Preporuka: KONKAKAF prvenstvo

Sinoć je počelo prvenstvo Konkakaf zone u fudbalu. Mislim da je ovo najpotcenjenije kontinentalno prvenstvo, i zato sam odabrao da ga preporučim.

Rekao bih da ljudi i dalje ne doživljavaju Konkakaf konfederaciju kao skroz ozbiljan entitet, pa samim tim ni njihovo prvenstvo. Svakako ne pomaže ni zvanični naziv prvenstva, Konkakaf Gold Kup. Zvuči kao neko izmišljeno takmičenje organizovano u Azerbejdžanu, poput Univerzijade, Evropskih ili Mediteranskih igara. Međutim, na ovom prvenstvu će igrati Amerika (u prvom kolu dobili Honduras 2:1) i Meksiko, ozbiljne mid level svetske ekipe. Obe su prošle grupe na prošlogodišnjem mundijalu, a lako je moglo da se desi da nastave i dalje, pogotovu Meksiku. Tu je i Kostarika, četvrtfinalista sa svetskog. Ovo je pravo takmičenje da možda potvrde da sjajan rezultat iz Brazila nije bio user, barem ne preveliki. Ne mislim da je Kostarika baš u osam najboljih ekipa sveta, ali svakako su i oni dobar tim koji će imati šta da pokaže.

To su favoriti, a ostatak popunjava još par pristojnih ekipa. Tu je Honduras, koga smo videli na svetskom, i videli smo da nije neki šou od ekipe, ali se nisu ni sramotili. Biće predvođeni bivšom vedetom Zvezde, Luisom Garidom, koji sada hleb zarađuje u Hjuston Dinamu. Zatim je tu Panama (u prvom kolu 1:1 sa Haitijem). Panama očigledno ima finu generaciju, zamalo su se plasirali na svetsko, u zaustavnom vremenu zadnjeg kola su izgubili rezultat koji ih je vodio u Brazil, i to na račun Meksika, a takođe su i srebrni sa prošlog golda. Ne znam im apsolutno nijednog igrača, u Evropi igraju izvesni Anibal Godoj iz Honveda, i Luis Enrikez iz Leh Poznanja, a ja sam davno prestao da igram menadžera. Generalno, odlika svih ovih ekipa je da većina igrača igra u domaćim prvenstvima, a najveće zvezde u Evropi, tako da obratite pažnju na Anibala.

Anibal. Nisam ni mislio da izgleda drugačije

Ostatak popunjavaju ekipe poput Kanade, El Salvadora, Jamajke, Haitija, Trinidad i Tobaga, za koje kapiram da su slabe, ali sigurno ne toliko slabe kao što možda mislimo. Fraza da danas svi igraju fudbal možda zvuči kao otrcana komentatorska poštapalica ali prilično ubada poentu. Jamajka je na tek završenoj Kopa Americi, gde je pozvana kao gost, izgubila samo 1-0 od Argentine. Inače, i Meksiko je takođe bio gost na Kopi, ali sa B sastavom.

Zanimljive su kvalifikacije za ovo takmičenje. Konkakaf se deli u tri zone, severnoameričku, gde su Kanada, Amerika i Meksiko i oni idu direkt jer kao valjda ima ih malo u zoni pa idu svi jbg. Zatim imamo centralnoameričku zonu koja igra svoje kvalifikacije, tu su sve države u onom pojasu od Meksika do Južne Amerike. I imamo karipski kup, koji ima i svoje kvalifikacije jer to igraju sva živa ostrva, plus Surinam, Gvajana i Francuska Gijana. Ako ste se nekad zapitali zašto ove tri zemlje nisu deo južnoameričke federacije, pa za Kopa Ameriku mora da se zovu gosti da bi imali tri grupe, ove države su deo karipske zone Konkakafa, jer kulturološki ne pripadaju Latinskoj Americi, već Karibima. Bilo bi zanimljivo da kvalifikacije za evropsko šljakaju na sličan način, da nema generalnog žreba za sve, nego da imamo Balkan Kup npr, to bi bio šou.

Što se tiče istorijata takmičenja, održava se tek od ’91, ranije su im kvalifikacije za svetsko i regionalno prvenstvo bili objedinjeni. Očekivano dominiraju Meksiko i Amerika, Meksiko ima 6 titula, Ameri 5, a jednu imaju i Kanađani. Ranije su i oni zvali goste, iz Južne Amerike, tako da je Brazil dva puta igrao finale i Kolumbija jednom (sigurno su i oni slali tu neke šarene sastave). Međutim to više ne rade, a i šta će im gosti kad imaju 50 država članica fazon. Igra se na dve godine, a 2013. su Ameri dobili Panamu 1-0 u finalu.

Sistem je sledeći: tri grupe po četiri, prva dva prolaze direkt u četvrtfinale, a pridružuju im se najbolja 2 trećeplasirana. Svako prvenstvo se održalo u Americi, samo je dva puta kodomaćin bio Meksiko. I ove godine je domaćin Amerika, plus Toronto. Tekme će počinjati u terminima od ponoći pa do 3,4 po našem vremenu.  Prenosi Sport Klub sve mečeve, večeras na kecu ima prvo u dva Kostarika – Jamajka, pa u pola 5 El Salvador – Kanada. Naravno, navijamo za našu antiimperijalističku braću sa Kube.

Kubanci slave osvajanje Karipskog kupa 2012
  • My choice

    Sto Srbiju ne pozovu kao gosta na ovom turniru, da se malo izivljavamo na Haitiju hehe

  • Pacov

    Da se jos malo obrukamo tamo. Bolje da makar gajimo jos nekakve iluzije da imamo tim umesto da igramo remi sa Trinidadom i Tobagom.