Pavle Vuisić – najbolji srpski glumac

Da sam svaki put kada sam čuo ovu rečenicu dobio evro, sada bi jebao studentkinju druge godine pravnog fakulteta,  jer bi imao kola.

Zaista, jedna od prisutnijih srpskih krilatica, rame uz rame sa “Njemačka, kakva zemlja, službenica bude neljubazna prema tebi na šalteru, ide u zatvor 20 godina” ili “Znaš ti koliki je spoljni dug Amerike, kad ih Kina bude pobedila u parnici pred građanskim sudom univerzuma, neće imati izbora osim da pristanu na prinudno izvršenje presude na nepokretnostima kao što su Bela Kuća i Pentagon.” Ako je neka profesija pogrešno percipirana od strane širokih masa, to je onda gluma. Ali, bez brige, to nije nikakva srpska specijalnost nego svetski fenomen, jer naravno, svi su svuda isti kurac. Tako da, kada krenemo da tovarimo po Paji, Zoranu Radmiloviću, i ostalim tragedijama od glumaca, davaćemo i odgovarajući strani ekvivalent.

Pavle Vuisić

Brzim pregledom stranice na vikipediji o njemu, odmah se nailazi na fantastičnu rečenicu kako je Pavle Vuisić bio glumac širokog dijapazona, glumio u svakakvim ulogama. Ne znam zašto ja onda imam utisak da je Vuisić zapravo više od pedeset puta u životu, odglumeo jednu te istu ulogu – sebe.

Naravno, stavljali su njega scenariji u različite tehničke okvire, ali šta je to Paju bolelo kurac, on je kao očigledno inteligentan čovek, rano provalio da može da u svaku ulogu uloži nula posto truda ili talenta, da jednostavno uvek bude ogromna nadrkana alkoholičarska bačva, koja se izdrkava u svakoj potrebnoj i nepotrebnoj situaciji i ima taj prezajebani pogled na život. To je taj zajebani životni stil koji inspiriše studentsku pičkicu koja se ispreseče kada u bus uđe bulumenta cigana i počne da parla na gudžarati jeziku. Gledajući Pavla on doživljava mini unutrašnje katarze, to je sve što on želi da bude, veliki zajebani jebač koji jebe majke svima kada god želi, a ne kao sada kada nema muda pa mora da ubeđuje sebe da je dobar tip koji veruje u nenasilje i poštenje.

Kultni status Vuisić je zacementirao glumeći u srpskim one liner klasicima, uglavnom iz pera Dušana Kovačevića. E, to je već čini mi se,  srpska specifičnost. Opšta fascinacija van lajnerima. A njega je ubolo da glumi u klasicima tog žanra, i da pritom izgovara one koji najviše diraju pravoslavno srce  gledaoca, kao što je recimo ingeniozni citat “I tata bi sine.” Porodica na okupu, Ko to tamo peva trista pedeseti put na televiziji, ogromni neuredni smrad koji naplaćuje karte papreno, kasni koliko hoće, staje da uzme prasad za sebe, tera ljude da trče za autobusom jer mu se može i koji hoće čoveku da pređe autobusom preko njive, izgovara taj vrhunac humora od rečenice i svi bivaju skrhani srbokuloćom momenta. Amerika može da ga duva.

Svetski parnjak Pavlu Vuisiću po apsolutnom nedostatku ikakve glumačke veštine je svakako Robert De Niro. Treba vam sredovečni tvrdi italijen ameriken tip sa ulica Njujorka, koji u svakom filmu ima istu facu, iste pokrete, istu dikciju, isto ponašanje? Robert je čovek za vas.

He, šta ti tu kenjaš bre, hm, ma ne može bre to, nemoj da ti se poserem u čarapu
HAHAHAHA PAJA MAĐIJA

Zoran Radmilović

Da budem pošten, sa glumom Zorana Radmilovića u pozorištu (osim ovog jednog primera o kome ću da pišem) nisam upoznat, naravno. Možda tu nije bio jeziv.

