Besmisleni (i vudu) srpski običaji

Besmislica i boleština je navek bilo, i uvek će ih i biti. Sve je to podnošljivo dok im ima leka ili bar dok se kategorišu kao takve od strane većine društva. Ali naravno, neke se kriju u običajima koji su toliko zariveni u neka (nevojvođanska) podneblja, da te je stra’ da prelaziš granicu pomenutu u zagradi. Neki ti ne uteruju strah, ali zato te teraju da se osećaš kao najgora transferčina blama, i da razmišljaš da bi se možda prijatnije osećao da si se uneredio od straha nego da izigravaš privatnog idiota svojoj bližoj rodbini koju viđaš samo mrtav pijan na retkim porodičnim skupovima, te ne bi umeo da ih prepoznaš trezan na ulici ni da je za Vojvodinu. Svuda ima besmislica, pa i u vidu običaja, ali ono što naročito privlači pažnju (barem jednoj ravničarskoj devojci) su boleštine nekih Vlaha za koje ne znam ni gde se na mapi nalaze. Što i nije toliko bitno sve dok nisu blizu Novog Sada. Čitaj o par zanimljivosti o perverzijama i boleštinama sa njihovih i nekih drugih srpskih podneblja, s nadom da nećeš skoro na neku sa’ranu il’ nedajbože svadbu. Da se odmah razumemo, ovo ne važi za Vošu.

Crna svadba

 

Kako samo ime lepo kaže – vlaški običaj. Ovaj običaj je (nažalost) uspeo da opstane kod većine Vlaha i dan danas, i ista ta većina je žestoko utripovana da ako ne odrade ovu boleštinu po svim fazama, pokojnik neće počivati u miru. Pritom, pokojnik je mlada osoba koja je bila verenik/ca nekome, ‘’te nije planirala da ode na onaj svet, niti je to mogla znati’’. E sad, ako se potkrade neki bezobraznik koji se namerno verio, pa ispalio ljubu da bi crk’o, onda ne znam šta rade, al’ kontam da ga lišavaju ovog tradicionalnog zadovoljstva. Da pređem na stvar, taj nesrećni mladić/devojče umre neplanirano dakako, ostavi za sobom osobu sa kojom je trebalo da stupi u brak, i onda ta verenica/verenik dolazi na sa’ranu svoje ljubavi u svadbarskom odelu i mesto suzica, bensedina i padanja u nesvest – počinje kolo! Mama, tata, strina, baba, stari svat i tako to, vataju se pod ručice i pesmom i grajom spuštaju pokojnika u raku. Onda se smatra da su pokojnik i ovaj što ga je izgubio venčani, taj brak traje godinu dana i onda se raskida. S tim da pokojnika nasamare, pa on ne zna da se taj brak raskida, već misli da je stalno u braku i ne oseća se usamljenim na onome svetu, a ovaj preživeli posle godinu dana može id a orgija svakog petka, niko mu ništa neće reći sve dok za tih godinu dana ‘’ne prevari’’ svog pokojnog supružnika. Ke romantiko.

Mira & Ratko, swadbica jool 2012.

Otkopavanje pokojnika

 

Opet vezano za Vlahe, čim je neko pokojan. I opet se radi o mladoj umrloj osobi. Dakle, posle četrdeset dana od sahrane mlade osobe, kojoj su možda upriličili i prethodni običaj ako je bio veren/a, kreativni Vlasi priređuju lešu još jednu zajebanciju. Umesto normalnog vojvođanskog davanja pomena u vidu odlaska u crkvu, pa na groblje uz kolač i vino kojim se pravi krst i ispraća duša, oni (Vlasi) odlaze rano ujutru na groblje sa lopatama. Šta raditi s lopatom u to bilo koje doba – nije teško pretpostaviti, pa da ne idem naokolo: JEBENO OTKOPAVAJU POKOJNIKA! I to još nije dosta, nego ispravljaju sanduk, otvaraju ga, brišu lice pokojnika (ili bar ono što je od njega ostalo) belom maramicom, te ga okreću ka suncu da dobije malo boju, opet ga posle kvarcanja zatarabe i zakopaju. Posle toga, opet nanovo rade ono što su i na dan sahrane. Zašto i čemu sve ovo, jebeš mi sve ako znam. Jebeni vudu Vlasi.

