TOP 11 Partizana – kad bi laž bila istina

Pisanje dela teksta o Partizanu otežava nekoliko stvari. Prvo, Partizan je u poslednjih 15-ak godina, konstantno imao više para od Zvezde. Svakako, ni vedete crno – belih nisu plivale u kešu ali su taj svoj keš barem redovno dobijali i nisu, kao njihove kolege sa Marakane, imali čast da spoznaju životne situacije poput stanodavca sa murijom na vratima u osam ujutro, ili dijetalne ishrane na bazi vode i juhor paštete.

Zatim, u Partizanovoj upravi su uvek sedele ozbiljnije krimi njuške koje su pored sopstvenog materijalnog obezbeđivanja kroz rad kluba, ipak imale i određenu ideju da se od te ekipe napravi nešto što neće ličiti na cirkus. Rezultat ovih stvari je, da su se na Jna zaista pojavljivali neki carevi, koji su bili potencijal za ovaj tekst. Taribo Vest, poljski bek nad čijim pravim prezimenom i danas visi burka misterije, Žonsa/Ržasa, duo bivših cigana, Kleo i Vladimir “znaškadneštomrziš” Stojković i rastaman Tejgo.

I na kraju, Partizanovi igrači su uglavnom pušili klupu napolje, te ih u kombinaciji sa stabilnijim finansijama, nije bilo toliko teško vraćati na JNA. Ćirić, Tomić, Ilić, Iliev, Nađ, Vukić, Babović, Paunović, svi su se oni vraćali grobarskom poslu. Jedan od ozbiljnih Partizanovih proizvoda, Krstaja, je uspešno doveden nazad da objasni odbranu po našim pašnjacima pred kraj karijere, što je pokazatelj boljeg rada Partizanove uprave. Drugi ozbiljan proizvod, Kežman, je nažalost imao takvu evoluciju karijere da bi danas ulazio samo ako bi Šćepa bio premamuran, jer je porastao i dobio čast da ga Sale Ilić odvede na kućnu bleju kod Koromana.

Ali, nema brige. I ovde je mašina radila posao. I ima više nego dovoljno materijala. Uživajte.

GOLMAN

Damir Kahriman

Bombastični naslovi se najmanje vezuju za golmane, zbog prirodne neatraktivnosti te pozicije. Drugar je na nekom od prošlih menadžera (mislim 08) redovno dovodio Anđela Perucija u Partizan kao slobodnog agenta, ali opet, na istom tom menadžeru je redovno prodavao Bojana Zajića Totenhemu za 6 miliona evra.

U stvarnom životu, tiraž se uglavnom ne lovi golmanskim imenima. Kahriman u Partizanu je uvek bila relativno realna rečenica, ali posledica činjenice da i Bata Kan Kan ima para i uticaja jeste to da Zvezda i Partizan ne uzimaju tal u slanju Vošinih najboljih igrača napolje, već da oni direkt iz Novog Sada nalaze uhlebljenje u solidnim evropskim klubovima.

Golman idealnog tima Evropskog prvenstva za mlade 2007.  sada za život zarađuje kao i svaki pošteni, osrednji srpski igrač – u Ukrajini. U slučaju da Stojketove očaravajuće parade i postavljanja primeti neki eminentni klub, poput Targu Mureša ili Beira Mar, ne sumnjamo da će se Damirovo ime još koji put provući u novinskim stupcima posvećenim Partizanu.

JNA je moj dom ali pita se i Tavrija.

ODBRANA

Marko Kaneira

Startuješ novi FM sa Partizanom ili Zvezdom. Imaš tipa 2 miliona za transfere. Kul, dovedeš jednog stranca od 35 godina, fri agenta, recimo Viltora ili Džeremija. Podrazumeva se, dovedeš Ranka Despotovića. Na to pukneš 300 – 400 hiljada evra. Ako ti se zalomi sejv gde neće da ga puste ispod pola miliona, jebiga, znaš da bi za belog Drogbu dao i milion ako treba.