Ono što je doprlo do mene, kao delu širokih masa su naravno govna proizašla iz čmara Dušana Kovačevića u kojima je kao i Vuisić, Radmilović imao bitne uloge. Maratonci trče počasni krug i đene đene, ali Radovan Treći je nešto što zaista, ako postoji glumačko – scenarističko – rediteljski pakao, garantuje vožnju eskpres linijom u jedan takav.

Kako objasniti kultnu popularnost predstave u kojoj su stubovi nosači momenti kada recimo Zoran Radmilović drekne “PA NORMALNO” ili recimo nešto tako obarajuće kao “Stanislave preterano sereš.” Sve je naravno još deset puta luđe jer je predstava, pa možeš da čuješ te provale smeha kad Radovan kaže ja predlažem da se ne buši ovako nego ovako pa pokaže rukom a publika hoće da se usere od smeha, krenula govna napolje. Na sceni šou, Mira Banjac ne može da izdrži, smlavljena je prevelikim intezitetom kvaliteta i epike u tom momentu, puca uloga, ona kreće da se smeje, i Zoran jedva održava ulogu, vidi se da se i njemu smeje brk, publika ne prestaje, pandemonijum.

Jebote.

RUMENKA, MNOGO KENJAŠ BRE I NEMOJ DA TE ŠUTNEM
– hahaha alo Zorane legendo pa pre Radovana sam odgledao Maratonce pa hoćeš da umrem od preopterećenja najboljim što srpsko glumište ima da ponudi ej breee

Bata Životinja

Kod Bate Životinje prelazimo u novu kategoriju. Srednja kategorija. Biće i dobra kategorija, da ne bude hejterski tekst.

Svestan sam da bi neki možda, na talasu prethodna dva lika i Batu svrstali u isti koš. Svakako da se ni on nije kandidovao za glumačke anale ulogama u masovnim poginućima vermahtovaca, ustaša, četnika i ostalih orkova. Međutim, tu ima bitna razlika, Vuisić je svaku ulogu igrao isto, a Bata je stvarno uvek biran za istu ulogu. Jebiga, kad si SFRJ Čak Noris ni ne traži se od tebe da nešto izmišljaš, to je što je.

A u par filmova, Živojinović je pokazao da može i stvarno da odglumi nešto drugačije. Par puta sam naletao na neki film, ne znam kako se zove, gde su nekom klincu ustaše silovale i ubile majku. Bata mu je valjda ćale, možda i ujak, stric, uglavnom ostao je jedini malom. Uglavnom, zna se ko su tačno te ustaše i Bata, koji se u filmu zove Bajo, kreće u sistematsku totalnu osvetu. Jako dobar film, jako dobra rola Živojinovića. Takođe, uloga dede u filmu kad ona mala ima leukemiju. I konačno, uloga u Lepa sela lepo gore je pokazala da je Bata odlično prilagodio svoje poznije godine svom zanatu, što je svakako odlika dobrog glumca, filmski svet je pun likova koji sa 67 godina pokušavaju da rade isto kao kada su imali trideset.

U svetskim okvirima, recimo da je sličan Al Paćino. Desetine potpuno istih uloga, pa i velike sličnosti sa De Nirom, ali za mene je dovoljna samo fantastična uloga Majkla Korleonea da Paćina izvuče iz Vuisić kategorije.

Evo ga Bajo lolo

Nebojša Glogovac

Pravi majstor svog zanata. Nema neke potrebe da filozofiram ovde. Ludo đubre u Do koske, dobričina nervčik taksista u Kenguru, možda i uloga života u Hadersfildu. U svetskim okvirima, ovakav majstor je Kevin Spejsi.