Baba je bljucnula, hehe!

Lapot

 

Još jedan crnjak za koji ne znam gde je bio zastupljen, jer se praktikovao davnije dana, ali sam sigurna da će mi se u komentaru javiti neki badass filozof da kaže ‘’otuda i otuda’’, što je okej. Koliko znam, u pitanju je istočna Srbija, što ne iznenađuje mnogo ako se uzme u obzir o kakvom crnjaku je reč. Dok mi, recimo, puštamo naše stare da šetaju stazom za trčanje po novosadskom keju, prelaze ulicu duže od 9 sekundi (koliko ti dozvoljava semafor na bulevaru Mihajla Pupina), psuju te u šetnji po lebac jer variš na NJIHOVOJ klupi na Limanu četiri, i još ti upere prstom na ime koje su urezali u ne baš svežu farbu, ovi istočani su donedavno masakrirali sve ljudsko što postane neupotrebljivo. Tako recimo, baba im napuni osamdeset ljeta, oni je odvedu u šetnju iz koje se vrati, a porodica se vrati taman na večeru, krvava i nasmejana. Obriše noževe, kuke i motike kojima je do malopre, uz pomoć rodbine i sugrađana lišavala matoru života, i uz ‘’Kako ti je prošao dan?’’ otpočne sa porodičnom supom za trpezarijskim astalom. I sve kul, babe nema, jedna usta manje za hranjenje, a pogotovo za laprdanje, baci se poneka dobra reč za pokonu, i što bi kazli – na mladima svet ostaje!

Ne bude li brutalna pita, najebala si.

Svadba u Vlaha

 

Svadba k’o svadba, ima običaja kojih ima svuda po Srbiji, s tim das u ovi ipak malo morali da začine i ovaj događaj, i to besmislenim sujevrejem i prilično neprijatnim situacijama u kojima pojedini akteri svadbe mogu da se nađu, a pogotovo mlade. Izdvajam dva običaja: prvi se odigrava kad mlada nakon svadbe uđe u kuću svog, sada već supruga, sedne malo da oladi noge otekle od štikle i igre po stolu međ’ sarmom i domaćom ljutom, kad ono, strpaju joj nečije dete u ruke, i dok se ona sirota snalazi s bebom, majka deteta vadi sisu na sred sobe i skupa i prska je mlekom. Običaj za plodnost ili pornjava, prosudi sam. Drugi običaj se odigrava nakon prve bračne noći, kada svekrva i kuma upadaju u sobu još krmeljivim supružnicima, guraju ih s kreveta i rovare po posteljini ne bi li našle trag ‘’mladine nevinosti’’. Ako je nađu, bacaju čaršav kroz prozor većini veseljaka koja se našla juče na svadbi, a ako se ispostavi da se mlada već heftala pre braka, to je već, verujem, zajebano.

Ovo tvoje žgepče baš i ne liči na mog Milančeta..

Jabuka i novci (i staklo)

 

Dva običaja koja svakako spadaju u najbesmislenije prilkom svadbe, od kojih je jedan pritom i ponižavajući. Đuvegija koji je prethodnu noć na momačkoj večeri bančio i ne zna gde udara, pa bi mogao da oženi i trandžu, ne bi primetio, ima zadatak da ogodi visoko zakačenu jabuku pred mladinom kućom, kako bi ona mogla da izađe i kaže ‘’Eto kako mi je muž sposoban, jes’ da se k’o španska serija prikazuje pijan svakog radnog dana i da ume da zvekne metalnom kopčom od kaiša preko zuba kad ga pitam kako mu se sviđa slatka kupuščina, al’ što je pogodio jabuku kad smo se uzimali..!’’. E kad je natempirao i razneo jabuku, onda je red i da se iskešira malo. Mladin brat izvodi sestru i ne da je dok mu se ne plate sve godine koje ju je trpeo do danas, tak da on svoju muku skida s grbače i još mu se plaća papreno. Na nevesti je da čeka, pozira, smeška se i ramišlja kako li se trguje belim robljem i šta je to i da li je dobilo ime zbog venčanice.

Pripremite jabuke.

