U moje vreme… Drugi deo

Nakon velelepnog uspeha koji su postizali naši nostalgični tekstovi u poslednje vreme, a naročito onaj u kome smo objasnili kako su stvari izgledale u naše vreme i koliko ove nove generacije (kao i starije, i kao i zapravo bilo koja generacija osim naše) ne znaju kurca o životu, zaključili smo da su plitki nostalgični sentimenti na drugom mestu najatraktivnijih stvari na internetu, odmah posle sisa. Znamo da bi ti pre čitao o sisama, ali mi smo pristojni momci i ne pišemo nikada o tome, tako da si ovog puta osuđen na tekst koji će ti vratiti osmeh na lice i suzu potjerati po obrazu. Čitajući ovaj tekst, ponovo ćeš se setiti Tijane iz petog tri što ti je sedela u krilu na Srkijevom rođendanu i ispijala crni sok iz plastičnih čaša sa ispisanim imenima, dok su sa kasetofona naizmenično tukli C-Block i rani radovi Dragane Mirković. Ponovo ćeš se setiti kako te nešto čudno štrecnulo međ nogama neposredno nakon što si sproveo u delo odluku da otvorenom šakom pomnije ispitaš njenu pozadinu. Ponovo ćeš čuti i kako je odjeknula šamarčina koju si dobio zbog toga. Ah, kakav je to samo zvuk bio, kakva milina, oh nebeska muziko šamaranja, oh živote, oh mladosti!

Nego, da, tekst. Dakle, u naše vreme to je sve izgledalo nekako ovako:

1. Eurokrem još imao licencu, ovo danas govno već posle dva dana se stvrdne kao da razmazuješ pokisli šljunak na hleb, samo je manje ukusno.

2. Znalo se šta je vutra, domaćica, smrdi ko azotara i radi jednako retko, ali brate bar je NAŠA, ovo danas sve neke skankčine, hibridi, Albanija, Turska, Maroko, Avganistan, truju nas muslimančine THC ALAHU AKBAR

3. Prvu cigaretu sam zapalio u napuštenom skladištu, onda zakopao pikavac, uništio upaljač, oprao 18 puta zube i istrljao prste limunom da ubijem miris, da me ne provale matorci. Ovo sad mota duvan pred starom majkom.

4. Duboke starke nosili samo padavičari i metalike, danas ne moš da razlikuješ indi-hipstera od zadnjeg veznog Čukaričkog.

5. U parku su pili samo klošari, a sad je to avangarda.

6. Majke nas zvale na ručak dranjem sa prozora, pa ako smo dalje otišli niz ulicu komšinice proslede sa svojim dranjem, ko vatre Gondora. Danas im reply-uje poslednji tvit i kaže da naruče nešto kinesko.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]LJUBO SINE DOĐI DER KUĆAMA SPREMILA BABA VITACEDU[/typography]

7. Nekad je porodica bila bliska. Znalo se, ćale dobije tri svinjske polutke preko Rafinerije, skupi se sva rodbina, pa svi đuture onako kidamo i razdvajamo meso, pa slažemo po zamrzivaču k’o knjige da ređamo. Sad to sve zamrlo, više nas ni Slagalica ne spoji.

8. Nekad se znalo ako ga stavi u usta, hoće ženidbu makar vezu od godinu i po, sad ližu lilihip na prvom sastanku koji ja reper sada da imam za pravu, pitam ja vas?

9. Sećam se dođe kum Zoran pa on i ćale pljuju Slobu, jasno, ovo sada se disperzovali, te Vučić, te Dačić, te Đilas, o Tadiću da i ne govorim. Ne znaš koga pre pljunuti.

10. Bila je sloboda, samo paziš na čike u mantilu što nude lizalicu, a sad gde god pogledaš lažni profili, ne znaš odakle vreba.

11. Naše igrice bile muškije, uzmeš da rokaš patke po tv-u sa pištoljem iz sege, al ako omašiš izađe ona kerina i podsmeva ti se onako podmuklo, smuči ti se život, al ko te jebe kad ne znaš da gađaš! Ovo danas restartuje od poslednjeg sejva i tako prevali celu igru bez sankcija.

12. Kakve kurčeve sigurne kuće to nije postojalo onda, jer nije bilo ni nasilja u porodici, već samo vaspitavanja žene i dece. A ove danas sve svilene, odma cmizdre i zovu službe, ni nalik mojoj kevi!

13. Mi smo kroz prva četiri razreda čežnjivo maštali o Kimberli, danas đaci trećaci sami sa internetom do kasnog podneva, imaju omiljene crnačke midžet pornićarke.

14. Srbin uvek pobeđivao u vicevima, sad ga uvek izjebu, šta ti je pad nacionalne svesti.

15. Glavni plot-tvist u serijama je bio kad Beban dobije keca smederevca, sad Tuko Salamanke, Gas Fringovi, maršte bre, OĆEMO DA VIDIMO ARANĐELA KAKO UDARA STRUJA.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]HAHAHAHAHA TO BLESAVO PA BOG[/typography]

16. Krimosi su pravili paravojne formacije i išli da se kidaju po Bosnama i Krajinama, sad po splavovima jeb’u ORO devojke.

17. Kad ti izađe bubuljica, staviš kaladont na nju, ne alarmiraš babu da snima reklame i tako urniše tvoj društveni život i društveni život tvojih narednih 10 generacija. Ako uopšte uspeš da se reprodukuješ.

