ZA I PROTIV: UKIDANJE PENZIONERA

TRANSKRIPT EMISIJE ” ZA I PROTIV” 10. 12. 2012.

VODITELJKA: Dragi gledaoci, dobro veče i dobro došli, ili ako dopustimo sebi da se malo našalimo i izmešamo te dve možda već pomalo dosadne fraze – dobro došli i dobro veče. Da, dobija se isto, ali eto, malo humora nije na odmet, da opustimo atmosferu pred ovu nadasve zanimljivu raspravu koja je pred nama. Ja sam vaš domaćin,

Jelisaveta Olivera Kurajica-Panda.

A moji današnji gosti su

gospodin Aksentije Belodedić, predstavnik nezavisnog sindikata penzionera Srbije,

gospodin Dušan “Slini” Zaklanović, predstavnik pokreta “Na mladima Srbija ostaje – jedite masno”,

gospodin Dobrivoje Ubiparip, iz Republičke difuzne agencije.

Tema naše današnje emisije je, kao što bi pažljivi gledaoci već mogli zaključiti iz naslova, ali i na osnovu mog tematskog stajlinga sa vunenim čarapama ispod letnje haljine i kese iz Maxija u ruci: UKIDANJE PENZIONERA – za i protiv?

Ukratko, da li penzionere treba ukinuti? Ili ih jednostavno zatrti? Da li sve godine rada koje su uložili u ovo društvo zaista valja vratiti kroz mesečnu apanažu ili je ipak bolje jednostavno im se lepo zahvaliti i poslati ih na biro kod Svetog Petra? Da li poštovati naš nacionalni identitet i tradicije kao što je lapot ili će EU opet da nam nametne neke svoje tobožnje standarde? Gospodine Belodediću, prvo da čujemo od vas, ukazujem poštovanje vašim sedim vlasima – a kad smo već kod Vlaha, priča se da pri ruci uvek imate nekoliko primeraka koji vam sede u podrumu i da ih hranite samo bajatim hlebom i nepasterizovanim mlekom te da ih koristite da crnom mađijom neutrališu vaše političke protivnike?

BELODEDIĆ: ZZZZ…šta?

VODITELJKA: Sede vlasi, gosn Belodediću.

BELODEDIĆ: Au… Ja zaboravio na njih! Milunka, ako gledaš ovo, odnesi pomije Vlasima u podrum!

VODITELJKA: Dobro, mogu sa sigurnošću da pretpostavim gospodine Belodediću, gde stoje vaši afiniteti.

BELODEDIĆ: Pa stoje mi iznad lavaboa, gde i svi lekovi, ćero.

VODITELJKA: Hm da, htedoh reći – kakav je vaš stav po pitanju predloga da se ukinu penzioneri koji su sve glasniji u javnosti? Predlozi, ne penzioneri.

BELODEDIĆ: Eeee… viditeee… kažu da na mladima svet ostaje. I to je tačno. Ali ono što mnogi zaboravljaju jeste da penzioneri ne moraju obavezno da budu stari, ima tu i ihaha mladih! Evo, recimo naš podmladak – sve zdravi pravi invalidski penzioneri, nema starijeg od šeset! Nego, šta sam ono hteo… A da, pa eto, penzionera ima, ima nas zavidna količina. I biće nas sve više! Natalitet penzionera, mislim, ako ga mogu tako nazvati, nije to natalitet u smislu da se rodi jedan u potpunosti formiran penzioner, spreman da preuzme svoju povlasticu za GSP, hahaha, razumete me, nego… Šta sam ono hteo reći?

VODITELJKA: ZZZZZZ… šta? Ovaj, hoću reći, nastavite.

BELODEDIĆ: Ah da, penzioneri su starosna grupa sa najvećim prirodnim priraštajem u Srbiji! Svake godine, preko 30 hiljada novih penzionera stupa u naše redove ispred pošta i banaka! Zato mogu slobodno reći – na penzionerima je budućnost Srbije! I vi želite da ukinete jedan takav segment društva koji će biti okosnica u godinama koje dolaze? Ta mante se, molim vas!

ZAKLANOVIĆ: Tamaniti! To je prava politika!

ZAKLANOVIĆ: Zatrite ih sve!

VODITELJKA: Molim gospodina Zaklanovića da ne prekida, znate da bi ovo mogle biti  poslednje reči gospodina Belodedića…

ZAKLANOVIĆ: Ma crko dabogda, drtina matora, još bolje odma tu sada! Šta, šta me gledate? Ja samo pričam ono što svi ispod 30 godina misle!

