7 zabluda oko bodi-bildinga

Više = bolje

Zakupio si kušet-ormarić u lokalnoj teretani, porodice se sećaš kroz maglu i u zeleno-sivkastom tonu, a da bi pronašao fakultet morao bi konsultovati google maps. Sedi brate pet minuta, da ti objasnimo kad već umemo…

Koren zablude: Što si manje fizički aktivan, to su veće šanse da ti biceps ne nabrekne iznenadno jednog jutra toliko da ne možeš staru majicu da navučeš. Eksponencijalno, veruješ da što se više posvetiš bodi bildingu, to će željeni rezultati brže doći.
Realnost: Mišić ima svoj regenerativni period. Naime, to što ti na kraju treninga nešto nabrekne, ne znači da je već poraslo. Naprotiv – treniranjem do iznemoglosti (po treningu) uništavamo mišićno tkivo koje će se, ako smo ga iscrpeli u okvirima hipertrofije, u narednom periodu regenerisati i razviti.
Objasn: Ako se zaista služiš isključivo tzv. Vežbanjem do „ne mogu više“, utoliko je regenerativni period važniji – daj svojoj upravo treniranoj grupi mišića minimalno 24, a optimalno 48 sati odmora, u zavisnosti od tipa tvog treninga. U protivnom ćeš pre izgubiti mišićnu masu, nego li je dobiti.

Treba samo da radiš malo trbušnjake

Pusti ti ćaleta, njegovo poznavanje fizičke spremnosti se svodi na utovar uglja i istočno nemačku gimnastiku iz sedamdesetih. Naravno da ti on samo želi dobro, i svakako izgladnjivanje nije pravilna dijeta, a i malko je gej (ako si gej, onda je malko hetero, u svakom slučaju nije dobro!)
Koren zablude: Trbušnjaci su vežba koja se primarno fokusira na aktiviranje rectus abdominis-a (tzv. Six pack), pa shodno povećanju temperature mišića pri vežbanju stičemo predstavu da se mas’ oko njega topi.
Realnost: Telo koristi masne naslage kao energent u a) slučajevima nužde (kada nema sveže unesenih energenata, alijas hrane) i b) kada su potrošnja energije i tempo rada srca povišeni. Kada radiš trbušnjake, dakako, potreba za dodatnom energijom jeste viša, ali ni blizu koliko, primera radi, pri trčanju. A telo, na žalost ili na sreću, ne razume gde se nama skladištena energija ne dopada – nišanjenje sala je mit.
Objasn: Da bi utrošio energetsku vrednost jednog sladoleda na štapiću, tempom 1 trbušnjak/2 sekunde (gore i dole) treba da ih uradiš devet stotina. Bez pauze. Podsetimo se da postoji i faktor iscrpljenosti mišića, pa ćemo oko 741.-og verovatno morati da odahnemo po’ minuta pre nego što nastavimo… Ti proceni – ili to, ili 10-ak minuta HIIT-a . Usput, jesmo li pomenuli da su trbušnjaci zapravo dosta očajna vežba u moru svih ostalih koji se fokusiraju na abdomen…?

 Trebaju mi neke dobre vežbe za donji abdomen 

Daćeš mi šesto sa sirom i kolu ziro jednu!

Normalno da ti trebaju, kad moraš da zadigneš stomak i spustiš ga na njen kad joj odagnavaš stres u misionarskoj. Ili možda načelno ne odagnavaš stres…? Onda no frx.
Koren zablude: Prosta želja da se u potpunosti ukloni stomak, jer se takozvano „salo donjeg abdomena“ u najvećem broju slučajeva (ali nije i pravilo) zadržava toliko da ti se ne vide svi trbušni mišići sve dok ne spustiš postotak masnih naslaga u svom telu do zavidnih 8%.
Realnost: Ne možeš da podeliš rectus abdominis na sektore, jer je reč o jednom mišiću. Prosto, sve vežbe za abdomen uključuju ceo mišić, ali se zbog zakona fizike pri većini vežbi na slici posmatran gornji sektor umori pre nego što se to dogodi i sa donjim.
Objasn: Pokušaj sa podizanjem ispruženih nogu (ležeći ili viseći) i vodi računa da ne koristiš zalet kao olakšicu pri vežbanju. Osnovni problem ti je i dalje čvarak, idi trči.