Eh, da, pored ovih gluposti, ipak ima jedna genijalnost u svadbenim običajima, za koju, da su saznali svetski naučnici, mogli bi fino da planiraju odnos muške i ženske novorođenčadi. Ukratko, mladin otac joj daje staklenu čašu koju ona tresne o pod, ako se čaša razbije, mlada će roditi muško dete, a ako se ne razbije biće devojčica. Koliko smo samo napredni.

OPREZ: prilikom izvođenja ovih običaja svatovima se preporučuje da vode računa o tome kuda bi staklo ili metak mogli da zalutaju.

 • kkkkkk

  Jebala te Vosa u dupe. Obicaji su obicaji i ti koji ih sprovode ih nisu izmislili.

 • ogigrobar99

  Mislim da ne prikazujes ove obicaje objektivno, da bi nas informisala, vec nam iznosis svoje misljenje za koje nas boli dupe. Nije ok vredjati tuđe obicaje ako su dalje od Novog Sada, niti ih nazivati besmislenim i dodavati im pogrdne prideve samo zato sto tebi nista ne znace i nisu iz tvog kraja. Nije kul.

 • Ivan

  Moram da priznam da smo se uz pivo moje drustvo i ja par puta nasalili na racun obicaja starih vlaha, ali cak i u tako pijanom stanju nikad nismo spadali na elitisticko i snobovsko vredjanje. Sto se tice tvoje Vose u avgustu vozim dobrog druga da skine jabuku i “kupi” jednu mladu…
  Bas lose napisan tekst. Valjda je poenta ovog sajta da se nasali na neciji racun, a ne da se grubo vredjaju tudji obicaji, ma koliko bizarni bili. Autorka je operisana od duhovitosti…

 • BlackHoleTarzanija

  Ogi grobare, još si mlad da se nerviraš. Drugo, ne možeš ni nekom da kažeš da te boli dupe za nečije mišljenje jer time iznosiš svoje mišljenje, a možda tog baš zabole za isto, koliko i tebe za njegovo. Začarani krug i kvaka 22, moj ogi grobare. Aj pa da jebemo zvezdu i pijemo pivo kad napuniš 18.

 • BlackHoleTarzanija

  Sajt postoji 2 godine i 90 posto čitalaca i dalje ne kapira da nam uopšte nije cilj da bilo koga nasmejemo i da se šalimo, već da zarađujemo pare za drogu i gajimo animozitet.

 • ogigrobar99

  Upravu si. Ovo je prvi tekst sa vaseg sajta koji mi se nije dopao, inace ste sjajni, pa sam morao da komentarisem jer sam jos u uvodu video da odvaja Vojvodinu od ostatka Srbije u kome je sve bezveze i besmsleno i totalno out, sto je opet njeno misljenje… ali eto. Mozda ovde ima i Vlaha i ljudi sa tim obicajima, koji ovo citaju i mislim da nije ok prema njima.
  Za pivo dogovoreno!

 • Smartass

  Da, da, oseti se ta uzasnutost grozotama koje se obicavaju. Cak i pored ublazavanja humorom, suvise izbija. Bice od vas nesto G-djice Dzekson, mladost se jos uvek nazire u pisanju i tacno se vidi nedostatak cinizma koji dolazi s godinama u ovim mondenskim krajevima nasim. Vrlo dobar uradak, sad vec pomalo i ocekivan, ocekujemo sledeci.

 • Ker

  Jel bre sta imas protiv Vlaha ti njihovi obicaji su stariji od tvog voljenog grada…

 • Ivan

  Samo ti siri animozitet prema Vlasima. Kad neka vlaska tetka (i oni su nabavili internet) procita ovaj tekst i pukne joj trpilo, da ne kazem nesto drugo i dohvati teglu gusterove krvi, mudo od slepog misa i pilecu nogicu, a tebi kroz par dana trajno prestane da se dize, bice ti do sirenja animoziteta…

 • Čačanka

  Može Tarzanija mnogo bolje od ovog, takozvanog, pokušaja duhovitosti… :D

 • SrpskiDetroit

  Eto ti… sad smo “Srpska Atina” a da zna devojka sta je sve u toj voljenoj im
  “Atini” bio obicaj da se radi, pitam se da li bi se tim perjem okitila. Sustina je u ovome: nismo ni svesni koliko su zapravo vredni i dragoceni ti obicaji koje moderna civilizacija odbacuje zato sto nisu “u modi” ili nisu u skladu sa nasim danasnjim shvatanjem sveta. Iako odbacujemo tu pomisao, mi i dalje imamo mitopoetsku svest (najbanalniji primer: pogledajte kako kujemo poznate ljude u zvezde); i dok god posmatramo svet i njegovu istoriju kroz prizmu nasih sopstvenih, egocentricnih potreba i ideologija, nismo na pravom putu. Ne znam kome je ovakvo ismevanje istorije i kulture zabavno.