Vojin Ćetković

Za kraj, kategorija neočekivanog, nepriznatog majstora. Vojin se afirmisao ulogom Branda, glupa uloga, glupa serija, glup lik koga je on odglumio baš onako kako je trebalo, glupo. Ako mislite da je to zato što je loš, a ne dobar glumac, verovatno mislite i da Lebron Džejms nije najbolji košarkaš na svetu.

Posle je dobijao bolje uloge, gde je pokazao da je jako dobar glumac. Maneta, u Zoni Zamfirovoj, je izneo sjajno, a u već spomenutom Hadersfildu je takođe imao ulogu života. On tu zapravo glumi čoveka koji misli da je Pavle Vujisić najbolji glumac na svetu ikada i to radi tako dobro da u toku gledanja filma, počne da ti se briše ta granica između filma i stvarnosti. Ali jebiga, Ćetković je običan tip, nije alkoholičar, kavgadžija, “boem”, “specifičan”, “čovek koji nije pravio kompromise sa svojim stavovima, životom i drugim ljudima”, “težak, ali veliki čovek” i ostali srpski eufeizmi za drkadžiju skota, pa da ga srpsko javno mnjenje zavoli.

Globalno, Vojinov parnjak je Bred Pit. Glumčina koju stoka ne voli zato što je lep čovek.

BRED PIT JE SRANJE GLUMAC BAŠ KAO ŠTO JE I KRISTIJANO RONALDO LOŠ FUDBALER BRAVO VUČIĆU ZA OVA HAPŠENJA KONAČNO PRAVDA ZA OVAJ NAROD

 

 • milos

  A koliko ti godina imas Drle? Definitivno je sada u fazonu da se kenja po svakom, bez pardona i bez veze, svi ovi navedeni su imena, s bogatom karijerom, zivo me interesuje koje nase glumce volis posto su oni sigurno i ucli od te stare garde pa pitaj njih sta misle o starijim kolegama.

 • Hijena

  Iskreno se nadam da je ovo sala!!!

 • ludi milojko

  tebe stvarno greota biti kao konja …

 • ludi milojko

  pardon , nije greota biti kao konja…

 • marko

  Jel kod vas postoji urednik?

 • baklava

  sve ove legende ti deluju kao da ne umeju da glume jer si navikao da slusas svoju kevu kako glumi orgazme OPAAA

 • SHOne

  Greota je porediti ga s konjem…

 • SHOne

  Pardon, konja s njim… :)

 • Urednik Tarzanije

  Da, izvolite?

 • SHOne

  Da li je stvarno potrebno da crtamo? Da li je neko pročitao ovaj tekst pre nego ga je odobrio?

 • Urednik Tarzanije

  Koji tekst?

 • SHOne

  Izvini, Drle, nisam te prepoznao… Zajebi ovo, postali ste usiljeni nekreativni pljuvači. U Srbiji, sve što postane popularno, brzo privlači mediokritete koji imaju nekog da ih gura i sve postaje bljutavo, u nekim slučajevima i gadno.

 • Milan

  Zabusavas, cim nisi odbacio ovo sranje kao cistu glupost i tekst koji je ispod nivoa Tarzanije. A o nedostatku elementarne pismenosti autora ne bih da mnogo govorim, samo da navedem greske koje najvise bodu oci “glumEo” i “…bi jebao… bi imao…”. Pored toga, autor nije bas ni najpametniji, posto kaze da nece da komentarise Radmilovica u pozoristu, a sve vreme prica o Radovanu trecem, a to je zapravo snimak pozorisne predstave.

 • cOa

  Tako je! Najzad da neko popljuje ovu nasu raspalu kinematografiju i nase alkose/glumce i njihove one-linere! Chkalja je krvav, je*o mater svoju!! srBski Mister Bean hjooj!

 • Pentraksil

  Aj ne prdite sreće vam. Nemoj mi samo reći da vam je Sergej Trifunović dobar glumac, jebo vas on. Al Pacino loš glumac, buhahaha.

