Jagten – The Hunt (2012)

„Holivudski filmovi su sranje, daj brate preporuči neki dobar evropski film! Što se ložiš na okupatore? Da nisi ti neki strani plaćenik? Ha kmico? Ha?“ – Zbog ovakvih komentara koji mi stižu češće nego računi i „enlarge your penis“ spam mejlovi odlučio sam se da šire narodne mase upoznam sa jednim vrlo kvalitetnim danskim filmom.

Pre nešto manje od 4 godina sam se prvi put upoznao sa danskom kinematografijom. Posle svega nekoliko pogledanih naslova koji imaju kultni status u očima mnogih meni izuzetno cenjenih kritičara (lažem, nikoga ja ne cenim, ja sam mali čovek), uočio sam da ova nacija ima zbilja fantastičan odnos prema filmu kao umetnosti, i da pored toga poseduje brojne izuzetno talentovane filmske profesionalce koji poslednje deceniju-dve (bar taj period sa kojim sam ja upoznat) beleže impresivne rezultate i proizvode filmove koji osvajaju kako domaću, tako i evropsku, pa čak u nekim dozama i američku publiku. Ko bi rekao da tunjavi Danci znaju još nešto pored paljenja sela, ubijanja ljudi i silovanja devica?

„The Hunt”, odnosno „Jagten” predstavlja najnoviji rad odličnog danskog reditelja Tomasa Vinterberga (Thomas Vinterberg) u kojoj se u ulozi protagoniste pojavljuje izvanredni Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen), živa legenda danske kinematografije i po meni jedan od trenutno najkvalitetnijih živih glumaca. Za one koji ne znaju, Mads je u Danskoj cenjen kao beba Isus, ali u poslednjih nekoliko godina baza njegovih obožavatelja se znatno proširila pošto je odlučio da svoju karijeru nastavi u Holivudu. Jeste, prodao se ker, ali i to je ok.

Priča filma „The Hunt” se vrti oko vaspitača po imenu Lukas, koji živi samotnjačkim životom i bori se sa svojom suprugom oko starateljstva nad njegovim jedinim sinom Markusom. Lukasov život napokon kreće da se vraća na zdrav put, on nalazi devojku i dobija dobre vesti u vezi sa svojim sinom – ali njegovoj sreći ubrzo dolazi kraj i jedna sitna, na prvi pogled bezazlena dečija laž, pretvara Lukasov život u toliko strašnu noćnu moru da neću ni da je pominjem. Gledaj film.

Vinterbergova fantastično snimljenja i izuzetno skromno finansijski urađena drama, proizvodi toliko velike i snažne emocije kod publike da bi zaista bio veće govno od tehničke podrške Telekoma kada bih odao bilo kakve detaljnije crte u vezi onoga što ćete videti tokom filma. Reći ću samo da se priča filma „The Hunt” bavi jednom već mnogo puta eksploatisanom temom na filmu, ali iz potpuno drugačijeg i svežeg ugla. „The Hunt” daje drugu stranu medalje jedne izuzetno ozbiljne tematike i umesto na „zločin”, odnosno na sam čin koji uopšte i podiže buru u filmu, fokus baca na ljude, njihovo etiketiranje i preku potrebu da „čereče”, „žrtvuju” i „proteruju” pre nego što uopšte razmisle i sagledaju situaciju iz svih mogućih uglova.

Kao što je i bilo za očekivati, ovaj film je „one man show”. Mads je po mom mišljenu, pružio do sada svoj najbolji performans na filmu. Bolji čak nego u „Valhalla Rising“ što zvući naprosto amoguće, ali hajde. Mikelsen dosta umereno oživljava čoveka koga njegovi najbliži žele da ličnuju i time nam daje sasvim realnu sliku individue koja je sigurna u sebe i pokušava iz čitavog ovog ludila da izađe zdravog razuma. Ovakav pristup možda neće oduševiti one koji su navikli na holivudski stil gde se akteri svim silama trude da „preglume” svaki kadar. Jebi ga, nema bečenja i izbacivanja vilice kao što to npr. radi Kira Najtli (Keira Knightley). Ovde morate sami da izvalite emociju.

Iako je čitavo težište projekta na Mikelsenu, sporedni elementi podjednako mnogo doprinose kvalitetu ovog filma i jakom ukupnom utisku koji ostavlja. Što se tiče ostatka glumačke ekipe, svi su zaista pružili svoj maksimum. Veliku ulogu u postavljanju atmosfere igra produkcija koja uspeva dodatno da dočara tu jezivost koja lebdi u vazduhu u ovom malom mestu, kao u Bojniku gde te dok prolaziš džadom lokalne babe gledaju s prozora kao da imaš zelenu kožu i pipke s glavićima na krajevima. Paleta boja koju Viderberg koristi je zaista sjajna. Uz dosta prirodnog svetla i topline, reditelj nas  poziva da duboko zagazimo u ovo mesto i raskomotimo se zajedno sa likovima, ali kada krene sve naopako, počinje da koristi sve oštrije senke i ktako nas i kamerom, jednako kao i zapletom, uvlači u strašni mrak  Lukasovog života.

“The Hunt” je izvanredna i izuzetno emotivno iscrpljujuća drama koja će svakako ostaviti izuzetno snažan utisak na sve one koji ulože svoje vreme u njeno gledanje. Fenomenalan film. Najveća preporuka. Bravo Nole! Bravo Brejvik!

Ocena: 10/10

Više o filmu i filmskim kritikama na “Kakav je film?

  • Majki

    Vrhunski film.

  • one

    e da tu je i Slavko danski Steven Segal :D