 • Dulord

  Vidim da ostadoste bez inspiracije u poslednje vreme, ali to nije razlog da napises tekst koji se samo svodi na vredjanje drugih… Mada se svi tvoji tekstovi svode na potprckivanje drugih i velicanje vojvodine (namerno malo slovo)… :P
  Sto je najgore neosnovano vredjas… I sta uopste imas protiv Vlaha?
  Pises o starim obicajima koji su se postovali ko zna kad i to pises na osnovu rekla-kazala… Nisam Vlah, juznjak sam, ali ne razumem zasto sve osim Vas severnjaka smatrate divljacima?
  Sto se tice navedenih obicaja, ovi Vlaski naravno da su drugima besmisleni, al valjda imaju neko znacenje i nastali su sa nekim razlogom… Ne opravdavam, ali njihovo pravo… Mada znam da se vise ne izvode, nego kao sto rece neko u najzabacenijim selima…
  Lapot. Nije obicaj nastao iz obesti, nego zbog teske situacije… Pri izboru ko ce da ispadne i “oslobodi” porodicu tereta birani su oni koji su vec proziveli i koji su “prihvatljiv gubitak”… Nuzda zakon menja jbg, nije bilo drago ljudima da tako nesto urade, ali bilo je biranje izmedju zivota mladezi i staraca… I kao sto vec neko rece, nije praktikovan samo kod nas vec i u drugim zemljama i vremenima (zavisno od krize).
  I da, izvodio se drugacije… Povede se nemocna osoba u sumu, da joj se hleb, so i voda, pa se udari maljem (ili necim slicnim u glavu)…
  Sto se tice jabuke… I danas se praktikuje i ne shvatam sto ti toliko smeta…
  Neguje se kultura, i Vi tako radite sa svojim obicajima… Mladozenja kao dokaz da je sposoban skine jabuku, brat prodaje sestru i krecu svatovi… Posle se pusta jabuka koja se kiti metalnim novcem… Svi obicaji su pomalo u danasnje vreme besmisleni, al ne vidim sta je to toliko lose u ovom…

 • Vlaski VoodoPopEye

  Brate, placem od smeha. Svaka ti dala i na vreme dobila!

 • Dragan JuRa Jurišić

  ЦрнаРупо ..по твом дрвеном адвокатисању нагађам да или си Војвођанин или би радо мрестио ауторку.Оба су ок по мени али пристрасан си…

 • Dragan JuRa Jurišić

  Сјајно:)

 • Dragan JuRa Jurišić

  Нисмо ходали стопама предака тј живели у њихово време….многи су ти обичаји и веровања настала из пуког очаја.Није било хране…непријатељ на вратима…болештине које односе најмилије….

 • bojan

  umobolni vlasi

 • Nikola

  Kazes nevojvodjanske obicaje?? Pa kad su ti obicaji nastaji tvoju babu je jebao neki ugar ili rumu

 • Jev

  a gde je kupovina mlade?

 • zvezdasica

  Blek, prosto je nemoguce ne primetiti da posle svakog teksta g Dzekson lavovski je branis od negativnih komentara. Budi realan gospodjica ne ume duhovito da isjasni svoje stavove. Mozda ona ne pise lose… ali nije za tarzaniju, recimo neki roman bi joj lepo legao. Da se nisi malo zaljubiska :D ?