 • Urednik Tarzanije

  Momci, nismo ovde došli da se vređamo! Uozbiljite se, nismo deca.
  A ti Milojko, ako hoćeš da se biješ, dođi večeras u osam na Taš, ako smeš!

 • cOa

  Sergej je najbolje odglumio albanca placenog ubojicu u Strsljenu.. to je sve.. mada veoma je urban!

 • SHOne

  Tužiću vas mamama obojicu! :)

 • Milan

  Ovaj tekst vise govori o autoru, nego o onome sto je pisao. Narocito sledeci deo – “Gledajući Pavla on doživljava mini unutrašnje katarze, to je sve što on želi da bude, veliki zajebani jebač koji jebe majke svima kada god želi, a ne kao sada kada nema muda pa mora da ubeđuje sebe da je dobar tip koji veruje u nenasilje i poštenje.”

  Samo sto on to ne dozivljava dok gleda Pavla Vujisica, nego dok pise ovakve tekstove gde pametuje o necemu o cemu nema pojma.

 • Mare

  ASIMUGA SUKNOOOOO!!!!

 • exorcist

  Odličan tekst! Samo, ne slažem se sa tobom vezano za Dušana Kovačevića. Profesionalac i Underground će te demantovati u neku ruku, ali vjerujem da ni on nije previše ponosan na svoja gore pomenuta sranja. Možda je bio u besparici pa je dao našem retardiranom narodu ono što najviše voli, plitak humor a za cajke se pobrinuo veliki gospodin Željko Mitrović.

 • Nema

  Trolujes ali svejedno… Kada su Orsona Velsa posle snimanja “Neretve” pitali ko je najbolji glumac na svetu, odgovorio je:”Orson Vels pa Pavle Vujisic”.
  Danilo Bata Stojkovic je ulazio u svoje likove toliko da se cak raspitivao kakve cipele treba da nosi, znali su da ponavljaju scenu po 10 puta jer je bio perfekcionista. Rusi su ga zvali da glumi Staljina u jednom filmu jer oni nisu imalo takvog glumca koji bi tu ulogu mogao da iznese. Postojalo je rivalstvo izmedju Bate i Paje jer Paja nikad nije zavrsio Akademiju, a mrzelo ga je da scenu ponavlja vise od dva puta, a to je Batu kao perfekcionistu nerviralo.
  Zoran Radmilovic u “Kralju Ibiju”… Bilo je ljudi koji su gledali predstavu i po nekoliko desetina puta samo da bi ponovo videli njegovu maestralni bravuru.
  Inace, “Maratonci” se proucavaju na Akademiji u Pragu koja je mozda i najznacajnija glumacka akademija u Evropi.

 • Mare

  Posto vidim da volis taj termin, onda da ti zadovoljstvo bude potpuno. Na kurcu te nosam!!!

 • red

  Kakav fejl od teksta… Brisite ovo i ne brukajte se, a i ovaj nemac pojma bi trebalo da dobije nogu iz redakcije

 • prolaznik

  Ovaj tekst k’o da je Srbljanovicka pisala, ili neka slicna iskompleksirana spodoba. Mrs, bre.

 • nikola

  Iako nisam saglasan sa napisanim, i ovakvi tekstovi su potrebni Tarzaniji. Mora i neki da opljujemo a ne samo da dizemo u nebesa. Ali gde ovaj sinovac bas nadje na Pavla Vujsica i Zorana Radmilovica. Dobro,ima jedno zapljuvavanje od mene,

 • Darko Dorosevski

  Slabo si ti sinak gledao pretstave i filmove Vujisica i Radmilovica. Inace sranje ti je tekst

 • teo

  Pisao Vojin Cetkovic ! :P

 • Bata Sale

  Baklavo, ploditelju nad ploditeljima!!!1

 • Guest

  Da nije mozda i Danilo Bata Stojkovic los glumac?

