Večiti na skeneru Tarzanije – ko je sramniji?

Odmah posle razmontiravanja Zvezde 4-0 od strane ekipe koja će  završiti deveta u francuskoj ligi ove sezone, bio sam uveren da će današnji tekst biti posvećen isključivo ciganima, ali me je moj drugar Niške dalekovido posavetovao da sačekam ishod meča Partizan-Šamrok. Očigledno je on bio svesniji od mene da je dno bunara grobarske sramote i dalje neistraženo. U stvari, svakako je bio svesniji, jer nije stavio Partizan kec i daje dva gola na tiket kao ja (kvota 1,30). Zato sada čitate uporedni prikaz. Ali ne onaj kao pred derbi, kada celokupna javnost, u euforiji što se igra jedina nenameštena utakmica u Srbiji, pokušava da dokuči ko je veći mag fudbala, Reljić ili Lazevski. Ne. Tarzanija nudi uporedni prikaz posle kojeg ćemo znati odgovor na pitanje: Ko je sramniji, Zvezda ili Partizan?

GOLMANI

Priču ipak nećemo započeti hejtom. Da je Adolf Hilter kojim slučajem predsednik Zvezde i Partizana, Bajko i Radiša bi bili među retkima koji se pola sata posle utakmica ne bi našli u maslinastom kamionu koji vozi u Barajevo, na upoznavanje sa prirodnim lepotama Lipovačke šume. Bajković nije bio kriv ni za jedan gol, skinuo lopte koje su morale da se skinu, imao i jednu sjajnu intervenciju. Radiša takođe pristojan. Prvi gol bi neki golman možda skinuo ali je šut ipak bio džerardovka iz najboljih dana. Kod drugog gola, Radiša uradio sve što je mogao da ispravi Rnićevo lagovanje u vremenu i prostoru, ali jebiga.

Rezultat 0:0

ODBRANA

Ovde već kreće ozbiljna borba. Na poziciji desnog beka se ne mogu odlučiti šta je zajebanije, Mikićeva borba u glavi da shvati sve implikacije i svu genijalnost finte igrača Rena koji je prebacio loptu sa leve na desnu nogu ili Rankovićev ubitačan centaršut koji šesnaesti put na tekmi završava u pleksusu Irca na prvoj stativi, ili ne završava nigde.

Na levom beku, takođe nedoumica, ali pozitivna. Duško Tošić je jedini igrač Crvene zvezde čija su pluća i noge u takvom stanju da čak i u drugom poluvremenu može da se odvaži na šprint i takođe jedini igrač koji pokazuje da ima muda dostojna ultra slip ćega. Sa druge strane, Volkov je definitivno najbolji igrač u Njiva ligi trenutno. Moja procena je da ova dva čoveka do početka semestra nećemo više gledati po srpskim pašnjacima.

Štoperski parovi… mislim da bi bilo veoma, veoma prepotentno od mene kada bih pokušao da dam odgovor na tako složeno i teško pitanje kao što je ovo: koji štoperski par je veće đubre, Rnić i Ivanov ili Vilotić i Adi? Ovaj Gordijev čvor ostavljam nadolazećim nadama Srbije na razrešenje. Teodoru fon Burgu, recimo.

Rezultat 0:0

VEZA

Prvi poen za Zvezdu zarađuje Kovačević. Nebitno je sa kim ga uparite od igrača Partizana, pošto sam prilično siguran da i ja trenutno igram fudbal bolje od ovoga što Nenad radi od kad se vratio. Za početak, imam manje od 30 netačnih pasova i 15 izgubljenih lopti po poluvremenu. Zvati ovog čoveka Piksi, kako mu je popularni nadimak, otprilike je kao zvati Srbiju nezavisnom državom koja se pita oko svojih problema. Rezultat odmah izjednačuje Stefan Babović. Iako meni jedan od gotivnijih igrača Partizana, ovako kao lik, razvijenost njegove fudbalske veštine možemo uporediti sa razvijenošću alternativne muzičke scene u Krnjači. Čovek od koga su i Vešović i Lazović bolji igrači, što više govori o Baboviću nego o njima.

Sledeći poen Zvezdi donosi Čava Dimitrijević. To nije baš fer. On i zna nešto fudbala i da je stanje u našem fudbalu barem pristojno kao što nije, Čava bi bio neki džoker sa klupe u Zvezdi, relativno cenjen i omiljen kod navijača. Ovako, pošto su mu saigrači na sredini terena Kadu (!?), Kovačević i Lazović od čoveka očekujemo da bude neki sprski Modrić. Poen dobija jer je uparen sa Sašom Ilićem, poslednjim čovekom rođenim na potezu do Subotice do Preševa koji ume da da pas u prazno špicu.

Mislio sam da odradim i duel Vukića i Kadua ali mi je zazvonila notifikacija na fejzbuku da drugar iz osnovne, koga sam poslednji put video na TV-u kako gura trolejbus na pedere, traži moju pomoć u štrumfovima tako što ću kliknuti na izvesnu prašinu na njegovom zidu. Do jaja. Svakako bitnije od ova dva gospodina.

Rezultat 2:1

NAPAD

Ovde Jovanča uzima bod crno-belima. Iako su on i Kristijano Borha jednako užasni u elementima igre kao što su, pas, šut i korišćenje moždanih sinapsi brzinom veće od dial up-a , Borha zna da se zagradi. Jebiga, Jovanča. Za fotofiniš su zaduženi Kaluđer i lažni Kleo. Iako je Eduardo prilično sraman zbog činjenice da posle pedesetog minuta njegovo zumirano lice budi emociju kao da gledaš dokumentarac o životu po bugarskim selima šezdesetih, ipak Kaluđer odnosi pobedu. Sjajan špic. Nedostatak brzine i skočnosti sjajno nadomešćuje manjkom fudbalske inteligencije, srčanosti, tragičnom završnicom i konstitucijom radnika Mekdonaldsa.

Rezultat 3:2

KONAČNI REZULTAT 3:3

Pa šta ste mislili, da Partizan neće dobiti bonus poen jer je izgubio od ljudi koji imaju frku sa vraćanjem kredita jer je švajcarac otišao u pičku materinu u odnosu na evro? I da u ovoj celoj priči ima neko manje ili više sraman? Svi su ista govna, svi do jednog i tamo i vamo. Jedini lek je potpuno ignorisanje. Stiže septembar, stižu obaveze, škola, faks, posao. Vikend provedite uz englesku ligu npr, a ne uz ovaj šljam. Jer koliko god oni pišali po nama, mi ih činimo. Mi koji to gledamo na stadionu, TV-u , koji pratimo u novinama, koji se svađamo oko tih glava koje, uzgred, troše po par stotina evra na splavovima za veče dok ti odvajaš od užine da kupiš novu grafičku. Zajebi.