 • Ma ja sam bre

  Ovo je prvi put da sam video ovaj tupavi sajt. Moram da priznam da je epic fail. Sto se tice tih obicaja, za one koji nisu informisani, sve je stvar zabave. Bas kao sto irci farbaju vodu u zeleno na dan svetog Patrika. Za 50-ak godina ce verovatno motoskupovi biti okategorisani kao glupost i blam. “gomila motorista koji turiraju, locu i prde” Sve se moze gledati hejterskim ocima, to nikada nije bio problem. :)

 • stavra

  Mala .. Sti citala pokondirenu tikvu ? Mislim da bi trebalo da se potpisujes kao Fema .I nabijem te na kurac i tebe i tvoj separatizam … Inace prezderavanje na grobu pokojnika je po tebi jako kul obicaj kolko vidim …

 • NemanjaBG

  Neko je slagao da ume da pise :) … S obzirom da zivi u seocetu od jedva 300 000 stanovnika koja ima i po neku zgradu , trafiku i rast , za ocekivati je da ce da se identifikuje sa menhetnom …

 • Pera Detlić

  ne diraj u lapot, da se praktikuje kako bi i trebalo, danas Krkobabić ne bi *ebao narod, i to ne samo onaj najstariji, nego ni onaj iza njega (invalid rada)

 • G.Z.V.D.E.N-GVOZDEN

  Očita mu bukvicu

 • erosonogasvijeta

  Slažem se sa većinom komentara, ovi prvi običaji se skoro i ne praktikuju, što se tiče lapota, praktikovao se i na zapadu i na istoku, ali je iskorenjen negde u doba Svetog Save – i obično je pogača stavljana preko glave i zatim starac ubijan preko pogače rečima – ne ubijam te ja nego ovaj hleb. Varijacije su razne, poenta je ista. I da, o ovim običajima se mora više znati ako neko hoće da ih kritikuje, a ne da se zgranjava kako prosvećena i prosvetljena Vojvodina to nema…A pola te iste Vojvodine čine doseljenici iz Crne Gore, Bosne i Like/Krajine/Banije…čije babe i dede pamte i gore običaje. Tekst sam po se bi nije mnogo loš, i ideja je ekstra – tu sve pohvale – samo da nije malo mnogo nadmeno “obojen”….

 • Bosko

  Jedan od losijih tekstova na inace odlicnoj Tarzaniji.

  Trudim se da se u zivotu distanciram od ovakvih spodoba poput autora ovog teksta i bas mi onda zapadne da procitam ovo…iz svake recenice ovog teksta izbija sve ono najgore iz danasnjeg vremena a pritom je sto bi braca jugo zapadnjaci(da se izrazim kao autor teksta) NIDJE VEZE

 • Mare

  Ne stvarno,zivim vec dugo u Novom sadu i stvarno me nervira toliko nipodastavanje ljudi koji nisu iz Vojvodine od strane nekih likova koji nemaju pojma o istoriji.Sve se svodi na ono:”Vi ste bili pod turcima,zato ste primitivni”.E blago Vama kad ste bili pod Austrougarskom,pa ste sad civilizovaniji od mene, a usput slusate najgore narodnjake,gledate “Farmu” i citate “Skandal”.Nije mi cudno da nas ljudi iz razvijenih zemalja smatraju za manijake,kad gospoda koja inace pricaju srpski,tako razmisljaju.Da su vase pretke nabijali na kolac,ne bi vam stalo do “Noblesa”.

 • dzon nije eklston

  Iz prilozenog mislim da sam shvatio, ali nisam siguran, da si iz Novog Sada.Mislim da mi se ucinilo da si jednom to pomenula.

 • Isidor Igić

  onda radite odličan posao. samo ne znam dal ste primetili da kod nas animoziteta svejedno ima toliko na lopate da se izbacuje, pa bi opet ostalo previše. a ni kupovina droge od budalaština nije ništa novo. rock n roll je mrtav.

 • mrš iz bukmarka

  Jao gospođice, kakav si ti očaj živi. Donekle sam te branio u komentarima, ali ti si sve gora i gora. Da ova tarzanija nije fakat otišla u k, čudio bi se da postoji sajt koji će objaviti ove tvoje gomile sranja. A i ovo vaše nadmudrivanje u komentarima pokazuje gdje ste.

 • rekBu

  E moja Dzeksonova, nadam se da ti je heftanje i stekovanje zimnice jaca strana posto u ovom tekstu nema trunke humora, a ni prethodni nisu bas preterano obogaceni njime. I slabije si informisana kolko vidim, ali dobro, pretpostavljam zasto si ovde, i momci iz redakcije imaju potrebe…

 • SerbianHero

  Samo ti pljuj po narodnim običajima i prosipaj taj tvoj “urbani” stil i daleko ćeš da doguraš. Jebala te Voša…

 • Марко Видаковић – Дарвин

  Da li ti znas zasto je Novi Sad bio Srpska Atina? Kazem Bio, jer nema grada gde je sramotije biti Srbin danas, ali da li znas?