Moraš decxko prvo masu da radiš

Znatči, plazma

Mnogi stara škola bodi bilderi će ti reći da je najbolje da u startu tovariš šta stigneš (kikiriki, pljeskavice, mesina, jaja, plazma), pa ćeš se posle lako otarasiti suvišnih masnih naslaga.
Koren zablude: Nije bolje, ali je dakako lakše od proračunavanja svakog zalogaja! Kada se baviš bodi bildingom, neophodno je da uneseš neuporedivo veće količine proteina i ugljenih hidrata kako bi svoj organizam snabdeo materijalom potrebnim za regeneraciju.
Realnost: Kada bi tačno izračunao koje količine ugljenih hidrata, proteina i ukupno kalorija treba da uneseš dnevno, tvoja ishrana bi teško uključivala pljeskavicu, plazmu, kikiriki buter, burek, jer ćeš ili ‘omašiti neophodnu količinu proteina, ili ćeš početi da se gojiš kao guska pred slavu.
Objasn: Ne veruj svojim očima. Ako taj bodi bilder koji ti objašnjava kako je pljeskavica sveti gral fitness ishrane zaista izgleda kao iz kalendara da je iskočio – računaj da je na njega jednog otpalo 100 do 150 potencijalnih bodi bildera sa neuporedivo lošijim rezultatima takve ishrane. Veoma se razlikujemo! U poveće istraživanje u SAD bio je uključen i jedan Azijat, kome su instruktori eksperimenta, kao i svima ostalima, povećali dnevni unos hrane za 30%, a sa za fitness pogodnim korelacijama između makro nutrijenata. Čovek se nije bavio nikakvim sportom niti aktivnostima koje bi ubrzale rad srca ili povišeni angažman mišića, i na kraju meseca – imao je 2kg više. 2kg mišićne mase, i ni gram sala! Od za taj eksperiment deset imenovanih faktora pogodnosti za bodi bilding (brzina apsorbcije proteina, brzina opšteg metabolizma, količina prekomerno unesene hrane pretvorena u rezerve…) ovaj ispitanik posedovao ih je deset! Možda si i ti jedan u milion. Ali ako nisi – iznenadićeš se u kojoj su meri naša slavska i svakodnevna ishrana (pa i post!) neugodni za balansiranje kada želiš da razviješ mišićnu masu.

Ja ‘oću samo malo ruke da povećam, fokusiran sam na svoj cilj

Otkad na njemu spavam, moj muž više ne hrče

Koren zablude: Ako treniraš samo bicepse, samo bicepsi i mogu da narastu u nekim primetnim okvirima. Dosta jasno.
Realnost: Izolacione vežbe jesu visoko efikasne, ali ako si početnik, prestaćeš da nadvišavaš ukupnu podignutu težinu po treningu (ukupan broj repeticija x težina) iz nedelje u nedelju brže nego što misliš. Bićeš primoran da pređeš na vežbe koje objedinjuju više grupa mišića a imaju akcenat na jednoj, i onda će se dogoditi sledeće: latiš se na primer veslanja u pretklonu dvoručnim tegom, jer angažuje više mišića u procesu, i pre nego što se biceps iscrpi – iscrpljen je latissimus dorsi (bočni leđni mišić), jer posvećuješ svoje treninge isključivo bicepsima.
Objasn: Samo trenirajući celo telo angažuješ i mišiće stabilizatore (u slučaju sklekova, to su npr. Tricepsi), i povećavaš snagu iz treninga u trening. Kada konstantno jačaš i pravilno se hraniš – masa će doći.

Imam pola godine do ispita, napumpam se zverinje i ne moram posle

Koren zablude: predstava o korelaciji trud – uspeh iz intelektualnih sfera, gde mogućnošću uslojavanja i služenja sintaksama možeš da ostvariš uspeh u zavisnosti od količine truda koji uložiš.
Realnost: Maksimalni trud je svakako dobrodošao (uslov, štaviše), ali spavanje u teretani neće i ne može da rezultira tobom veličine Švarcenegera kroz šest meseci, kao ni kroz 5 godina.
Objasn: Do trenutka kada si zaista zadovoljan svojim izgledom, odnosno izgledaš baš onako kako si sebe oduvek zamišljao, već si razvio ideju o još većoj i naprednijoj verziji sebe. Probaj par meseci, vidi je li bodi bilding za tebe ili ne, pa ako jeste – usvajaj dobre navike od starta, i računaj na to da ćeš se njime verovatno baviti dok si živ. Da, perfekcionizam jeste gej, šta, jel’ neko ovde rekao da bodi bilding nije gej?

Kad budem velik ki pacov, cave će same da se lepe

Zamisli, neće! Kada si jednom naras’o k’o karpatski krotitelj medveda pa onda kreneš da snimaš reklame za gaćerone, e onda ‘oće.

Neil Strauss: on jebe dok ti sitniš tunjevinicu

Koren zablude: Cave vole snažne muškarce. Iako trening snage sa bodi bildingom veze nema, one to ne znaju, i vole da počinu glavom na tvrdoj sisi, većoj od njine.
Realnost: Sve dok sediš u kevinom džemperu za šankom i zblanjavaš se kvarcovanom i golišavom tarzanijom na densfloru dok se nadaš da će neka da ti priđe, ništa od posla. Prići će možda Slavica Svačija Drugarica, ali nju si mogao i pre nego što si izgledao kao Adonis (dosta poražavajuće kad pomisliš kako si mladost ostavio u teretani, je li?).
Objasn: Potrgaj košulju i međ’ ljude! Mora da se čuje kak’i si sada lep i golem, i moraš da koristiš tajnu otvaračku frazu kad prilaziš cavama: „pa ćaaaaao“. Boli nju, sine, cipela dal’ si seljak, kad ti na stomaku vena pulsira! I nemoj da preispituješ naše metode… Da nismo i sami božanstveni i svepoželjni, zar bismo pisali za ovakav magazin?

Tagovi:

sportžene