Ostaje ti nešto preko milion da dovedeš jednog stranca defanzivca, između 29 i 32 godine, čoveka koji neće biti novi Lizarazu ali čije ti ocene u stabilnom rasponu od 11-14, deluju kao melem za oči. Marko Kaneira, Tonel ili naravno, Mišo Brečko.

Kaneira nije baš igrač kome bi jug spevao pesmu ali ima veliki kvalitet što je DRLC, te ako već ne bi mogao da uzme poziciju prijatno dobrom Volkovu, svakako bi mogao da preuzme komandu nad Partizanovim desnim bokom, gde da su igrači malo lošiji, bili bi hibrid Rnića i Savia, popularni Rnio.

A mogao sam da grlim Vermeza.

Milan Vilotić 

Posle prelaska Vladimira Stojkovića u redove Partizana, isti je među najvatrenijim navijačima Crvene Zvezde, postao kolokvijalno znan kao Mustafa. Odabir ovog tradicionalnog muslimanskog imena je trebao da oslika izdajništvo Stojketa iz perspektive srpskog nacionaliste koji navija za Zvezdu.

Da je priča oko Vilote u Partizanu realizovana, sever bi se našao pred novom slatko – kiselom mukom, koje ime da odabere iz  Alahovog adresara. Redakcija Tarzanije nezvanično saznaje da je najozbiljniji kandidat bio “Mehmed” u stopu praćen Ćamilom.

Ipak, Vilota kao poslednji bedem pred Stojketom, ali u crno – belom, bi već bilo previše. Ok je da padneš ispit za uslov za budžet. U busu već polako razmatraš opcije. Voćnjaci u Boleču, selidbe, jebanje baba po Nemačkoj. Ali nije ok da te, kad izađeš iz busa sa kristalnom mišlju “Boleč”, zovne riba da ti kaže da je trudna. Tad se već zapućuješ ka najbližoj bogomolji i sveštenom licu sa jednostavnim, no jasnim pitanjem : “Šta kurac?”

Stvari se ovaj put verovatno ne bi završile samo na počupanim brisačima i zapljunutim štop svetlima a i generalno, ne radi se o igraču koji bi mogao da donese neki kvalitet solidnom Partizanovom timu.

Oprostite i meni moju ružnu prošlost.

 Marko Šuler

Najsvežija šlajmara po srpskom fudbalu. Solidni Slovenac, Partizanova želja na poziciji štopera, ovih dana je ispucao standardni set imbecilnih izjava kojima kulturna ali realna koleginica sa faksa, odbija tvoju ponudu za preslišavanje iz Osnova ekonomije kad ti matorci odu na nagradni vikend u Prahovo.

” Svestan sam šta znači Partizan u svetu fudbala.” ” Da, znam da su Džoni Novak i Zlatko Zahović šurili u Partizanu, srce mi poskoči kada pomislim na neverovatnu mogućnost da ja budem novi slovenački miljenik Alkatraza.” ” Ja bi doš’o odma, nego me neslovenska belgijska đubrad opstruira.”

Naravno, Šuki je radnik. Koji je od Legije iz Varšave dobio nekoliko hiljada evra jače na nedeljnom nivou. Kako nije čovek koji će zaraditi baš vile i Hamere od fudbala, mora da razmišlja šta posle trideset i neke. Jebe mu se za živo za Džonija Novaka i huk sa juga.

Da, istina je, kao klinac sam bio pripadnik Zabranjenih Celje.

 SREDINA

Adrijan Mutu

Postoje ljudi koji se zajebavaju cele godine, piju, vataju pičke, igraju fudbal i cele godine ne uče ništa. U junu ih sačeka kec iz mate i popravni u avgustu. I onda pazi, čak i ne moraš da žrtvuješ celo leto, možeš ti da odeš 10 dana na more, nije frka, samo se iscimaj mesec dana i spremi to jebiga. Položiš popravni i idemo dalje, greške se prave ali se i ispravljaju.

