje momak koji bi želeo da bude Amerikanac otkupi od nas preko Limunda. NBA je dobar jer crnci koji se ne probiju tamo oduševljavaju publiku u Beogradskoj areni, a gradovi? Gradovi su zatvori čovečanstva, kako je to u jednoj radijskoj emisiji izjavio Duci Simonović, ali jeb’o sad Ducija.

Ričmond, Virdžinija

Kada otvorimo zvaničan, Vladin sajt nekog od gradova u Srbiji, ili uopšte u Evropi, naići ćemo na gomilu fotografija, istorijskih činjenica o osnivanju, poveznica za institucije kulture, turističkih prospekata, projekata koji se planiraju za budućnost i uopšte se stvara jedan osećaj da je kreator sajta pokušao da koliko je moguće prenese deo gradskog duha u svoju internet prezentaciju. Sa sajtovima dobrog dela američkih gradova to nije slučaj. Sajtovi američkih urbanih centara iznose demokratske podatke, i podatke o ekonomiji. Koja sfera privrede je najznačajnija, gde ima šta da se radi, koliki je trenutan, a koliki planirani rast u odnosu na prošlu godinu? Zašto da dođeš baš kod njih da zarađuješ pare, i baš njima plaćaš dažbine? Kod nas se osoba rodi u malom mestu, pohrli u Beograd, Niš ili Novi Sad jer u malom mestu nema posla, samim tim ni para, onda se uveri da je situacija ista i u velikim gradovima, pa odatle ne zna gde će. Amerika je mnogo veća zemlja, sa mnogo većim brojem mogućnosti, i unutrašnje migracije iz finansijskih raloga su mnogo češće i uobičajenije. Ekonomija velikih centara vene sa gašenjem dominantne, lokalne privredne delatnosti, samim tim opada broj stanovnika, a druga prosperitetnija mesta cvetaju. Između gradova traje neprekidno, neformalno takmičenje ne bi li se pridobile nove porodice i pojedinci koji će ubrzati rad mašine. Gde je u svemu tome Ričmond, osim što je u Virdžiniji? Oblast na reci Džejms, naselili su Englezi početkom 17. veka, postepeno potiskujući pripadnike plemena Povatan. Lokalnog robovlasnika Vilijema Birda Drugog, ovaj prizor podsećao je na pogled na Temzu sa londonskog Ričmond brda, te je grad dobio ime. Bio je jedan od najzanačajnih centara tokom borbe za nezavisnost od Britanaca. Downtown Ričmond broji oko 300 000 duša, a ukupan broj stanovnika čitave urbane zone sa prigradskim naseljima iznosi milion i dvesta hiljada. Pored značaja u građenju nacionalne svesti Amerikanaca, ovaj grad je poznat i kao duvanski grad. Filip Moris je svoju kompaniju osnovao 1852. u Londonu, a od 1919. pa do danas, hedkvoteri Filip Morisa se nalaze u Virdžiniji. Uprkos razvijenoj ekonomiji i velikom broju sedišta značajnih korporacija u ovom gradu, ne sme se negirati postojanje potencijalne kočnice daljem razvoju Ričmonda. Prema poslednjem popisu, više od pedeset procenata stanovnika samog jezgra Ričmonda su crnčuge koje ne znaju gde biju.

 

Tukson, Arizona

Koliki je tukson? Pa, veliki je, prilično veliki, drugi po veličini grad Arizone posle Finiksa, sam grad broji oko pola miliona stanovnika, dok čitava urbana zona koja se vodi pod ovim gradom doseže milion. Grad je osnovan u drugoj polovini 18. veka, a za taj posao bio je zadužen Hugo Okonor, poreklom Irac u španskoj službi, koji je u pustari Arizone osnovao vojno utvrđenje. Posle građanskog rata pri kojem je ovaj region podržavao stranu Konfederacije, nastupa period opšte kaubojštine koja traje do isteka prve decenije 20. veka. Dominantan, upravljački sloj stanovništa su trenutno anglosaksonci, koji čine polovinu stanovništva Tuksona, a Latinosi su očekivano druga po veličini etnička grupacija. Urbanistički plan Tuksona, slika je i prilika rasporeda u američkim gradovima. U centru se uči i radi, a rezidencijalne oblasti, tzv. spavaonice se nalaze u predgrađu. Dakle, život u predgrađu, normalna i poželjna stvar. Ovde je stvar malo drugačija, pa imamo primerke odrasle u okolini Berana, kojima je ispod časti da žive na Kanarevom brdu, jer đe će oni, no u centar. Amerikanci su se tu pokazali kao mnogo pragmatičniji u odnosu na novu elitu koja je zauzela svoje položaje po tuđim stanovima posle Drugog svetskog rata. Univerzitet Arizona i lokalna vojna baza podstakle su razvoj delatnosti koje služe kao ispomoć ovim institucijama, što je doprinelo razvoju ovog kraja. Činjenicu da žive u sred pustinje, stanovnici Tuksona pokušavaju da zamaskiraju hvalisanjem, jer je njihov grad, grad sa najviše sunčanih dana u USA, slika i prlika američke bolesne potrebe da sve prikažu u što boljem svetlu. Najjača firma u ovom gradu, firma koja ujedno zapošljava i najviše ljudi, bavi se interesantnom delatnošću. Pravi rakete. Pošto smo se pre petnaest godina bavili direktnim uvozom istih sa sve isporukom iz vazduha, možemo iz prve ruke da kažemo da ne valja to ništa, i inovativni su do moga. Nama će na mestu razorenih vojnih zdanja da nikne Hilton, a gde je vama Hilton Tuksonci, nabijem vas na tuksona?