 • Bata Sale

  Ocigledno je da nisi citao Maratonce i Radovana u originalu vec ih znas samo iz predstave gde je mnogo toga izmenjeno i izbaceno zbog tadasnje cenzure. Nesto se i provuklo doduse, kao sto je “nova garnitura” u Radovanu. I zar u liku Radovana ne vidis parodiju na bas taj isti retardirani narod? A ako zaista ne vidis paralelu izmedju politicara i Topalovica, onda mis’iiim…

 • Paja

  Tekst je do-jaja! Istina…vidim Srbi se pobunili, ali čovek je 100% u pravu, mogu da kenjaju koliko hoće.

 • Иван Кузељевић

  Slazem se za Breda, ali mislim da je trebalo da obrnes mesta Vojinu i Glogovcu. A ko je strani Radmilovic?

 • Roadblock

  Što volim kad ljudima kažeš ”Car je go”, a oni se uhvate za glavu k’o mala deca, počnu da se valjaju po zemlji, urlaju prazne pretnje, bacaju trule fore na račun keve dotičnog i slično. A najviše odbijaju da priznaju da ih oči ne varaju i da je car go. E upravo to pokazuju komentari na ovaj tekst. Stvarno, ponekad pomislim da je fanatična publika svuda ista, nebitno da li su Obrazovci, Ekave/Šarlo akrobata sektaši, vernici, ateisti, metalci… Svi imaju zadenutu kacigu koja ih sprečava da vide širu sliku stvari i uživaju u tome.

 • 133

  Јесте

 • Dragan

  Roadbloče glup si kao kurac.

 • Roadblock

  Tvoj odgovor samo potvrđuje moje pisanije, molim lepo.

 • Toxic Avenger

  druze, mnogo gresis. ne mora da znaci da je glumac los zato sto igra stalno istu ulogu, tj glumi na isti fazon, naravno ako to dobro radi. kad vec pravis neke analogije sa kosarkom, to ti je kao da si rekao da je Dzon Stokton los kosarkas jer je ceo zivot igrao samo keca, nikad nije znao da odigra na centru ili cetvorci, ili Dejvid Robinson zato je samo centra igrao, nije znao da dribla kao Kris Pol. Bred Pit je dobar glumac i glumeo je par u odlicnih filmova (A River Runs Through It, Fight Club, Seven, Sleepers…), ali je cinjenica da globalnu popularnost u mnogo vecem procentu duguje adolescentkinjama, a bogami i starijim retardima oba pola, koji drkaju na Ms and Mr Smith i Oceans Eleven. I zato ga mnogi mrze. Ronalda ne mrzim zato sto smatram da je los fudbaler, naprotiv, nego zato sto je pedercina.

 • Aleksandar

  Au Drle,ae idi gledaj selo gori,da se smiris malo uz prave glumcine…cobancino glupa.

 • Jonjo

  Čovjek je napisao OZBILJAN tekst o OZBILJNIM muzIčkim KVALITETIMA Kemala Malovčića & Co. I neko njega sad shvata ozbiljno…..Vojin Ćetković…ahahahahahahaaaaaa

 • Elvis

  Nadam se da je ovaj tekst zajebancija. Ako nije, imaš smisla za humor ko Mirjana Marković za politiku. Ovo govno od teksta nije ni za Kurir.

 • матори

  Слажем се да има глумаца који читав живот глуме једну улогу, и шацују нас једним те истим погледом, и то није никаква новост. Аутентичне појаве лако упадну у ту замку, односно режицери их стално држе у истој зони. Исто је и са наочитим глумцима, то је добро примећено кад је Бред Пит у питању. Тај је једном одиграо улогу какву је имао у “12 мајмуна” и неће му дати више никад такву прилику… Можда тамо кад пребаци 60 и буде нешто занимљиво…

  Међутим…

  Како смо дошли до Војина Ћетковића, постало је више него очигледно да аутор нема појма о појму. Немојте људи да се брукате, неће више нико да чита ове дилетантске испаде… Па после неће хтети нико да плати рекламу, и тако редом…

 • попишалистесепосеби

  Тарзанијоооо, не буди у курцуууу Тарзанијоооо!