Mutu nije od tih ljudi. Mutu je čovek koji ne dođe na popravni jer zaspi pijan u 95-ici kojom se vraćao gajbi sa obilaska splavova veče pred popravni. Probudi se u garaži na Karaburmi kad majstor razduži vozilo, bez jedne patike.

Tako da, ideja da Adrijan, drugi put suspendovan zbog šmrkanja koke, ovaj put samo u Italiji, šestomesečnu suspenziju odradi igranjem u Beogradu, gde za šibanje koksa sa dve maloletne ravulje ako si fudbaler treba truda kao Robenu da promaši ultra bitan penal, i nije bila baš sjajna.

Na svu sreću, menadžment Partizana je hitro reagovao mnogo boljom alternativom za pohod na osminu finala LŠ. Pjer Bojom.

Jel dzvljeno sepuši na tlviziji??

Rivaldo 

Ovo je već malo drugačija priča.

Naime, kako stvari stoje, izgleda da se ovde Rivaldo nudio Partizanu a da ga je Partizan iskulirao. Prosto, Rivaldu fali jedna godina do 40. Gledao sam i jednu utakmicu Bunjodkora u kojem je bio prva violina. Kretao se kao zebra kojoj je tigar odgrizao pola butne kosti, a to je bilo pre fazon dve godine.

Da li igrač kao Rivaldo stvarno ide i nudi se Partizanu? Zašto da ne. Bio je paklen igrač, samo stepenik ispod onih naj najboljih ali je i tada bio klošar. Sada kada zarađuje mnogo manje i verovatno ima 18-oro gladnih dečijih usta da hrani, totalno moguće.

I pored peticija navijača Partizana da se dovede, uprava je zadržala zdrav razum. A Rivaldo će karijeru završiti u 44. godini u Kamen Ingradu.

Brate, trebaju mi pare.

 Siphive Čabalala

Prvo ga je zapazio svako ko je skupljao sličice za svetsko u JAR. Mislim, Čabalala.

A onda ga je zapazio i Partizan. Ali malo kasno i malo nerealno. Veza je trebao da bude Čika Crni, trener Kajzer Čifsa. Za razliku od sunarodnika Mpele, koji je imao i problema sa zakonom, Čabalala jednostavno nije hteo u Partizan, verovatno misleći da mu njegov do jaja gol na otvaranju svetskog, otvara vrata nekom mnogo unosnijem klubu.

Na kraju ništa nije bilo ni od toga, on je i dalje u Južnoj Africi ali svi se ovde grdno varamo ako mislimo da je tamo loša lova. Možda ova priča i nije totalno otpisana ali znajući prilike u našem fudbalu, pogotovu u oblasti transfera, Partizanovi navijači će ipak biti mnogo manje iznenađeni nekim “velikim talentom ” iz Grblja na poziciji levog spoljnog, nego crnom mambom.

Oću u Blekburn!!!

NAPAD

Miroslav Klose

Partizan u ovom timu igra formaciju 3-4-4. Revolucionarno. Ali revolucionaran je i sastav Partizanovog napada. Uostalom, videćete saigrače Miroslava.

Klose je od svih spomenutih u tekstovima o Zvezdi i Partizanu zaista najviše komentar vest.

” hehehe cigani a kad ste vi pobedili spartak golom iz opsajda niste se bunili hahahakompleksasi pa evo na vesti o partizanu 80 posto vasih komentara ali verovatno tole namestio haha za sve moje grobare sprema se bomba ovo su proverene informacije KLOSE U PARTIZANU da ne otkrivam dalje jos beka jednog i poluspica dobrog i to je to!! KOMSINICE PLACI ”

Ne, za mene je svaki sledeći protivnik najbitniji. Metalac je spoj mladih i iskusnih igrača i sigurno će dati sve od sebe.