Naš će da bude bolji.

Luizvil, Kentaki

“Danas nam je divan dan” vs. “Hepi brdej tuju”. Podeljena su mišljenja o tome koja je najbolja svetska rođendanska pesma, ali ova druga napisana je baš u Luizvilu, u američkoj državi Kentaki. Luizvil broji 750 hiljada stanovnika u gradskom jezgru, nešto manje od milion i po u metropolis zoni. Osnovan u drugoj polovini 18. veka, dobio je ime po francuskom kralju Luju XVI. Pored dostignuća u vidu rođendanske pesmice, u Luizvilu su radili i pioniri čizburgera, sad jednog od sastavnih delova američke kulture, i problema sa gojaznošću populacije. Luizvil je zaista ispada grad patenata, tamo je prvi put izrađena drvena palica, koja se u severnoj Americi najčešće koristi za bejzbol, a u drugim krajevima sveta za otvaranje glava neistomišljenika. Disko kugla? Takođe Luizvil. U ovom gradu nalazi se i jedan interesantan muzej, posvećen jednom od najboljih boraca u istoriji boksa, Kasijusu Marselusu Kleju, koji je rođen u ovom gradu. Par fotografija iz popularnog Burbongrada:

Bela Luizvila, sto godina star parobrod.
Muhamed Ali Centar

San Hoze, Kalifornija

Kalifornia hir vi kam, bek from ver vi started from. Dođe na red i nešto atraktivnija lokacija. San Hoze nalazi se na severu Kalifornije, treći je po veličini grad u najpopularnijoj američkoj saveznoj državi, sa svojih milion stanovnika, tačnije dva miliona stanovnika koliko broji čitava urbana zona sa sve okolnim naseljima. Skromni počeci sa druge polovine 18. veka, kada je San Hoze bio obična zajednica farmera, nisu sprečili ovaj grad da postane deseti po veličini u Americi, sa najjačim prosečnim godišnjim profitom po porodici u celoj državi, i poseduje pet javnih parkova specijalizovanih za kučkare i njihove ljubimce, jer jebi ga, može im se, Silikonska dolina, rođaci. U San Hozeu su rođeni basista Motli Krua, osnivač Banke Amerike, i drugi po popularnosti glumac iz serije Lost, odmah iza lika koji je ličio na Šabana Šaulića i prohodao posle avionske nesreće, u pitanju je Sojer, sećate se lika. Takođe, ne treba izostaviti da je jedna od najuticajnih džanki dum mjetal grupa Sleep, osnovana u ovom gradu. To malo kvari sliku koju Sanhosežani stvaraju o sebi. Isapada da nisu svi obrazovani, produktivni trendseteri, već ima i narkomana koji kradu ne bi li mogli da se drogiraju, i samo bi da sviraju. U San Hozeu nalazi se sedište Ebay-a, sajta preko koga se vrši najveći deo online kupovina, i sve pare idu tamo, eto analogija sa Beogradom. Poruka sledećem talasu balkanske emigracije: Batalite ljudi Čikago, dole ima više para, a mnogo manje snega. Kad vas Ameri pitaju zašto ste koji moj došli, recite im da se opuste i popiju jedan Sinalko.

 

 • Markos Moulitsas

  Do jaja :)

 • qwe

  Za Tukson sam čuo iz pesme Falco-a
  “Und in tucson, arizona; toronto, canada.”
  https://www.youtube.com/watch?v=yDptcArf6i8

 • Bata Sale

  A Pitsburg dje se prave celik i kecap ili Birmingem, al’ ne engleski vec u Alabami dje su 3/4 crnci koji zive u centru i rade najnize poslove, a 1/4 belci koji drze sve pare i zive u do jaja uredjenim predgradjima? Ja bio u oba. Ovaj drugi je mnogo do jaja. :)

 • NČF

  ne seri da si napisao ‘luizvil’…
  elementary, my dear watson… elementary.

 • nekoinesto

  Mozda ste pogresili ili se sprdate kao i obicno…. ali ne kaze se silikonsa nego silicijumska dolina. Od silicijuma se prave cipovi, a od silikona starlete i sponzoruse :)

 • Kesten

  Mislim da ste kod Ričmonda hteli da napišete demografske podatke,a ne demokratske.Dobar tekst,odradite Kinu i one njihove napuštene gradove.

 • Burek Sa Sirom

  A GDE JE NASE GORE LIST, BEOGRAD IZ MONTANE?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Belgrade,_Montana

 • Amerikano preko satelita

  Ti si tukson, a grad je Tuson, Arizona.

 • Vumar

  A Beatles-i? Get back

 • Horsemaster

  Tukson? Luizvil? Jbt, malo izguglaj pre nego sto napises, ne mozes se bas tako frljati sa nazivima.

 • Big Britani

  Fale Fulhem i Totnam

 • Medjed

  Ko ih jebe, oni nama frljaju sve.