18. Na JNA igrao Real, Nađ olupavao pičku Bekamu, Taribo Vest jeo Raula, Bajić menjao dres sa Zidanom, a vi klinci gledate Šćepakadabru kako skida dres pred Kimijem. A u kurac sve.

19. Kad se setim, cenzuru nad umetnošću vršili ozbiljni ljudi, ideološki potkovani i obrazovani, a danas nekakvi usahli homunkulusi iz neke kvazi-strančice za koju niko nije čuo.

20. One gole žene u blicu bile normalne, lepo mini val, špicaste sise, tesne gaće ko Kim Vajld. Ovo danas neke androiduše, sve sam go veštak, ni blic nije ko što je nekad bio. Slobo vrati se!

21.  SPC bila bastion skromnosti i diskrecije, danas ovi dečačići odmah osvanu u novinama nakon posete crkvenim velikodostojnicima.

22. Mi smo bre imali duha, ej, Pera Kojot oslika tunel na steni i Ptica Trkačica uleti, i on gleda ‘koj kurac’, proba on i skuca se ahahahah bre još se smejem, a ovi danas bi samo zevnuli sem ako Pera ne baci neko plastično sranje i odatle izleti čudovište.

23. Bugarska nije bila u Uniji. Toliko o tome gde sad živimo.

24. Po ceo dan bili napolju, vozili bajseve, uđemo unutra tek kad se čuje sirena za prestanak vazdušne opasnosti jer prosto više nije bilo zanimljivo.

25. Postojale grupe “volim da ližem pičku”. Danas te banuju ako staviš četvrtinu bradavice na kaver fotku.

26. Znalo se, za jebanje apenac, za vaspitanje batine, za zanimaciju lopta, sad za sve to ajped.

27. Bile su one hemijske kad okreneš naopako, ono žena gola i neobučena. Sad sve hemijske stranačke, Srbija-šume ili Prilazid plus.

28. Mi smo bili kolektivno raspamećeni napretkom tehnologije kada smo u istom kadru videli Draganu Mirković i nacrtanog tigra, danas niko više ne ceni takve stvari.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Tačno se sećam![/typography]

29. Normalno smo nabijali loptu u facu svim likovima koji su nosili naočare i zvali ih ćora. Danas i ovi što vide nose naočare, i to takve da bi i mog dedu bio blam da ih nosi.

30. Pogle molim te, ima 10 godina i već puši. U naše vreme se znalo, počneš sa 14, ćaletu priznaš sa 16 pa ti on kupuje cigare dok 30 ne napuniš. Nenormalno vreme došlo.

31. Znalo se, ako si štreber, nema veze kol’ko dobro igraš fucu, golman si. Ne može prosek 5,00 i da igraš napad, pa i da si Montela. Eeee, Montela, dam go, pa letim k’o aeroplan…Dobro, nisam davao golove jer sam bio vukovac, jednom mi dali da budem štoper.

32. ŠEĆER JE ZLO ŠEĆER JE ZLO pa mi smo bre, kad dođe kirbaj u Budisavu, po 15 sati bez prestanka one bombone od prženog šećera sisali. Treba tona repe jedan bombon da se napravi – TOLIKO JE SLADAK BIO! I, šta nam fali?

33. Šaban je nosio periku i nije pevao o Mihajlu. Pre kad grakne ”Dva galeba bela” a kosa se zatrese, toplo ti oko srca.

34. Kladovo je bila ultimativna destinacija za ekskurzije, ploviš Dunavom, učiteljica ti kaže ”prekoputa je Rumunija”, a ti se usereš od sreće, sad vode decu po Španijama, Barselonama… More menjao bih 1000 Monžuika za jedan Drobeta Turnu Severin.

35. Znalo se, u pljeskavicu si mogo staviš 3 priloga, ne može više. Danas krompir pire i rusku salatu stavljaju u pljeskavicu, iz nje curi, uflekaju se do kolena.

36. Sećam se ko juče da je bilo kad smo počeli da studiramo, gajba piva bila 500 dinara. Bacim pare na pult, uzmem gajbu, ona ladna, ja i devojka je sašijemo za 2 sata. Evo sad, studiram tek 9 godina, za 500 dinara više ne mogu napiti ni sebe, a kamoli devojku.

37. Kontrolori gspa su nekad bili neupadljivi, preruše se u babu, nemoš ih prepoznati. Sad im obukli iste majice, napisali fontom 140 KONTROLA i okačili one kompjutere oko pasa, i švercovanje postalo sranje.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]DŽABA, PROVALILI SMO TE, RIDŽO![/typography]

38. Hipster si bio ako imaš fejs, sad si hipster ako ga nemaš.

39. Toti je bio mlad, a gledaj ga sad, nije više mlad.

40. Pajdo bio 20 kerma mić a danas 20 jevreja, opljačkaše ovaj narod.

41. Jbt nekad letovanje sa roditeljima u Čanju, pa imaš film sa 25 fotki, kad ćale zamoli nekog brkajliju da nas slika ima da staneš mirno, a ne sad te se krevelje, te pleze, ova digitalna tehnologija moš hiljadu slika napraviti.

42. Eee, kad se setim, mi smo nekad u okviru svoje države imali i more i Prištinu… A vi deco imate kurac.