 • Mica

  Da nije žalosno bilo bi smešno… Pre svega neki od običaja koje si ovde nabrojala sprovode se i u Vojvodini. Druga stvar, ako već nisi upoznata, Vlasi žive u istim granicama gde je i tvoja Vojvodina, pošto smo (očigledno na tvoju žalost) još uvek svi Srbija, pa se tako ovi običaji sprovode i u TVOJOJ zemlji i nemože nikako “da te bude stra’ da prelaziš granicu pomenutu u zagradi” jer ta granica ne postoji. Na kraju meni je ipak jedan od ljigavijih običaja brakovi i razmnožavanje u srodstvu što je bilo tipično i tradicionalno za tzv “aristokratiji Vojvodine”, kako im se ne bi kvarila njihova “plava” krv. Ipak mi je bolje da ubijemo babu koja više troši nego što donosi porodici u vremenima kada je svako parče hleba bilo pravo bogatstvo, nego da se parim sa bratom jer mi je porodica utripovala da smo bolji od drugih. Bljak!

 • DraganChe

  Gospođice, fali Vam samo još par godina i par knjiga da postanete dobar bloger/kolumnista :-)
  Ne zaboravite da kad pišete o drugima ustvri pišete o sebi.
  Molba: može li ko od Lala da napiše nešto o (čini mi se) sremskom običaju po imenu KUROPECANjE? Čuo sam da su zvali jednog Bosanca koji se zaneo :-)))
  Pozdrav,

  Dragan

 • Vlajna

  Sve je istina! Otkopavamo mrtve, igramo na sa’ranama, vadimo sise na svadbama, jebemo se pred familijom, strcamo mecu u kafu, letimo na metlama i jedemo malu decu. Ako si se i nekad ocesala o neku antropolosku studiju na ovu temu, to ti ne daje pravo da seres o stvarima o kojima nemas pojma. Ovi “obicaji” se ne primenjuju vekovima, ako su se ikad i primenjivali. Da imas dva grama mozga, zapitala bi se ko to radi u 21. veku. Da li si ikada bila na vlaskoj svadbi, sahrani, da li uopste poznajes ijednog Vlaha?! E, ali imamo jedandrevni obicaj koji se zadrzao do dana danasnjeg. Bacamo kletvu, pardon hejt na glupe, neobrazovane kucke koje nas blate na internetu i raspiruju mrznju i predrasude.

 • KacavendaTheRidderOfChildren

  A ja sam mislio da je beograd centar arogancije u srbiji kad ono ispade vojvodina

 • Mima

  Daj šta lupate, članak je solidno napisan, nije ni prvi ni poslednji put da se na tarzaniji “pljuje” po nečemu, bile to žene, filmovi, običaji, ovaj sajt koliko znam postoji u svrhu zabave.A to što je ovde izraženo nečije mišljenje za koje vas ‘boli dupe’, pročitati obavezno: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA
  A posebno deo koji se zove ‘članak mišljenja’.

 • DocMeister

  Sve mi ovo liči da je Gospođica Džekson brutalno odbijena od kurca nekog Vlaha ili istočnosrbina, pa ovako hejtuje! Izvini što mi Vlasi nismo emancipovani Austrougari poput vas… Mogla bi malo da se informišeš o stvarima koje nameravaš da obraďuješ, a ne ovako da serendaš kako ti se ćefne. Jedna jedina stvar da ti je tačna u tekstu, pa ‘ajd, ali ovo… Zato lepo, nazad u kujnu, kako su te i savetovali ljudi na početku tvoje spisateljske karijere!

 • Dzejn

  Bruka i sramota… Pa zbog ovakvih Vojvodina treba da se odcepi, pa da vam lupimo carinu na Vinjak i sve ostale bozanske srpske stvari pa da vidimo dal ce i dalje da izmisljate i pljujete po ostatku Srbije… Inace, ovo su potpune gluposti zivim vec dugo u vlaskom kraju i ni za jedan obicaj nisam cula…

 • Dzejn

  Bruka i sramota… Pa zbog ovakvih Vojvodina treba da se odcepi, pa da vam lupimo carinu na Vinjak i sve ostale bozanske srpske stvari pa da vidimo dal ce i dalje da izmisljate i pljujete po ostatku Srbije… Inace, ovo su potpune gluposti zivim vec dugo u vlaskom kraju i ni za jedan obicaj nisam cula…

 • Zile

  Zajebo si naslov Bobo.

