Kako da prikladno proslaviš Dan Državnosti

Uskrs ima jaja i zečeve, Prvi maj ima uranak i prateći masakr žive vage, Nova godina i Božić imaju popuste u Zari i dvojnike iz alternativne dimenzije u kojoj sve kasni dve nedelje. I to bi bilo to od praznika za koje se ne radi – da nema Sretenja koje dolazi neočekivano i čak nas tako nekad usere da padne u ponedeljak pa dobijemo produženi vikend, taman da se oporavimo od bahanalija za Svetog Trifuna provedenog uz najveću ljubav.

Gučija Mejna

Ipak, Sretenje kao državni praznik nekako nema ništa što bi ga učinilo posebnim i svo je bre siroma kao onaj rođak što na slavama uvek sedi s decom u maloj sobi jer nikad baš nije skapirao pešačke prelaze i rasjferšluse. Niko nije skroz siguran da li je povod za produženi vikend što je na taj datum krenula kuka i motika poznata i pod umetničkim imenom Prvi srpski ustanak ili što je na taj datum donesen Sretenjski ustav 1835, jer oba na neki način označavaju početak savremene (ne-pod-Turcima) državnosti Srbije. U suštini, nikom to nije ni preterano bitno, dok god ima slobodnih dana, čemu u prilog možemo da citiramo relevantne izvore odnosno prvi sajt koji dobiješ kada guglaš „sretenje Srbija“: „ovaj datum je sve donedavno izazivao samo ambivalentna osećanja građana Srbije”.

Mi u redakciji Tarzanije i pridruženim srpskim autonomnim pokrajinama snažnog smo mnjenja da tu ambivalentnost treba promeniti i da Sretenju treba uliti jasan identitet koji će mu omogućiti da zauzme mesto koje mu po pravu pripada, u prvoj ligi praznika, ostavljajući u prašini dođoše i skorojeviće kao što su Dan zaljubljenih nije nego Sveti Trifun, Dan inženjera i Policijska slava (13. 12.)

Zato evo našeg predloga svečanosti, rituala i saturnalija kojima i ti možeš na pravi način da obeležiš ovaj dan koji tako malo traži, a tako puno pruža! Da od njega najzad u očima svih državljana Srbije nastane svetkovina dostojna dva neradna dana, jer nije jebiga to mala stvar, za to je Isus umro i rezrektovo se.

Jer kao što reče Guči Mejn: Ne pitaj šta država može da učini za tebe, nego šta ti možeš za državu

6:00 JUTRO

Probudi se u zoru i posmatraj izlazak sunca nad Srbijom i Konjarnikom. Ili još bolje nemoj da spavaš, jer valjda si se sinoć provodio uz žene i vino, bez obzira na to da li slaviš Svetog Trifuna ili Svetog Valentina.

 

6:30-8:00 BUREK

Period dana odmah posle buđenja, to tradicionalno vreme okupljanja najširih slojeva stanovništva na hranilištima, provedi među svojim sugrađanima. Izađi odmah iz kuće i uroni u vrevu, jedi prstima, zalivaj jogurtom, klimaj glavom sa značajno isturenom donjom usnom svakom penzioneru koji kuka kako još nisu dovoljno smanjili penzije pa da nam najzad krene, isto tako klimaj glavom penzioneru koji jebe majku milosnu svim političarima na vlasti od Rankovića na ovamo, jer obojica su u pravu a ti nisi. Ovde ćeš primetiti i da ti nismo rekli da se obučeš pre nego što izađeš. To je bilo namerno.

8:00 – 10:00 PRE PODNE

Pošto si go prošetao po kraju masan od bureka, simboličkim nabojem si ukazao na to u kom je stanju bio Srbin pre nego što ga je dodirnuo magični štapić državotvornosti (to što trčiš okolo obnažen neće biti problem kada svi to budu radili zahvaljujući ovom vodiču). Sada možeš da se vratiš gajbi da odspavaš malo ili da se obučeš, ne nužno tim redosledom. A možeš i da odmah pređeš na sledeći segment dana. Takođe, ovo je idealan trenutak da počneš da praviš uzdarje za večernju svečanost – više o tome kasnije da bi tekst imao tu neku živinu.