  Него, јебеш ми све, који вам је ово курац требало? Јес` вам бљутав текст, комшинице ми Дуње.

 • Dusan

  los tekst, preterano pljuvacki, pravi pamflet. osecam da je autor umesto na casovima srpskog boravio u drustvu sa neki opasnim kardasima koji mrze sve zivo sto radi vecina. Sto se tice Pavla Vuisica, tacno je da je oduvek glumio sebe, ali njemu je izvodjacka transformacija bila nepotrebna, jer on je i biran za uloge zato sto je ulozi davao sopstveni, prekopotrebni karakter. Mnogi poznati svetski likovi iz sveta filma velicali su njegov lik i delo, ne samo Orson.

  Sto se tice Bate, bez njegove psiho-fizicke harizme moj svet filmske ikonografije bio bi znacajno siromasniji i mislim da je on svakako jedna od najvaznijih ikona.
  Robert de Niro je pokazao da je veliki majstor u filmu “Rt straha” gde mu je svojevremeno Oskar pobegao za ovolicno.
  I tako dalje, mislim da ne treba dalje da objasnjavam zasto je ovaj tekst daleko od nivoa poznavanja bilo cega.

 • Machead

  Jesi glup, stvarno, samo ne vidiš od kacige. Mig-mig :P

 • Vijuga

  Slazem se za Vuisica I Radmilovica – za ostale – ne! Dzek Nikolson je sampion u igranju istog lika (ali je bar dobar glumac)…Dzoni Dep je katastrofa!

 • kotlar

  Samo nubina bi napisala Vuisić. Pravo prezime je Vujisić a Vuisić je bila štamparska greška koja se provukla u nekoliko filmova pa danas ljudi misle da je Paja imao neko jedinstveno prezime bez J.

 • aca

  ovo je trolovanje…iskreno se nadam

 • Marija Mitrovic
 • DuleSavicApisMeZaGlavic

  o’šla tarzanija u kurac..

 • Maverick

  Meni je ok tekst, svakako bolji nego nekolicina u poslednje vreme… A i mislim da se Tarzanija i proslavila tako sto nikome nije ostajala duzna, na svoj nacin naravno. Nesto kao Pavle…

 • iwasateenagewerewolf

  Ti nemaš pojma o filmu generalno. Ne o domaćem, nego generalno o filmu. zoran Radmilović je najbolji srpski glumac, a ako sumnjaš u njegove kvalitete (na osnovu Radovana ili Priča iz Radionice), pogledaj filmove ”Paviljon VI” ili “Čudna devojka”. I okani se bre recentnih američkih fimova, na osnovu kojih verujem da si bazirao svoj kritički pogled.

 • sto ja imam s tim?

  Ahahaha … realno :)

 • dno

  Djubre malo ldp-ovsko pedersko, ugini!!!

 • mirjana

  Tekst je dobar I slazem se u vecini. Ko ne veruje neka cita biografije Radmilovica I Vujisica. Razmazeni sinovi iz super porodica koji su mogli sve sto su hteli a hteli su naravno, najlakse, da budu glumci. To im se kroz alkoholizam obilo o glavu. Slazem se I za Cetkovica super glumac a I Bata Zivoinovic tek pred kraj zivota pokazao kroz navedene uloge da ume da glumi. Bravo za tekst!!!! Samo vi pisite sta mislite.

 • iva

  svaka ti cast. ti uzivaj u filmovima i serijama vojina cetkovica, iz pera briljantnog sinise pavica i jos briljantnije mir jam, a mi stoka sto ne znamo za bolje cemo da gledamo batu, paju i zorana iz cmara dusana kovacevica :)