VODITELJKA: Znači, vi ste za ukidanje penzija…

ZAKLANOVIĆ: I više od toga! Mi nudimo jedno svobuhvatno, dugoročno rešenje! Prosečan penzioner zauzima vredni životni prostor od 60 kvadrata u centru koji bi mnogo bolje  iskoristila nejač sprčad! Dosta smo grcali pod neproduktivnim balastom ovakvih kao što je Belodedić! Penzioneri su bre teret za državu! Ko će da ih plaća? Od kojih para? Jel nemaju decu? Što ih nisu pravili? Imaju decu? Onda neka ih deca izdržavaju! Deca su im nezaposlena? Ko ih jebe kad su pravili debile, i treba da im se zatre seme!

VODITELJKA: Molim vas, bez psovanja, ovo ćemo iseći u montaži… Šta? Upravo mi javljaju iz režije da idemo uživo? PA KOJI KURAC MI NISTE TO REKLI RANIJE? Khm, gospodine Ubiparip imate li nešto da dodate pre nego što nas iseku?

UBIPARIP: Nemam komentara.

VODITELJKA: Hm, pa ovaj, ipak ste zato ovde, da date neki komentar?

UBIPARIP: Ne, ne slažem se. To pitanje nije u nadležnosti Republičke difuzne agencije.

VODITELJKA: Pa čekajte, zašto ste onda ovde?

UBIPARIP: To morate da pitate nekog drugog.

VODITELJKA: Pa čekajte, vi ste ovde kao predstavnik državnih organa…

UBIPARIP: Ja sam ovde isključivo kao predstavnik Republičke difuzne agencije.

VODITELJKA: Pa dobro, možda da iskoristimo onda ovu priliku da približimo gledaocima čime se zapravo bavi RDA?

UBIPARIP: Pa znate, kao što samo ime kaže, naša oblast je difuzna. Pokriva sve od propisivanja konfekcijskih veličina silikonskih implanata do praćenja rezultata Kjuriositi marsovske misije i Švedske druge lige. Imamo i jedno tako malo duhovito ime za nas, onako interno, kada poželimo da se malčice opustimo, da olabavimo kravate da tako kažem, naime, nazivamo se “mirođija agencija” haha

VODITELJKA: Pa dobro, pošto ste u svakoj čorbi mirođija, onda se može reći i da je pitanje penzionera pitanje za RDA?

UBIPARIP: To ste vi rekli.

ZAKLANOVIĆ: Ma alo pusti tog parazita, sve bih ja vas slao da gradite puteve i okopavate njive, jedina agencija koju bih ostavio je Bezbednosno informativna, a i njih bi sve otpustio i zaposlio nove, mlade, srbske patriote neukaljanog obraza!

VODITELJKA: Molim vas, gospodine Zaklanoviću, da se držimo teme.

ZAKLANOVIĆ: Ma možeš bre da me držiš za kurac!

VODITELJKA: Ne verujem, jer bih morala prvo da ga nađem, a nisam ponela lupu.

ZAKLANOVIĆ: Steram ti u svaku rupu OPAAAA

VODITELJKA: Isključite Zaklanoviću mikrofon, režija.

UBIPARIP: Hahahaha, pa čekaj, dobra je fora, baš si se namestila

ZAKLANOVIĆ: Ti parazit, tišina! Isključite i njemu mikrofon! Ionako mi nije jasno koji bolid ga je zvao u moju emisiju, kad dohvatim onog producenta jebo je bure rasola!

BELODEDIĆ: Gospođice… ta nemojte, ne priliči vam takav jezik. Eto, kada se mladi tako ponašaju, kako očekivati od njih da vode državu i odgovornu politiku, eeee

VODITELJKA: Bajati, tebe niko ionako ne sluša. Pa možete i njemu da isključite mikrofon, režija.

BELODEDIĆ: Bajati? Ah, od kada nisam čuo taj izraz, sleng moje mladosti takoreći, eee, kad se setim ustajanja u četri ujutro sabajle da bh uvatio jedini autobus za fabriku fabričkih delova u Železniku, ma tad se znao r…

VODITELJKA: Najzad, mislila sam da ću umreti od izliva smora u mozak. Khm. Dragi gledaoci, bila je ovo debata ZA I PROTIV, na temu UKIDANJE PENZIONERA. Mnoga interesantna pitanja su pokrenuta, mnogi još interesantniji odgovori su zaobiđeni. Budite sa nama i sledeće nedelje, kada će naša tema biti PRIVESCI ZA MOBILNI – ZA I PROTIV, o čemu će pričati ambasador Ruske federacije Aleksandar Konuzin, alfa tetan sajentološke crkve Travolta iz Borče Grede i preko satelitske veze, pevačica Eva Ras. Prijatno i ostanite uz program Prve srpske ružičaste radio televizije Srbije B!