 • Lea

  Kakva glupost! Autorka ocigledno nije mrdnula iz NS..

 • Boske

  Lebac ti jebem krvavi, da zapocnem ovaj komentar kao pravi Boske sto i jesam (a i da bude lakse za seronje koji jedino znaju da se prozivaju na geografskim odrednicama)! Ala ova sosa nema pojma o cemu prica pa to je strasno… Jel se stiglo malo dalje od – cula sam da Vlasi imaju crnu svadu – u poznavanju materije. E, a ja sam cuo i da imaju kite od 30 santima minimum, i da im zeMske mogu da sipuju i istoremeno zvizde Marseljezu (ipak je Vlaski romanski jezik), a da Vojvodjani mogu da izedu 45 kila masti o punom mesecu! Daj ako se vec podjebava neko sa urbanog pogleda, onda se urbano zajebavas, a ne da vadis obicaje iz Cajkanovica, pa ih jos pogresno pripisujes (da, da, lapot je apsolutno slovenski obicaj, imali ga i Ukrajinci i Belorusi, a najcesce je praktikovan u Istocno-Hercegovackoj Nahiji, mislim, de ce baba da se penje po onom kamenjaru). I opet ti svi obicaji su mnogo do jaja (barem meni koji se proucavanjem istih bavim), i dodaju tome da kada odes u Vlaholend (od Topolovnika do Pirota) neces imati ni jedan dosadan trenutak. U obicaje urbanih Vojvodjana spada foliranje o nobles statusu, latentni svinjokolj (to je ono kada se kao gadis svinjokolja a bulju bi dala za hurku), i sovinizam i antisemitizam (jedini sistematski u Srba, setimo se Jase Tomica) cisto da se podilazi u guzicu Austrougarima u kojih naciji setaju parlamentom…Tako da Soso, drzi se ti tvoje sminkice, i Stranda, a komentarisanje obicaja prepusti nekom ko o tome nesto zna, i nije spreman da mrzi pre nego sto pocne da pise, jerbo znas, tako je i u Sarajevu pocelo sa vicevima koji su slucajno govorili o jednom entitetu, a onda smo se segacili ihahahaj!

 • Vlahinja

  Sramota je šta sebi dopuštaš. Pišeš o nečemu što ti nimalo nije poznato, podsmevaš se jednoj kulturi bez trunke srama. Prvo, svako ima pravo na svoje običaje, niko te nije zvao ni na svadbu, ni na sahranu, niti smatram da si kompetentan/-na da o ovakvim običajima pišeš. Nisi, pretpostavljam, ni etnolog, ni kulturolog. Drugo, Srbi se već više od pola veka podsmevaju sopstvenoj tradiciji, i ne treba nam veći neprijateljod nas samih. Treće, niko nikada u vlaškom kraju nije ubio babu, ni zavirivao u tuđe čaršave. Osim što je tekst omalovažavajući, bezobziran i bahat, smatram da je u velikoj meri i neistinit, pošto mi je kultura o kojoj se trudiš da pišeš (bez većeg uspeha) poznata. Zašto se na ovom sajtu neko ne potrudi, bar ponekad, da napiše neki pohvalan poučan tekst? Ti isti Vlasi kojima se podsmevate imaju mnogo lepih običaja. Većina vaših tekstova izgleda kao da ih je pisala neka džangrizava klimakterična Persa.

 • Theodore

  To sto ti Vojvodjanko ne znas gde se na mapi Vlasi nalaze to je stvar opsteg obrazovanja, uci se u petom razredu.. treba da znas da postujes druge ljude , (bezobzira na naciju) ili bar se nemoj baviti pisanjem. Ne znas bilo sta van Srbije kad ne znas van svog grada.

 • Mos Def

  Sramota je to što tripuješ da si vlah i žensko a sebe zoveš ”Vlahinja”, pravi izraz je VLAJNA. Tako je, drugovi pioniri, sami vlasi ne znaju kako se zovu.