10:00-15:00 KAFIĆ ili KLADŽA

Vreme dana koje bi inače proveo blejeći ili trošeći poslednju kintu na drugu švecku jer si sirotinja nezaposlena, danas možeš isto tako da provedeš – ali bez griže savesti, naravno, pod uslovom da nisi govno studentsko ili buržujsko koje grižu zavesti ni ne oseća. Ali, Sretenje je dobar praznik i milosrdan praznik i praznik pun razumevanja za sve građane svoje države, i zato čak i oni koji inače bleje po kafićima u radno vreme mogu ovaj period da provedu u slavu njegovu – samo treba da ga posvete tihovanju, zagledani u sopstveni pupak, uz espreso na februarskom suncu, razmatrajući veliku misteriju u samom srcu ovog praznika: kako to koji kurac kafić radi i sve živo privatno radi, iako je državni praznik i jel to znači taj kapitalizam zbog koga smo pustili Čanka na Pink?

izrazi i ti šta misliš o kapitalizmu putem gifa

15:00 – 15:30 RAD NA SEBI

Ovo je kulminacija dana, vreme kada su državni službenici najproduktivniji i zato je to vreme kada ti u službi države treba da budeš najproduktivniji. A država, to smo svi mi, tako da svako od nas treba u ovom periodu da poradi na sebi, dakle, na državi. Zato nauči nešto novo, pokreni neki biznis, pretani da tražiš izgovore i nađi rešenja, uzmi kredit prvi put ili nauči kako se jebeno namešta ruter i nemoj više brate da me zoveš kada ti se zaglupi jer “milioneri u Srbiji rade sve da sa interneta uklone ovaj video”.

15:30-18:00 POPODNE

Ovo je pravi i jedini trenutak da se obave pripreme za svetkovinu, dakle poslednji trenutak, prema starom srpskom običaju koji spaja dve najbolje stvari na svetu: jebanje i neulaženje. Nemoj mnogo da se cimaš, ali očekuj da bude do jaja, znači dve dvolitarke piva, isto toliko kokakole, ako je baš uletelo nešto keša onda vinjak i votkica neka, malo skankare za mlade, benseri za matorce. Muzika će se sama srediti tj. biti tradicionalno sa jućuba, pa za šta se ko od gostiju izbori. I zato proveri da li ti jebeno radi ruter, ovo je stvarno poslednji put.

18:00-20:00 VEČERA I OFICIJALNI DEO

Pozovi sve članove porodice i komšije, ponudi ih pićem što si kupio, mangulicom, kulenom, kavurmom, šljivovicom, solju, hlebom, žitom, pogačom, još soli, slatkim, urmašicama, pitom savijušom, ćevapima, sarmom i supom i solju, i pusti ih da, jedan po jedan, pred tobom izlože svoje viđenje trenutne političke situacije. Ako se osećaš kao tvrdokorni sretenjski fundamentalista provozaj se taksijem sat vremena da čuješ kompletan dijapazon razmišljanja na tu naizgled neiscrpnu temu. Ako svi ovo budemo radili, razviće se jedan novi nivo dijaloga, jedna razmena mišljenja koja će unaprediti kvalitet političke misli u Srba, narod će se međusobno osetiti bliskije jer ništa ne zbližava kao priča o politici, plus če skočiti i taksistima promet i imaće više resurasa da se bore protiv dolaska Ubera. Svi pobeđuju, što je dobro za sve, dakle i za državu.

20:00-00:00 ŽURKA

Vreme je za darove. Do sada je trebalo da za sve ljude koji ti nešto znače u životu, od rođene majke do Milomira Marića, pripremiš uzdarje (da, prema ovom scenariju Milomir će biti neobično zatrpan uzdarjima, ali to je cena slave, nek razmisli kako li je Gučiju Mejnu za Dan državnosti Amerike) – ručno u drvetu izdeljan totem koji predstavlja najvažniji simbol srpske posebnosti, jedinstvenost, sabornosti, ustavotvornosti i državnosti: našeg Noleta.

Potrudi se da ga izdelješ tako da liči što više.

00:00 – 23:59 (16. 12.) AFTERPARTI – REVIJALNI DEO

Uzdarja koja si dobio od drugih veži kudeljom u snop i kreni koridorom 10 od početka do kraja, gde snop svoj odloži, tako da sa svim drugim hodočasnicima podigneš mega-totem na koji može da se popne Amfilohije i odatle da pogleda da li vidi sopstvenu senku. Tako će vascela Srbija znati da li će zima trajati još 6 nedelja ili neće, a ima li lepšeg dara za sve nas od toga na ovaj sretnji praznik, nema, složiće se sigurno prof. Dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Srećan Dan Državnosti želi vam vaš RHMZ! 


 • Čiča Ilija

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tomislav_Nikoli%C4%87

  pogodi kome je rođendan i zašto baš danas.

 • Lol

  Muhahahah

 • Zlatko Vukic

  Jel’ se rodio na carski rez pa “bas” danas?
  Ili su ti tarzanijini tekstovi tipa “kako/zasto/sta je X i zbog cega Y” udarili u glavu?