Fernando Morijentes/ Ernan Krespo

Đurić : “Nije Krespo!”

Dve reči dovoljne da se pokrene lavina. Znači ima neke priče oko Krespa. Uh, kako bi nam legao u kvalifikacijama za LŠ. Ali Đura kaže da nije on! Ko je onda?? Pa da, Morijentes.

Onda sledi opsežna uporedna analiza Fernanda i Ernana. Dobro, Ernan je stvarno bio u top igračima sveta. Kada je Lacio 2000. platio Parmi oko 80 miliona maraka za njega, to je bio novi rekord u svetu fudbala. Zapravo, oko 40 miliona maraka u kešu plus Almeida i Serđo Konseisao, odnosno Konseisesao kako ga je običavao zvati predtranzicioni Strajnić, Zvonko Mihajlovski. Setimo se i Ernana sa najboljeg menadžera ikada, 01/02. Samo pršte dvadesetice.

Ali Nando bi se možda bolje uklopio u taktiku Stanojevića, a? Ima iskustvo igranja 4-2-3-1 i zaista mislim da bi se sjajno uklopio sa Aleksandrom Davidovim. Videćemo! U svakom slučaju ko god da dođe, biće odlično, pogotovu što će klinci iz Teleoptika imati od koga da nauče!

Realno, Krespo.

 Filipo Inzagi

Pipo je poslednji član Partizanovog kvarteta smrti.

On tvori napad Partizana koji, sa njim, očitava sledeće brojke :

150 golova na reprezentativnoj sceni.

5 Liga Šampiona uz još 4 finala

1 Kopa Libertadores

12 nacionalnih titula u ligama petice

1 svetsko prvenstvo

Impresivno. Samo da nije laž.

Verenica. Mislim, išlo je preko dvadeset slika odvratnih fudbalera, računajući i deo o Zvezdi.

TRENER

Sven Goran Erikson

I ovde sam u problemu. Ok, jeste i Sven Goran Erikson glava. Ali kako može da bude legendarnija njuška od Granta? Čovek koji je mogao da ima osvojenu Ligu Šampiona u svom CV-u, samo da se Teri nije okliznuo, dolazi da pola godine trenira Partizan, opere lovu i uzme sebi finu svotu, pritom uspevši da izgubi tri puta od Zvezde.

A glava je, jer to ne radi zato što je klošar kao Rivaldo ili Ailton. Radi to jer ga bole kurac za fudbal, navijanje, trofeje i slične gluposti. On je ozbiljan čovek kojem žena zna da jebe kurve po salonima za masažu i brani ga kad ga napadaju zbog toga po novinama. Grant je čovek koji pravi pare.

Ali je stvarno došao, šta da se radi. Sven Goran nije. Trener klase ” Ranijeri – Dostanić” koji nije osvojio ništa od titule sa Benfikom pred osvit rata u Bosni ali nastavlja da puni menadžerske pozicije ozbiljnih timova, uključujući i reprezentaciju Engleske. Sven Goran nema blam da bane u krš tim, napravi ga još gorim, uzme lovu od ugovora, pogleda u job centru ko nema menadžera, pa pošalje aplikaciju.

Poslednji posao mu je bio u Lesteru a šuška se da će postati novi menadžer Lidsa.

Mogren,a? Apply for position.

KLUPA

Anđelko Đuričić

Pavle Ninkov

Ibrahim Gaj

Johan Fonlanten

Nvankvo Kanu

Hulio Kruz

Gojko Kačar

MOMENAT ODLUKE

Kahriman

Drago                            Salata                         Julijano                          Kufre

Lane                             Kastroman               Ortega                               Rekoba

Nonda                        Krkić

—————————————————————————————————      Klose                     Morijentes                 Inzagi                                Krespo

Čabalala                                  Rivaldo                                               Mutu

Šuler                                        Vilotić                                           Kaneira

Kahrimanova dualistička projekcija

KO JE BOLJI?