Euro 2012: Švedska

Švedska se na Euro plasirala na vrlo kul način, kao najbolja druga reprezentacija iz grupa, nisu igrali baraž, već direktno odlaze u Ukrajinu. Švedsku generalno gotivimo. Lepe boje, lepa zemlja, lepe devojke a i reprezentacija im je dosta slična našoj na neki način. I na ovom Euru su opet solidni, ne u favoritima ali niko ih ne može uzeti zdravo za gotovo. Propustili su Mundijal u Južnoj Africi ali su vratili Ibra iz penzije i spremni su za ovo takmičenje.

Igraju u grupi D sa Engleskom, Francuskom i Ukrajinom.

Glavni čovek: Zlatan Ibrahimović

Sin Balkana, povratnik u nacionalni tim, neosporni lider švedskog tima. Za mene jedan od najboljih špiceva koji su ikada igrali fudbal, imaće težak a nadasve nezahvalan zadatak da kao superstar vuče jednu relativno prosečnu ekipu. Jedan čovek ne može mnogo u igri fudbala. Da može, Ukrajina bi sa Ševom bila evropski prvak 2004, a čista magija Srđana Baljka bi bila dovoljna da Banat preotme tron komunističkim blizancima. Ipak, kako na Švedskoj nema toliko pritiska i kako je izašao iz još jedne fantastične sezone sa Milanom, možda baš Ibro, nekakvim golacom u svom stilu ili odličnim dodavanjem (potcenjen paker) povuče žuto-plave napred.

Haubica

Koliko u repki mora sam protiv svih:

Dečko u usponu: Rasmus Elm

Rasmus nije baš mlad, ove godine napunio je 24, ali mu je karijera na prekretnici. On je još jedan ofanzivni skandinavski veznjak koji krči put ka velikim parama kroz holandsku ligu. Ponikao u Kalmaru, pa prešao u AZ Alkmar, u sezoni na izmaku igra najbolji fudbal u životu. Ako bi na ovom prvenstvu spakovao koji komad ili čak i dao jedan ili dva, bez problema bi mogao da se nada nekom Totenhemu ili Liverpulu.

Čast mi je da budem saigrač sa Dauningom.

Šansa da Liverpul u njemu vidi spas:

Tarzan: Zlatan Ibrahimović

Iako je predrasuda su svi Skandinavci hladni i uzdržani  često pogrešna, ipak je Balkanac, pored toga što je vođa ekipe, takođe i glavni tarzan. Od ranih dana karijere u Ajaksu Ibrahimović puni novinske stupce. Neke njegove ispade smatramo jajarskim, mada većinu možemo da podvedemo pod licemerstvo mas medija i javnosti. Možda se varam, ali meni Ibro ipak deluje kao kurčevit, ali u suštini ok lik, sa kojem možeš popiti pivo na terasi i tražiti mu 150 evra da vratiš zelenašu, lik koji na ulicama Malmea opika fudbalicu sa lokalnim klincima. (izvor: neimenovani pripadnik srpske emigracije u Švedskoj)

'Oćemo dodigramo hendikep na Oklahomu, jebiga.

 Mišljenje o sebi:

Igrač iz senke: Andreas Isakson

Prvi golman Švedske i PSV-a, u grupi u kojoj će švedska odbrana imati duele sa engleskim i francuskim špicevima, može biti čovek koji će doneti drugu fazu. Relativno su retki slučajevi golmana kojima su povrede bitnije omele karijere, a jedan od njih je ovaj dvometraš. Kao klinac rezerva Van Der Saru u Juventusu, kasnije dobro branio za Siti, nešto pre šeika, ali je u nekoliko navrata bio po par meseci van terena zbog povrede, a zna se šta to znači za golmana. Ne spada u krem svetskih golmana, ali gledajući ga par puta u ozbiljnim izdanjima, zavređuje mesto igrača iz senke.

Znao je da je đubre, pre mnogih.

Nivo sjebanosti povredama:

Licimur: Emir Bajrami

Emir nije švedsko dete. Rođen je nešto južnije od nas ili ako nas čitate iz Vranja, nešto severnije od vas. U Prištini. Nije da mrzimo ikoga od Šveđana, pa ni Emira baš, ali u ovoj rubrici zaslužuje da se nađe čovek koji igra za zemlju u kojoj nije rođen, sa sve sledećom tetovažom.

Al' u Švedskoj standard, jebiga.

Stepen identifikacije sa novom domovinom: